Revenit aseară dintr-un wkend superb în complexul acvatic de la Gyula. Recomand din toată inima tuturor - am trăit o senzație unică a unei relaxări "adevărate", în atmosfera magnifică a unui parc cu copaci multi-seculari [
cimpoi, ești pe fază cu cratimioara ? 
] . Am fost în multe locuri până acuma, dar să stai la plajă într-un ștrand ascultând tril de păsărele, clopotele bisericii din împrejurimi - e indescriptibil în cuvinte, o asemenea senzație de relaxare deplină nu am mai întâlnit.
Sunt în jur de 20 de diverse bazine în acel parc, unele acoperite, unele în aer liber. Majoritatea sunt termale, benefice pentru diverse afecțiuni locomotorii and so on, apa în jur de 33-37 de grade. Piscina cu toboganele mari si cele de inot [50 si 100 de metri] sunt cu apa mezotermala [26-28 grade], probabil că și cea cu valuri - nu era inca deschisă. Nici cea pentru copiii mici, superba, nu era deschisă - se va deschide abia in 23 sau 26 mai - asta a fost cea mai mare dezamăgire pentru noi.
Desi au început să fie foarte mulți români pe acolo [cred că din 10 oameni ce treceau pe lângă șezlonul meu, 6-7 vorbeau românește, lol], atmosfera este una extremde civilizată. Cred că "acordurile" unei manele acolo mi s-ar fi părut că sună ca un fluierat biserică
În final ceva info pentru eventualii amatori:
- traseul: Timișoara - Arad - Chișineu Criș. Drum exelent se poate merge bine peste 100. Aici se face stânga către Vărșand, 24 km, drum lat, peticit însă destul de ok, exceptând desele curbe duble destul de strânse pentru viteze peste sută

- în Vărșand puteți schimba în forinți, curs 1.38 RON / 100 forinți - după curba dublă, este pe stânga o casă valutară non stop. Dacă nu ați schimbat cumva înainte
musai schimbați aici, nu am văzut nici o casă de schimb valutar pe lângă ștrand [poate sunt și nu le-am văzut eu]. IMPORTANT: cereți să primiți măcar 600 de forinți în MONEDE, veți avea nevoie la automatul ce emite tichete de parcare.
- vama este la 50 de metri de la ieșirea din Vărșand, am stat mai puțin de 1 minut la verificarea CI-urilor. IMPORTANT: de aveți cu voi copii, trebuie trecuți în pașaportul unuia dintre părinți - altfel nu poate ieși din țară. Și probabil este încă valabilă regula care cere să fie însoțit de ambii părinți.
- la vreo 500 de metri de vamă, o să ajungeți la o intersecție. Este prima intersecție, însă o recunoașteți ușor și după un pod peste care trece drumul spre dreapta. Mergeți ÎNAINTE, intrați în Gyula și o țineți tot drept până în centru, unde, la un sens giratoriu, veți vedea indicatoare cu VARFURDO și tăblițe cu valuri și înotători

- în parcare, tichetele le găsiți la automat. Se plătește în avans funcție de durata dorită a staționării- la fiecare monedă introdusă aparatul afișează ora până la care e valabil biletul. Pentru toată ziua - cel mai uzual bilet - este, cum am amintit deja, 600 de forinți [aprox 8 lei] și se obține apăsând pe butonul cel mai de jos din cele 5 de selecție - habar nu am avut ce scrie pe el, da' am văzut că așa au făcut cei dinaintea mea!

- biletul de intrare în complex este 1.250 forinți [aprox. 17.5 lei]. Pentru copil: ne-au intrebat vârsta, am spus
harom, adică trei, și nu a avut nevoie de bilet. Probabil până la 5-6 ani e gratis. IMPORTANT: verificați să nu uitați în mașină ceva de care aveți nevoie pe ștrand, ulterior să ieși să iei ceva din mașină e destul de complicat - mai ales din cauza barierelor lingvistice. Apropo de asta, engleza este deosebit de străină :-) pe acolo, din câte am observat; se vorbește în schimb germană și câte ceva română [ mă refer la bufete și chioșcuri].
- pe site-ul lor am văzut că există și bilete cu două intrări, îmi imaginam că sunt pentru cazul în care ieși să iei masa în oraș, apoi revii - însă nu e deloc cazul, poți lua o masă foarte gustoasă la unul din multele bufete de incintă. Ca idee, un bob-gulaș [ciorbă de fasole maare și foarte gustoasă] era 700-750 forinți; o porție de mușchi țigănesc cu cartofi prăjiți - 800de forinți, adică 11 lei! Berea la halbă între 250 și 400 de forinți șamd. Apa minerala și înghețata la prețuri comparabile cu cele de ștrand de la noi.
Una peste alta a fost un wkend super relaxant, ce a reușit să-mi alunge cât colo oboseala și să mă facă să mă simt ca într-o adevărată minivacanță. O să mai mergem sunt sigur în multe weekend-uri.