andreic
7th July 2004, 12:45
Originally posted by craiuVerde
Bah! am si eu o intrebare: Jules Verne a fost profet?
A fost un mare vizionar, ce a schimbat lumea cu ideile lui. Totusi in interpretare bisericeasca ar putea candida pentru functia de profet
Dar asta numai cu ajutorul timpului, la momentul vietii lui era doar un ciudat asa cum si azi sunt multi "ciudati" cu idei multe, cu timpul lumea s-a mai desteptat si a construit cateva din masinariile imaginate de el, cum ar fi submarinul si astfel s-a nascut ideea de "profet"... in realitate orice om care poate vedea viitorul la figurat este un mic profet... de exemplu agentii bursieri sunt si ei profeti, vizualizeaza pretul petrolului etc...
Evident profetiile pot fi si ele bune sau proaste, gresite, deoarece orice e legat de om e legat si de erori.
---
sau sa va rugati, la un moment dat cimpul constiintei se focalizeaza dincolo de minte. Dumnezeu este un imens ocean de constiinta atat manifestata cit si nemanifestata.
---
Lasati si voi abureala astea cu dincolo de minte & stuff... cu lucruri nemanifestate, wishful thinking etc, ca parca suntem la horoscop. E mai corect sa spui, dincolo de realitate, adica in inaginatie :cool:
shapeshifter
7th July 2004, 13:05
Batrane ai meditat vreodata? Nu mai fi asa de sigur pe tine! Stai de ex. intr-un picior citeva ore si observati mintea. Mi-e teama de oamenii prea siguri pe ei. Ai zburat vreodata in vis, ai simtit un miros in vis, o culoare, o lumina. Nu ai avut vise care pareau mai reale decit ce vezi cind esti treaz? Mintea ia nastere prin contactele organelor de simt cu obiectele acestora, daca le suprimi unde e mintea? Cei care se nasc orbi si printr-o operatie pot vedea, ei privesc dar nu vad, nu stiu ce e copacul acela pe care-l privesc, sunt asemenea noilor nascuti.
Mosotti
7th July 2004, 13:07
andrei cioaca, you don't get it
zippy99, ai avut vreodata vise erotice? a fost bine?
shapeshifter
7th July 2004, 13:10
E usor sa fii idiot!
Mosotti
7th July 2004, 13:12
------
E usor sa fii idiot!
------
si argumentul final al unui fanatic, exact cum spuneam mai devreme. qed
LazyPawn
7th July 2004, 13:14
Oda,
Eu nu ți-am pus ție acele întrebări pentru că știam exact ce vei răspunde tu. Pentru tine, ca un copil mare ce ești, absolut orice scrie în cărțile sfinte este adevărat, indiferent cât de absurd sau opus logicii și datelor actuale. Aștept să văd răspunsurile punctuale date de un om care are un grad diferit de educație și rațiune.
Oricum, ești binevenit să scrii în continuare, pe mine cel puțin mă faci să râd cu lacrimi și se pare că nu sunt singurul.
Ăți dau câteva răspunsuri la întrebările tale.
[quote]Originally posted by odastramosilor
Ce este constiinta? Care este sursa notiunilor de "bine" si "rau", "frumos" si "urat", "dreptate" si "nedreptate"? Cum se explica ideea - universal prezenta - de Divinitate?[/quote]
Conștiința, ca și toate celelalte noțiuni de tip sentiment, dorință etc. este un termen arbitrar care definește diferite componente ale activității cerebrale superioare. Nu există bine și rău sau dreptate și nedreptate în sine. Acestea sunt niște etichete pe care pune un om, influențat de educația sa dintr-un anumită epocă istorică. Fiind absolut relative și interpretabile, noțiunile sunt deseori contradictorii. Este bine când un animal carnivor mânâncă un ierbivor? Pentru el da, pentru celălalt nu. Dar dacă un om aproape mort de foame ia o pâine de pe o tarabă, e bine? Ploaia e o chestie bună sau rea? Care este pedeapsa corectă pentru, hai să zicem, furt? Ăn decursul istoriei au existat variante de la tăierea mâinii și până la trasul în țeapă sau o simplă amendă contravențională. Care pedeapsă este cea dreaptă, și care e nedreaptă? Multe religii aduceau ofrande umane zeului lor, e bine, moral, corect? Pentru ei, da, pentru tine, probabil că nu. Este totul relativ.
Ideea de divinitate apare din necunoaștere și frică. Omul este pus în fața multor fenomene pe care nu le poate explica și simte nevoia să le atribuie cuiva. Ăn plus vede că se pot întâmpla nenorociri în orice moment, și din nou speră că cineva ar putea să le controleze. Fundamentul credinței este ceea ce se cheamă "wishful thinking". De-a lungul timpului, imaginația umană a zămislit cele mai variate forme de zei și demoni, la fel cum a dat naștere basmelor populare. Gândește-te la frumoasa mitologie greacă, sau romană, sau egipteană, și câte și mai câte. Fiecare avea zeii săi, regulile sale, toate, dar absolut toate existente doar în mintea oamenilor. Nu Dumnezeu l-a făcut pe om, ci invers, omul l-a inventat pe Dumnezeu. Tu ești obsedat de una din miile de credințe care au existat și posibil să mai existe. Pe cât ești tu de convins de a ta, pe atâta sunt sau au fost alții de a lor.
[quote]Cum se explica existenta bolilor psihice lipsite de substrat biochimic? Cum se explica vindecarile obtinute prin rugaciune si prin puterea Sfintei Cruci? "Stiinta" ateista e incapabila sa raspunda la acesta intrebari.[/quote]
Toate bolile au un anumit substrat. Unele deja le cunoaștem, altele nu. De exemplu, boala numită epilepsie era considerată fără substrat, sau mai bine zis dată de diavolii care au intrat în om. Astăzi cunoaștem exact substratul ei biochimic. Multe forme de demență, precum demența Alzheimer sau cele vasculare, de asemenea au astăzi explicații clare, dar nu le aveau în urmă cu 100 de ani. Tocmai aici este meritul științei, prin cercetare se află mereu lucruri noi. Mâine vom cunoaște mai multe despre bolile pe care încă nu le stăpânim azi. Te asigur că nu este absolut nimic divin în bolile psihice, dovadă faptul că medicamentele afectează acele boli (să nu-mi spui că medicamentele interacționează cu dracul din om).
Nu există nici un fel de vindecare prin rugăciune. Aceasta este o prostie fenomenală. Sunt 1000 de bolnavi care se roagă, dintre ei unii se vindecă, alții mor, conform statisticilor bolii respective. Proporția celor care se vindecă nu este cu nimic mai ridicată decât la 1000 de bolnavi care nu se roagă. Acei care s-au rugat și se vindecă pur și simplu își închipuie că din cauza rugăciunii s-au vindecat. Este iluzia lor. De ce nu s-au vindecat și ceilalți care s-au rugat? Hai să fim puțin serioși.
[quote]Maimute otravite cu momeala de arse, pe o plantatie din Indonezia, au cautat si au gasit plante antidot. Lupii muscati de sarpele cu clopotei cauta si mananca radacina unei plante (numita "radacina sarpelui") ce contine antidotul, scapand astfel de moartea prin otravire.[/quote]
Ăn primul rând vezi că deja te contrazici. Parcă spuneai că animalele nu au suflet, ele sunt doar niște dobitoace biologice care mor. Acum insinuezi că Dumnezeu comunică cu ele, și le arată unde sunt plantele minune? Comportamentele instinctuale sunt codificate genetic în mare parte. Este rezultatul a mii de generații de lupi care au fost mușcați de șarpe și s-au salvat în acel fel. Ce să facă săracul lup mușcat? Ăncearcă tot soiul, până dă de ceva care funcționează. Ai putea la fel de bine să întrebi de ce migrează păsările, sau orice alt comportament animal. Ce părere ai de o specie de insectă la care femela își devorează partenerul imediat după sex, pentru a asigura o hrană mai bogată viitorilor "copii"? Crezi că Dumnezeu a învățat-o așa, sau e o specie posedată de draci?
[quote] Si cum se explica existenta acestor plante cu antidot? [/quote]
Otrava este o substanță chimică. Unele tipuri de otravă sunt neutralizate de alte substanțe chimice, prezente în plante. Altele NU. Care e problema? Există și plante otrăvitoare, de ex. ciuperci otrăvitoare. Tu cam cum vezi treaba asta, crezi că Dumnezeu a plantat soiurile cu proprietăți vindecătoare și dracii pe alea otrăvitoare? He he he.
[quote]De ce omul este singura entitate biologica inzestrata cu posibilitatea de a nu sa supune instinctelor? Cum se explica aceasta situatie privilegiata a omului?[/quote]
Omul are un organ foarte dezvoltat, numit creier. Produsul acestul organ este gândirea (printre altele). Ca urmare a faptului că gândește mult mai mult și mai bine decât animalele, omul este capabil să ia decizii nelegate de instinct. Similar, cum se explică situația privilegiată a girafei care poate hrana de la înălțimi inaccesibile altor vietăți? Dar a liliecilor care se orientează și pe cel mai crunt întuneric pe baza sistemului lor de ecolocație? Fiecare specie are atuurile ei, care o fac specială. Atuul omului este creierul.
[quote]Cum de vina cainele cand ii spui "cutu" si pisica "pis"? Cum de se poate adresa unor animale, prin anumite cuvinte, ca mai sus?[/quote]
Acum ești chiar monumental.
Animalele au fost dresate în acest fel. Dacă chemi de la început cățelul cu "pis", te asigur că toată viața va răspunde la "pis". Crezi că japonezul spune tot pis și cuțu? și pisica lui tot vine, ca a ta. Pisica englezului de ce vine la "kitty"?
[quote]Cum se explica trupurile sfintilor ortodocsi care nu putrezesc dupa moarte, capata o culoare galbuie si degaja un miros placut? http://norr.go.ro/sfant.htmlCum se explica icoanele care plang cu mir sau cu sange? http://norr.go.ro/icoana.html
Cum se explica Sfanta Lumina de la Ierusalim, care arde, dar nu frige? http://norr.go.ro/Lumina.html si http://www.holyfire.org/ ? Cum se explica vindecarile miraculoase in urma Sfantului Maslu? Cum se explica vindecarile in urma slujbei de exorcizare?[/quote]
Toate astea sunt niște prostii și șarlatanii ordinare. Nici nu mă mai obosesc să le comentez, e suficient să dai o căutare pe google și să vezi.
[quote]Cum se explica profetiile biblice care s-au adeverit in istorie? (reinfiintarea statului Israel, imperiul bizantin de 1000 ani, decaderea turcilor, explozia de la Cernobal, iata acum marcarea cu pecetea Satanei, in viitor un razboi cu arme nucleare, etc).
Cum se explica ca unii sfinti au putu profeti aparitia bancomatelor, a avioanelor, a submarinelor, a tancurilor, a bolilor, a departarii de Dumnezeu, etc. ? [/quote]
Nu există nici un fel de profeție biblică. Dacă vrei una celebră, Iisus spunea că se va întoarce pe pământ înainte ca cei din generația lui să piară. Au trecut vreo 2000 de ani, și fraierii încă îl mai așteaptă. Sunt niște cuvinte fără noimă, la fel ca și catrenele lui Nostradamus, care ULTERIOR, după ce un eveniment s-a produs, pot fi sucite și răsucite încât să pară că au prezis chestia respectivă. Vorba cuiva, cel mai profet dintre profeți este Jules Verne. E destul să citești De la Pământ la Lună și vei vedea că și dimensiunile navei sale sunt asemănătoare cu cele ale navei care a aselenizat. De fapt nu are rost să mai comentăm dacă tu vezi diavolul peste tot. Auzi acolo, sfinții au profețit apariția bolilor.
shapeshifter
7th July 2004, 13:30
Nu conteaza daca sint sau nu fanatic dar de curiozitate incearca chestia cu statul intr-un picior. Nu vreau sa-ti demonstrez nimic. De-altfel tot acest thread mi se pare inutil.
Verbal-gun
7th July 2004, 13:36
@ Ilussion: "Dear",vreau sa te informez ca iluzie in engleza se scrie cu doi de "s" si nu cu doi de "l"....Nu te agita,nick-ul "Ilussion" este deja luat pe softpedia,de un amic...
//////// "Atentie la cal/ atentie la geamuri / Viata e-un transport /De lazi cu geamuri". "Since" ii plac atat de mult citatele,rog pe "taty" 
... sa identifice si sursa acestui citat.Persoana in cauza poate ii se va parea cunoscuta,caci si ea a avut de a furca cu comunistii. Cat despre tine,"dear" mono k...,cred ca tristele experiente de viata de care ai avut parte(si pentru care in mod sincer te compatimesc),in fine,aceste experiente par sa-ti fi alterat simtul ratiunii,fapt dovedit si de razboiul tau cu cele 2 firi adolescentine... Pur si simplu cred ca esti un mare fonf,tipul de medic care ii etaleaza pacientului detalii referitoare la sanatatea sa in termeni academici(in scopul de a parea mult mai cult decat este),termeni pe care acesta nu-i va intelege decat cu ajutorul dex-ului,dupa care incepe sa vorbeasca mai ceva ca la usa cortului.Daca vrei sa mai continui am si eu ceva pt tine: "Amice...esti idiot!"Nu te obosi sa-mi raspunzi,oricum nu intentionez sa mai intru pe acest thread,al carui topic s-a transformat in "cine-i cel mai tare in parcare" .Ce de discursuri patetice .....bleah !!!!!!! .Va compatimesc sincer,pe voi,aia care va pierdeti minute bune din viata,citind aberatiile postate de x,y sau z pe acest thread.Tare plictisiti trebuie sa mai fiti voi,oameni buni ta-duceti-va la mare,sau...faceti ceva util ! Toata compasiunea! Adios!
Mosotti
7th July 2004, 13:37
I have no reason whatsoever to stand on one foot. I'm just a NORMAL human being...
Cpt_Kirk
7th July 2004, 13:39
Am si eu ceva pt musulmanul-medic:
Faza cu notatul a fost criminala !
P.s: cu ce note ti-ai "dotat" parintii?
Si: care este rolul acestui thread? e complet inutil...!!!!!!!!!!
Cpt_Kirk
7th July 2004, 13:40
Si eu cred ca devin fanatic: la fotbal si Nfs underground
shapeshifter
7th July 2004, 13:41
NORMAL human being with an average human mind! Poti sa scrii si in ro nu trebuie sa-mi arati ca stii engleza.
Mosotti
7th July 2004, 13:55
nu ma pot abtine sa nu ma dau mare
shapeshifter
7th July 2004, 14:02
Probabil ca nu te poti abtine nici cind esti pe punctul de a ejacula.
Mosotti
7th July 2004, 14:06
nu pretind ca si tine ca fac sex ore-n sir. nu sint ioghin. eu n-am citit cartea aia cu statul intr-un picior. probabil ca daca stai citeva ore intr-un picior nici nu ti se mai scoala, e intr-o permanenta balanganeala, cu atit mai putin sa-ti vina sa ejaculezi. ejaculezi eventual timpenii prin cavitatea bucala
shapeshifter
7th July 2004, 14:09
Deja mintea ti s-a infierbintat, observa-te, clocotesti. Este evident ca putem discuta multe daca ne intilnim din intimplare. Nu sint yoghin. Eu sunt.
Mosotti
7th July 2004, 14:14
haha, sint mai calm decit toti ioghinii la un loc.
------
Nu sint yoghin. Eu sunt.
------
esti.varza.
shapeshifter
7th July 2004, 14:20
Esti cam frustrat, inseamna ca nu prea stii cu ce se mananca yoga. Jnana? Hmmm! Chestia cu varza nu te prinde.
Mosotti
7th July 2004, 14:26
ba da, se maninca cu germeni de griu, sper sa-ti tina de foame. si se aluneca la vale cu o halba de urina bivolariana. hai, noroc si sanatate
shapeshifter
7th July 2004, 14:28
Mosotti esti cam dobitoc iarta-ma ca trebuie sa te laud. Incearca o portie de kriya: www.yoganiketan.net
Mosotti
7th July 2004, 14:30
zippy, oamenii ca tine, care se rezuma la "esti idiot" si "esti dobitoc" vin degeaba aici pe forum si pretind ca sint ioghini si ca au atins nu stiu ce dimensiuni spirituale. sinteti doar niste legume. you are what you eat.
shapeshifter
7th July 2004, 15:08
Esti idiot in momentul cind spui ceva ca mai inainte nu in general fii rezonabil! Nu pretind nici ca am atins culmi spirituale, dar nu inteleg ingustimea mintii unora. Cerceteaza, citeste, mediteaza, nu mai judeca in functie de ce-ti spune memoria. Yoga? Uuu! Ceva cu urina, unii care se cred ca au atins nu stiu ce, etc. Cind ti-am spus de meditatie ti-am vorbit din proprie experienta (putina cita e, nu conteaza). In meditatie se intimpla multe asa zise lucruri ,,paranormale". Faptul de a crede sau a nu crede in ceva (cineva) pt. mine este cam acelasi lucru, conteaza experienta directa nu cunoasterea second-hand.
Maximum ce pot spune despre un om: ca este un om cumsecade.
Numai bine!
andreic
7th July 2004, 15:25
Originally posted by zippy99
Cei care se nasc orbi si printr-o operatie pot vedea, ei privesc dar nu vad, nu stiu ce e copacul acela pe care-l privesc, sunt asemenea noilor nascuti.
Tu sfidezi pana si mintea umana si o inlocuiesti cu o iluzie...
Daca te nasti orb nu stii cum arata un copac !!! Toata gandirea noastra se bazeaza pe relatie si perspectiva sau mai pompos spus, perspectiva relationala. De ex, stii ca "ala" e un copac pentru ca ai mai vazut unul si ti s-a spus ca e copac... vezi unu mai mare, mai ciudat, si stii ca e copac pentru ca-l compari cu ce ai deja in minte. Distantele si perspectiva se apreciaza tot relational. Cum poti sa sustii o asa tampenie ca stii cum e un obiect din natura inconjuratoare orb din nastere... ti se povesteste si astupi lacunele cu imaginatia dar pana nu vezi nu stii cum e un copac.
Sa lasi iluziile sa te controleze e periculos.
shapeshifter
7th July 2004, 15:34
Normal ca nu stii cum arata un copac daca te nasti orb, daca ai cataracta si ti se face operatie poti vedea dar nu stii ce e cu copacul acela. Ori nu m-am facut inteles ori nu ai inteles tu: ,,Cum poti sa sustii o asa tampenie ca stii cum e un obiect din natura inconjuratoare orb din nastere" nu sustineam asa ceva, nu vad de ce ma contrazici avem aceeasi parere.
Manas (sanskr.= minte?!) -> Man (engl.)?!
punkomat
7th July 2004, 15:38
Originally posted by LazyPawn
Ideea de divinitate apare din necunoaștere și frică. Omul este pus în fața multor fenomene pe care nu le poate explica și simte nevoia să le atribuie cuiva. Ăn plus vede că se pot întâmpla nenorociri în orice moment, și din nou speră că cineva ar putea să le controleze. Fundamentul credinței este ceea ce se cheamă "wishful thinking". De-a lungul timpului, imaginația umană a zămislit cele mai variate forme de zei și demoni, la fel cum a dat naștere basmelor populare.
Eu nu m-as grabi sa arunc toate religiile in irational si inutil. Cum explici ca toate religiile actuale au fundamente morale aproximativ identice, nu relative, asa cum propui? Eu nu cunosc vreo religie importanta care sa propavaduiasca omorul sau furtul.( in afara catorva teribilisti dezorientati ex. satanisti etc.)
In opinia mea, ideea de religie e necesara si evidenta daca e privita din context evolutionist, ca instrument de diseminare a ideii de morala. Ma gandesc ca atunci cand prima maimuta a cobarat din copac, era destul de individualista. Spre exemplu, libertatea de a omori alta maimuta era incontestabila.
Cu toate astea, pentru ca societatea sa evolueze, trebuie ca toti membri sa conlucreze, adica suma intereselor individuale difera de interesul global, sinergie dupa cum ar spune nea Nelu. Chestia asta e stiuta din teoria jocurilor de la John Nash incoace, si, printre altele, explica de ce comunismul arata mai bine pe hartie.
Societatile care nu implementeaza aceste reguli simple de convietuire, ceea ce noi azi numim morala, sa nu omori, sa nu furi, etc. se autodistrug in scurt timp, si nu pot evolua. In plus, indivizii izolati nu pot produce mare lucru, este nevoie de o masa critica de oameni pentru a crea, de exemplu, o cultura.
Deci daca acceptam ca societatea umana nu a fost creata de-a gata, ci a evoluat de la simplu la complex (si dovezile pentru asta sunt incontestabile), atunci numai societatile morale sau putut dezvolta, celelalte s-au autodistrus. Se poate specula chiar ca membri societatilor morale si-au transmis trasaturile urmasilor, codificate in adn, raspunzand la intrebarea lui odastramosilor despre sursa binelui si a raului.
Dar acum apare problema principala, de actualitate pana in ziua de azi. Cum reusesti sa il faci pe omul primitiv sa renunte la libertatile individuale foarte tangibile, in favoarea unui castig ipotetic al societati? Cum il convingi ca renuntand la dreptul de a talhari, castiga libertatea de a nu fi talharit? Cum il convingi sa respecte conventiile sociale care fac societatea sa functioneze? Daca sistemul educational de astazi nu poate face asta cu o buna parte din cei care ii trec pargul, ce sansa ar fi putut avea liderii societatilor primitive de acum 3 milioane de ani?
Singura posibilitate este sa inventenzi religia. In felul asta poti constrange indivizii sa faca lucruri morale in absenta constientizarii scopului final. Indivizi evita faptele antisociale pentru ca "e pacat", iar cei care fac pacate vor fi pedepsiti de catre zei. Nu societatea va fi pedepsita, ci chiar ei, pacatosii. Individualismul este mutat in sfera divinului, spre beneficiul concretului.
Si asa cum am spus, problema e valabila si in ziua de astazi. Oare daca Nelu șiș actualmente inchis la Gherla pentru furt, iși da seama ca dumnezeu e o idee abstracta, probabil inventata, și ca nu exista nici iad și nici rai, cam care ar fi efectul asupra ratei criminalitatii? Ok, poate Nelu șiș n-are nevoie de frica de dumnezeu ca sa nu ucida, dar este asta valabil pentru toti cei n "Nelu șiș"?
Nu trebuie sa te uiti mai departe de societatile atee utopice ale secolului XX sa vezi atrocitati inimaginabile, care demonstraza ca o data cu religia, din constiinta celor mai multi oameni se smulge si moralitatea.
In lipsa religiei, trebuie sa avem "altceva", care sa ne permita sa ramanem animale sociale. Spune-i constiinta de grup, spune-i spirit superior, dar pana acum n-am vazut acest "ceva" decat la putini oameni in viata mea, si nu sunt deloc sigur ca eu sunt unul dintre ei. Si in absenta acestui "ceva", religia trebuie pastrata, cu tot bagajul ei mistic stupid, ca un rau necesar, care ne blocheaza drumul inapoi spre primitivism.
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.