Thread general de filtre
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26

dragoshel

da.. am citit asta.. da.. totusi sunt extrem de ieftine.. cel putin astea uv.. dc?
mr.fred
asta care? da exact link-ul filtrului la care te referi.

dragoshel
eee.. lasa.. o sa ma descurc eu.. tongue.gif smile.gif mersi oricum
A|ex
Ce folosesc eu... in ordinea utilitatii:
UV-pentru ficare obiectiv in parte.
Polarizare circulara pentu fiecare obiectiv in parte sau luati un filtru de polarizare f mare exemplu 82mm si il folositi cu inele intermediare.
Degrade de griuri sisetm de prindere ca mai sus sau cu filtre gen Cokin
Filtru de o culoare foarte inchisa pentru a putea face ziua poze cu timpi de expunere de 1-2 minute. Util pentru a scoate din cadru obiectele in miscare. Exempu o autostrada cu masini dar masinile nu se vad sau un peisaj unde sunt cateva persoane care il stica.
Filtru orange pentru rasrit/apus sistem prindere ca la degrade
Filtre degrade de difverse culori cu sistem prindere ca mai sus.
Pana aici nu poti sa le inlocuiesti in PS.
Urmeaza filtre colorate, filtre ce distorsioneaza imaginea fitre de lumini etc.
Primele mi se par foarte utile.
Ce am eu:
Filtre UV pentru fiecare obiectiv.... pentru a-l proteja
Filtre Polarizare circulara pentu fiecare diametru.
vreau sa-mi iau filtre cokin cu sistemul lor de prindere pentru:
degrade de griuri, negru, degrade orange, orange, si inca, cateva
Filtrele coloarate sunt utile doar pentru cine le foloseste mult.
arty
"Filtru de o culoare foarte inchisa pentru a putea face ziua poze cu timpi de expunere de 1-2 minute."

asta e interesant... detalii?
Amyd
Probabil se refera la un banal filtru ND cu un grade mai extrem, gen ND.9 sau ND.6 sau cu ND-uri supraunitare.

Btw., stiu ca e un amanunt, dar ca intre fotografi, cum e aia culoare inchisa?

Salutari,
Andrei
A|ex
scuze pentru exprimare.
Intr-adevar este vorba despre un filtru ND.
hoya ND400 este cel pe care vreau sa-l comand.
Am primit o brosura de la f64studio.ro in care l-am vazut.

oandrei
Salut!

Am un Olympus C760UZ, si as vrea sa ii pun un filtru UV si eventual cind e nevoie unul gri degrade. Obiectivul e prevazut cu filet, dar nu scrie pe el ce diametru.

Pe site ei zic asa " Filter diameter 45.6mm " http://www.olympus-europa.com/consumer/29_...cifications.htm

Stie cineva daca se gaseste asa ceva pe la noi? Eu nu prea am vazut.

Bafta!
Rigid Aurel
Din cate stiu eu, la seria asta de la Oly se punea un adaptor care avea diametru de 52mm pt. filtre si lentile convertoare (wide si tele). Adaptorul il poti gasi si la Dolex (marca Soligor) daca nu gasesti la MGT.
nanashu

QUOTE(moartea @ May 30 2004, 18:42)
Tot aud vorbindu-se despre filtre, de polarizare, de nu stiu cum...
Poate 'meseriasii' sa ne ilumineze si pe noi, necunoscatorii care sunt niste filtre necesare si la ce sunt fiecare din ele bune.
de ex., am priceput ca filtrele de polarizare sunt bune pentru cer, ca sa iasa mai 'albastru' ?
*

Un filtru nu-i altceva decit o sticla de 3 dolari pusa in fata alteia de 300 ! ... si nu am spus-o eu naughty.gif
hErr
cine-mi spune si mie care e diferenta intre un polfitru circular si unul liniar?
xxscorp
QUOTE(herr @ Nov 12 2004, 14:10)
cine-mi spune si mie care e diferenta intre un polfitru circular si unul liniar?
*

Da, zic eu care e diferenta... Numai ca as vrea sa stiu si la ce nivel sa explic. Adica, daca lumea e familiara cu notiunea de lumina polarizata, daca conteaza sau doar ca efect final.

Zic acum ca efect final cu o mica notiune teoretica: la lumina polarizata liniar, campul electric al radiatiei electromagnetice oscileaza intr-un plan bine definit. La lumina polarizata circular, nu exista acest plan, ci campul se roteste in timp ce lumina se propaga in spatiu.

Diferenta la utilizare este ca la aparatele SLR moderne, care au o oglinda semitransparenta si in spatele ei au senzorii de AF si exponometrul, un polarizator liniar va afecta functionarea acestor componente. Un polarizator circular nu afecteaza, dar este mai scump (in rest se foloseste la fel).

Da, chiar ajuta la cer, insa cum se utilizeaza (cel putin pentru efect maxim): presupunem ca vrem sa facem o poza cu cerul cat mai albastru... Efectul maxim se obtine daca fotografiem cer senin (cand e innorat, deci cerul albastru nu se vede, eu nu am vazut sa aiba vreo actiune), si orientam aparatul la 90 de grade fata de unghiul sub care bate soarele (adica, daca soarele este la S-E, cum ar fi o ora 9-10, ne orientam spre S-V sau N-E), acolo vom putea obtine cerul cel mai albastru. De fapt nici nu cred ca e mai albastru, doar ca reducandu-se puternic lumina (lumina care vin din directia aceea este polarizata, iar filtrul se regleaza in asa fel incat sa elimine acea lumina) cerul nu mai este supra-expus, iar in final iese albastru in loc de alb.
arty
filtru de polarizare este folosit pt eliminarea stralucirilor reflectate, nedorite, nemetalice. filtrul se rasuceshte manual fiind atashat lentilei si se stabileshte prin observatzie directa care e pozitzia filtrului. privind prin viewfinder potzi vedea cu ochiul liber modificarile. nu va ashteptatzi la minuni desigur.

cerul iese mai albastru, e adevarat, dar nu asta e ideea. asta e un efect secundar.
mr.fred
QUOTE(arty @ Nov 12 2004, 22:32)
filtru de polarizare este folosit pt eliminarea stralucirilor reflectate, nedorite, nemetalice. filtrul se rasuceshte manual fiind atashat lentilei si se stabileshte prin observatzie directa care e pozitzia filtrului. privind prin viewfinder potzi vedea cu ochiul liber modificarile. nu va ashteptatzi la minuni desigur.

cerul iese mai albastru, e adevarat, dar nu asta e ideea. asta e un efect secundar.
*

asta in cazul polarizatorului liniar, pentru ca la cel circular poti roti cat vrei pentru ca oricum efectul e acelasi.
arty
eu numai asha am....
yyan
Am polarizator circular si rotindu-l obtii o modificare a efectului. Daca unghiul tau fata de soare este 0 sau 180 sau pe aproape, degeaba il rotesti pt ca oricum nu se intampla nimic. Pt eliminarea reflexiilor parca iti trebuie un unghi de aprox 45 grade fata de suprafata fotografiata nemetalica.
nanashu
QUOTE(herr @ Nov 12 2004, 14:10)
*

Pai lumea buna zice ca unul este pentru aparatele cu AF si altul pentru cele fara. Efectul este acelasi cu ambele filtre numai ca unul este "capabil" sa pacaleasca sistemul de focusare AF si celalalt nu biggrin.gif
hErr
si deci pina la urma, prin rotire, cu filtrul circular se obtine aceleasi efect ca si cu filtrul liniar?
xxscorp
QUOTE(herr @ Nov 16 2004, 19:40)
si deci pina la urma, prin rotire, cu filtrul circular se obtine aceleasi efect ca si cu filtrul liniar?
*

Mai, filtru liniar eu nu am... dar cu cel circular lucrez cu nadejde!
gallax
Da, prin rotire, se obtine acelasi efect atat cu polarizerul liniar cat si cu cel circular. Singura diferenta dintre ele (in afara de pret) e ca unul incurca sistemul AF al aparatelor, si celalalt nu. Oricum nu o vezi cu ochiul liber.
hErr
am gasit ceva polfiltre pe ebay, cu preturile intre 15 si 45 de euro, insa firmele producatoare mie nu-mi spun nimic. de ex, dintre B + W, Hama, Heliopan, ROWI si Praktica, pe care m-ati sfatui sa o aleg?
Rigid Aurel
EU as merge pe B+W. Fac filtre bune. Gasesti si la noi la Simus.
mr.fred
de asemenea si Hamma fac filtre bune.
nanashu
Nashu zice Rodenstock ... da ce stie Nashu biggrin.gif
Rigid Aurel
Pai normal ca nashu zice altceva. Daca te ruga sa alegi dintre un aparat Canon sau Nikon sigur ii ziceai Pentax.
In acest caz, ca sa nu ramana mai prejos, Rigidu zice: Hoya!
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.