Invertor 12V - 220V

EK90

Salut! Am facut un invertor 12V - 220V pe care vreu sa-l folosesc cand plec undeva cu cortul, dar nu reusesc sa-i dau de cap. I-am pus un traf. de 210W, in final cate doua 2N3055 pe fiecare ramura si l-am alimentat dintr-un acumulator auto de 12V, 55Ah, invertorul are o putere maxima de 20 - 25W (am aprins un bec economic de 22W). Cand am conectat un incarcator de camera video de 19W, tranzistoarele finale si traful au inceput sa se incinga bine, iar in final a cedat un amplificator operational si tot sistemul s-a oprit. Am inlocuit integratul si totul a revenit la normal, dar as vrea sa-i fac ceva sa-i maresc puterea. Ma gandesc sa-i mai pun ceva tranzistori. Am vazut invertoare in magazine la 70RON si care scoteu 60W, iar la dimensiuni erau de 10 ori mai mici decat al meu. Are cineva o schema de asemenea invertor ca cele din comert? O sa atasez si schema invertorului meu poate cineva isi da seama de vreo posibila greseala.

Multumesc!
lucian2retec

Pai ar trebui sa folosesti alte tranzistoare, batranul 2N3055 nu-i prea bun pentru comutatie. Incearca cu ceva V-MOS-uri de putere. Apoi, semnalul de iesire este dreptunghiular si nu sinusoidal. Daca s-a incalzit traful inseamna ca ori a intrat miezul in saturatie, ori ai tole in scurt, ori sectiunea conductorului e prea mica. Recalculeaza-l.
Prea mult nu poate fi marit, pentru 120 W, cu pierderi nule, ar trebui vreo 10A din baterie. Valori mai mari deja pun in pericol instalatia masinii. Eu am preferat sa cumpar unul (APC) si asta fiindca oferea date concrete legate de parametrii electrici. Am vazut o gramada de facaturi cu puteri scrise de sute de watti dar nu scria nimic referitor la curenti, protectii si forma undei. Oricum te sfatuiesc sa-i pui ventilatie fortata si ceva protectii pe suprasarcina (inclusiv overheating) si minima tensiune la intrare.
Apropo, ai verificat frecventa la iesire?

EK90
Salut! Am banuit ca nu o sa pot sscoate 500W decat daca am un traf. destul de mare. Traful care il am eu are sectiunea de 15 cm2 si am bobinat primarul cu sarma de 2mm, iar secundarul 0,75mm, tarful l-am facut cu intrefier. Oricum un lucru ciudat am observat cand am pus incarcatorul camerie video (invertorul se incingea) acesta consumand 19W, iar cand am pus becul economic era rece si dupa 2-3 ore de functionare la un consum de 22W. Am montat pe el si un cooler de sursa, dar oricum este putin. Mai am o schema ceva mai simpla care ar scoate 100W si m-as apuca sa vad daca macar asta ar functiona. Oricum nu mi-ar trebui mai mult de 60W. Despre forma frecventei stiu ca nu poate fi sinsoidala. Am inteles ca daca se mai pun ceva condensatori pe iestire s-ar obtine ceva apropiat de curentul din retea.
lucian2retec

S-ar putea ca sa ai un factor de putere prost la incarcator. Becul fiind rezistiv, e ok. Daca ai in schimb un factor de putere prost, va creste curentul mult, plus ca la puteri comparabile generator-consumator iti modifica si forma de unda. Cauta pe la prieteni un aparat de masurat puterea (au fost si la magazinele Plus cu 30 RON) care arata tensiunea, curentul, puterea, frecventa si cos de phi. Asa poti sa-ti faci o idee. Si baga si un osciloscop pe el. Vezi in gol, cu sarcina rezistiva, cu sarcina inductiva. Restrictii au si cele industriale, adica se specifica ca nu se foloseste pentru motoare sau alte sarcini puternic inductive. O aplatizare a "ciocurilor" o poti obtine cu ceva filtre cu bobine, dar trebuie incercat. Sarma de 2 mm in primar e destul de mica, permite o densitate de curent de 3 A/mm patrat fara incalzire, deci un 6-7 A fara probleme si cum prin ea trece curentul principal ai vreo 70 w. Pentru scurt timp poti scoate puteri mai mari, dar se va incalzi. Si vezi ca daca folosesti tranzistoare in paralel, sa le imperechezi si rezistentele sa fie egale. Bafta.
em2006
QUOTE(EK90 @ Jul 23 2007, 14:26) *
...atasez si schema invertorului meu poate cineva isi da seama de vreo posibila greseala.

Multumesc!

Punctul de plecare pentru schema pe care ai incercat-o - http://forum.softpedia.com/index.php?act=a...t&id=264528
este un proiect prezentat mai demult pe electronics-lab.com - http://electronics-lab.com/projects/power/033/index.html
"Audioguru" mentionat in schema pe care ai postat-o este un user canadian de pe cateva cunoscute forumuri internationale, el afirma chiar azi pe un cunoscut forum ca schema initiala avea niste probleme pe care le-a corectat cu ani in urma. Recent schema a aparut modificata, AO cuadruplu s-a inlocuit cu AO dual. In ultima versiune, cei care au construit montajul afirma ca au obtinut la iesire 720W.
Schema e corecta, probabil ai gresit ceva la constructia practica.

lucian2retec
QUOTE(em2006 @ Jul 25 2007, 22:18) *
.....
In ultima versiune, cei care au construit montajul afirma ca au obtinut la iesire 720W.
Schema e corecta, probabil ai gresit ceva la constructia practica.

Nu conteaza capsula pentru integrat. normal e bine ca oscilatorul sa fie cat mai stabil si e bine ca CI-urile sa fie de calitate buna, si stabile cu temperatura. Pentru performanta trebuie componente de calitate, inclusiv condensatorii si rezistentele.
Referitor la cei 720 w, asta inseamna vreo 60 A (pentru randament 1), deci un cablu de alimentare de vreo 10 mm patrati. Ma indoiesc ca instalatia masinii tine mai mult de 25 A. Si in plus, nu cred c-au folosit 2N3055 biggrin.gif
addysoftware
QUOTE(EK90 @ Jul 23 2007, 16:35) *
Mai am o schema ceva mai simpla care ar scoate 100W si m-as apuca sa vad daca macar asta ar functiona. Oricum nu mi-ar trebui mai mult de 60W. Despre forma frecventei stiu ca nu poate fi sinsoidala. Am inteles ca daca se mai pun ceva condensatori pe iestire s-ar obtine cev....

Vezi ca ai o dubla greseala in schema aia : rezistentele de 33k/5w de la T3-T5 si din ramura ailalta trebuie sa aiba 33 ohmi...nici o sansa cu 33k.. naughty.gif
in rest... ar trebui sa mearga...
Daca bagi condensatoare sa faci "sinusoidal" vei arde finalii...
Nu trebuie intrefier, schema e in contratimp
Poti pune mai multi 2n3055 in paralel, tin cca 8-10A fiecare (15A ar fi teoretic), dar numai daca/i ataci cu cate 1A in baza; si bineinteles cu rezist. de egalizare in emitoare, ca in prima schema, deci alea de 33 ohmi trebuie micsorate la R=12V/nr de finali. asa ca prefinalii trebuie si ei ....intariti...sa suporte 2-3-4A!
asa ca...mai bine bagi in loc de 2N3055+prefinali+preprefinali, o pereche de perechi de IRF540 in paralel: ieftini, solizi, MOSFET, cauta pe google datasheet-ul de la IRF540...cu 2 buc. faci cat cu 4x2N3055 (sau chiar 6)
NU RENTEAZA BIPOLARELE LA ASA CEVA! Numai radiatorii de la finali si prefinali costa ENORM. MOSFET/urile au rezistenta de saturatie mult mai mica, deci se incalzesc mai putin.

bit 61
Un tranzistor foarte bun folosit la acest gen de aplicatie este IRFZ48R.
Rds(on)=0,018 ohmi si Id=50A.
Este in capsula TO220.
mile83
Salut! ai reusit sa faci invertorul ala? as vrea sa il fac si eu, ii voi inlocuii tranzistorii 2N3055 cu ceva mosfet-uri ( irfp 450 cred ca voi pune) cat de ciruitul de comanda il voi face cu e555 si un driver (IR 2110 ). Ideea e ca principiul de functionare nu il schimb. Problema pe care mi-o pun eu este ca la intrarea in transformator semnalul este dreptunghiular si nu este sinusoidal. Frecventza este de 50 Hz, deci relativ mica si nu stiu cum se va comporta transformatorul... Nu stiu si nu cred ca se mai aplica formulele de calcul standard pentru bobinarea lui ( chestia aia nu nr de sp/volt = 50/ sectiune miez (cm2)... grosimea sarmei mm2/amper nu stiu daca ii aceeasi cu cea din cataloage pentru transformatoare ce merg in regin siunsoidal... ) Poti sa imi dai ceva detalii si amanunte despre cum ai realizat transformatorul ? Ai incercat sa vizualizezi f de unda la iesire ? cum arata ?
nelutu59

Transformatorul l-ai construit tu? s-au ai pus unul pe care l-ai procurat de undeva?

ai reglat frecventa oscilatorului bine?
bit 61
Daca nu a mai zis nimic de un an si ceva inseamna ca a reglat-o bine.
Si totul este OK.
george10
Salut!
Are cineva vreo schema de invertor 12V/220V-100-150W cu fet-uri?
As vrea sa construiesc unul si nu am gasit date...

Cu stima George j.
mister_rf
Sunt o multime de scheme... pentru inceput citeste aici
http://web.telia.com/~u85920178/power/invert1_00.htm
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.