noname
15th September 2005, 23:41
la 2 nd8-uri si un nd4 pot spune eu ca imaginea e afectata in ceea ce priveste cromatica.
Necronomikon
15th September 2005, 23:49
Cool... cat de lunga e expunerea la combinatia aia?
arty
16th September 2005, 00:02
QUOTE(mr.fred @ Sep 15 2005, 11:23)
Nu. Sunt mai versatile. Un UV il iei sa-l ti tot timpul pe aparat. UV-ul de la Cokin (ca si toate filtrele de asemeni) sunt destul de incomode la montat, demontat dar mai ales folosit, lucru pentru care unii ezita sa treaca la Cokin. Uite
aici sistemul dupa care functioneaza.
e o chestie pozitiva shi in chestia asta. tzine pe amatori out
noname
16th September 2005, 19:20
QUOTE(Necronomikon @ Sep 16 2005, 00:49)
Cool... cat de lunga e expunerea la combinatia aia?
iso 100, diafragma 22, lumina f puternica 10 sec.
icss
3rd October 2005, 15:07
Unde gasesc in RO filtre rotunde Gradual Grey ND2 si ND4 de 52 si 58mm? Ca la F64studio n-am vazut.
raduste
3rd October 2005, 15:42
La f64 ai cautat pe site, sau la ei in magazin?
Cauta pe Covaci sau la focus94 (dar au numai Rodenstock, si sunt un pic cam scumpe).
icss
3rd October 2005, 15:53
Nu au nici la F64 nici la Focus94 (cel putin pe site-uri). Cat despre covaci.... nu prea ajung prin Buc.
Dar am gasit aici: B+W si sunt destul de scumpe.... Mai caut
mcShean
24th January 2006, 06:05
vad ca ati inceput sa somati...
pai atunci stati sa va expun si problema mea:
tocmai mi-am luat un polarizator circular Rodenstock pe care l-am montat pe Canon EF 50mm f/1.8. partea nasoala vine acum, in sensul ca nu pot pune capacelul peste filtru, de unde rezulta ca trebuie sa-l demontez decate ori NU folosesc aparatul. din cate am inteles de unii, ar trebui sa se potriveasca capacul obiectivului peste filtru, ceea ce la mine este fizic imposibil din moment ce distanta de la sticla filtrului la marginea exterioara este mult mai mica decat cea necesara gherutelor din sistemul de prindere a capacului.
cu alte cuvinte, se poate pune vreun capac peste filtrul asta? (cat timp e montat pe obiectiv)
si inca una: ce filtru mi-ar trebui pentru niste apusuri traznet, cu culori saturate (eventual chiar putin prea saturate
)
arty
24th January 2006, 06:25
McShean. pentru un 50mm nu trebuia sa iei un THIN, ci unul Normal. Foloseshte capacul filtrului, care vine peste, ca un capishon. daca a venit fara, tzeapa... cumperi unul.
mcShean
24th January 2006, 06:28
QUOTE(arty @ Jan 24 2006, 06:25)

McShean. pentru un 50mm nu trebuia sa iei un THIN, ci unul Normal. Foloseshte capacul filtrului, care vine peste, ca un capishon. daca a venit fara, tzeapa... cumperi unul.
bun! deci pana acum e un fel de tzeapa dubla: filtru thin FARA capac
asta e... si de unde cumpar capacul? (adica se gaseste in vreun magazin online sau din TM?)
Flavinho
7th July 2006, 05:51
Mentionez de la inceput ca daca de un an incoace am invatat f multe despre fotografie, cu filtrele am ramas pe loc, deci nu stiu nimic.Ideea este ca am nevoie e filtre pe montura de 58 mm pt Sony H1 si pe 67 pt R1 dar astea nu-s urgente ca nu prea intra in buget.
Am nevoie pt peisaje ca se apropie concediul si stiu ca voi avea ce fotografia.
Astept sugestiile voastre si va multumesc anticipat! 
Ca sa fiu mai explicit cele pt R 1 nu-s urgente.Eventual poate imi recomandati un loc de unde le-as putea lua mai convenabil...
AlexIP
7th July 2006, 06:29
Pai in afara de un UV pt protectie, un polarizator pt cand e nevoie si un ND nu prea ai nevoie la digital.
Flavinho
7th July 2006, 18:36
QUOTE(AlexIP @ Jul 7 2006, 07:29)

Pai in afara de un UV pt protectie, un polarizator pt cand e nevoie si un ND nu prea ai nevoie la digital.

Poti sa detailezi putin te rog...
crysti_91
10th July 2006, 01:50
detaliez eu..sper sa zic bine.Filtru uv-care se pune pt a elimina ultravioletele si a proteja lentila.(mie numi trebuie de exemplu ca tin mereu lens hoodul .Filtru de polarizare(pt a elimina reflexiile care uneori sunt foarte mijto)si de a face culorile mai contrastate(parca) a face cerul mai albastru etc.Mie numi trebuie ca folosesc photoshop.Si neutral density care e ultimul de exemplu cand faci o poza la mare si soarele o lumineaza prea rau(sti tu cum ies asa prea...luminoase si nu se mai vad bine detalii) ND ala face sa nu mai iasa asa.Sunt mai multe feluri de nd(sa opreasca mai mult lumina aia sau mai putin) si la polarizare sunt mai multe feluri.Este unul circular dar nu stiu ce face.Poate imi ziceti si mie.Si sa ma lamuriti de ce as avea nevoie de filtre atat de mult.
pisicutza
13th July 2006, 08:27
Si eu am un H1, si am nevoie cam de aceleasi lucruri. Acel filtru de ultraviolete, modifica cumva imaginea? Sau e chiar numai pentru protectie. Crysti_91, in ceea ce priveste celelalte doua filtre (de polarizare si ND)....care sunt de mai multe feluri...exista unele considerate standard, care pot fi luate pentru inceput? Exista niste indicatori pentru asta (eventual niste marimi).
Multumesc.
Pac_Man
13th July 2006, 08:54
Gasiti aici cam tot ce va intereseaza despre filtre, inclusiv poze reprezentative. Este intr-adevar vorba despre sistemul Cokin, care oricum mi se pare cel mai eficient dpdv al raportului pret/calitate.
Cum a zis si Alex, in afara de cele trei filtre (polarizator, ND si graduale) restul pot fi reproduse destul de usor in photoshop.
Ahh, vedeti ca cele polarizatoare sunt de doua tipuri: liniare si circulare. Pentru aparate digitale se folosesc cele circulare.
In ceea ce priveste costurile: Holderul + inelul de prindere (care se cumpara doar odata) costa in jur de ~50 ron, iar filtrele: un polarizator circular e in jur de 200 ron, ND-uri & graduale sunt cam ~50 ron.
dpar
3rd August 2006, 18:21
Am citit ca filtrul UV ar rezolva problema (dupa unii majora, dupa altii neimportanta) purple fringing-ului la camerele DSC-Hx. Sunt interesat daca a experimentat cineva. Eventual sa puna niste poze facute cu si fara filtru...
Tudor_DX
3rd August 2006, 18:31
Pentru aparate digitale se folosesc cele circulare.
Nu chiar. Cele circulare sunt folosite pentru aparatele reflex cu auto-focus. Polarizatoarele liniare puse pe astfel de aparate pacalesc sistemul de masurare, desi multi spun ca doar autofocusul are de suferit, ceea ce este doar partial adevarat. Exista un efect asupra sistemul de auto-focalizare, in sensul ca il ingreuneaza.
Pentru aparatele point and shoot si advanced, nu aveti nevoie de polarizatoarele circulare, este suficient unul liniar.
zoomx
4th August 2006, 15:41
QUOTE(Tudor_DX @ Aug 3 2006, 19:31)

Nu chiar. Cele circulare sunt folosite pentru aparatele reflex cu auto-focus. Polarizatoarele liniare puse pe astfel de aparate pacalesc sistemul de masurare, desi multi spun ca doar autofocusul are de suferit, ceea ce este doar partial adevarat. Exista un efect asupra sistemul de auto-focalizare, in sensul ca il ingreuneaza.
Pentru aparatele point and shoot si advanced, nu aveti nevoie de polarizatoarele circulare, este suficient unul liniar.
Lumineaza-ma si pe mine, te rog, ce inseamna aparat reflex? Eu am un Olympus C-8080 WZ, si de la F64 mi-au zis ca este suficient un polarizator liniar. E adevarat sau am nevoie de unul circular pentru a nu influenta negativ auto-focusul?
Tudor_DX
4th August 2006, 15:52
Aparatele reflex au in interior o oglinda care "transmite" optic imaginea catre vizor. In momentul in care apesi pe declansator, oglinda se ridica si imaginea este imortalizata pe film sau pe senzor. (Procesul e ceva mai complicat, eu ti-am explicat in linii mari).
Olympus C-8080 WZ nu este un aparat reflex, deci e suficient un filtru liniar. Filtrele circulare sunt necesare numai in cazul aparatelor reflex.
zoomx
4th August 2006, 15:57
QUOTE(Tudor_DX @ Aug 4 2006, 16:52)

Aparatele reflex au in interior o oglinda care "transmite" optic imaginea catre vizor. In momentul in care apesi pe declansator, oglinda se ridica si imaginea este imortalizata pe film sau pe senzor. (Procesul e ceva mai complicat, eu ti-am explicat in linii mari).
Olympus C-8080 WZ nu este un aparat reflex, deci e suficient un filtru liniar. Filtrele circulare sunt necesare numai in cazul aparatelor reflex.
Multumesc mult de raspuns, nici nu era nevoie de detalii pt. ca nu ma pricep. As mai vrea sa stiu daca este importanta ordinea montarii celor doua filtre pe care le am, UV si polarizator, care este cel care sta mai bine la exterior (d.p.d.v. optic probabil exista diferente?)
Tudor_DX
4th August 2006, 22:01
Pai, hai sa judecam. Un filtru polarizator costa mult mai mult decat unul UV. In mod logic, UV-ul il pui peste polarizator, ca sa-l protejezi pe cel din urma.
Personal, daca am polarizator, nu mai pun nimic altceva. Prea multa sticla peste obiectiv, se degradeaza calitatea.
Ayra
9th August 2006, 01:47
Am un Canon Eos 350d cu obiectivul din dotare EFS 18-5 mm. Avand in vedere ca sunt la inceput cu fotografia, dar ca prefer sa imi iau un lucru mai bun [ si implicit, mai scump ] si sa-l tin mai mult, decat sa iau chestii mai proaste pe care sa le schimb dupa o oarecare perioada de timp, un Filtru de polarizare circulara Hoya HMC si un Filtru ND Hoya HMC NDx4 ar fi bune?
krossfire
9th August 2006, 07:18
Filtre Hoya si Skylight : http://www.digitalworld.ro/cauta.php?q=fil...0&cauta.y=0
S-ar putea sa nu gasesti totusi ceva pe masura, insa preturile sunt orientative. (desi parca usor saltate)
Ayra
9th August 2006, 11:20
De gasit le-am gasit pe f64.ro. Intrebam doar daca FILTRUL ASTA si ASTA sunt suficient de bune cat sa pot sta relaxata cateva luni bune fara sa achizitionez altele
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.