Thread general de filtre
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26

andrei_0

CITAT (FantazioD @ 17th July 2009, 10:14) *
Ca tot e vorba de Filtru ND , imi puteti recomanda si mie unul pentru sistem Cokin P ? As vrea un ND Gradual ca am avut multe situatii in care in partea de jos de ex. trebuia sa expun bine si sus iesea cerul ars..

La noi cele mai bune pe care le poti gasi sunt cele Cokin, care sunt niste plasticarii nu foarte grozave. Daca le iei din alte tari, m-as uita dupa un Singh Ray sau Lee.
zaxis
cum se citesc filtrele nd? am vazut ca sunt nd4, ndx4, si altele... nd4 presupun ca insemna 4 stopuri dar ndx?
multumesc

_thunder_
nu prea am vazut o formula de calcul pt. filtre ND, in plus producatori diferiti isi marcheaza filtrele diferit.
De ex. pt. Hoya si Cokin stiu de
- ND 2 (sau 0.3) = 1 stop
- ND 4 (sau 0.6) = 2 stop
- ND 8 = 3 f-stop
Hoya
- ND400 = 9 f-stop

De ex la B&W:
- BW106 (ND1.8) (exposure adjustment = 6 stops)
- BW110 (ND3.0) (exposure adjustment = 10 stops)
- BW113 (ND4.0) (exposure adjustment = 13 stops)
- BW120 (ND6.0) (exposure adjustment = 20 stops)

Cel mai bine te uiti la fiecare producator pt. un anumit model de filtru si vezi exact cu cate stop-uri reduc expunerea
Ixtl
Ditto.
zaxis
multumesc... am pus mana pe un zenit si vreau sa incerc niste expuneri noaptea de cateva ore (startrails). O sa ma uit dupa NDx sau ND400...
Ixtl
CITAT (zaxis @ 1st August 2009, 14:02) *
multumesc... am pus mana pe un zenit si vreau sa incerc niste expuneri noaptea de cateva ore (startrails). O sa ma uit dupa NDx sau ND400...

Pentru asa ceva n-ai nevoie de filtru ND. Diafragma inchisa e suficienta.
Daca vrei sa faci asa ceva din mijlocul vreunui oras, asteapta-te ca imaginea sa aibe o tenta puternic portocalie, multumita poluarii luminoase.
Iar pentru cateva ore de expunere e posibil ca din aceeasi cauza sa te trezesti cu pelicula voalata.
zaxis
Multumesc pentru sfat dar n-o fac chiar la plezneala, imi calculez expunerea, sa nu ma trezesc acasa ca am batut drumul degeaba. Intentionez sa fac undeva pe munte. Fara filtru, cu diafragma la 16 (maxim ce poate da obiectivul) am obtinut asa ceva in Bucuresti, de pe balcon, la 20 de minute expunere pe film de 200:
Click pentru a vizualiza atașamentul
in timp ce scriam mi-am adus aminte ca aveam in calculator poza asta, facuta acum un an si jumatate pe munte:
Click pentru a vizualiza atașamentul
conform exifului, la f16 pot expune 30 de minute pe film de 100... deci un nd cu 2 stopuri ma duce la 2 ore... daca ar fi existat cu 3-4 stopuri ar fi fost perfect, ca sa mai am o rezerva.
Apropo, si daca cineva e dispus sa-mi imprumute pentru vreo 3 zile in a doua jumatate a lui august un filtru nd pe 49mm sau un obiectiv M42 wide (24mm sau mai deschis) as fi tare recunoscator.

DR_HOUSE
Salutare!
Cu riscul de a pune o intrebare care a mai fost pusa,desi nu am gasit pe forum,oricat am cautat,apelez la bunavointa voastra sa lamuriti un incepator.Si cand spun incepator,admit cu sinceritate ca sunt total pe langa subiectul fotografie,insa doresc sa invat cat mai multe,deoarece imi place sa fac poze.Mi-am cumparat un Nikon D40 si am la el 2 obiective: 1 de 18-55mm cu fi de 52 si unul de 55-200mm cu fi tot de 52.Va rog frumos sa-mi recomandati ce filtre sa-mi iau.Din cate am citit azi-noapte si azi pe forum,am vazut ca principalele sunt cele UV si de polarizare.Inca nu m-am lamurit cu filtrul circular si cel liniar ,de care am nevoie si care e cel mai indicat.Tin sa mentionez ca deocamdata stiu sa folosesc aparatul numai pe functiile presetate,dar imi doresc sa invat sa-l folosesc la modul manual.Daca exista vreun binevoitr care doreste sa-mi dea niste sfaturi,pot sa dau si ID-ul de messenger.Va multumesc anticipat pentru rabdarea si ajutorul vostru.
Cu stima!

P.S. - Imi puteti spune care editie a photoshop sa o descarc?Nu stiu ce poate,dar am vazut ca este foarte folosit.Se pare ca invat ca un copil mic.Multumesc!
mrdobanda
Pai ti-ai raspuns singur. UV pentru protectia obiectivului si polarizare pentru eliminarea reflexiilor nemetalice. Polarizarea circulara este conceputa pentru aparatele digitale, pe cand cea liniara se folosea pe film. De fapt, ar fi mai bine sa citesti aici pentru ca sigur te va lamuri.

Legat de partea cealalta, studiaza bine manualul si studiaza notiunile de baza ( expunere, iso, diafragma, white balance etc si cum lucreaza ele impreuna ) .

Situl asta cuprinde foarte multe informatii folositoare. Spor!
andrei_0

CITAT (zaxis @ 1st August 2009, 20:29) *
Multumesc pentru sfat dar n-o fac chiar la plezneala, imi calculez expunerea, sa nu ma trezesc acasa ca am batut drumul degeaba.

conform exifului, la f16 pot expune 30 de minute pe film de 100... deci un nd cu 2 stopuri ma duce la 2 ore... daca ar fi existat cu 3-4 stopuri ar fi fost perfect, ca sa mai am o rezerva.

Daca o sa faci asa, o sa obtii o poza foarte subexpusa. Filmul nu are un raspuns liniar pe toata plaja de intensitati luminoase, si calculul expunerii nu mai e asa simplu. In mod normal daca inchizi diafragma cu un stop trebuie sa dublezi timpul de expunere pentru a avea aceeasi expunere. Insa cand folosesti film si timpul de expunere e foarte mare (in general mai mare de cateva secunde) daca inchizi diafragma cu un stop, trebuie sa maresti timpul de expunere de mai mult de 2 ori. La aparatele digitale nu se manifesta acest fenomen, insa apare noise in schimb smile.gif . Cauta pe net si citeste despre reciprocity failure

CITAT (mrdobanda @ 9th August 2009, 12:05) *
Polarizarea circulara este conceputa pentru aparatele digitale, pe cand cea liniara se folosea pe film. De fapt, ar fi mai bine sa citesti aici pentru ca sigur te va lamuri.

Fa rost de un aparat pe film cu autofocus, pune un filtru de polarizare liniara pe el si vezi daca focalizeaza. Pune apoi filtrul de polarizare liniara pe o compacta digitala sau un DSLR cu live view activat si o sa vezi ca n-are nici o problema (n-o sa mearga daca vrei sa focalizezi folosind punctele de focalizare din vizor).
zaxis
f..k! Dam the reciprocity failure...
Multumesc Andrei... aveam o presimtire ca imi scapa ceva si ca lucrurile nu-s asa simple.
primul.contact
Am si eu o intrebare: se pot folosi filtrele Cokin peste un filtru de polarizare circulara slim?
Am un Hoya de 77mm slim, peste care pot pune capacul obiectivului. Ma gandesc la un set Cokin http://f64.ro/det.php?id=449&pid=5997
Se pot folosi impreuna? In afara de Cokinul respectiv, mai trebuie achizitionat ceva sau se poate monta direct pe obiectiv?
andrei_0
CITAT (primul.contact @ 11th August 2009, 10:32) *
Am si eu o intrebare: se pot folosi filtrele Cokin peste un filtru de polarizare circulara slim?
Am un Hoya de 77mm slim, peste care pot pune capacul obiectivului. Ma gandesc la un set Cokin http://f64.ro/det.php?id=449&pid=5997
Se pot folosi impreuna? In afara de Cokinul respectiv, mai trebuie achizitionat ceva sau se poate monta direct pe obiectiv?

Daca filtrul tau de polarizare are filet pe exterior, poti monta inca un filtru (Cokin sau rotund). Daca nu ... nu.

Sistemul Cokin este compus din filtru, holder-ul de plastic in care bagi filtrul si un inel metalic care tine holder-ul si se infileteaza pe obiectiv. Pachetul ala nu pare sa contina inelul deci trebuie sa il cumperi separat. Inelul de 77mm e asta
zaxis
Cum se poate pune un obiectiv in fata altuia, pentru macro? Adica exista un inel cu doua filete exterioare (de preferat sa fie si reductie de la 52 la 49)

LE: am gasit, se numeste inel inversor... scuze

totusi... daca tot am scris aici... ce e de preferat, un obiectiv pus in fata celui de pe camera sau un obiectiv montat direct invers pe camera cu inelul asta ?

Am un nikon D90 si obiective nikon 50mm f1.8 si helios 58mm f2 (manual, M42, de la zenit)
andrei_0
CITAT (zaxis @ 12th August 2009, 10:41) *
totusi... daca tot am scris aici... ce e de preferat, un obiectiv pus in fata celui de pe camera sau un obiectiv montat direct invers pe camera cu inelul asta ?

Pai incearca smile.gif pune aparatul pe trepied si tine obiectivul in fata aparatului cu mana.

CITAT
Am un nikon D90 si obiective nikon 50mm f1.8 si helios 58mm f2 (manual, M42, de la zenit)

Daca pui helios-ul in fata nikonului de 50mm o sa obtii "doar" o marire de aproximativ 1:1. Cu cat raportul intre focala celor 2 obiective e mai mare, cu atat marirea va fi mai mare (obiectivul mai tele fiind cel pus pe aparat).
zaxis
offf... le-am pus. Ma dor ochii acum. Cei care fac asta au mai castigat cateva trepte in ochii mei... frate cata rabdare trebuie sa aibe oamenii aia...
Cu heliosul pus invers in fata 50-ului parca mareste mai mult un pic dar ma si obliga sa ma lipesc aproape de subiect. Doar cu 50-ul pus invers parca pot sta putin mai departe. Nu-mi place. Poate cu niste tuburi de extensie sa mearga mai bine... sau un obiectiv macro... nu stiu, dar deocamdata stau linistit din punctul asta de vedere, am scule suficiente pentru alte domenii in care ar trebui sa pun mana sa citesc.
merci oricum pentru raspunsuri. cheers.gif happy.gif
_thunder_
@primul.contact set-ul ala de filtre ND graduale il am eu si sigur nu contine inelul, trebuie sa il iei separat in functie de ce diametru iti trebuie.
Semper Pri
@primul.contact - Se pot folosi impreună, dar in funcție de obiectiv și factorul de crop vei avea rama holderului in cadru.
Dar ca să montezi holderul pe obiectiv sau pe filtru in cazul tău mai ai nevoie de inel adaptor (așa cum s-a mai precizat).
Ca să montez holdere și pe alte obiective eu am preferat ăsta.
primul.contact
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
monicutzica2001
Salut. M-ar interesa cat mai multe pareri de la cei care-au lucrat, lucreaza cu filtre de polarizare circulara.

In primul rand, care este diferenta intre:

1. Hoya Polarizare Circulara 49mm la 113 lei.
2. Hoya Polarizare Circulara HMC 49mm la 180 lei.
3. Hoya Polarizare Circulara HMC SUPER 49mm la 222 lei.
4. Hoya Polarizare Circulara Slim Pro1 49mm la 222 lei.
5. Schneider B+W 49 mm polarizare circular NC in ofera la 150 lei, fata de 250 lei vechiul pret.
6. Schneider B+W 49 mm polarizare circular MRC la 350 lei ?

Bineinteles, niste fotografii folosind unul din filtrele respective, s-ar dovedi a fi utile pentru o analiza cat mai obiectiva.

l_stoian79
in primul rand nu ai postat pe aria corecta.

in al doilea rand, teoretic toate filtrele enumerate de tine mai sus, fac acelasi lucru, diferenta consta in coating-ul sticlei (cu ce e acoperita sticla).

filtrul 1 -> sticla simpla fara acoperire
filtrul 2 -> sticla cu acoperire Hoya Multi Coated , deci ceva strat de protectie are
filtrul 3 -> sticla cu acoperire Hoya Multi Coated Super ... o acoperire mai desteapta
filtrul 4 -> sticla si acoperire "pro" dar cu montura subtire (slim)
filtrul 5 -> sticla fara acoperire (NonCoated)
filtrul 6 -> sticla cu acoperire Multi Resistant Coating

dintre variantele de mai sus, varianta 6 (daca ai banii si crezi ca merita) e cea mai buna (asa zic unii care au avut mai multe filtre printre care si asta), sau varianta 4 (daca ai banii si crezi ca merita). Eu am Hoya HD si zice-se ca e mai bun decat Pro1, dar nu am comparat cu altceva asa ca nu ma pronunt.

Straturile alea suplimentare au rolul de a proteja sticla de zgarieturi, nu lasa apa sa stea pe sticla, si ar trebui (cel putin teoretic) sa reduca reflexiile nedorite prin filtrul respectiv.

mai multe info gasesti pe aria Foto -> Accesorii -> Filtre....
ptr utilizare obisnuita nu cred ca vei observa vreo diferenta intre filtre, desi filtrele alea simple iti reduc cantitatea de lumina mai mult decat cele de calitate.

bafta la ales.

PS: apropo, umbla o vorba cum ca un filtru nu ar trebui sa depaseasca 10% din valoarea obiectivului pe care va fi montat. acuma tu stii daca merita mai mult sau mai putin de 10%
mrdobanda
In general, cu cat sunt mai scumpe, cu atat au mai multe coatinguri si atunci sunt mai bune. Din ce ai scris tu acolo B+W sunt cele mai bune, dar au si preturi pe masura.
SuperDuper
La slim nu montura este subtire ci chiar sticla. Ceea ce la focale wide micsoreaza vignetarea.
Cerinta de a vede poze cu filtrele este puerila. Crezi ca exista cineva care are 200 de filtre circulare si le poate testa in aceleasi conditii pentru a fi o comparatie relevanta si pentru a avea sanse sa testeze chiar cele dorite de tine?
Eu am unul circular si unul liniar, ca atata am nevoie, dar nici unul nu este din cele mentionate.
Ca experienta personala, nu iti lua non-coated. Si daca vrei peisaje marine la focala scurta, unul slim este util.
dani.user
Legat de treaba cu reducerea luminii, eu foarte rar am tras din mana poze cu filtru de polarizare deci nu stiu cat de mult merita bani in plus pentru a avea putin mai multa lumina.
monicutzica2001
Cerinta de a vede poze cu filtrele este puerila. Crezi ca exista cineva care are 200 de filtre circulare si le poate testa in aceleasi conditii pentru a fi o comparatie relevanta si pentru a avea sanse sa testeze chiar cele dorite de tine?

Pai de ce asa? Nu-ti trebuie 200 de modele diferite ca sa poti pune poze cu filtrul tau polarizator circular. In special, ma intereseaza ce efecte se obtin cu unul mai scump si altul mai ieftin. Si daca efectele acelea pot fi atinse si cu PS-ul.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.