unde sa montez un ap de aer conditionat???

crss
Ajutati va rog o fata care nu se pricepe la aparate de aer conditionat!
Am si eu mare nevoie de cateva sfaturi in privinta montarii acestui aparat (locului in care sa-l montez).
Am un hol lung de 5 m si lat cam de 1 m (ar fi mai lat dar e pus un sifonier). Intr-un capat al holului este sufragerie iar in celalalt capat este baia; bucataria si cele 2 dormitoare sunt pozitionate pe o singura parte a holului - deci intre sufragerie si baie. Apartamentul este ca un vagon, finnd totusi decomandat. Sper ca am explicat bine.
Stau la etajul 4 din 10, am geamuri termopan.
Am cumparat ieri din Carrefour un ap Yoko de 12.000 btu. Unde sa-l montez?? Eu sunt de obicei friguroasa - dar vara este oricum extrem de cald.
As vrea sa-l montez pe hol: poate deasupra usii de la baie, poate pe la mijlocul holului!
Ideea este sa-mi asigure o racire in toata casa!
Merci
:cya:
Courage
Stiu tipul de apartament smile.gif

1. pe hol nu cred ca poti sa il pui. Ti-at trebui un vagon de teava ca sa legi de compnenta externa, in plus e neeficient sad.gif

2. Din pacate situatia e cam rea, adica cel de 12 000 BTU va trebui pus in sufragerie, iar pt dormitoare inca doua de 7 000 BTU.
In sufragerie (din experienta) se va face repede ca in pestera.. biggrin.gif

Ideal ar fi fost 9000 BTU in sufragerie si 7 000 BTU dormitoare...

Acum mai faci un efort si pt dormitorul conjugal iei unul de 7 000 sau 9000 BTU ca preturile sunt sensibil egale din cate stiu.
dondo
..ca esti cam friguroasa si nu vrei sa-ti "bata in cap aerul rece" e de inteles.
Pe de alta parte cred ca vrei ca si ap.de aer conditionat sa dureze..
e bine sa stii ca ca lungimea tubulaturii (care leaga unitatea exterioara de splitter) nu poate depasi 12 m. Cu cat e mai lunga tubulatura cu atat scade randamentul aparatului si cu atat e mai solicitat (creste si consumul de energie electrica). e importanta si pozitionarea unitatii exterioare (daca se poate sa nu stea direct in soare) avand in vedere ca trebuie sa aiba o scurgere pentru apa.
..mai e de luat in consideratie ca daca primesti vizite (eventual se mai si fumeaza si mai deschizi geamul) in sufragerie nu va mai fi eficienta de loc climatizarea ta... eventual poti pozitiona splitterul (unitatea interioara) cat mai aproape de sufragerie...
..nu uita ca si cel care iti va monta aparatul iti va da si el sugestii..
Totusi observatia lu' distinsu' antevorbitor e taare pertinenta, ca de regula in astfel de situatii se cere si un al doilea AC.
Cu un singur AC obtii mult mai greu si mai lent (termopanul mai ajuta la asta) racirea/racoarea dorita
PS: Nu poti face omleta fara sa spargi un ou-doua...
suri
in principiu apartamentul meu este structurat cam la fel. eu mi-am montat de curand un aparat in sufragerie, dar cu unic scop de a raci sufrageria. pentru ceea ce vrei tu ar fi doua solutii:
- sa-l montezi in sufragerie, pe peretele opus usii dinspre hol, in dreptul acesteia, a.i. cu usa deschisa jetul de aer sa poata acoperi tot holul; dezavantaj principal - tubulatura inestetica se intinde prin toata sufrageria si este greu de mascat.
- sa-l montezi deasupra usii de la baie, asa cum spuneai si tu. dezavantaj - la mine usa de la baie da intr-o mica 'celula' a holului mare, 'celula' delimitata de un perete de rezistenta - perete 'prin' care se trece printr-o deschidere de forma unei usi (inalta de 2 metri, fata de cei 2,55 metri ai holului); practic daca as monta aparatul deasupra usii de la baie, jetul ar lovi in acest perete in partea superioara, deasupra deschizaturii in forma de usa care asigura comunicatia cu restul holului (sper ca nu am fost foarte prolix)
pe thread-ul de aer conditionat sunt mai multe comentarii pe aceasta tema; intr-un post cineva spunea (si este logic de altfel) ca aerul rece fiind mai greu, coboara la nivelul podelei si circula astfel mult mai usor in tot apartamentul, racind toate incaperile.
crss
da, nu stiu ce sa zic; aveti dreptate! Nu poti impusca vreo zece iepuri cu un singur glont si ala un pic ruginit.
Vreau sa spun ca l-am luat pe cel de 12.000 btu yoko [t ca era mai ieftin decat cel de 9.000 - tot yoko.
Ideea de pus in sufragerie pe peretele opus usii dinspre hol e super! Acum (ca imi zice Suri) imi dau seama ca si usa mea de la baie da spre un fel de celula....; minunata chestia asta cu forum-ul.
Multumesc mult pentru ajutor!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.