kellook
27th August 2007, 08:13
Sal.
Lucrez la o firma de CATV si Internet. Pentru distante mari , cum e si normal folosim F.O. si semnalul optic pt net il convertim cu niste M.C. (media convertoare) CTC Union model: FIB1-10/100/SC20AF si BF.
Problema este ca dupa cateva furtuni cu descarcari electrice au aparut niste defectiuni la M.C.-urile astea, fac link pe Cu fara a avea cablul in port.
Daca cunoaste careva defectul asta si are detalii, as fi recunoscator sa ni le spuna si noua.
VA MULTUMESC!
tatarduka
27th August 2007, 08:35
QUOTE(kellook @ Aug 27 2007, 09:13)

Sal.

Lucrez la o firma de CATV si Internet. Pentru distante mari , cum e si normal folosim F.O. si semnalul optic pt net il convertim cu niste M.C. (media convertoare) CTC Union model: FIB1-10/100/SC20AF si BF.
Problema este ca dupa cateva furtuni cu descarcari electrice au aparut niste defectiuni la M.C.-urile astea, fac link pe Cu fara a avea cablul in port.
Daca cunoaste careva defectul asta si are detalii, as fi recunoscator sa ni le spuna si noua.
VA MULTUMESC!

de unde sunteti... firma?
kellook
27th August 2007, 08:36
din suceava dc?
tatarduka
27th August 2007, 09:22
QUOTE(kellook @ Aug 27 2007, 09:36)

din suceava dc?
si providerul meu are probleme din astea si este din gorj. cam dupa fiecare furtuna cu fulgere schimba cate 6-7 MC-uri. Ei spun ca vina ar fi a companiei distribuitoare de energie electrica...
kellook
27th August 2007, 09:31
Da ... eu nu sunt de aceeasi parere .. cu compania distribuitoare de energie electrica. Prbl. este ca atunci cand fulgera pe reteaua de energie electrica apar supra tensiuni sau tensiuni de restabilire care afecteaza M.C. astea. Eu as fi curios ce anume "pleaca" din ele. as incerca sa le repar singur daca as gasi defectul. Ar fi buna si o solutie pt a stopa defectul asta dar care sa fie si una ieftina. Are idee cineva de asa ceva?
Mr_Devil83
27th August 2007, 21:29
Vezi trancieverul ethernet. Presupun ca in mc-urile alea e ceva de genul ip103a sau asa ceva. E un smd cu vreo 48 de picioare, cate 12 pe latura. Succes la cautat prin magazinele de electronice asa ceva ca eu am cautat de nebun ks8721b care e in mare acelasi drac si nu am gasit pe nicaieri.
PsichoDaddy
27th August 2007, 23:07
Mare lucru n-are ce sa se duca din ele in afara de procesorul de acolo, in rest pe cablu inainte de mufa sunt niste transformatoare pt izolare galvanica, practic bobine cuplate magnetic intre ele, ceea ce "prajeste" componentele sensibile este fenomenul esd, electrostatic discharge, cumularea sarcinilor electrice survenite in urma descarcarilor electrice, pe sectiuni de circuit cu sarcini electrice opuse, acestea "cauta" sa se "intalneasca"
si pt aceasta uneori mai trec si prin procesoarele echipamentelor in cauza
. Problemele cele mai dese apar la folosirea mediilor bune conducatoare de electricitate in realizarea retelelor(utp,ftp,stp), sarcini electrice se pot acumula pe cablu si in urma frecarii aerului cu acesta. Era undeva pe net o schema pt protectie, ce folosea cateva diode si becuri cu neon, spuneau cei ce le-au realizat ca functioneaza la diferente de potential de peste 60V.
P.S.: pe reteaua electrica pot aparea supratensiuni si in cazul furtunilor solare, cand campul magnetic al pamantului devine putin oscilant si acest lucru duce la inducerea unor curenti in conductori, in cazul de fata cei electrici
...oare electrica stie?
kellook
28th August 2007, 09:21
OK.. va multumesc mult pt raspunsuri... PsichoDaddy u ai mare dreptate dar acolo unde mi se tot duc m.c.-urile nu am decat 35 cm de utp adica un mic pach cord care face legatura dintre un m.c. de tip "B" (receptia), un switch din care pleaca alt pach cord tot de vreo 35 cm intr-un m.c de tip A care transmite mai departe. Deci Cu este foarte putin ca sa ne gandim ca ar "culege" ceva "tensiune electrostatica"in momentul unui fulger dar totusi e posibil. Ma mai gandesc la un lucru .. si anume: m.c. -urile aste sunt legatedirect de la reteaua de electricitate (de pe stalp).... ma gandesc ca acolo unde le+am legat e posibil sa fie un capat de linie al P.T. si fluctuatiile de tensiune sa fie mai puternice.
Mr_Devil83 am gasit smd -ul ala este un ip113A cred ca e cam greu de schimbat dar am sa incerc sa gasesc mai intai asa ceva ... merci mult pt ajutor....
Mr_Devil83
28th August 2007, 09:52
No ip113a ala so prajit, succes la schimbatul lui desi ma indoiesc ca o sa reusesti. O idee ar fi sa cumperi un switch trendnet de ala de 5porturi cu RTL8305SB in el, daca imi amintesc bine ii poti adapta destul de usor transcieverul de la mediaconvertor pe un port. Cauta pe www.realtek.com.tw datasheetul pentru RTL8305SB daca vrei sa faci experimente 
PsichoDaddy in media convertoarele astea de 100ron eu nu am vazut nici un procesor, doar un tranciever ethernet, niste amplificatoare operationale si o sursa stabilizatoare in comutatie.
kellook
28th August 2007, 10:16
ok merci ... am un switch dinala si o sa incerc sa fac ce mi-ai spus. si nu va luati la cearta
Mr_Devil83
28th August 2007, 15:28
Nu se ia nimeni la cearta, doar am evidentiat ca nu are procesor un media convertor chior.
si nu din cauza electricii se prajesc transcieverele din media convertoare, sw-uri si mai stiu eu ce. Se incarca utp-ul electrostatic doar.
kellook
29th August 2007, 07:31
ok am sa incerc sa folosesc pach cord-uri din FTP care au si ecran pe care am sa il leg la pamant
infinitul8
29th August 2007, 07:44
QUOTE(kellook @ Aug 29 2007, 08:31)

ok am sa incerc sa folosesc pach cord-uri din FTP care au si ecran pe care am sa il leg la pamant

Din câte mai știu și eu patch-urile au lungimi standard de 1, 3, 5 m tocmai pentru contracarea efectelor EMI.
Degeaba le-or fi calculat ăia atât pasul de torsadare pe fire, perechi și protecție?
kellook
30th August 2007, 07:29
DA...
dar noi le facem singuri pach-urile astea...
Ai vreo formula ceva?
Mr_Devil83
30th August 2007, 10:33
fa-le sa aiba peste 1 metru. Nu de la lungimea patch cordului ti se strica tie sw-urile sau media convertoarele. Daca ai cabluri pe stalpii electrica si trazneste in ei nici cu mamam protectiei nu salvezi vreun sw. Eu am gasit dupa o furtuna care mi-a copt vreo 30 de sw-uri cateva bucati la care rezistentele de pe pinii 4,5,7,8 erau explodate, cablajul de la mufa pana in transformatorul de separatie topit si transformatorul crapat. Am prieteni care or avut firele din cablul utp efectiv topite pentru ca a traznit foarte aproape de el. So...bine ai venit in lumea retzelarilor
.
gec
30th August 2007, 11:08
QUOTE(kellook @ Aug 30 2007, 08:29)

DA...

dar noi le facem singuri pach-urile astea...

Ai vreo formula ceva?
In manuale nu spune nimic de EMI ci doar lungimea maxima a patch-cable, admisa, pentru a evita desincronizarile de date.
Distanta de 1m, 3m, 5m se refera la distanta intre priza si PC astfel ca pe directia cablului omul sa nu se impiedice de el si sa provace accidente sau daune.
Tot acola se spune ca aceste cabluri tre sa fie la minim 25cm de orice cablu de retea de alimentare (asta este valabil in interioare)
pe exterior tre sa fie alte specificatii si alte cabluri decat banalele CAT5 fara ecranare
kellook
30th August 2007, 11:36
da stiu ... si mai stiu ca nu ai ce sa faci impotriva descarcarilor electrice... orice impamantare ai folosi....
frioan
30th August 2007, 13:15
Mr_Devil83
30th August 2007, 21:10
deci eu am vazut laptopuri traznite la mine in retea care au circa 20 de metri de cablu pana in switch pentru ca a traznit intr-un pom la 30 de metri de cel mai apropiat cablu al meu si tu crezi ca o bucata de cablu de 35 de metri nu e o antena care sa capteze o parte din radiatia de energie pe care o degaja un traznet? O doamne se vede ca sunteti incepatori....cati clienti aveti in retea? Va fac o oferta/client? 
Revenind la topic (oarecum) se poate monta ansamblul ala format din dioda emitoare laser si receptorul la un switch cu rtl8305sb si cred ca e singura optiune de a mai salva mc-urile alea (cat de cat) pentru ca romania e tara in care nu gasesti niciodata o componenta daca nu e final de casetofon audio sau mp3 sau whatever.
kellook
31st August 2007, 10:02
Mr Devil 83 poate ca sunt incepator da se vede ca nu ai citit bine ... am spus ca e de 35 CM nu M... in fine.... poate am gresit yo da nu am chef sa citesc inca o data ce am scris
Frioan hai sa explic ce am acolo...
Folososec Cutie din plastic cu IP 67 si o cutie din metal. Acolo imi vine o fibra direct din baza si am 3 clienti acolo asa ca am pus "M.C. b- switch-M.C. a" pt ca pleaca mai departe tot de acolo. Bineinteles ca puteam sa sudez pe alt fibra dar tot acolo ajungeam. Sa pun UPS nu cred ca am cum Pt ca e stalp de trecere subtire. Este legat la pamant dar nu am verificat cat de buna este impamantarea. La noi toata reteaua se bazeaza pe F.O., FTP, respectiv utp la client.Crede-ma ca am destula experienta cu efectele EMI lucrez de 3 ani cu CATV si sunt acele-asi probleme la retelele astea aparente cum sunt la tara.
tytysor
1st September 2007, 19:58
Eu am linii de FO care ajung si la 30 de km de mine si nu mi-a picat nici un MC. Si de acolo mai merg km buni pe cupru, dar folosesc la clienti modem-uri de cablu catv. Supratensiunile apar foarte des din reteaua electrica de alimentare, pune varistori ca sint buni si ieftini. De asemenea daca gasesti defect pe ethernet, poate sa apara problema din cauza clientilor care nu au impamintari la calculatoare si apar cele mai nastrusnice diferente de potential intre echipamente. Am avut clienti care nu se puteau conecta si dupa rotirea stecherului de la pc in priza merg perfect. Sau dupa ce si-au pus impamintare. Succes si tine-ne la curent !
kellook
2nd September 2007, 10:37
Da .. inetersant .... de asta imi place meseria asta .. te intalnesti cu tot felul de probleme... de exemplu eu habar nu aveam pana acum cateva luni ca placile de retea mai ales cele inegrate se pot bloca. Curios nu
frioan
2nd September 2007, 18:21
Mr_Devil83
2nd September 2007, 18:29
frioan nvidia nforce controller e un realtek ca si edimax-ul de 10 - 15 ron cu chipset realtec 8139D pe care il cumpara tot poporul.
si ca sa vezi chestie dura si eu pe servere dupa furtunile astea am ajuns la realtek8139D ca placi de retea, asamblate de trendnet. Astea de ce nu se blocheaza?
frioan
2nd September 2007, 18:46
QUOTE(Mr_Devil83 @ Sep 2 2007, 19:29)

frioan nvidia nforce controller e un realtek ca si edimax-ul de 10 - 15 ron cu chipset realtec 8139D pe care il cumpara tot poporul.
si ca sa vezi chestie dura si eu pe servere dupa furtunile astea am ajuns la realtek8139D ca placi de retea, asamblate de trendnet. Astea de ce nu se blocheaza?
Am zis unele modele de la intel si nvidia
.... blocarile depinde si de ce drivere ai puse si cum este setat sistemul de operare, nu doar de bug-urile cipset-ului eth implementat pe placa de baza.. incearca cu un sis sau via sa faci trafic de zeci de GB sustinut si ai sa ai niste surprize neplacute.
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.