ce vrea zippy sa ne spuna este ca:
sentimentul de fiintare este un atribut al revelatiei in toate domeniile, o putere de acces la adevar pe care ratiunea nu ar avea-o. constiinta isi vizeaza obiectul sau o stare viitoare, proprietara a unei naturi superioare, radical diferita si separata de lumea, sa-i zic, asta, a noastra.ratiunea lui zippy a format un concept, oricare, n-are importanta, da' unul de natura superioara, pe care-l ascunde undeva, apoi intra in stare de constienta constienta sau inconstienta sau cum vrea fiinta lui si incepe sa caute acel concept, uitind ca, de fapt... nu exista, dar la defint de la bun inceput cu ratiunea lui din virful limbii: adevar absolut, "eu sint" atemporal, ocean de constiinta s.a.m.d.
in zadar l-am intrebat pe zippy cum relationeaza cu aceasta natura superioara existenta in ratiunea lui - nu in sens divin - ca n-am aflat. in zadar ii spun ca lucreaza cu ipoteze alese de el, de constiinta lui, carora le cere sa dea seama propriilor observatii, tot in constiinta lui, pentru ca se face - simplu, nu? - ca nu intelege.
zippy, iti repet, ai oaresice mici inadvertente cu ideea de corespondenta.
zici ca vorbesti de non-dualism. atunci te intreb, ca tot imi fluturi filosofia pe sub nas, in ce termeni te referi la acest concept? in termenii strungarului care merge la frizer sa-si cumpere vopsea lavabila? sau in termenii propriei filosofi? hai, nu-mi spune, stiu, "filosofia" iti este permisa numai tie, intelegerea noastra - nu stiu cum - iti apartine si asta... ce mai mai zippy, esti divin. atita divinitate este in tine incit produci citate din toate directiile.
ai pus unul p-acia care spunea sa fii cinstit cu tine insuti. cu certitudine nu esti. pentru ca cel care o da din colt in colt cu melanjul asta pseudo-filosofic pare ca esti tu... da', ce sa-i faci, nimeni tu te minte mai frumos decit o faci chiar tu.
ba constienta-inconstienta, ba "eu sint" in infinit, ba in infinit nu sint, ba ocean, ba baltoaca, ba prezent acum si aici, ba atemporal... si totusi, care-i deosebirea sau legatura dintre "marile opere", inabil evocate, si lunga telenovela "zippy in adevarul absolutul non-dualist"?
da, stiu, "eu sint". sigur ca esti, problema-i de ce? daca fiintarea ta este punctul de plecare si scopul cunoasterii ar trebui sa-ti fie clar ca esuezi tocmai in fondarea necesitatii existentei. existenta se probeaza prin experienta si nu faci "experiente de tip zippy" ca sa-ti demostrezi ca existi.
oricare ar fi nuantele introduse in definitia specifica sau conditiilor fixate exercitiului ei, ratiunea este ceva propriu omului, o facultate care comanda in acelasi timp limbajul, gindirea, cunoasterea si moralitatea.
eu am terminat aici, ma duc, am intilnire cu... oceanul sau baltoaca sau atemporalul sau