doki
1st October 2007, 08:19
Bolovani:
Introducerea cu poze statice mi sa parut cam lunga,
ai tendinta sa tii camera stramb,
nu se potrivea deloc cu melodia secventa data cu "repezitorul",
nimic artistic, pur si simplu un rezumat al nuntii
faza cu invartitul mis aparut un pic un pic caraghioasa (sorry)
Flori:
cut-urile erau cat decat pe muzica
bine ca nu erau HFX
p.s.
La voi in CITY chiar nu se respecta un pic femeile? Permanet mirele era in fata ....
adipelcz
1st October 2007, 08:44
Multumesc de critici.
Introducerea cu poze...si mie mi s-a parut putin lunga, insa am facut greseala sa editez intai materialul video pe melodie si am inceput de la primul beat mai puternic, care se afla pe la minutul 1 si ceva. In final si mie mi se pare putin cam lunga, dar e cam greu sa modific ceva acum. Daca viitoare voi sti mai bine.
Cu camera stramba, nu am fost eu operator in mare parte a timpului (am mai luat si eu camera din cand in cand, dar eu sunt cu pozatul), insa imi asum critica. Mie nu mi s-a parut neaparat stramba incadrarea cat am remarcat miscarile aiurea ale camerei si tremuraturile.
Artistic nu prea are cum sa fie din prima, deci ma asteptam sa nu fie nimic spectaculos. La faza cu invartitul banuiesc ca te referi la parc...
vajumic
1st October 2007, 10:24
editarea a cui a fost? a ta sau a celui care a filmat?
ai destul de multe sarituri in cadru.. la biserica destul de multe, la restaurant, de exemplu la tort... intr-adevar, miscarile alea ale camerei sunt destul de deranjante..
mi-a mai placut faza ca oamenii traversau strada la vreo 15-20m de trecere..
adipelcz
1st October 2007, 10:42
Eu am editat. Nu inteleg la ce anume se refera sariturile in cadru (ca terminologie adica). Nu sunt deloc familiarizat cu termenii, dar invat...
Guma
1st October 2007, 12:38
Nu am deloc experienta in filmarea la nunti, dar mie mi se pare un chici genul asta de montaj. Nu e un atac pentru adipelcz, tocmai a zis ca e incepator, stiu dealtfel ca toata lumea procedeaza asa si ca trebuie clientul sa simta ca are un cameraman "profesionist". Insa 2 lucruri mi se par nelalocul lor. Muzica de fundal creeaza o atmosfera calda, frumoasa, curata, dar din pacate total diferita si fara legatura cu atmosfera reala a nuntii sau cu felul de a fi al mirilor. In al doilea rand (eu cel putin) cand vad un montaj ca cel de mai sus simt un gust si miros de "software" si linii de cod. Mi se pare ca acele zoomuri, glisari si texte cu fonturi dragute care se tot misca pe ecran nu au nimic artistic, si parca sunt aruncate acolo pentru a afisa cat mai multe chestii tehnice, moderne, intr-un timp cat mai scurt. Seamana cu montajele de la televizor care nu au un caracter artistic, ci unul tehnic si economic (cat mai multa informatie in timp cat mai scurt). Cred ca ideea in a filma o nunta este sa poti surprinde prin imagini reale si nealterate atmosfera, odata cu rezumatul nuntii. Asta e foarte greu si pentru asta exista cameramani profesionisti. Cameramanul poate si trebuie sa aduca modificari "adevarului" filmat prin modul in care secventele se succed, unghiul de filmare si alte artificii subtile (de exemplu vrei sa arati disperarea unui prizonier intr-o inchisoare - il filmezi printr-o fereastra mica cu gratii din exterior in timp ce se invarte nelinistit, asta denotand sentimentul de claustrare). Poate exemplul este banal si fumat demult, tocmai de aceea trebuie combinate o gramada de astfel de tehnici pentru a putea obtine un material bun, si aceste combinari nu se pot face decat dupa multa experienta. Nu trebuie lasat greul pe montaj si nu trebuie abuzat de software. Probabil insa ca pentru client conteaza doar sa vada la cameraman o "scula" mare (aparat) si sa vada pe material efecte pe care el insusi nu le paote face. (cel putin nu pana petrece 2-3 ore intr-un program de editare)
Dar, ca si peste tot, in curand vor fi prea multi cameramani si concurenta, odata cu educarea romanilor, ii va face pe cei mai talentati sa se afirme.
adipelcz
1st October 2007, 21:16
Va multumesc tuturor pentru comentarii.
Sper ca data viitoare sa fie mai bine.
pif_foto
1st October 2007, 22:37
QUOTE(adipelcz @ Oct 1 2007, 22:16)

Va multumesc tuturor pentru comentarii.
Sper ca data viitoare sa fie mai bine.
La fotografiile pe vare le faci e imposibil sa nu iasa mai bine. Timpul le rezolva pe toate. De fapt TIMPUL e problema. Adevaratii fotografi vad lumea prin vizorul aparatului foto, iar prin vizor lumea se vede un pic altfel (ex. puscariasul se vede defapt din interior, agatat cu mainile de gratiile ferestrei, privind la cerul albastru presarat cu cativa nori albi - sau rasarit, sau asfintit...etc.....).
vajumic
2nd October 2007, 00:43
QUOTE(adipelcz @ Oct 1 2007, 11:42)

Eu am editat. Nu inteleg la ce anume se refera sariturile in cadru (ca terminologie adica). Nu sunt deloc familiarizat cu termenii, dar invat...
ai filmarea bruta si editezi. la un momentdat, cameramanul misca camera brusc intr-un mod suparator sau trece cineva prin cadru, sau se intampla ceva intr-un anume moment, iar tu vrei sa scoti momentul acela. faci cut si dupa acel cut, ar trebui sa urmeze un alt unghi. chestia asta nu se intampla de obicei, dar este suparator sa lasi chestia aia acolo. o saritura in cadru se poate evita ori prin schimbarea unghiului la o valoare simtitoare, ori prin trecerea de la plan general la un prim plan, ori acoperi acel moment cu imagini. cum cameramanul cand face o gafa nu schimba unghiul de filmare, sau nu face un prim plan, tie nu-ti ramane decat sa acoperi acea portiune cu ce ai, daca ai si daca se potriveste, sau sa bagi o mica tranzitie.. cross sau additive disolve... (cel putin asa mi se pare mie mai ok). si daca tot nu ai inteles ce este aia, uita-te in clipul tau la biserica atunci cand fiecarui mire i se ia cununia de pe cap: popa ii ia cununia de pe cap - cut - mirele saruta sf evanghelie. la fel si la mireasa. mai este la restaurant, la taierea tortului: se taie primul etaj - cut - se trece direct la al treilea etaj. si momentele astea-s destul de suparatoare daca dupa acel cut nu urmeaza continuarea, dar din alt unghi, sau deja o alta actiune. sper ca intelegi.. e ca atunci cand eram mici si ni se agata banda unei casete in casetofon si o lipeam cu oja
vad ca nu mai este clipul pe youtube... mie nu mi-a displacut atat de tare...poate daca nu spuneai ca esti incepator si ca e prima editare in premiere, nu erai criticat atat de rau. oricum, pentru o prima editare in premiere este super ok, parerea mea. la cati pinnacle-isti sunt pe-aici... ai facut un pas (in ce editai inainte?). mai nasol de cameramanul asta, ca-i tremura mana rau de tot.
succese!
wassa
2nd October 2007, 03:28
adipelcz
2nd October 2007, 08:54
Clipul l-am scos (nu din cauza criticilor, ci pentru ca nu vreau sa fie pe net). Mirii nu au vazut clipul inca si n-ar fi prea frumos sa-l gaseasca niste cunoscuti de-ai lor sa le arate: uite clipul de la nunta voastra. Aveam nevoie de niste pareri mai avizate despre ceea ce am facut.
Am inteles cum e cu sariturile in cadru. Multumesc pentru explicatie. Cat despre editarea in premiere, e prima mea editare de material video, inainte n-am mai lucrat cu niciun soft. Singura tangenta cu partea video pentru mine a fost o camera video "de buzunar" de pe care capturam pe calculator ce-am filmat si salvam intr-un fisier MPG. MPG-urile astea le copiam pe DVD-uri si atat. N-am avut treaba pana acum cu montaje, timeline-uri, efecte, keyframe-uri si alte d-astea. Nici nu stiam cum se face un Video DVD acum o luna. Cat despre faptul ca sunt incepator si ca as fi primit critici prea dure pentru faptul asta, pai asta era si ideea. Nu am pus clipul sa ma laud cu ce-am facut, ca stiam si eu ca are unele probleme dinainte sa-l pun. Vroiam sa mai aud si de altele pe care eu nu le observam/nu stiam ca exista.
Cameramanul a fost sotia mea si pe alocuri am mai fost si eu (cele mai multe momente din clip sunt filmate de ea pentru ca eu aveam de facut poze). Toata treaba asta video de la nunta cu pricina a fost un bonus pentru miri, care oricum nu isi angajasera pentru video nimic, ca ei vroiau doar poze. Am zis ca daca tot nu-s cameramani prin preajma, sa facem si noi un mic test, sa vedem cum iese. E normal ca imaginile sa fie tremurate, cadrele sa fie "de incepator", si alte probleme pe care le-ati mentionat. Intentionez sa caut cameramani de meserie cu care sa colaborez pentru ca nu vreau sa fac eu asta neaparat. Eventual la editare, cu ceva experienta poate m-as mai descurca, dar cu filmarea pe teren e mai greu sa fac ceva decent din prima. Oricum pentru treburi serioase trebuie mai multe camere/mai multi oameni. La foto e altfel si te descurci bine chiar si singur, desi si acolo spun ca in 2 acoperi mult mai bine evenimentul.
vajumic
2nd October 2007, 09:55
QUOTE(wassa @ Oct 2 2007, 04:28)

am zis ceva gresit? sau te-am ametit prin lungimea postului meu?
Cat despre editarea in premiere, e prima mea editare de material video, inainte n-am mai lucrat cu niciun soft. Singura tangenta cu partea video pentru mine a fost o camera video "de buzunar" de pe care capturam pe calculator ce-am filmat si salvam intr-un fisier MPG. MPG-urile astea le copiam pe DVD-uri si atat. N-am avut treaba pana acum cu montaje, timeline-uri, efecte, keyframe-uri si alte d-astea.
la asta, nu am ce sa zic.. este super ok avand in vedere ca ai lucrat pentru prima data in premiere si pentru ca ai ales premiere-ul in schimbul a multe softuletze si pseudo softuletze de pseudo editare video, felicitari.
glido
2nd October 2007, 10:54
QUOTE(adipelcz @ Oct 2 2007, 09:54)

Cameramanul a fost sotia mea si pe alocuri am mai fost si eu (cele mai multe momente din clip sunt filmate de ea pentru ca eu aveam de facut poze).
fai cadou sotiei tale o chestie de asta :
Click pentru a vizualiza atașamentul
o pui sa se plimbe prin casa sa filmeze ce vrea ea dar cu chestpodul, sa se obisnuiasca. sa faca zoom-uri rotiri stanga dreapta usoare deplasari si revedeti filmarea. Dupa cateva ore de exercitiu o sa-i placa garantat. sau dat fiind faptul ca esti fotograf aproape sigur ai un monopied. Nu e nici o rusine sa filmezi de pe asa ceva si in loc sa filmezi alaiul mergand cu spatele mai degraba te indepartezi mai mult de ei si deschzi zoomul astfel incat sa para de parca te-ai deplasa in fata lor.
adipelcz
2nd October 2007, 11:13
Glido, multumesc de sugestie. Si noi ne-am gandit la o asemenea varianta. Am gasit de exemplu Glidecam body pod + Glidecam 2000. Monopied nu am, insa am trepied si cap video fluid. Din pacate trepiedul poate fi folosit in destul de putine situatii. Camera video nu e ca cea din poza data de tine, e mai mare si mai grea (are >2.5 Kg cu tot cu lampa si acumulatorii aferenti lampii si camerei) si nu stiu daca sistemul respectiv o poate sustine fara probleme.
Oricum, problema la filmare nu e stabilitatea camerei, ca aia se poate rezolva cat de cat cu diverse sisteme. Problema e mai mult data de ceea ce se filmeaza, cum se filmeaza, zoom-uri, pan-uri, miscari diverse. Asta e mult mai important decat o imagine steady. E ca si in fotografie, degeaba ai o imagine tehnic perfecta, daca ea nu exprima nimic artistic. Desigur ca lucrurile astea se pot invata, insa nu-mi permit sa invat pe nuntile oamenilor (sau pe banii lor).
glido
2nd October 2007, 16:49
Eu folosesc acel chestpod cu un VX2100 cu wide si bateria cea mai mar pe el, lampa nu e grea ca e mostenire de la Panasonic M40 si merge de pe baterie "de umar", astfel echipat VX-ul trece de 2Kg
alecsutzzu
2nd October 2007, 17:49
QUOTE(glido @ Oct 2 2007, 17:49)

Eu folosesc acel chestpod cu un VX2100 cu wide si bateria cea mai mar pe el, lampa nu e grea ca e mostenire de la Panasonic M40 si merge de pe baterie "de umar", astfel echipat VX-ul trece de 2Kg
ohoo... daca nu ai un ajutor te rupe o zi si o noapte de fugarit mirii
Ankh
2nd October 2007, 19:08
sa vedeti ce te rupe un vx pe un stedycam fara ham...
wassa
2nd October 2007, 19:59
Sa vezi ce te rupe un PD cu wide-ul pus si lampa si bateriile mari. Oho.
glido
3rd October 2007, 07:41
QUOTE(alecsutzzu @ Oct 2 2007, 18:49)

ohoo... daca nu ai un ajutor te rupe o zi si o noapte de fugarit mirii
pai tocmai, ca nu ma rupe, ca am chestpodu
vajumic
3rd October 2007, 12:18
QUOTE(wassa @ Aug 24 2007, 21:02)

Coperta de la Dream Studio
Click pentru a vizualiza atașamentul
wassa
3rd October 2007, 22:22
QUOTE(vajumic @ Oct 3 2007, 13:18)

?
wassa
3rd October 2007, 22:30
Cat costa un chestpod?
ovitelu
3rd October 2007, 23:32
gasesti la adresa asta http://www.cullmann.ro/
wassa
3rd October 2007, 23:38
Merci.
Si chiar e eficient sau...asa si asa?
glido
4th October 2007, 12:59
QUOTE(wassa @ Oct 4 2007, 00:38)

Merci.
Si chiar e eficient sau...asa si asa?
Hai sa zicem a intre eficient si asa s'asa. Ideea e ca trebuie sa te inveti cu el. Nu vei putea da drumul camerei sa ai inca o mana libera pentru ap foto
si trebuie sa faci un pic de yoga, exercitii de respiratie. In miscare nu te ajuta, unde te ajuta la cadrele fixe si luuungi (primarie biserica) si la panoramari si transfocalizari lente, gândite.
Eu il folosesc pana la sala apoi il mai pun din nou pe dupa gat la tort.
adipelcz
4th October 2007, 13:34
QUOTE(glido @ Oct 4 2007, 13:59)

Hai sa zicem a intre eficient si asa s'asa. Ideea e ca trebuie sa te inveti cu el. Nu vei putea da drumul camerei sa ai inca o mana libera pentru ap foto

si trebuie sa faci un pic de yoga, exercitii de respiratie. In miscare nu te ajuta, unde te ajuta la cadrele fixe si luuungi (primarie biserica) si la panoramari si transfocalizari lente, gândite.
Eu il folosesc pana la sala apoi il mai pun din nou pe dupa gat la tort.
Pentru biserica si primarie nu e mai bun un trepied?
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.