Curatare argint

fiziflash

Buna lista...
Am o intrebare care nu prea este in concordanta cu "tema" formului, dar tinand cont ca este la diverse poate isi gaseste raspunsul. Stie cineva cum se pot curata bijuteriile de argint? Eu stiu, si "practic" prin fierbere in apa cu sare si periat cu bicarbonat de sodiu, dar , desi se curata de "negreala" tot nu arata ca cele noi din magazin. Plus ca la lantisoare sau bratari, la "jonctiunea" dintre verigi nu "ajunge" periutza si ramane negru. Daca exista vreo substanta, sau procedeu, spuneti va rog. Multumesc anticipat!
LoveDemon
La bijutier face asa (pare foarte barbar, dar chiar arata ca noi dupa aia): ia bijuteria respectiva si o tine cu un clestisor deasupra flacarii pana se inroseste putin, dar nu intr-atat cat sa moaie argintul. Dupa aia (arata jalnic bijuteria respectiva), o baga in acid sulfuric cu concentratie foarte mica (cred ca merge orice alt acid, chiar si otetul), o scoate dupa vreun minut-doua, si o freaca bine cu un detergent usor abraziv (de vase). O spala si... e ca noua! Pe bune. Am incercat si eu acasa chestia asta, pe flacara de la aragaz, nu iese chiar ca la bijutier, mai ales la chestiile cu lucratura mai elaborata si imbarligata, dar e simtitor mai bine decat cu orice alta solutie am incercat. Oricum, cu limite (nu se preteaza la bijuterii cu pietre, marcasite etc.).
Mai era o metoda cu fierbere pe o folie de aluminiu cu bicarbonat de sodiu, si dupa aia frecat, dar nu mi s-a parut ca da rezultate spectaculoase.
Eu am luat o solutie foarte ieftina si buna - SILVO se cheama, in care lasi bijuteria cateva ore si freci dupa aia, iese foarte bine, dar in Romania n-am vazut, din pacate.
Si o alta metoda satisfacatoare e amoniacul - lasat o noapte si frecat dupa.

BlindGirl
Pt curatare simpla:
1.Obiectele din argint/ cu parti argintate se curata cu pasta de dinti (fara apa!!) sau cu praf de creta amestecat cu o lingurita de otet. (merge pe incercate)
2. Argintul se curata prin frecare cu suc de lamaie. Se clateste cu apa calda, apoi se sterge cu o piele de caprioara.
3. Apa amestecata in parti egale, cu amoniac.
4. Apa in care au fiert cartofii, putin sarata, curata foarte bine. (pt. astea cu sare nu bag mana in foc.. nu am incercat deoarece stiam ca sarea pateaza argintul..)

Pt curatarea argintului oxidat:
1.Daca argintul s-a oxidat se foloseste un tampon de vata sau bumbac, foarte fin, imbibat in funingine.
2.Sau prin scufundare, vreme de o noapte, intr-o baie de ulei comestibil. A doua zi se freaca cu otet fierbinte, amestecat cu sare grunjoasa.

p.s: Bijuteriile de argint se pastreaza foarte bine intr-o punga din material inchis la culoare si opac.
fiecare varianta numerotata este distincta.. nu va recomand sa le amestecati biggrin.gif
fiziflash
Da,,, eu cu pasta de dinti si bicarbonat le frec si ies curate si stralucitoare numai ca sunt doua probleme:
1. La imbinarile dintre verigi nu se curata ca nu ajunge peria
2. Nu arata dom'le ca alea noi din magazin. M-am uitat mai atent si tind sa cred ca astia le dau cu un lac ceva, ca prea sunt diferite.
Mai merge si fiert cu apa sare si bicarbonat.
P.S. A mele au stat curate un an si ceva dar am folosit nishte sapun cu sulf la cineva si mi s-au inegrit in jumatate de ora ziceai ca sunt fier ( S-a dus prin metodele mai sus precizate dar nu si intre verigi. Si dupa cum am zis, uita-te la cele noi sa vezi ca au alta textura. Aproape sigur le dau astia cu un lac. nu?
yankey
Cred ca cea mai simpla solutie este sa fierbi bijuteria vreo 15 min in apa cu sare de lamaie. Dupa aia doar o speli la robinet si iese ca noua. Eu am o bratara si un lant care primesc acest tratament cam odata pe luna de ani de zile.
pelican_xro
incearca si cu otet.
fiziflash
eu fierbeam cu sare normala, si se curata super. Ideea era ca desi ies IMPECABILE, nu arata ca cele din magazin. Si am aflat si secretul. Alea le da cu un lac. Mersi tuturor

roparo
Tota gresit in raspunsuri.

Argintul nu se freaca cu nimic pt ca se zgarie. De aceia nu iese "k la magazin". Cel turcesc poate fi frecat, dar cel lucios de Italia, etc.. sigur va iesi ca un pationar uzat.

Incercati sa-l fierbeti in apa cu detergent. Succes garantat si calitate de magazin.
belplu
Eu am gasit un produs excelent pentru aur si argint. Este o pasta concentrata pentru curatirea bijuteriilor. Am gasit acest produs in Hypermarketul PIC din Pitesti. Dar am inteles ca este in toate celelalte magazine ale lor adica,....in Craiova, Braila si Oradea.
belplu

QUOTE (belplu @ Nov 18 2007, 15:48) *
Eu am gasit un produs excelent pentru aur si argint. Este o pasta concentrata pentru curatirea bijuteriilor. Am gasit acest produs in Hypermarketul PIC din Pitesti. Dar am inteles ca este in toate celelalte magazine ale lor adica,....in Craiova, Braila si Oradea.

P.S. nu mai tin minte cum se numeste prdusul dar producatorul se numeste PLURICOR,,,,,,si este vizibil pe ambalaj.......Spor la curatat...smile.gif
Bastard
parerea mea e sa te duci la un bijutier si sa il rogi sa-ti curete respectivele bijuterii ... acasa nu functioneaza prea bine pentru ca nu dispui de uneltele necesare pentru o curatare corespunzatoare
intamplator am lucrat in domeniu(am lucrat in peste 90% din timp numai argint)
Concluzie : cei de la bijuterii au un aparat care curata cu ultasunete care isi face bine treaba (asta la lantisoare).. la inele exista o pasta speciala (pasta pentru filt .. cu tz...)care este de'a dreptul geniala
Ar mai fii multe de povestit dar nu vreau sa aberez.
Succes.
eddingro
Alte idei? Noutăți? Soluții (substanțe) noi pe piață?
Reclama
Toamna se numara... ofertele. Noi ti-o oferim pe cea mai buna !

In perioada 22 septembrie - 22 noiembrie orice sistem sau notebook Maguay, echipat cu Microsoft Windows Vista si Office 2007 are un pret special, prin partenerii Maguay.

Afla detalii acum!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.