bogdan_galetuse
13th May 2009, 13:47
Eu am achizitionat un bw pe 77 din ala scump si pot sa zic ca ochiu meu neantrenat a observat imediat diferentele fata de kenkoslimproblabla, eu as lua in locul tau un bw si un ndx100(chiar daca apare vignetare, dar e mai comod, zpro nd am eu si-ti pot da oricand sa-l ti cu mana, bafta
l_stoian79
13th May 2009, 14:02
QUOTE (nicolaie @ May 13 2009, 14:17)

..... o sa cumpar un polarizator multicoated, slim daca are filet pe el, inca nu imi e clar, si o sa tai din holder.....
vezi in poza de mai jos o schita in sectiune cum arata rama de la filtrele slim ca sa-ti dai seama unde e filetul.
Click pentru a vizualiza atașamentul
nicolaie
13th May 2009, 14:07
hai mai, nu trebuia sa imi desenezi. am vazut pe magazinele online ca nu poti sa atasezi capac frontal, si am crezut ca hoya astea nu au filet in fata. merci de info.
l_stoian79
13th May 2009, 14:27
@nicolae: is inginer mecanic...ma exprim greu in cuvinte
dr_m
13th May 2009, 17:54
salut,
ati zis o chestie interesanta, daca sunt slim nu poti pune capac? eu cel putin asa am inteles
intentionez sa-mi iau un uv/protectie pe 67 pt un 18-105 DX
mersi
calexe
13th May 2009, 19:56
Polarizoarele slim pe care le stiu eu nu accepta capac. Intre timp s-or mai fi inventat si altele, nu stiu. La UV slim - nu e problema, admit capac. Eu nu sunt adeptul filtrelor UV (baga flare), dar asta e o alta poveste.
dr_m
13th May 2009, 23:24
vreau un filtru doar din dorinta de a proteja mai bine obiectivul, nu dau cu el de pereti dar azi am tras la interior cu flash pe aparat si parasolarul nu la-m pus ca-mi baga umbra si era sa ma aleg cu vreo 2 amprente, care le evit pentru ca si curatarea excesiva am inteles ca strica coatingul... alta idee de protectie?
ps: din cate am inteles filtru de protectie=filtru uv la dezavantaje, uv insa mai scoate din albastreala in natura, cat e de sensibil d90ul la uv insa nu stiu
calexe
14th May 2009, 01:12
QUOTE (dr_m @ May 14 2009, 00:24)

...
ps: din cate am inteles filtru de protectie=filtru uv la dezavantaje, uv insa mai scoate din albastreala in natura, cat e de sensibil d90ul la uv insa nu stiu
Scoate pe naiba! Poate doar la munte, la altitudine mare, sa aiba vreun efect. Cel putin asa zice marketing-ul. Eu nu am observat decat ca baga flare, chiar si UV scumpe, multi-ultra-super-coated. Poate altii au alte experiente. Protectie --> parasolar. Nu ar trebui sa bage "umbre" daca e parasolarul original al obiectivului in cauza. Eventual si un UV, cel mai ieftin, pentru situatii dificile - la mare, in barca, etc..
Dai o palarie de bani pe un obiectiv ca sa-i pui in fata o sticla ce baga flare? Eu am demontat UV-urile de pe toate obiectivele mele si iau 1 UV cu mine, in geanta, pentru situatii "just in case".
edri
14th May 2009, 08:10
Pentru sigma 10-20 am folosit un filtru de polarizare normal, care nu e slim si un holder cokin wide, are o suprafata mai mare decat cel obisnuit si se poate monta un filtru. in majoritatea cazurilor insa am tinut filtrul tip cokin in mana. cu polarizorul si holderul aparea o mica vignetare la 10mm insa la 12mm totul era ok.
ca si raport pret calitate eu prefer filtrele Marumi.
nu sunt prea multe date pe net despre ele. am gasit pe un forum
"Polish site Optyczne.pl has tested recently a buch of different circular polarisers. Marumi DHG came on top, ahead of B+W, Heliopan and Hoya. They are indeed very good. However stay away from Marumi WPC. This is older series of filters and they are apparently not good (at least circ-pol).
The test was very well made, testing flare, built, and transparency and number of other factors using scientific techniques, so I'd say it's quite valid. I can dig up a link if you want but is all in polish, so not much use for most here."
Am mai dat si de o trimitere la alt review facut de alta revista, acum nu mai gasesc linkul, dar concluziile erau cam aceleasi.
In ultima vreme am citit mai multe carti de "landscape photography" si majoritatea autorilor, ca si calexe
, nu recomanda UV-ul, de fapt unul singur spunea ca e bine sa ne protejam obiectivele cu filtre din astea.
Eu am avut o tentativa de a renunta total la protectia prin filtre, le-am si lasat acasa ca sa nu fiu tentat sa pun un filtru de protectie pe obiective. Am ales insa cam prost momentul, iarna, in padure pica zapada de pe copaci, in golul alpin batea vantul si spulbera zapada orizontal, asa ca am facut fotografii mai mult cu obiectivul de kit 
UV-urile erau utile pt film care era mai sensibil la radiatiile de acest tip, acum senzorii nu mai au problema asta nici chiar la munte, cel putin la cat de inalti sunt muntii de la noi.
Oricum pt fotografia de peisaj cu mici exceptii polarizorul sta pe obiectiv.
Am si un polarizor slim, dar m-a enervat sa lucrez cu el pt ca trebuia montat, demontat sau sa renunt la a mai pune capacul pe obiectiv.
dr_m
14th May 2009, 08:58
QUOTE (calexe @ May 14 2009, 02:12)

Eu am demontat UV-urile de pe toate obiectivele mele si iau 1 UV cu mine, in geanta, pentru situatii "just in case".
si nu ai un UV pe 67 de mm in plus, care sa fie in conditii bune?
catalinmariescu
14th May 2009, 10:12
QUOTE (dr_m @ May 14 2009, 00:24)

vreau un filtru doar din dorinta de a proteja mai bine obiectivul, nu dau cu el de pereti dar azi am tras la interior cu flash pe aparat si parasolarul nu la-m pus ca-mi baga umbra si era sa ma aleg cu vreo 2 amprente, care le evit pentru ca si curatarea excesiva am inteles ca strica coatingul... alta idee de protectie?
Am avut filtru Kenko Protector MC Digital 52mm timp de aproape 2 ani pe obiectivul din kit de la Nikon D40 si m-a servit bine,de cand am trecut la D80 am incercat sa ma descurc fara filtru pe obiectiv dar dupa ce am constat ca trebuie sa sterg destul de des la el mi-am luat filtru din nou(de 67mm de data asta),la ochiul meu de amator nu s-a intamplat sa ma deranjeze cu ceva. In cazul in care apar situatii in care m-ar dezavantaja se poate da jos si pune la loc foarte usor,e mai bine sa il ai decat sa nu il ai.
calexe
14th May 2009, 15:06
QUOTE (dr_m @ May 14 2009, 09:58)

si nu ai un UV pe 67 de mm in plus, care sa fie in conditii bune?

Sorry. L-am dat. Dar gasesti cu siguranta la magazinele specializate.
FantazioD
7th July 2009, 19:37
Ma tot bate gandul pe mine sa iau pana plec in vacanta , un set filtre Cokin . Am cautat la F64 Holder + Adapptor 52 mm + Filtru Gradual Orange insa nu le au pe stoc, adica pe site asa apare. Voi suna maine sa intreb, dar pana una alta , va intreb, merita "tot sistemul" ? Nu ma refer la necesitatea lui ci la calitate , sunt destul de bune ? Sau filtrul de exemplu produce flare excesiv sau alte probleme ?
Multumesc !
darkhriss
11th July 2009, 21:59
Nu eram sigura daca sa fac un nou topic sau sa postez in cel general pentru filtre...dar am nevoie de un raspuns cat mai rapid, si cum aici sare in vedere, sper ca nu o sa imi dati in cap
Am deja un filtru Hoya ND8, dar nu e deloc de ajuns pentru a poza apa in conditii de lumina puternica. Cum urmeaza sa ma duc intr-un loc cu muuulte cascade si nu o sa pot sta in fiecare loc pana la lasarea intunericului ca sa imi iasa pozele ca lumea, as vrea sa mai iau inca un filtru. Dar nu stiu ce sa fac...sa mai iau inca un filtru ND8? Dar mi-e frica sa nu fie prea putin chiar cu doua filtre. Alta varianta ar fi sa iau unul NDX, dar mi-e ca exagerez. Mai costa si un milion si nu stau prea bine cu banii. Astea sunt cele doua variante, si habar nu am pe care sa o aleg.
Ar mai fi ceva, in privinta filtrului ND8. Am zis de data asta sa o las mai moale cu Hoya si sa iau unul mai ieftin, dar ce am gasit pare...suspect de ieftin: http://www.f64studio.ro/det.php?id=444&pid=10115 . Mai are cineva modelul asta? Ceva impresii?
_thunder_
11th July 2009, 22:33
Daca ai eventual un polarizor iti mai taie si ala vreo 2 stopuri, dar eu cred ca te complici cam mult, de ex. am tras o poza oarecare in lumina destul de buna la 1/250 f/8. (undeva pe la ora 18:30, soare puternic, nori putini) Cu filtru ND8 de 3 stopuri poti sa ai ceva de genu 1/30 la f/8 sau 1/15 la f/11 care cred ca e un timp suficient de lung pt. o cascada. Daca mai pui si polarizor, ajungi la 1/4 la f/11. Nu uita ca daca pui prea multe ND-uri iti intuneca vizorul si nici AF-ul nu o sa mai mearga asa bine (poate chiar deloc), de ex. eu am un ND400 care inseamna cam 9 stopuri si am reusit o expunere de 30 sec ziua, dar nu prea mai vezi nimic in vizor. Trebuie sa incadrezi, sa focalizezi si apoi sa pui ND-ul. Nu mai zic ca iti trebuie musai trepied, daca vrei calitate.
Cat despre Cookin, cred ca sunt acceptabile ca si calitate, eu folosesc niste graduale pe sistem Cookin.
darkhriss
11th July 2009, 22:44
Am incercat cu filtru de polarizare + ND cand era destul de intuneric afara si atunci a iesit perfect. Deci cred ca in mijlocul zilei nu or sa fie de ajuns.
dani.user
11th July 2009, 22:52
Pozele de calitate nu se fac in mijlocul zilei
darkhriss
11th July 2009, 23:14
CITAT (dani.user @ 11th July 2009, 23:52)

Pozele de calitate nu se fac in mijlocul zilei

Asa e, dar nu asta intrebasem
calexe
12th July 2009, 10:41
CITAT (darkhriss @ 11th July 2009, 22:59)

...
Ar mai fi ceva, in privinta filtrului ND8. Am zis de data asta sa o las mai moale cu Hoya si sa iau unul mai ieftin, dar ce am gasit pare...suspect de ieftin:
http://www.f64studio.ro/det.php?id=444&pid=10115 . Mai are cineva modelul asta? Ceva impresii?
Am citit la diversi autori cu experienta foto (dar nu am testat personal) ca filtrele ND ieftine de la Cokin nu ar fi neutrale. Adica nu ar atenua toate culorile in mod egal. Nu stiu cat de deranjant poate fi efectul. Oricum, e greu de evaluat la magazin, inainte de cumparare.
Pe de alta parte eu cred ca la poze cu caderi de apa pozate cu timp lung poti utiliza fara scrupule diafragmele cele mai mici. De ex. f/22. Defectele de imagine date de difractie la diafragma mica vor fi greu de observat. Apa blurata oricum nu are detalii fine, iar elementele fixe din cadru nu sunt probabil centrul atentiei. La f/22 si cu filtrele propuse de _thunder_ (ND8 & polarizor --> 5-6 trepte), pe ISO 100, poti ajunge ziua in conditii de "sunny f16" la T = 0,5 ... 1 s. Daca nu ai tocmai lumina de "sunny f16" timpul va fi mai lung, poate 4 ... 8 s. Daca nu ajunge, va trebui sa mai cumperi un filtru ND.
darkhriss
12th July 2009, 14:14
CITAT (calexe @ 12th July 2009, 11:41)

Am citit la diversi autori cu experienta foto (dar nu am testat personal) ca filtrele ND ieftine de la Cokin nu ar fi neutrale. Adica nu ar atenua toate culorile in mod egal. Nu stiu cat de deranjant poate fi efectul. Oricum, e greu de evaluat la magazin, inainte de cumparare.
Pe de alta parte eu cred ca la poze cu caderi de apa pozate cu timp lung poti utiliza fara scrupule diafragmele cele mai mici. De ex. f/22. Defectele de imagine date de difractie la diafragma mica vor fi greu de observat. Apa blurata oricum nu are detalii fine, iar elementele fixe din cadru nu sunt probabil centrul atentiei. La f/22 si cu filtrele propuse de _thunder_ (ND8 & polarizor --> 5-6 trepte), pe ISO 100, poti ajunge ziua in conditii de "sunny f16" la T = 0,5 ... 1 s. Daca nu ai tocmai lumina de "sunny f16" timpul va fi mai lung, poate 4 ... 8 s. Daca nu ajunge, va trebui sa mai cumperi un filtru ND.
Intr-adevar, am facut acum niste teste in balcon unde e si putina umbra, si cu filtrul de polarizare + ND puteam sa scot cam o secunda de expunere. Cu putin mai multa lumina nu o sa fie de ajuns, deci o sa mai iau unul ND. Multumesc mult pentru raspunsuri! Daca mai are cineva pareri despre cel ND de la Cokin...treaba cu afectarea culorilor am auzit-o si eu, insa numai despre filtrele patrate, de plastic. Sau asa e la toate produsele lor?
Semper Pri
12th July 2009, 14:21
Eu aș lua un NDX.
Dacă este prea puternic il poți folosi singur și mai poți jongla din ISO și diafragmă.
P.S. Plus că ND-ul care il aia cum il poți vinde dacă nu te mai ajută.
Semper Pri
16th July 2009, 22:22
anies0
16th July 2009, 22:40
Se găsesc in Romania?
andrei_0
16th July 2009, 22:53
CITAT (anies0 @ 16th July 2009, 23:40)

Se găsesc in Romania?
Nu cred, dar poti sa-ti faci unul din 2 polarizatoare
FantazioD
17th July 2009, 09:14
Ca tot e vorba de Filtru ND , imi puteti recomanda si mie unul pentru sistem Cokin P ? As vrea un ND Gradual ca am avut multe situatii in care in partea de jos de ex. trebuia sa expun bine si sus iesea cerul ars..
Am vazut aici ca au CASCO cu 5% mai ieftin. Pentru Renault e oferta in principal! Pare OK... uitati-va si voi!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.