BOGraphics
7th December 2006, 23:54
Merci Tudor. Este evident ca polarizatoarele circulare sunt indicate in cazul DSLR-urilor. Am vazut ca sunt o multime de modele, unele mai usoare, altele multi-coated. Problema e ca eu am obiectivul din kit si nu stiu daca face diferenta un filtru multi-coated, astfel incat sa merite si banii.
Revin cu intrebarile de mai sus legate de filtrele UV si step-up ring. Despre sistemele Cokin pot spune ca nu cred ca merg pe obiectivul din kit din cauza sistemului de focus.
Tudor_DX
8th December 2006, 00:01
Poti sa folosesti sistemul Cokin, dar va fi ceva mai greu. Intai focalizezi, dupa care reglezi filtrul.
Daca ai focalizare interna, potrivesti filtrul si nu iti mai faci griji.
atika
8th December 2006, 07:20
Ca idee vezi kitul acesta: http://f64studio.ro/det.php?id=187&pid=3824
Nu cred sa fie de calitate extraordinara, dar pentru obiectivul kit ajunge, dupa parerea mea.
BOGraphics
8th December 2006, 09:29
Mi-a atras atentia si mie acel kit de filtre. Totusi sunt convins ca au o calitate indolielnica si in plus filtrul warm chiar nu mi-ar trebui. Daca as lua filtre ieftine ce neplaceri as putea avea la calitatea imaginilor? Apar reflexii nedorite, distorsiuni, artefacte, culori false ?
Tudor_DX
8th December 2006, 09:36
Problemele cu unele filtre e ca pot sa degradeze calitatea imaginii, sa absoarba din lumina mai mult decat trebuie, si sa dea nastere la flare si ghosting.
Cam asta ar fi.
DigitalEye
14th December 2006, 11:30
M-am inscris si eu pe forum.
As avea si eu cateva intrebari. As vrea sa achizitionez pentru FZ20 niscaiva filtre (UV, polarizare si close-up pentru poze macro). A folosit cineva filtrele patrate Corkin? Se monteaza cu http://www.f64studio.ro/det.php?id=234&pid=599 ?
In instructiunile pt. FZ20 scrie ca lentila se protejeaza cu filtru ND. Pe forum am citit ca se poate proteja cu filtru UV. Care este diferenta?
Ce inseamna ND4, ND8, etc.?
Am vazut ca lentilele close-up sunt 1+, 2+, 4+. Se poate lua doar un singur tip si folosi zoom-ul optic?
Exista vreo diferenta intre filtrele patrate si cele circulare d.p.d.v. al calitatii imaginii?
Voi ce parere aveti?
DigitalEye
17th December 2006, 01:17
Nu stiu daca aici e cazul sa postez si eu o intrebare: ce pare aveti despre Hoya Introduction Kit http://www.f64studio.ro/det.php?id=384&pid=4056 ? De ce "introduction"? De ce pt. incepatori? Are vreo legatura cu calitatea lor?
Berti
17th December 2006, 01:50
Ce chestie.... fix pentru intrebarea asta am intrat pe topicu asta, deh... e promotie!
Si eu sunt curios, care-i faza cu filtrele asta de costa toate 3 cat un jumate de filtru de polarizare?
Hann
17th December 2006, 03:52
Poate vrei sa spui ca se protejeaza cu filtru NC (no color) care e sticla curata, dar de prefereat sa aiba multi-coating. Filtrul UV nu are efect decat la peste 2000 de meti altitudine si la malul marii, dar da, poate fi folosit cu succes la protejarea obiectivului.
LE:
Ute cateva sugestii pentru FZ20 (ce e la FZ10 merge si la FZ20): http://www.cs.mtu.edu/~shene/DigiCam/
Hann
17th December 2006, 03:57
Se pare ca Cokin si Hoya (cele HMC) sunt destul de greu de curatat si exista riscul destul de mare de a strica coating-ul lentilei, facand-o practic inutila. Ia vedeti ce mai zic si altii: http://www.camerahobby.com/Access-Filters.htm
LE: Cat despre protectie nu cred ca e de ajuns sa ai grija sa nu pui mana pe elementul exterior al obiectivului...salinitatea de la malul marii, vantul (care antreneaza nisip), mainile altora pot deteriora ireparabil (sau reparabil cu bani multi) obiectivul. Ce prefereti sa se strice: Un filtru de 1 milion sau un obiectiv de zeci de milioane. Personal prefer filtrele NC sau UV (double coated e de ajuns). Filtrele de polarizare le folosesc doar cand e neaparata nevoie deoarece "incetinesc" obiectivul cu 3-4 f-stop si daca nu ai obiectiv cu diafragma foarte mare (macar 2f) pot aparea probleme la fotografierea in lumina slaba fiindca forteaza un timp de expunere mai mare (sau ISO mai mare), iar cine nu are stabilizator de imagine sau are zgomot prea mare la ISO mare stie ca asta nu e de dorit.
hellrider
17th December 2006, 11:04
QUOTE(Hann @ Dec 17 2006, 03:57)

Filtrele de polarizare le folosesc doar cand e neaparata nevoie deoarece "incetinesc" obiectivul cu 3-4 f-stop...
Cel mai prost filtru de polarizare de la Tiffen (cele mai ieftine) iti ia 2.5 stopuri.....avand in vedere ca un filtru de polarizare nu se foloseste decat afara cand soarele este puternic.....deci acel -2.5 f-stops poate fi chiar un avantaj.
Hann
17th December 2006, 15:41
QUOTE(hellrider @ Dec 17 2006, 11:04)

Cel mai prost filtru de polarizare de la Tiffen (cele mai ieftine) iti ia 2.5 stopuri.....avand in vedere ca un filtru de polarizare nu se foloseste decat afara cand soarele este puternic.....deci acel -2.5 f-stops poate fi chiar un avantaj.
Corect, dar eu vorbeam de folosirea filtrelor de polarizare ca protectie pentru obiectiv, si ca protectie multi tind sa pastreze acel filtru in permanenta pe obiectiv.
hellrider
17th December 2006, 16:34
QUOTE(Hann @ Dec 17 2006, 15:41)

Corect, dar eu vorbeam de folosirea filtrelor de polarizare ca protectie pentru obiectiv, si ca protectie multi tind sa pastreze acel filtru in permanenta pe obiectiv.
Pentru asta exista filtru UV...orice altceva altereaza fotografiile (placut sau neplacut, depinde).
edikup
17th December 2006, 18:35
QUOTE(hellrider @ Dec 17 2006, 16:34)

Pentru asta exista filtru UV...orice altceva altereaza fotografiile (placut sau neplacut, depinde).
De fapt, mai exista si filtrele Skylight de tinut permanent pe obiectiv
Bogdanra
19th December 2006, 20:44
QUOTE(edikup @ Dec 17 2006, 19:35)

De fapt, mai exista si filtrele Skylight de tinut permanent pe obiectiv

Pai cred ca hellrider tocmai a raspuns: celelalte altereaza... deci si sky-ul... Oricum SALUT pe toti si ma bucur si eu de discutiile de aici
bogdan82
23rd December 2006, 09:22
Am un panasonic fz7 si as dori sa stiu ce filtre i s-ar potrivi si unde as putea sa le gasesc.
Nu stiu exact daca sunt bune filtrele de 52 mm sau de 55 mm..
Am inteles ca ar fi bun un filtru de wide..exista multe marci de filtre ?
De asemenea filtru de polarizare..
Am inteles ca exista 2 tipuri...liniara si circulara..
Care ar fi diferenta?.. mi s-a recomandat cel cu polarizare circulara..
Multumesc frumos
Nomad_bike
23rd December 2006, 22:58
Diametrul filetului pentru filtre este trecut undeva pe obiectiv, unde scrie si producatorul.. etc. Cam in zona unde este si lentila.
Nu prea ma pricep sa explic porcarii tehnice pot doar sa iti recomand urmataorele filtre:
Un filtru clar, UV- ca sa iti protejezi obiectivul tot timpul, nu ies din casa cu aparatul fara un filtru clar de protectie, sunt un pic paranoia, si unul de polarizare circular, folosit pentru a scoate refelxile nedorite de pe suprafete luciase si pentru a mari contrastul la nori. restul filtrelor sunt mituri de pe vremea fotografiei cu pe pelicula, in special la alb-negru. Acolo ai nevoie de diferite filtre pentru a scoate contraste diferite. De cand cu era digitala si photoshop, cam toate filtrele sunt redundante inafara de cel clar si cel de polarizare. Poate vei folosi si un filtru ND warm, daca vrei sa obtii timpi de expunere mai lungi cand e foarte multa lumina, in special rece .Eu il folosesc foarte rar.
Daca ai bani si chef de poze ciudate poti incerca si un filtru de ultra violete (a nu se confunda cu cel clar de UV) , care iti scoate in evidenta lumina ultravioleta. cei de la B&W au unul al 70 euro fara TVA
Restul filtrelor nu fac mai mult decat se poate si in photoshop.
Filtru de wide e putin gresit spus, este o extensie de wide angel, la astea am incercat cateva si nu prea am obtinut ce imi doream, poate am fost prea zgarcit. Conteaza foarte mult factorul cu care iti "mareste" campul vizual. E util la foto de piesaj, arhitectura si daca vrei efecte ciudate (porterete de la 5 cm). NU stiu ce sa recomand pentru ca ce am incecat eu erau destul de ieftine si pe seama acestui fapt pun si lipsa de rezultat.
Ca marci de filtre recomand B&W poti cumpara de pe sitetul www.photosetup.ro si HOYA, COKIN de pe www.f64.ro
Chiar si in gama unui producator gasesti modele ieftine si scumpe, difera calitatea executiei in special la straturile protective, deci nu faci economi pe termen lung. Personal folosesc dupa o serie de incercari marca HOYA.
Apropo, daca nu gasesti scris pe obiectiv dimensiunea filetului, nu intra in panica, asa fac cei de la Panasonic, filetul e pe 52 mm, dar sansa e mai mare sa gasesti un wide pe 55 mm, dar poti sa iti iei un step up de la 52-la 55, nu afecteaza deloc calitatea pozelor ci iti permite sa montezi filtre de 55 sau chiar 58 pe filet de 52.
Nomad_bike
23rd December 2006, 23:21
QUOTE(Taxon @ Aug 30 2006, 12:55)

iti recomand sa ai grija de obiectiv si sa nu pui vreun filtru decit cind ai cu adevarat nevoie de unul anume.
daca tii musai sa mergi cu turma, iti sugerez un sky 1b.
Mergi cu turma daca iti iei un canon 350 d pentru ca numai de aparatul asta ai auzit, nu daca tii la investiaia facuta. Pui un filtru clar UV, tot timpul, nu afecteaza deloc calitatea pozelor, si sincer prefer sa pierd 40 ron in umra unei neatentii decat sa pierd un obiectiv sau un aparat d-slr like. Toate obietivele pe care le am au filtrul UV al lor , montat tot timpul. Prefer sa ma concentrez asupra unei poze fara sa ma gandesc ce imi va strica obiectivul. Lista de incidente prin care au trecut obiectivele nevatamate este lunga. Circular am luat doar pentru cel 28 - 300, cu asta fac cele mai multe poze de peisaj.
Sky 1b e recomandat la zapada sau la mare, nu e cel mai indicat ca filtru de protectie.
Nomad_bike
24th December 2006, 13:58
infra rosii vroiam sa spun in loc de ultra violete
skin311
24th December 2006, 14:13
cine are fuji S5600 si a folosit filtre pe ea? cum au iesit pozele, ce fel de filtre a folosit. inca ceva..ati folosit close-up lens pe camera asta? (ma ajuta la macro macar cu 5 cm?)
vlad2006
24th December 2006, 16:27
scuze ca ma bag si eu ca musca in lapte. eu am un canon s3is am nevoie de filtre ? din ce am citi mai sus raspunsul ar fi nu. poate doar unul UV pentru protectia obiectivului, corect ? din simplul motiv ca prefer sa curat filtrul de o amprenta accidentala ceva decat sa sterg obiectivul.
Nomad_bike
24th December 2006, 17:28
QUOTE(skin311 @ Dec 24 2006, 14:13)

cine are fuji S5600 si a folosit filtre pe ea? cum au iesit pozele, ce fel de filtre a folosit. inca ceva..ati folosit close-up lens pe camera asta? (ma ajuta la macro macar cu 5 cm?)
am folosit s5600 cu filtru de polarizare, si are pe el tot timpul unul clar UV. Cel de close up nu e de mare flos. recomand mai degraba unul wide angle, au si cei de la fuji special pentru 5600, dar nu prea il gasesti pe la noi. Poti incerca un HOYA wide, la 5600 filetul este pe 55 mm, daca intentionezi pe viitor sa iti schimbi aparatul. Cupara filtre si wide pe 58 si ia un inel de step -up de la 55 la 58 costa in jur de 20 lei, obiective care folosesc 58 sunt mult mai multe.
Pentru toate aparatele este foarte recomandat un filtru clar UV. Dar de obicei pana nu dai cu capul de grinda nu te apleci.
skin311
24th December 2006, 23:35
o sa-mi cumpar neaprat un uv si veau unu si de polarizare. despre wide angle am vazut un topic dedicat pt fuji si s-a stabilit ca distorsioneza la greu, si prin cut pierzi mult din ce a ai facut cu wide angle-ul. in topicul ala era vrb despre un filtru de 58 si inel convertor. pace
vlad2006
25th December 2006, 16:40
m-am decis decat sa risc sa murdaresc obiectivul mai bine imi iau si eu un filtru (canon s3is). imi trebuie mai intai un adaptor de la canon (vreo 160 ron la f64) cu precomanda, dar acum de care filtru sa iau ?
este un set tot la f64 : Set Filtre Hoya Introduction Kit (UV + PL CIR + Warm) - 58mm la 170 ron ...e bun ?? ma gandeam ca ar fi utile si celelalte doua oferite in pachet polarizare circulara si warm tone....macar sa experimentez
sau mai bine sa ma limitez la unul uv clar simplu de vreo 50 ron ?
cam cat de rezistente sunt filtrele astea (la uv mai ales ma refer) adica la o curatare normala/delicata patesc ceva ?
vlad2006
25th December 2006, 17:04
si inca o intrebare : care e diferenta dintre o fotografie facuta cu un filtru care modifica parametrii imaginii si o poza facuta fara filtrul respectiv, dar careia i s-a aplicat filtrul in photoshop ?
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.