Thread general de filtre
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26

ANDREIASH

Salutare..
De mult timp tot google-uiesc si pana acum nu am ajuns la nici o concluzie in ceea ce priveste accesoriile pentru FZ20. Din cate am vazut din cauza ca e pe 72mm exista o problema in ceea ce priveste costurile.

M-ar interesa urmatoarele:
- lentila Wide, eventual si Tele
- filtru UV, polarizator
- blitz

Sincer, m-am incurcat rau de tot in ceea ce priveste filetul 72 (unii recomanda trecerea la 55), si nu-mi dau seama cum ar arata camera mea cu cele 2 filtre atasate. Nu sunt un profesionist, dar imi place foarte mult sa fotografiez piesaje, iar acum tocmai m-am intors din concediu si am observat la majoritatea pozelor facute cerul bleu de care se mai plangea cineva pe acest forum. Ca urmare, m-am decis sa investesc in accesorii, atata vreme cat dimensiunea camerei nu se va dubla.

Orice link catre firme din RO sau care trimit in RO care vand accesoriile de mai sus, orice sfat de la utilizatorii de FZ20 este de mare ajutor.

Multumesc
adi24
http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=171385

Taxon
step down de la 72 la 55?
nu vigneteaza la capatul wide?
de uv as zice sa uiti, iti iei un polarizer liniar si gata.

pe de alta parte, sa pui o lentila tele peste aia 400 si ceva de mm ai lui fz20 ... ai un motiv bine intemeiat?
zic sa uiti si de asta. in schimb un wide-converter poate ar fi util.

si in final, blitz dedicat pentru panasonic... pe asta l-as lua fara sa stau pe ginduri.
uite si link: http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller...&sku=257215
nu stiu cum s-ar descurca lumixu tau cu un alt blitz (nededicat). nu stiu cum te-ai descurca tu sa lucrezi manual, intr-un asemenea caz.
ANDREIASH
@adi24:
e cam mult 500 RON, chiar daca tu imi spui ca merita. eu ma tot uitam pe ebay si e kit complet format din wide, tele, 3 filtre, etc la 110 USD. din pacate nu am cum sa cumpar de acolo

@Taxon:
eu nu am de unde sa stiu daca apar sau nu probleme de la 72 la 52, incercam sa aflu un sfat.
- referitor la filtrul polarizator, se contrazice cu putinul pe care il invatasem si eu, si anume ca filtrul UV este indispensabil pentru ca are si rolul de a proteja lentila, iar filtrul polarizator e bun doar in exterior
- referitor la blitz, da, ala e super interesant, ma gandeam la un sunpak pe care il tot recomanda lumea pe forumuri dar din pacate nu stiu unde sa il gasesc in .ro

totusi, stie cineva cum putem cumpara si noi asa ceva? ? Adica mi se pare ciudat ca la noi costa un singur obiectiv cat costa tot pachetul la ei.......
deejay86
- mie mi s-au parut mereu cam suspecte seturile alea ... in sensul ca sunt prea ieftine si nu am vazut numele producatorului.
- uv-ul este foarte util pentru ca iti protejeaza lentila frontala fara sa iti altereze imaginea. pola este totusi un filtru util si din alte puncte de vedere pentru ca iti face culorile mai saturate (mai ales cerul) si iti elimina reflexiile de pe suprafete non-metalice.
- si eu cred ca un step-down asa mare va vigneta.
adi24
@ANDREIASH:
te rog documenteaza-te inainte si ai sa vezi despre ce vorbesc. Te rog citeste pe net despre Raynox HD-6600PRO si ai sa vezi ca este dintre cele mai bune la claritate - sau vrei sa ai doar wide si nu mai conteaza altceva - mai ales ca eu il dau si cu adaptorul necesar - pretul nu este prea mare - abia l-am primit din state din pacate a trebuit sa vand camera, vezi si tu si ai sa-mi dai dreptate.
ANDREIASH
@adi24:
eu nu am facut nici o apreciere calitativa a lentilei tale, ci doar valorica (500 ron consider o valoare considerabila). eu incercam sa gasesc variante mai prietenoase ca pret, nu neaparat varfuri de gama

Taxon
1. varianta cu step-down pariez ca vigneteaza.
2. uv-ul e frectie (sper ca esti destul de mare sa ai grija de lucrurile tale). polarizerul are niste proprietati foarte interesante si una ar fi ca (intr-o anumita pozitie a sa) face exact ce face si un uv pus pe obiectivul tau: adica nimic.

altfel, despre ce blitz sunpak vorbesti? ai un link?
ANDREIASH
@taxon:
ai vreo oferta notabila de filtru polarizator? am vazut si eu ce face si il consider foarte interesant.
blitz-ul este supak 383
adi24

Orice wide pe FZ20 vigneteaza. La cel pe care-l vand eu se vede mai pronuntat doar in coltul dreapta jos. As ca, cum zicea cineva, 'e o solutie de compromis'.Eu l-am cumparat pt. peisaje si cladiri - face minuni, si vignetarea se poate elimina - chiar nu e asa de grav, uneori nici nu se observa.
adi24
Am pus doua poze sa vedeti cum se prezinta Raynoxul - e facut un resize pe ele. Totusi se poate vedea ca imaginea este foarte clara, distorsiunile f. mici, iar vignetarea apare doar in dreapta jos f. putin (laturile sunt f. clare)
BOGraphics
As dori mai multe sfaturi si informatii despre lentilele si filtrele disponibile pentru obiective cu diametrul de 58mm. Ca sa fiu mai exact, ma intereseaza sa stiu ce filtru UV si polarizare circulara pot cumpara avand un buget foarte mic (raport pret/calitate). Am vazut ca exista filtre la preturi foarte mari (600 ron), multicoated si sunt dezorientat deoarece nu am mai folosit asa ceva (sunt nou in fotografie). Merita atatia bani investiti avand in vedere ca am obiectivul din kit (18-55mm) si doresc filtre doar pentru a experimenta necesitatea lor.
Exista lentile de conversie pentru obiectivul meu din kit (Canon)? Cam care ar fi avantajele si dezavantajele utilizarii acestor lentile?
deejay86
si eu am tot 18-55-ul cu un UV haze pe el pentru protectie. am inteles de la altii ca o sa imi dau seama destul de curand de limitarile acestui obiectiv deci nu ma apuc sa imi cumpar alte filtre pentru el ca nu se stie ce diametru o sa aiba filetul obiectivului cu care o sa-l schimb.
din cate stiu eu nu exista lentile de conversie pentru dslr-uri insa exista teleconvertoare. preturile nu sunt mici si nu am cunostinte despre utilitatea acestora
AlexIP
In principiu, poti folosi orice lentile de conversie pe 58 (cu limitari, unde e cazul) dar trebuie sa tii cont ca supui obiectivul la eforturi mult mai mari daca se invarte la focus, pentru ca trebuie sa mai invarta si lentila din bot. La filtre de cateva grame nu e problema, dar la un wide-converter de 200 de grame... smile.gif Common sense iti arata ca un wide converter pe un 18-55 ar mai fi de inteles, intri in hiperfocala mult mai usor deci te-ai descurca mult mai usor cu focusul. Teleconverter screw-on nu, pentru ca odata iesi aproape la acelasi pret cu un teleobiectiv adevarat si pentru ca ar degrada si mai mult calitatea pe o focala destul de comuna. Teleconverter clasic nici atat, pentru ca iti taie 1-2 stopuri din luminozitate, si daca mai tai din 5,6 1-2 stopuri nu mai focalizeaza aparatul. smile.gif

Si acum vorbind doar de filtre... 600 de ron e imens, la f64 (care stim cu totii ce scoruri baga) am vazut un filtru UV + Polarizare circulara (basically tot ce iti trebuie in mod uzual) slim (astea is mai scumpe) pe la 350... un UV e 45/80 (normal/HMC) pana pe la 150 ron, super heavy ultra mega giga HMC, desi nu merita din cate am auzit, iar un polarizator circular (dinasta iti trebuie) pentru cand ai nevoie e 145/225 (normal/HMC). Polarizatorul nu are de ce sa stea tot timpul pe aparat pentru ca iti taie putin din lumina, si trebuie rotit... alt dezavantaj al lui 18-55, trebuie sa vezi cum impaci focusul si polarizatorul. smile.gif Deci, recomand luate separat... in ordinea importantei. Alte filtre sunt ND-urile, si ND-urile graduale (si cele colorate, etc)... dar astea deja nu mai sunt asa necesare in mod normal.
BOGraphics
Multumesc de reply-uri smile.gif

M-am mai documentat si am inceput sa ma mai luminez.
In prima faza as cam avea nevoie de un filtru polarizator circular (care este diferenta fata de unul liniar, se refera la orientarea cristalelor?). Cel de 600 ron era tot pe f64, dar avea o groaza de straturi care sa elimine efectele luminoase nedorite (multicoated) - evident ca nu iau asa ceva pt un obiectiv de 400 ron tongue.gif
Filtrul UV am inteles ca imbunatateste calitatea imaginilor prin faptul ca absoarbe o cantitate mai mare de radiatie luminoasa - rezulta culori mai naturale si ceva mai mult detaliu in imagine. Poate fi folosit tot timpul deci ajuta si la protectia obiectivului. Acum sincer un filtru UV poate costa cat juma' de obiectiv, deci pe care sa-l protejez mai degraba? biggrin.gif
Converter-urile am inteles ca afecteaza de cele mai multe ori calitatea imaginii, focusul si expunerea. Pretul este un alt factor dezavantjos. INSA: as cam vrea un converter macro deoarece pretul nu este exorbitant (300-400ron) iar un obiectiv dedicat costa peste 2000ron!
Apropo de f64: cand mi-am luat eu 400D-ul de la ei era 34mil iar acum e 29 sad.gif( (dupa 2 saptamani).
brig
Eu lucrez f mult afara si folosesc aproape tot timpul filtre UV sau de polarizare. Pana acum am avut Hama si Hoya. Pot spune ca cele UV le folosesc mai mult de protectie ca nu-mi dau seama daca au vreun efect, cele pol insa da. Totusi nu am fost multumit deloc. Macar Hama a fost mai ieftin, Hoya chiar mi se par aiurea, mai ales ca am dat o groaza de bani pe ele (am luat variantele slim HMC).

Acum ma gandeam sa trec pe B + W. Sunt ceva mai scumpe, dar nu e diferenta chiar asa uriasa fata de Hoya.

Mi-a spus cineva ca a aparut si Heliopan la noi, dar eu nu am gasit nimic. Poate ma ajuta cineva.
hellrider
Eu sunt f multumit de Tiffen-ul pe care l-am dat in link. Mi-a venit de o luna aproape si este excelent. Pe langa el mi-am mai luat si un set de close-up cu 3 lentile de +1,+2 si +4 tot Tiffen.....astea produc fringe de culoare verde ceea ce e f ciudat......dar daca folosesc cate unul si nu le combin, ies aceptabil.
Ah, si am uitat ce era mai important......toate (polarizare + set close-up si etui de piele) au costat fix 60 usd la BH, a nimerit amicul in promotie.
deejay86
spune-mi te rog ... cu ce ajuta close-up alea? reduc distanta de focalizare? daca da ... cu cat?
hellrider
QUOTE(deejay86 @ Oct 31 2006, 21:51) *
spune-mi te rog ... cu ce ajuta close-up alea? reduc distanta de focalizare? daca da ... cu cat?

Cred ca cel mai bine este explicat AICI cum se calculeaza distanta de focalizare in functie de dioptriile (+1, +2, +4 sunt dioptrii) filtrelor de macro si focala obiectivului. Singura problema cu aceste filtre este faptul ca DOF-ul este f mare, daca focalizezi de exemplu pe ochiul unei insecte, antenele ei vor fi blurry, conteaza ciar si 0.5mm.
Taxon
QUOTE(hellrider @ Nov 1 2006, 09:01) *
Singura problema cu aceste filtre este faptul ca DOF-ul este f mare

DOF ingust, probabil ... nu?
hellrider
QUOTE(Taxon @ Nov 1 2006, 10:12) *
DOF ingust, probabil ... nu?

Corect, am gandit bine si am scris aiurea, este ff ingust, la +4 dioptrii zona sharp e undeva in intervalul +/-0.25mm, restul e blurry.

Reason of edit: asa se intampla cand faci rapoarte, vorbesti la telefon si scrii pe forum in acelasi timp
Livik
Ce este un filtru skylight ? si daca ar fi de ales intre skylight si UV care ar fi mai necesar?
Taxon
grrrr.. nu tot tie ti-am mai raspuns la intrebarea asta?
din punctul meu de vedere, pe digital nici unul nu e necesar. ai grija sa nu lovesti/murdaresti lentila frontala si atit.

daca tii totusi sa pui un filtru, eu as zice sa alegi un sky 1b.
sky-ul si uv-ul fac acelasi lucru, "taie" din radiatia uv care ajunge pe captor (senzor sau film). sky-ul e un filtru "cald" (1b mai accentuat decit 1a), uv-ul e un filtru "rece".
cum asemenea filtre se cereau folosite la munte (pe zapada) sau la mare (pe plaja), unde fotografiile au tendinta de a iesi "reci", as alege un filtru care sa "incalzeasca" un pic - deci 1b.

.... dar unde am mai zis eu asta, acum de curind?

alte opinii, domnilor?
BOGraphics
Deocamdata am tot obiectivul din kit, dar m-am gandit sa folosesc un step-up ring pentru a cumpara niste filtre de diametru mai mare (sa fie compatibile cu eventualele upgrade-uri de obiectiv). Aveti idee cat de bun este acesta? Cat de mult poate afecta focalizarea in cazul obiectivului meu?
Ce parere aveti de acest filtru UV? Am observat ca totusi filtrele de 58mm sunt ceva mai ieftine.

Cum am spus si mai sus, inca nu am experienta in lucrul cu filtre si vreau sa incep prin a-mi lua un filtru UV iar apoi unul de polarizare circulara. Ar merita in cazul meu sistemele Cokin? Daca da, care?
PS: Am de gand sa iau in viitor si un gradient, neutral density si IR.
Tudor_DX
Uite aici diferenta intre polarizatorul circular si cel liniar.

http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=151741
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.