Thread general de filtre
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26

vp-emanuel

Am vrut sa imi cumpar un filtru B+W de la photosetup
dar ei nu aduc la comanda decat cand se strang mai multe comenzi.
Daca mai sunt doritori de filtre B+W faceti comanda telefonic.
Vor veni mai repede daca ne strangem mai multi.

Ronin08
exista pe acest forum un posesor de sony dslr care si-a pus filtre? Daca da, prin cine le-a comandat? Multumesc anticipat ptr raspuns

misu_d
QUOTE (Ronin08 @ Jun 24 2008, 16:08) *
exista pe acest forum un posesor de sony dslr care si-a pus filtre? Daca da, prin cine le-a comandat? Multumesc anticipat ptr raspuns

eu am cumparat de la f64 un filtru UV si unul de polarizare circulara pentru tamron 17-50mm f2,8
catacc
salutare
am nevoie de un filtru de UV, unul de polarizare circulara si un inel adaptor de la 46 la 49 de mm.
nu gasesc nicaieri inelul ala adaptor.
problema este ca imi trebuie macar inelul si unul dintre filtre, si imi trebuie acum, iar eu sunt in nuremberg.

am cautat pe strada si pe net de mi-au iesit ochii din cap si de-abia am gasit 2 magazine, care nu au ce imi trebuie.

stie cineva mai multe magazine cu chestii foto in NUREMBERG?

multumesc frumos pentru toate sugestiile (mai am 5 zile de stat si sper sa gasesc)
AlexAFC
Stie cineva cum e cu sistemele Cokin la 10mm? Ce holder, inel, sistem, balarii etc. sa folosesc? Ce filtre pentru peisaje?

Astept raspuns. Mersi!
Semper Pri
QUOTE (AlexAFC @ Jul 7 2008, 13:08) *
Stie cineva cum e cu sistemele Cokin la 10mm? Ce holder, inel, sistem, balarii etc. sa folosesc? Ce filtre pentru peisaje?

Astept raspuns. Mersi!

In primul rând iți trebuie un "Cokin Wide Angle Filter Holder" pt Cokin P (este varianta cea mai ieftină și merge până la obiective cu filet pe 85mm).
Inel... in funcție de filetul obiectivului pe care il vei folosi.
Sistem... Cokin P (idem)
Bălării... la capitolul ăsta intră un inel care se prinde pe obiectiv in 3 șuruburi și nu mai folosești alte inele pt fiecare diametru.

Filtre pt peisaj... gradual neutral density 1.2, 0.9, 0.6, 0.3, pl-cir, UV, Skylight... restul le faci din PS
Cayn
Momentan am doar filtru UV si ma gandeam daca sa-mi cumpar sau nu un filtru de polarizare. Si de aici intrebarile mele:
1. De ce as alege un filtru de polarizare circulara in loc de un preset la camera care face culorile mai saturate?
2. Ce diferenta este intre un filtru (de polarizare) ieftin si unul scump? Daca-mi spuneti ca e mai buna imaginea calitativ m-ati lamurit de tot. laugh.gif

_thunder_
Eu zic ca merita investitia intr-un filtru de polarizare, defapt cred ca e primul filtru pe care merita sa-l cumperi, nu numai pt. ca iti face culorile mai saturate dar mai face si alte lucruri:
- elimina reflexiile din suprafetele nemetalice, de ex. din apa, sticla, etc.
- iti ies norii mult mai frumosi, mai bine definiti

De ce unul mai scump ? Pai ai ghicit, din cauza calitatii optice. Daca stai sa te gandesti putin, intr-un sistem optic calitatea e data de cel mai prost element optic. Daca in fata unui obiectiv ff bun, de ex L-urile de la Canon, pui un stift de filtru iti bati joc de obiectiv.
andrei_0
QUOTE (Cayn @ Jul 17 2008, 11:45) *
2. Ce diferenta este intre un filtru (de polarizare) ieftin si unul scump? Daca-mi spuneti ca e mai buna imaginea calitativ m-ati lamurit de tot. laugh.gif

Eu am unul ieftin. Are 2 probleme:
1) nu-i coated si am parte de flare. Se rezolva dandu-l jos (daca soarele e in cadru sau la marginea cadrului, lumina nu-i oricum polarizata)
2) nu-i slim, si la 17mm vigneteaza putintel. Nu-l pot pune peste filtrul UV (oricum nu-i o idee buna) pentru ca vigneteaza prea mult.

Merita sa-ti iei unul, filtrul de polarizare nu-l poti inlocui cu prelucrarea digitala. Daca iti permiti unul bun, ia-ti.
Cayn

Ok. Mersi pt raspunsuri. O sa-mi iau unul mai scump desi pentru obiectivul meu (18-70) nu cred ca e necesar unul slim pentru ca nu e destul de wide. Corect?
tibucristian
Am citit topicul ăsta dar poate nu suficient de atent, deoarece nu am înțeles o treabă: este o regulă precisă pentru ordinea de montare cazul în care vreau să folosesc pentru un Fuji 6500 două filtre, UV și CIR PL ? De ce aș vrea să le folosesc așa? De exemplu la munte, la peste 2000 de m altitudine, într-o zi însorită, pentru peisaje. Sau ce sfat îmi dați pentru o atare situație?
andrei_0
QUOTE (tibucristian @ Jul 19 2008, 11:59) *
Am citit topicul ăsta dar poate nu suficient de atent, deoarece nu am înțeles o treabă: este o regulă precisă pentru ordinea de montare cazul în care vreau să folosesc pentru un Fuji 6500 două filtre, UV și CIR PL ? De ce aș vrea să le folosesc așa? De exemplu la munte, la peste 2000 de m altitudine, într-o zi însorită, pentru peisaje. Sau ce sfat îmi dați pentru o atare situație?

Foloseste-le separat. Impreuna ai sanse mai mari de flare. Filtrul UV nu prea isi are rostul pe digital (in afara de protectia obiectivului), deci poti sa-l dai jos linistit.
edikup
Stie cineva daca un filtru IR ofera suficienta protectie pentru fotografierea unei eclipse?
Multumesc
jowadt
QUOTE (edikup @ Jul 26 2008, 20:15) *
Stie cineva daca un filtru IR ofera suficienta protectie pentru fotografierea unei eclipse?
Multumesc

Mai degraba foloseste un ND decat un IR
edikup
QUOTE (jowadt @ Aug 1 2008, 11:28) *
Mai degraba foloseste un ND decat un IR

Asta stiu, dar deocamdata am doar un IR cokin, si nu am timp sa ma duc sa iau un ND
catutza46
un geam de sudura sau banda magnetica de la o disketa de 5.25
bilder
As vrea sa cumpar un filtru neutru. M-am uitat la variantele acestea: Kenko 58mm ND4 si la Kenko 58mm ND8. Vreau sa le folosesc pentru peisaje alb negru (mai ales pe vant ca sa obtin norii neclari), fantani arteziene, cascade si in general tot ce include expuneri prelungite de genul a 10 secunde ziua (sau poate e cam mult 10 secunde, hai 5).
Ideea este ca as vrea un filtru cu care sa obtin imagini gen "ghost-town" (expuneri lungi care duc la disparitia oamenilor, masinilor si a tot ce se misca in cadru). Un exemplu este asta: http://angelreich.deviantart.com/art/Tower-Bridge-86489415

Un ND8 am vazut ca reduce transmisia luminii cu 3 stopuri. Diafragma mea minima este F11, din pacate. Oare cu ISO80, F11, un filtru ND8 si timpul de expunere cat mai mare cu putinta (oare va fi mare, asta este intrebarea scratchchin.gif ), voi putea obtine ceva in genul acela?
Daca are cineva exemplu de imagini luate cu acest filtru, il rog sa le posteze sa nu dau banii si sa nu obtin ce trebuie. (asa mai bine iau un IR, dar asta e alta problema...)

Multumesc,
Mihai.
bilder
mda...cred ca mi-ar trebui mai mult de doua filtre neutre pentru genul asta de fotografii. Atunci un IR cred ca este mai indicat daca tot vreau imagini mai suprarealiste. Merge IR pe Fujifilm S9600?

p.s.: ce inseamna "hotspot"-ul mentionat aici: http://www.flickr.com/groups/infrared/disc...57601742817449/ ?
_thunder_
Mie 3 stopuri mi se pare putin, 2-3 stopuri poti sa le pierzi si cu un filtru de polarizare. In cazul tau, daca e soare si frumos atunci la F11 exponometrul camerei poate sa aleaga un timp sa zicem de 1/125 iar cu alea 3 stopuri de la filtru poti sa ajungi la 1/15 care nu e un timp prea lung ca sa faci ceva creativ. Daca e prea multa lumina e si mai nasol pt. ca poti sa ajungi la 1/250, 1/500 ca timp de expunere si cu alea 3 stopuri nu prea faci mare lucru. Poti sa te gandesti la un filtru mai intunecat, de ex ND400 care scade cu 9 trepte. De la 1/125 ajungi la 4 secunde ca timp de expunere. Cred ca e mai util asa, de ex. daca timpul e totusi prea lung atunci poti sa mai compensezi deschizand diafragma sau crescand ISO.

LE: un lucru important de luat in seama: oare mai poate camera sa focalizeze cu filtrul pus, cel ND400. Daca la un DSLR AF-ul se descurca, mai greu dar merge nu cred ca o camera bridge face fata. Eventual daca poti sa focalizezi manual si abea dupa sa pui filtru pe obiectiv.
bilder
In concluzie, dupa vreo noua ore de gandire asupra aceluiasi gand, m-am gandit ca:

1. Daca vreau sa iau un filtru ND trebuie sa il iau pe cel 400x ca sa imi scada intensitatea luminii cu 9 trepte (ca sa obtin efectul dorit de mine) sau doua NDX8. Insa il voi folosi doar ziua si doar cand vreau sa fac un anumit tip de fotografii.
Plus ca ND-ului i-am gasit deja un "inlocuitor" pe care il pot folosi si pe post de gradual (doar la focale mari)

2. Cu infrarosul de asemenea nu pot face decat un singur tip de imagini (si acelea cu riscul unui hotspot minunat)

3. Ramane sa cumpar pe cel de polarizare. De kitul acesta de trei filtre nu am nevoie (UV am iar Warm e usor de simulat). Si oricum un filtru de polarizare are un factor de x3 (la fel ca un NDX8 sa zicem)

Care filtru de polarizare circulara e mai bun? Kenko sau Hoya ? Mai e un model de la Hoya care este subtire si la acelasi pret. Este vreo diferenta la calitatea imaginii? (mentionez ca la cei 28 mm ai mei (ai aparatului laugh.gif ) am un UV Hoya SuperHMC si nu am probleme cu vignetarea). Oare daca nu il iau pe cel subtire, voi mai putea adauga si un alt filtru peste cel de polarizare?

Vad si unul HMC dar e prea scump. Iar acesta cred ca ar fi echivalentul Super HMC-ului meu (anti-flare, nu?)

In concluzie, dintre Kenko si Hoya care este mai bun?

Maine vreau sa ma duc la "cea-mai-mica-diafragma-shop" sa cumpar unul. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
_thunder_
1. Hoya sunt mai bune
2. Vezi ca la alea slim nu mai ai filet sa pui alt filtru peste ele sau sa pui capacul de la obiectiv. La 28mm merg si cele normale, eu am unul normal si cu obiectivul de kit 18-55 nu mi-a vignietat.
dragos4h
QUOTE (bilder @ Aug 7 2008, 21:39) *
3. Ramane sa cumpar pe cel de polarizare. De kitul acesta de trei filtre nu am nevoie (UV am iar Warm e usor de simulat). Si oricum un filtru de polarizare are un factor de x3 (la fel ca un NDX8 sa zicem)

Filtrul de polarizare ia maxim 2 stopuri nu 3, cel putin cele pe care le-am avut eu (un hoya si un tiffen), deci ca un ND4. Cel mai bine ia-ti unul de polarizare care ia 2 stopuri si unul NDx8 care ia 3 si o sa ai 5 stopuri in minus cu ambele montate, daca tragi spre seara sau intr-o zi innorata sau in padure, e suficient
bilder
Am fost si am luat un astfel de filtru:
Click pentru a vizualiza atașamentul
Se vede o diferenta, insa conteaza foarte mult unghiul din care vine lumina si rotatia filtrului.
O sa incerc sa detaliez cum se comporta pentru cei care nu au asa ceva si doresc sa isi cumpere. Mai sunt niste exemple si in primele pagini ale topicului. Postez si niste teste facute azi dupa ce l-am achizitionat. Mentionez ca prima imagine a fost cu luata filtrul rotit intr-o pozitie in care efectul sau nu era atat de vizibil. Se remarca insa ca in acest context, filtrul are efect asupra altei parti din poza.

De exemplu in acest caz, in stanga filtrul anuleaza reflexiile masinii insa albastrul de pe gardul din colt este destul de slab. In dreapta masina are reflexii dar gardul e mai albastru. Daca as fi scos complet filtrul pentru aceste teste, efectul polarizatorului ar fi fost si mai evident, insa asa se observa faptul ca unghiul din care vine lumina conteaza foarte mult.
Important la focale mici este sa scoatem in evidenta ceea ce ne intereseaza. La focale mari, datorita unghiului de cuprindere mic, efectul va fi vizibil pe intreaga imagine.

Aici efectul e evident asupra apei. Insa depinde de la caz la caz, apa avand reflexii interesante, vom vrea sa aplicam efectul asupra cerului, moment in care incepem sa invartim, si sa invartim...

In acest exemplu in prima imagine cerul e "bun" dar ferestrele reflecta lumina. In a doua imagine, ferestrele nu mai reflecta, insa cerul e ars complet. De asemenea reclama verde din partea stanga este mai saturata. In "1"rotirea filtrului s-a facut astfel incat ferestrele sa nu mai reflecte, iar "2" se refera la primul caz.

In stanga peretele format din geamuri este sub efect, iar in dreapta cerul este mai accentuat.

Repet, filtrul a fost montat in permanenta pe obiectiv. Imaginile nu au fost editate, decat compresate.
ralcr
f11 al tau cred ca este echivalent cu f32 al unui obiectiv de dslr, care de obicei nici nu-l avem.
bilder
QUOTE (ralcr @ Aug 8 2008, 22:27) *
f11 al tau cred ca este echivalent cu f32 al unui obiectiv de dslr, care de obicei nici nu-l avem.

M-am gandit si eu la asta si am dat din coada un pic, insa cred ca din punct de vedere al dofului se pune problema asa. In ceea ce priveste luminozitatea, cred ca lucrurile stau la fel.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.