Thread general de filtre
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26

SuperDuper

Pai tu ai cerut poze specifice cu modelele alea.
Despre poze cu polarizatorul, gasesti chiar pe siteurile producatorilor respectivi exemple. Gogu stie...
Pune "circular polarizer" in fereastra lui Google si apasa pe "Images". Sa nu crezi ca toate pozele o sa apara asa insa... mai trebuie sa citesti un pic si teorie, cand si unde este util.
ciureanuc
Cat de util este un filtru Gradual Gray?
Am citit despre efectele lui dar... cine are sa poata face un mic review?
Tx!

_thunder_
Filtrul de polarizare nu se poate simula in PS, asa ca este unul din filtrele pe care merita sa le ai in geanta foto. Daca vrei sa-l pui pe obiectivul de kit atunci ia unu mai ieftin, de ex. a doua varianta propusa de tine (cu toate ca si asta e scumpa), sa aibe cat de cat un coating pe el. De ce zic unu mai ieftin ? Pt. ca probabil undeva in viitor o sa vrei sa schimbi obiectivul cu unul care o sa aibe si diametrul de filtre mai mare si o sa trebuiasca sa investesti iar intr-un polarizor.

In rest, indiferent cat de scump este vei obtine aceleasi efecte, doar ca cele care au unu sau mai multe coating-uri pe el or sa te mai scape de flare, or sa reziste mai bine la zgarieturi (asta e bulshit ca eu am reusit sa-mi zgariu polarizorul Hoya HMC Super, defapt mai degraba s-a julit ff putin din coating-ul ala, dar bine ca nu se vede in poze).

Inca o chestie, vezi daca peste polarizorul pe care vrei sa-l cumperi se poate pune si capacul de la obiectiv, de ex. pe al meu nu se poate.
_thunder_
Asa pe scurt, filtrul Gradual ND (sau gradual gray) este folosit cel mai mult in fotografia de peisaj, acolo unde diferenta de expunere intre pamant si cer este prea mare si nu se poate capta direct, sau unde se doreste o subexpunere a cerului pt. o mai buna saturatie a culorilor. Filtrul are o parte transparenta si una cu densitate neutra (adica care nu influenteaza culorile) care scade expunerea cu 1-3 stopuri, poate si mai mult. O alta caracteristica a filtrului este trecerea de la zona transparenta la cea ND care poate sa fie mai soft, mai dura, etc.

Asa ca daca de ex. faci o expunere corecta pe pamant si cerul e cu 3 stopuri peste, atunci un filtru gradual ND te ajuta sa echilibrezi expunerea si sa scapi de un cer ars. La noi se gasesc cel mai mult filtre Cokin, ai nevoie de un filtru, un holder pt. filtre si un inel cu care se prinde holderul pe obiectiv (cu diametru fix) sau un inel universal. Filtru se misca in holder sus-jos sau se poate rotii tot holderul pana acoperi cu zona ND partea de imagine pe care vrei sa o subexpui, de ex. cerul.
calexe
Suplimentar fata de a spus _thunder_, poti eventual sa iei holderul ulterior, dupa ce incerci sa tii filtrul cu mana in fata obiectivului. E mai ieftin si mai comod. Daca nu iti place poti lua holder-ul ulterior.
ciureanuc
CITAT (_thunder_ @ 15th August 2009, 15:45) *
Asa pe scurt, filtrul Gradual ND (sau gradual gray) este folosit cel mai mult in fotografia de peisaj, acolo unde diferenta de expunere intre pamant si cer este prea mare si nu se poate capta direct, sau unde se doreste o subexpunere a cerului pt. o mai buna saturatie a culorilor. Filtrul are o parte transparenta si una cu densitate neutra (adica care nu influenteaza culorile) care scade expunerea cu 1-3 stopuri, poate si mai mult. O alta caracteristica a filtrului este trecerea de la zona transparenta la cea ND care poate sa fie mai soft, mai dura, etc.

Multumesc pentru raspunsuri.
Acum, ce spuneti, sa iau setul de filtre PATRATE Cokin (set cu inel adaptor, holder, etc)?
Sau sa mai astept si sa caut ceva direct pe filet? Ar fi mai simplu de utilizat?

Mentionez ca rucsacul meu foto deja are vreo 5 kile (4 obiective, 400D, 2 filtre, cabluri, doua seturi de baterii).
Mai trebuie sa mentionez si ca ma consider amator = fac poze in excursiile cu prietenii (care prieteni nu-mi inteleg talentul artistic inascut notangel.gif naughty.gif ).
Ixtl
CITAT (ciureanuc @ 18th August 2009, 13:58) *
Multumesc pentru raspunsuri.
Acum, ce spuneti, sa iau setul de filtre PATRATE Cokin (set cu inel adaptor, holder, etc)?
Sau sa mai astept si sa caut ceva direct pe filet? Ar fi mai simplu de utilizat?

Mentionez ca rucsacul meu foto deja are vreo 5 kile (4 obiective, 400D, 2 filtre, cabluri, doua seturi de baterii).
Mai trebuie sa mentionez si ca ma consider amator = fac poze in excursiile cu prietenii (care prieteni nu-mi inteleg talentul artistic inascut notangel.gif naughty.gif ).

Eu prefer un set gen Cokin, mai exista solutii de la Formatt sau Lee Filters, insa la niste preturi serioase.
Pentru obiectivele wide Cokin P tinde sa vigneteze pana pe la 24mm pe crop, mai ales cand este rotit. Asta se poate rezolva fie folosint un adaptor wide sau prin manarirea unui adaptor standard din care tai cu un cutter sau altceva (traforaj wink.gif ) 2 din cele 3 suporturi de filtre.
Filtrele full/grad ND au o tenta vaga de magenta care pe unii ii deranjeaza, mai ales in cazul unui gradual dar care poate fi scoasa in postprocesare de cineva priceput.
Daca banii nu-s o problema, as merge mai degraba pe Cokin Z, care este mai modular si poti merge fara probleme cu el pe obiective UWA de pana pe la ~12mm, si pentru care se gasesc filtre standard 4x4, 4x5.6, 4x6 mai bune de la Lee, Tiffen, Formatt sau Singh Ray, la niste preturi serioase insa. Astea-s recomandate pentru profesionisti, pt. care 100~200$ pentru o placa de sticla gradual neutru isi scoate banii in timp.

ciureanuc
sper sa nu trec drept natang, dar cred ca nu am inteles exact... mai dau cateva expicatii si mai pun cateva intrebari:

Filtrele vreau sa le iau numai pentru a fotografia wide (am un Tokina 11-16, fi 77mm si un kit IS de Canon - 18-55, fi 58mm).
Exclusiv pentru asa ceva vreau sa cumpar filtre (imi place sa fotografiez cladiri, piete).
Nu am decat un filtru (circular polarizer) si... chiar nu cunosc mai multe despre filtre. Caut acest gradual gray numai datorita zicalei "nevoia te invata", ca m-am plictisit de cer ars si baze de cladiri negre.

"Pentru obiectivele wide Cokin P tinde sa vigneteze pana pe la 24mm pe crop, mai ales cand este rotit. " ce inseamna asta? Ca filtrul isi va pune si el amprenta negativa alaturi de micile defecte ale obiectivului? (repet - voi folosi 11-16 si ma intind pana pe la 22mm, pe un 400D).

"Filtrele full/grad ND au o tenta vaga de magenta care pe unii ii deranjeaza, mai ales in cazul unui gradual dar care poate fi scoasa in postprocesare de cineva priceput." - e ok asta, accept postprocesarea. smile.gif
Ixtl
Pentru 11-16mm un set Cokin P iti va vigneta serios i.e. va deveni vizibil in colturile imaginii, mai ales cand e rotit, chiar si in varianta de suport pt. obiective wide.
E foarte posibil ca pentru 11-16 sa iti fie bun un Cokin Z. Sau un filtru GND pe filet de 77. Din cate am vazut insa la F64 in oferta nu gasesti asa ceva, iar de pilda la BH gasesti GND plecand de la 60$ in sus, far a lua in calcul costurile conexe, iar pretul final va fi probabil apropiat de cel al unui kit GND Cokin Z, adica vreo ~110$, insa kitul asta iti va oferi o libertate creativa pe care un filtru circular nu ti-o ofera.
Daca ai posibilitatea sa ajungi in pravalia lor sunt sigur ca-l vei putea incerca pe obiectiv.
ciureanuc

CITAT (Ixtl @ 18th August 2009, 23:38) *
Pentru 11-16mm un set Cokin P iti va vigneta serios i.e. va deveni vizibil in colturile imaginii, mai ales cand e rotit, chiar si in varianta de suport pt. obiective wide.
E foarte posibil ca pentru 11-16 sa iti fie bun un Cokin Z. Sau un filtru GND pe filet de 77. Din cate am vazut insa la F64 in oferta nu gasesti asa ceva, iar de pilda la BH gasesti GND plecand de la 60$ in sus, far a lua in calcul costurile conexe, iar pretul final va fi probabil apropiat de cel al unui kit GND Cokin Z, adica vreo ~110$, insa kitul asta iti va oferi o libertate creativa pe care un filtru circular nu ti-o ofera.
Daca ai posibilitatea sa ajungi in pravalia lor sunt sigur ca-l vei putea incerca pe obiectiv.

Multumesc pentru informatii.

Am si facut comanda. Cokin Z it is! smile.gif
In 10 zile ajunge, le-am zis sa-mi puna de-o parte inelele adaptoare (numai astea sunt pe stoc acum).
"Scump da' face!" - pentru ca le voi putea folosi la toate obiectivele pe care le am.
Singurul lucru care ma gandesc acum este greutatea manipularii... am sa vad la fata locului. smile.gif
l_stoian79
nu am gasit topic separat ptr inele conversie M42 -> Nikon/Canon/Pentax/Sony/... asa ca scriu aici.
a folosit cineva inelul asta pe Nikon? este inel cu lentila ptr folosirea obiectivelor M42 pe montura Nikon si permite focalizarea la infinit. Daca are cineva si poate pune niste poze facute cu el as fi recunoscator.
puiugr
Salutare.azi mi-am luat un filtru Hama Digi HR UV,pentru protectie.a mai folosit cineva un filtru din asta ?eu am dat 20 lei pe el de la un amic.nu am apucat sa fac poze cu el pentru a vedea daca baga flare sau alte reflexii.de asta rog pe cine a mai folosit Hama uv sa-mi spuna si mie ce-i de capul lui.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.