Eu folosesc UV-uri Hoya HMC Super. Sunt multumit de ele, nu am avut probleme pana acum cu reflexii aiurea. Insa pe un 50 1.8 am pus un Cokin de 52mm (fara niciun strat antireflex sau alte tratamente) si la niste poze facute la o nunta m-am trezit cu niste reflexii foarte urate create intre filtru si elementul frontal, care practic mi-au distrus niste poze. De atunci nu ma mai zgarcesc la filtre.
Principiul e simplu, daca ai un obiectiv de 1000 euro si pui un filtru de 10 euro, vei face poze de 10 euro

. Degeaba ai obiective f. bune daca le pui in fata filtre proaste. La polarizator la fel. Am si unul ieftin si unul scump (ambele Hoya). Cel ieftin e polarizator simplu, fara straturi antireflex. Nu am avut cu el probleme. Cel mai scump e mai bun, in sensul ca scoate contraste si culori mai bune. Nici cu asta n-am avut probleme.
Deci parerea mea e ca filtrele trebuie sa fie potrivite obiectivelor. Nu are sens sa pui un filtru de 100 euro pe un obiectiv de 150, cum nu are sens sa pui un filtru de 10 pe un obiectiv de 1000.
Cat despre UV vs. Sky, eu sunt de parere ca nu mai fotografiem pe film si ca atare culorile se pot corecta in PP. Asa ca eu am mers pe UV-uri.