andreic
4th February 2005, 18:28
shapeshifter
4th February 2005, 18:30
QUOTE(evilone @ Feb 4 2005, 18:26)
Luciditatea este capacitatea de a
gandi clar.
DEX
aici sensul cuv. luciditate e cel mai bine aproximat de awareness din engleza..
observa ca daca in engleza exista si to be aware si to be conscious, in romaneste avem alte cuvinte: a fi constient, constientza, etc..
as spune ca luciditatea aici implica fiintarea 100%, simtamintul de prezenta 100% a fiintei..
evilone
4th February 2005, 18:37
Nu stiu ce sens dai tu cuvintelor luciditate si awareness, dar eu sunt de parere ca observatia (fiind un proces activ, voluntar) presupune gandire. Daca acele gap-uri ar exista, nu le-ai observa.
shapeshifter
4th February 2005, 18:44
------
Daca acele gap-uri ar exista, nu le-ai observa.
------
ele exista si intre ginduri dar si in memorie. aminteste-ti ce ai mincat acum 5 luni sa zicem intr-o joi? memoria are gap-uri asta-i clar. la fel si cu perioadele intre ginduri.. de fapt aici sta secretul in a face ,,diferenta" dintre a fi constient si a fi inconstient.. a constientiza un gind sau nu.. ceea ce spun si am mai spus e faptul ca atunci cind iti apare un gind si devii constient de el, pierzi constienta de sine pe moment desigur.. e ca si cum constiinta ar fi absorbita de admirarea unui peisaj extraordinar care iti capteaza toata atentia, toata fiinta.. te topesti in acel peisaj si te pierzi inconstient in maretia lui.. asa si cu gindurile.. fragmente de constiinta.. simtamintul de fiintare, de prezenta este redus prin aparitia unui gind, admirarea unui peisaj.. de ce.. din cauza proprietatii constiintei de a se mula pe stimulii externi..
LazyPawn
4th February 2005, 18:49
zippy, zi-ne și o poezie frumoasă, dacă tot ești pe panta asta... ceva cu codrul, cu luna...
shapeshifter
4th February 2005, 18:50
-------
We are a way for the Cosmos to know itself - Carl Sagan
-------
poate esti dragut si comentezi putin zicala de mai sus..
evilone
4th February 2005, 18:51
Ce legatura au gap-urile din memorie cu cele din gandire?! Eu n-am spus ca nu exista gap-uri in gandire. Am spus doar ca daca exista ti-ar fi imposibil sa "contemplezi" asupra lor, pentru ca insasi aceasta contemplatie presupune gandire => nu esti intr-un gap. Nu cred ca atunci cand admiri un peisaj gandurile ti se opresc. Daca gandurile s-ar opri, acei stimuli externi n-ar avea nici o valoare.
shapeshifter
4th February 2005, 18:57
evilone sa nu-mi spui ca tu gindesti in starea de veghe 100% din cpu.. eu iti spun ca procentul e mai mic, chiar si cel de a fi constient de tine in starea de veghe implica gap-uri de inconstienta intr-un procent destul de mare.. si daca nu ma crezi numara gesturile inconstiente pe care le faci din automatism, de ex. intorci capul ,,din instinct" cind intra cineva pe usa, cind trece o masina, etc..
--------
Nu cred ca atunci cand admiri un peisaj gandurile ti se opresc.
--------
de fapt totul se intimpla a.i. tu devii constient de gind, senzatie, stimul.. dar faptul e deja consumat.. tu doar il constientizezi..
toyomi
4th February 2005, 19:06
QUOTE(zippy99 @ Feb 2 2005, 22:00)
-------
Cum stii ca o religie este mai buna decat alta?
-------
o religie nu e mai buna decit alta..
bhudismul este cea mai reala religie
shapeshifter
4th February 2005, 19:08
QUOTE(toyomi @ Feb 4 2005, 19:06)
bhudismul este cea mai reala religie
toyo mai traiesti?
buddhismul as spune ca nu e o religie in sensul clasic..
explica ce inseamna ,,reala" si ce inseamna ,,religie".. si ce inseamna buddhism..
evilone
4th February 2005, 19:09
@zippy99: Sa lamurim lucrurile. Nu am negat faptul ca pot exista perioade in care nu gandesti. Am negat doar faptul ca ti-ai putea da cumva seama de existenta lor (in acest context "a da seama" = "a observa", "a constata", "a examina", "a studia", "a cerceta", "a scruta", "a iscodi", "a sesiza", "a remarca" ... cate sinonime trebuie sa-ti dau ca sa-ti dai seama ca observatia presupune gandire). Sa zicem ca acela gap-uri exista, okay, de acord. Cum dovedeste asta existenta spiritului, constiintei pure, sau mai stiu eu ce? Pentru mine asta nu dovedeste decat faptul ca creierul este un organ exceptional, a carui functionare nu o inteleg pe deplin.
@toyomi: de ce?
LazyPawn
4th February 2005, 19:13
QUOTE(zippy99 @ Feb 4 2005, 18:50)
-------
We are a way for the Cosmos to know itself - Carl Sagan
-------
poate esti dragut si comentezi putin zicala de mai sus..
Este un citat din cartea (și serialul) Cosmos al lui Carl Sagan. Ăntr-unul din episoade discută despre viața stelelor, originea elementelor chimice complexe (altele decât hidrogen și heliu) - fabricate în anumite stele, într-o anumită etapă a vieții lor. felul în care acele elemente ajung în componența unor planete ca Terra, și în cele din urmă acei atomi, care s-au născut cine știe cu câte miliarde de ani în urmă și în ce stea, ajung să fie parte a corpului uman. "We are made of star stuff", mai spune el, o expresie deja celebră.
Cu alte cuvinte, și noi înșine suntem parte a acestui univers (cosmos), și reprezentăm o formă de organizare a materiei (a universului) care a ajuns să fie conștientă de ea însăși. Noi, și probabil alte forme de viață de pe alte planete, am ajuns să înțelegem ceea ce suntem. Universul a ajuns să se autocunoască. Acesta este sensul expresiei, și înțelegerea acestui lucru ar trebui să ne facă mândri și fericiți, să fie un îndemn pentru a înțelege cosmosul din care provenim și a cărui parte integrantă suntem. Nu să vorbim vorbe goale cum o faci tu, sau să imaginăm zei și parazei. E mai mult adevăr într-un electron decât în toate cărțile sfinte. Dacă vrem să știm cine suntem, acolo trebuie căutat, cu armele științei, și nu fabulat cu armele imaginației.
toyomi
4th February 2005, 19:14
budha este un om , nu o fiinta" extrateresta" ca la crestini
madonna de s-a facut bhudista si multi altii
shapeshifter
4th February 2005, 19:17
ce intelegi prin spirit? dar prin constiinta pura?
poti sa observi cum imbatrinesti acum? asa si cu observarea asta.. cind constientizezi un gind, observi ca inainte de a-l constientiza poate nu erai constient de el.. sau de tine..
raspunsurile la intrebarile de mai sus se afla acolo inauntru tau, nu te obosi sa ii intrebi pe altii ca sa-ti vorbeasca despre fiinta ta reala..
shapeshifter
4th February 2005, 19:25
QUOTE(toyomi @ Feb 4 2005, 19:14)
budha este un om , nu o fiinta" extrateresta" ca la crestini
madonna de s-a facut bhudista si multi altii
sa inteleg ca tu nu crezi ca Iisus a existat in realitate?
Buddha a fost un om, dar Nirvana nu duce la Realitatea Suprema.. e un drum care se infunda.. e ca un samadhi mai inalt dar nu ajungi sa traiesti in Realitatea Suprema.. din samadhi iesi asa cum ai intrat, adica e ca un drog, nu pastrezi starea la care ajungi.. acea eternitate in care poti fiinta si atunci cind esti in starea de veghe, si in somn, si, si.. a trai in Realitatea Suprema si in acelasi timp a fi un om obisnuit inseamna a fi intr-o stare deloc pasiva in primul caz si intr-o stare obisnuita in cel de-al doilea..
Nirvana nu te face sa fii stabilit in acea eternitate, e o stare intermediara.. de fapt nu cred ca-i bine spus intermediara.. a fi stabilit in acea eternitate e ca fi insasi viata.. ca un torent de forta, nimic pasiv nu e in starea asta.. sa nu intelegi ca acel ceva face ceva tot timpul.. nu, e ca viata insasi.. asta e probabil cea mai buna aproximare..
-------------------------
Madonna stiu ca era kabbalista, poate s-o fi schimbat frizura intre timp..
evilone
4th February 2005, 19:26
@toyomi: este mai mult o filozofie decat o religie.
@zippy: In timpul gap-ului nu poti gandi (pentru ca altfel n-ar mai fi gap), deci nu poti observa faptul ca nu gandesti. Nu stiu daca esti la curent cu conceptul de "flag" din informatica. Dupa mine insa, singura cale de a "observa" un gap in gandire (sa zicem intre gandul1 si gandul2) este sa ai in creier un "stegulet" care sa stea in mod normal in mod coborat. Dupa ce gandul1 a trecut, creierul (prin cine stie ce mecanism misterios) ridica steguletul. Cand creierul isi recapata facultatea de a gandi, observi steguletul ridicat si iti zici "uau, tocmai am avut un gap. se vede ca intr-adevar constiinta pura exista". Eu unul nu am un astfel de stegulet, deci sa mor daca stiu cum as putea observa ca nu gandesc.
--------------------
--------------------
Nu ma intreba pe mine asta, tu jonglezi cu cuvintele.
shapeshifter
4th February 2005, 19:29
QUOTE(evilone @ Feb 4 2005, 19:26)
@toyomi: este mai mult o filozofie decat o religie.
@zippy: In timpul gap-ului nu poti gandi (pentru ca altfel n-ar mai fi gap), deci nu poti observa faptul ca nu gandesti. Nu stiu daca esti la curent cu conceptul de "flag" din informatica. Dupa mine insa, singura cale de a "observa" un gap in gandire (sa zicem intre gandul1 si gandul2) este sa ai in creier un "stegulet" care sa stea in mod normal in mod coborat. Dupa ce gandul1 a trecut, creierul (prin cine stie ce mecanism misterios) ridica steguletul. Cand creierul isi recapata facultatea de a gandi, observi steguletul ridicat si iti zici "uau, tocmai am avut un gap. se vede ca intr-adevar constiinta pura exista". Eu unul nu am un astfel de stegulet, deci sa mor daca stiu cum as putea observa ca nu gandesc.
--------------------
--------------------
Nu ma intreba pe mine asta, tu jonglezi cu cuvintele.
pai chestia asta cu fanioanele este tocmai ce am explicat in thredul despre yoga pe la inceput, cind vorbeam despre vrtiss-uri..
evilone
4th February 2005, 19:30
Nu stiu ce e ala vrtiss, nu prea am cunostine despre yoga, si nu inteleg cum demonstreaza asta ca exista ceva mai presus de planul fizic.
andreic
4th February 2005, 19:52
Pai nici nu demonstreaza, trebuie doar sa crezi ca asa o fi si e suficient
Mirovaia_Scorb
5th February 2005, 23:15
Hai sa luam o scurta pauza.Atasamentul contine un text chiar amuzant.
LazyPawn
6th February 2005, 01:23
Prostioare dinastea se pot inventa cu duiumul. Hai să dau și eu un link către una, puțin diferită, și în orice caz mai amuzantă.
http://www.threads.name/russell/theologian.html
Sorry, nu am timp să-l traduc, dar e ușor de înțeles.
TOPCATBV
7th February 2005, 12:22
QUOTE(evilone @ Feb 4 2005, 18:15)
Cum poti sa iti
examinezi gandurile fara sa gandesti?
Chestia e ca din pacate multi isi examineaza gindurile fara sa gindeasca
TOPCATBV
7th February 2005, 13:36
Skodaru
9th February 2005, 11:18
exista.
evilone
9th February 2005, 12:40
Rili? Pe ce te bazezi?
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.