fdobritoiu
10th January 2007, 21:04
si poti sa imi mai dai si alte detalii daca vrei. esti satisfacut de ea... cum se comporta...
mersi!
parintele
11th January 2007, 04:09
pai sa spun ca iti pui niste false probleme.
una ca vignetarea pe aps-c ,ca nu cred ca ai 5d si zero obiective bengoase, nu prea exista. si de obicei poti sa pui 3 filtre si tot nu vigneteaza.
a doua ca intre 67-si 77 sunt niste banuti si nu putini....
apoi pana o sa ai tu ob pe 77, care e macat 700 17-40-ul sa nu spun alte l-uri care sutn toate peste 1000....o sa treaca apa pe dunare.
cand o sa ai bani de dat pe asemenea jucarii o sa ai si sa suporti diferenta dintre vanzarea 67-lui si un 77 nou.... o sa fie bani de cola:D
apoi in general polarizatorul in folosesti pe soare,,,in general...
pai in general pe soare direct iti foloseste hoodul....care va trebui sa fie tot pe 77.... foloseste pt ca ingeneral tragi putin din lateral ca sa ai umbre, contraste, etc...
nu spun ca tot in general, avand nevoei si de hood si de pol iti vine peste mana sa lcurezi cu ambele dar na...
apoi dupa cate stiu eu, stepdownul nu e tocmai subtirel...ajungi cam la aceeeasi grosime ca a unui filtru normal...ce castigi cu filtrul mai mare pierzi punand stepdownul....
cum o dai cum o sucesti tot aiurea e ce vrei tu... in practica....
cand ma uit pe BH sa vad ringuri de la 67 la 77 vad doar un lumicon, in rest pasul e mai mic, adica 67-72 si 72-77.....
adica, PRACTIC, e inutil, greoi, complicat de folosit si deci in 99% din situatii o aberatie....
parerea mea e ca iti creezi niste FALSE probleme, dileme, etc...in practica nu o sa te lovesti de ele decat extrem de rar iarin cazul tau, la ce echipament ai niciodata...
jmenul cu filtrele slim e pt oamenii seriosi, care au wide-uri si ff-uri, care trag chestii grele care necestia 2-3-4 filtre suprapuse si pt care CONTEAZA....
nu cred ca tu ai asemenea framantari sau ca o sa ai vreodata....sa nu mai spun ca ai corectia din RAW a vignetarii daca e chiar o problema si in final ai cropul....ca nici pe asta nu o cred, ca ai nevoei de toti aia 6-8-10 mp...poti renunta la 2 sa zicem de pe un senzor de 350D, sa nu mai zic de 400D care e chair generos la acest capitol.... nu cred eu ca vinzi tocmai poza aia vignetata...sau ca ai o tehnica si o creativitate atat de tari incat sa vinzi tot ce tragi pe 17-20 mm incat sa consideri vignetarea o problema suparatoare, chair daca ar aparea un asemenea fenomen...fii serios;)
decat sa arunci bani si timp punandu-ti intrebari , treci frate la treaba...ia un filtru dintr-o sticla buna si fa poze....o sa vezi ca am dreptate....
parintele
11th January 2007, 04:11
FC72, pune si tu un exif, ceva....ca e pe P nu inseamna absolut nimic....repet, dupa mine acolo e vorba de expunere si metering, nu prea are treaba filtrul..efectul e mult peste ce face filtrul pur si simplu....cel putin asta e impresia mea, de aia eram curios si am intrebat...pune exiful sa ne lamurim
FC72
11th January 2007, 08:51
Mai pun o poza tot cu filtru unde efectul este mai slab.
Nu stiu cum sa pun si unde gasesc exif...nu scrie in proprietati toate datele cum a fost facuta poza?Click pentru a vizualiza atașamentul
Morphy
11th January 2007, 22:35
[quote name='Nomad_bike' date='Dec 23 2006, 22:58' post='2251423']
Diametrul filetului pentru filtre este trecut undeva pe obiectiv, unde scrie si producatorul.. etc. Cam in zona unde este si lentila.
Nu prea ma pricep sa explic porcarii tehnice pot doar sa iti recomand urmataorele filtre:
Un filtru clar, UV- ca sa iti protejezi obiectivul tot timpul, nu ies din casa cu aparatul fara un filtru clar de protectie, sunt un pic paranoia, si unul de polarizare circular, folosit pentru a scoate refelxile nedorite de pe suprafete luciase si pentru a mari contrastul la nori. restul filtrelor sunt mituri de pe vremea fotografiei cu pe pelicula, in special la alb-negru. Acolo ai nevoie de diferite filtre pentru a scoate contraste diferite. De cand cu era digitala si photoshop, cam toate filtrele sunt redundante inafara de cel clar si cel de polarizare. Poate vei folosi si un filtru ND warm, daca vrei sa obtii timpi de expunere mai lungi cand e foarte multa lumina, in special rece .Eu il folosesc foarte rar.
Daca ai bani si chef de poze ciudate poti incerca si un filtru de ultra violete (a nu se confunda cu cel clar de UV) , care iti scoate in evidenta lumina ultravioleta. cei de la B&W au unul al 70 euro fara TVA
Restul filtrelor nu fac mai mult decat se poate si in photoshop.
Filtru de wide e putin gresit spus, este o extensie de wide angel, la astea am incercat cateva si nu prea am obtinut ce imi doream, poate am fost prea zgarcit. Conteaza foarte mult factorul cu care iti "mareste" campul vizual. E util la foto de piesaj, arhitectura si daca vrei efecte ciudate (porterete de la 5 cm). NU stiu ce sa recomand pentru ca ce am incecat eu erau destul de ieftine si pe seama acestui fapt pun si lipsa de rezultat.
Ca marci de filtre recomand B&W poti cumpara de pe sitetul www.photosetup.ro si HOYA, COKIN de pe www.f64.ro
Salut. Nu poti sa dai si tu un link la filtru ala UV de care zici ca il folosesti si ca protectie la camera. pe 52mm. M-ar interesa si pe mine. M-am uitat pe la F64 da' imi prind urechile la cate filtre am vazut. TKS
adipelcz
12th January 2007, 01:16
Parintele...in mare ai dreptate. Poate e putin cam dur tonul sau mi se pare mie, nu stiu.
Ideea este ca nu vreau sa stric din calitatea obiectivului printr-un filtru prost (cum am facut de exemplu cu 50-ul 1.8, peste care am pus un filtru UV de kk, fara niciun fel de coating si m-am trezit cu niste reflexii nasoale pe poze). Astfel, incerc sa ma feresc de a mai lua filtre ieftine si proaste. Pe de alta parte nici nu vreau sa dau o avere pe ele.
Vignetarea se poate corecta f. usor si nu cred ca aia e o problema, dupa cum spuneai si tu..nu ma framanta chiar deloc, intrebam doar teoretic daca ar fi o diferenta. Insa nu ai chiar 100% dreptate cu vignetarea pe APS-C, pentru ca daca ai obiective facute pentru APS-C, atunci si vignetarea e mai pronuntata decat la cele pentru FF.
Ma lovesc acum de problema ca am un polarizator pe 62 mm si niste step-down-uri (care apropo sunt f. subtiri, nu cat un filtru) si vreau sa-mi iau un obiectiv de 67. Normal ca va trebui sa vand eventual polarizatorul asta si sa-mi iau unul mai mare. In viitor intentionez sa iau fie un Canon 10-22, fie un Tokina 12-24 si astea ambele au 77mm pt filtru. Si dupa cum vezi nu-s L-uri (desi costa pe aproape). Pe de alta parte nu stiu in practica cat de util e un polarizator pt super-wide.
Cat despre afirmatiile tale legate despre cata apa trece pe Dunare pana-mi iau eu obiective scumpe, cred ca nu era cazul sa le faci.
Asadar, in urma sfaturilor primite, cred ca o sa ma rezum la un Hoya HMC. Mi se pare cel mai bun raport intre calitate/pret/nevoi.
deejay86
12th January 2007, 10:35
Daca pui polarizatorul pe un super-wide unghiul mare de cuprindere al obiectivului poate depasi zona in care filtrul are efect si obtii zone polarizate si zone nepolarizate. Aveam un exemplu foarte concludent dar nu il gasesc momentan 
le: am gasit un exemplu

aici e folosit interesant efectul insa de multe ori poate iti doresti o polarizare uniforma si nu o poti obtine.
gcatalin
12th January 2007, 17:22
M-am hotarat sa-mi iau si eu primul filtru si m-am oprit la unul de polarizare deoarece am inteles ca elimina reflexiile, si cum eu ma "stradui" mai mult in fotografia de produs ma gandesc ca probabil este cel mai folositor in prima faza. Pentru aceasta am doau posib la f64:
1. Hoya
2. Cokin
Acum vin si intrebarile;
1. Bineinteles pe care il recomandati ?
2. De ce la Cokin sunt mai multe culori ?
Va multumesc
Gupidu
15th January 2007, 15:09
Am cumparat un Canon S3 IS de curand si azi am cumparat un filtru UV Hoya.L-am cumparat mai putin pt functia de protectie
UV si mai mult pt protectia lentilei.As vrea sa stiu daca imi va afecta sharp-ul pozei cu toate ca cei de F64 studio mi-au spus ca imi va inbunatati calitatea pozei.Sunt foarte multumit de aparat si cred ca in clasa lui e unul dintre cele mai bune.
Din cate am citit unii sunt de parere ca filtrele ajuta altii sunt de parere ca nu.As vrea sa stiu totusi parerea voastra pro si contra filtrelor.Va multumesc
Aici este link-ul produsului pe care l-am cumparat http://www.f64studio.ro/det.php?id=187&pid=2133
Gupidu
15th January 2007, 19:56
QUOTE(Gupidu @ Jan 15 2007, 15:09)

Am cumparat un Canon S3 IS de curand si azi am cumparat un filtru UV Hoya.L-am cumparat mai putin pt functia de protectie
UV si mai mult pt protectia lentilei.As vrea sa stiu daca imi va afecta sharp-ul pozei cu toate ca cei de F64 studio mi-au spus ca imi va inbunatati calitatea pozei.Sunt foarte multumit de aparat si cred ca in clasa lui e unul dintre cele mai bune.
Din cate am citit unii sunt de parere ca filtrele ajuta altii sunt de parere ca nu.As vrea sa stiu totusi parerea voastra pro si contra filtrelor.Va multumesc
Aici este link-ul produsului pe care l-am cumparat
http://www.f64studio.ro/det.php?id=187&pid=2133
Se pare ca nu am cumparat ce imi trebuia.Am incercat sa il infiletez la aparatul meu si nu merge.Nici nu are cum deoarece filtrul pr care l-am cumparat eu este de 58 mm si la lentila mea nu ste nici 35 mm.Am pus filtrul la un Sony F 828 al unui prieten si este ok.
As avea nevoie de inca ceva cred !!! Nu stiu despre ce e vorba si cei de la F64 studio nu mi-au spus ca mi-ar lipsi ceva.Imi trebuie inca un element de legatura?
Ma poate ajuta cineva sau am gresit forumul?..........Am vazut pareri profesioniste aici........
boogieman
15th January 2007, 20:14
QUOTE(Gupidu @ Jan 15 2007, 19:56)

Se pare ca nu am cumparat ce imi trebuia.Am incercat sa il infiletez la aparatul meu si nu merge.Nici nu are cum deoarece filtrul pr care l-am cumparat eu este de 58 mm si la lentila mea nu ste nici 35 mm.Am pus filtrul la un Sony F 828 al unui prieten si este ok.
As avea nevoie de inca ceva cred !!! Nu stiu despre ce e vorba si cei de la F64 studio nu mi-au spus ca mi-ar lipsi ceva.Imi trebuie inca un element de legatura?
Ma poate ajuta cineva sau am gresit forumul?..........Am vazut pareri profesioniste aici........
pt a monta filtre pe S3 IS mai ai nevoie de un inel adaptor care costa destul de mult: http://www.f64studio.ro/det.php?id=128&pid=2636
Gupidu
15th January 2007, 20:59
QUOTE(boogieman @ Jan 15 2007, 20:14)

pt a monta filtre pe S3 IS mai ai nevoie de un inel adaptor care costa destul de mult:
http://www.f64studio.ro/det.php?id=128&pid=2636
Merci....
Am inteles.Am intrebat foarte clar la magazin si mi-au vandut doar filtrul.Stie cineva unde gasesc in alta parte mai eftin?
boogieman
15th January 2007, 22:21
QUOTE(Gupidu @ Jan 15 2007, 20:59)

Merci....
Am inteles.Am intrebat foarte clar la magazin si mi-au vandut doar filtrul.Stie cineva unde gasesc in alta parte mai eftin?
pai adaptorul se numeste LAH-DC20 asa ca poti sa il cauti pe google... yo asa l-am gasit la f64 si pt ca era primul link, pe ala ti l-am dat ca exemplu...
skin311
25th January 2007, 10:38
http://www.f64.ro/det.php?id=186&pid=3823
ce parere aveti despre pachetul asta? se merita? m-ar interesa in mod deosebit filtrul de pol circulara. filtrul uv, mai ales cel de aici nu cred ca e prea stralucit, pot sa ma astept la flare si ghost.. voi se ziceti? sunt paranoic? sa renuntz la uv si sa folosesc un parasolar+ pol circulara?
barkslimpson
25th January 2007, 10:42
ok o intrebare stupida, filtrele se monteaza pe adaptorul livrat cu camera (cel pe care se monteaza si parasolarul) sau trebuie alt adaptor?
uliciadrian01
1st February 2007, 17:52
skin. eu mi-am luat setu` ala de filtre. avant in vedere ca is primele filtre ce le-am cumparat, is destul de multumit de ele. cel mai mult il folosesc pe cel de polarizare, chiar ma ajuta la reflexii cat si la culori...
Ingridana
1st February 2007, 18:06
Vand set de 4 filtre m58
1.UV
2.sepia
3.galben 2x
4.galben 1.4x
in stare impecabila +toc de piele
Ingridana
1st February 2007, 18:07
50 lei tot
demyco79
7th February 2007, 00:30
detin un sony dsc-f828, cu blitz extern, si as vrea sa-mi protejez lentila fata de praf si zgarieturi - ce-mi sugerati, ce fel de filtru sa-mi iau, tinand cont ca pozez si pe la nunti, cand e soare, si tot felul de straluciri, dar si in interioare fac poze (deci fara sa mai dau jos filtrul). Si nu stiu de unde sa-mi gasesc, sau nici nu stiu de care parasolar baioneta imi trebuie la acest aparat.......pls ajutati-ma.... Cu stima
demyco79
7th February 2007, 23:52
QUOTE(demyco79 @ Feb 7 2007, 00:30)

detin un sony dsc-f828, cu blitz extern, si as vrea sa-mi protejez lentila fata de praf si zgarieturi - ce-mi sugerati, ce fel de filtru sa-mi iau, tinand cont ca pozez si pe la nunti, cand e soare, si tot felul de straluciri, dar si in interioare fac poze (deci fara sa mai dau jos filtrul). Si nu stiu de unde sa-mi gasesc, sau nici nu stiu de care parasolar baioneta imi trebuie la acest aparat.......pls ajutati-ma.... Cu stima

up
allias
13th February 2007, 13:21
am o intrebare.diferentza dintre un filtru de polarizare circular si cel linear.am inteles ca ultimul e destinat camerelor cu focus manual dar are un efect mai puternic.totusi eu folosesc atat functia autofocus cat si(din ce in ce mai des) focusul manual.sa inteleg ca un focus automat nu poate folosi un filtru linear si viceversa?
Kunzite
13th February 2007, 15:28
N-am testat filtre de polarizare liniara pe aparate AF, insa mi-e sa nu-ti dea peste cap si masurarea expunerii. Din cate stiu, 'buba' e cu oglinda semitransparenta din aparatele AF.
skin311
14th February 2007, 01:04
Am un Fuji S5600 si saptamana care vine vreau sa vin la bucuresti sa-mi cumpar ceva de aici pt camera. am cam 100 ron de cheltuiala. m-am gandit sa-mi iau un parasolar si un filtru pe filet (uv sau unul mai ieftin de pol circ), am gasit un kit cu 3 filtre pe f64 la 100 ron, care imi face cu ochiul, dar inca nu stiu care varianta e mai buna pt camera mea. ma refer aici la filtre pe filet vs cookin. voi ce folositi, ce ma sfatuiti sa iau. avantaje, dezavantaje ?
ma gandesc acum ca daca am cookinul, nu voi putea sa am un uv mereu pe camera. ratiunea mea e gresita?
poate cineva sa ma lamureasca, sa-mi spuna ce a folosit, care sunt mai practice, mai comode. ms
skin311
14th February 2007, 12:54
cred ca pana la urma o sa-mi iau un parasolar pt protectie si un filtru de polarizare circulara. astea 2 pentru inceput.
ce ziceti de polarizarea cirulara? merge pe fujica mea s5600? vad ca nu prea se mai comercializeaza astea liniare
totusi am vauzt unul la f64 cokin.
dintre parasolarul asta si asta , pe care l-ati alege?
vad ca pe interiorul filtrelor e un filet.. se pot pune filtre de alte dimensiuni pe el?
rommel
15th February 2007, 14:41
QUOTE(skin311 @ Feb 14 2007, 12:54)

cred ca pana la urma o sa-mi iau un parasolar pt protectie si un filtru de polarizare circulara. astea 2 pentru inceput.
ce ziceti de polarizarea cirulara? merge pe fujica mea s5600? vad ca nu prea se mai comercializeaza astea liniare

totusi am vauzt unul la f64 cokin.
dintre parasolarul
asta si
asta , pe care l-ati alege?
vad ca pe interiorul filtrelor e un filet.. se pot pune filtre de alte dimensiuni pe el?

La f64 sunt si filtre Hoya de polarizare liniara. (Daca te gandesti ca vei trece pe dslr poti sa iei filtru de polarizare circulara)
Da, filtrele au un filet care permite adaugarea unui alt filtru.
Am vazut aici ca au CASCO cu 5% mai ieftin. Pentru Renault e oferta in principal! Pare OK... uitati-va si voi!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.