Atata timp cat platesc pentru un produs hardware, mi se pare normal sa-l pot folosii cu ce furnizor doresc.
Standardul 3G nu a fost inventat de Vodafone/Orange si in afara de ei mai exista si alti furnizori de servicii 3G. Probabil ca tu faci referire la Romania, insa nu uita ca mai exista alte 2 licente 3G care TREBUIE sa devina operationale comercial cel tarziu in iulie 2008. In afara de asta, un modem codat este complet inutil unei persoane care calatoreste in alta tara (chiar si vacanta) chiar daca acolo exista retele Vodafone/Orange, cele de la noi sunt codate numai pt Romania (asa sustin cei de la R.C.).
Probabil ca o sa ridici problema tarifelor de date in roaming... nu as folosii roaming.
Asa cum am gasit solutie "locala" pre-pay de trafic nelimitat prin 3G sunt convins ca pot gasii si in alte parti ale lumii astfel de solutii (am gasit deja pt. U.K.).
Bineinteles ca nu o sa le gasesc in reclama la TV sau presa... insa cine se pricepe gaseste

Ar mai fii varianta decodarii, insa lucrul asta merita daca exista o diferenta de pret substantiala, intre necodat si codat.