raducoc
3rd July 2007, 22:47
Am un aparat portabil, un PDA,pe care il folosesc si ca GPS si care se alimenteaza cu curent la 5.2V. Am cumparat zilele trecute un incarcator de masina pentru el, insa negasind pentru marca mea de aparat am cumparat altul asemanator, cu mufa identica, care insa scoate 5.7V in loc de 5.2V cit am eu nevoie pentru a incarca aparatul. Am pus noul incarcator la proba, am zis ca 0.5V nu este mult si nu are cum strica aparatul, insa chestia ii ca acuma aparatul meu se incalzeste tare. Dupa o jumatate de ora de folosire in timp ce se incarca este aproape fierbinte. Deci care ar putea fi problema? diferenta de 0.5V sau ce altceva? Daca problema ii voltajul, stie cineva cum sa il reduc la valoarea de 5.2? Ceva rezistenta sau altceva?
mister_rf
3rd July 2007, 22:57
Asa cel mai simplu se inseriaza o dioda, fie aceasta de tipul: 1N4001-1N4007 si vei obtine o reducere a tensiunii cu aproximativ 0.6V.
Atentie la sensul de inseriere.
Dar totusi, trebuie sa masori tensiunea furnizata poate ca este mult mai mare de 5.7V
Poate trebuie sa-i reduci tensiunea cu 1-2V. Si atunci foloseste 2-3 diode...
ralcr
3rd July 2007, 23:53
probabil ca incarcatrul are deja un sistem de reglare a tensiunii, daca-l desfaci poate te prinzi.
PS: tensiunea dupa diode scade cu radical din 2 si la c.c. sau doar cand transformi din c.a. in c.c. ? doar intreb.
........................................
edited by mister_rf
Nu. Fiecare dioda introdusa in circuit este echivalenta cu o tensiune de prag de 0.5-0.7V (diode normale, la curenti medii)
Introducerea unei diode nu transforma curentul continuu, deci problema cu ''radical din 2'' care este legata la redresare de incarcarea capacitatilor la tensiunea de varf fata de tensiunea medie, nu are legatura...
Serv_Electronics
3rd July 2007, 23:59
si pda-ul meu se incalzeste destul de tare as zice..si e cu incarcatorul original. Masoara tensiunea pe alimentator in timp ce e conectat la PDA si spune-ne cat ramane.
bit 61
4th July 2007, 07:06
QUOTE(raducoc @ Jul 3 2007, 23:47) [snapback]3053374[/snapback]
am cumparat altul asemanator, cu mufa identica, care insa scoate 5.7V in loc de 5.2V cit am eu nevoie
Aceste incarcatoare au in interior un convertor DC-DC realizat de obicei cu integrate din seria xx34063.
Se poate modifica foarte usor valoarea tensiunii de iesire prin modificarea unui divizor rezistiv.
Orice electronist de la o firma de service poate sa faca aceasta modificare.
Toate pda-urile se incalzesc destul de tare cand se incarca acumulatorul deoarece incarcarea se face
in mod rapid (quik charge).
raducoc
7th July 2007, 20:20
QUOTE(bit 61 @ Jul 4 2007, 07:06) [snapback]3054086[/snapback]
Aceste incarcatoare au in interior un convertor DC-DC realizat de obicei cu integrate din seria xx34063.
Se poate modifica foarte usor valoarea tensiunii de iesire prin modificarea unui divizor rezistiv.
Orice electronist de la o firma de service poate sa faca aceasta modificare.
Toate pda-urile se incalzesc destul de tare cand se incarca acumulatorul deoarece incarcarea se face
in mod rapid (quik charge).
Si eu cum as putea face modificarile necesare fara sa apelez la o firma de service?
Am masurat voltajul incarcatorului original si am obtinut o valoare de 5.21 - 5.22 V. Am masurat de asemenea si voltajul la iesirea alimentatorului de masina si imi indica 6.12 - 6.13 V. Ceva mai mult decit scrie pe embalaj. Mai mult cu aproape 1V. Probabil ca de aia se incalzeste bine, intrucit daca il las la incarcat chiar si o zi intreaga cu incarcatorul lui original nu apare efectul de incalzire absolut deloc.
mister_rf
8th July 2007, 08:40
Daca vrei sa faci modificari in charger, il desfaci si trebuie sa modifici una din rezistentele divizorului care aplica la pinul 5 tensiunea de la iesire. Se poate modifica rezistenta de la iesire la pinul 5 prin scaderea rezistentei sau rezistenta de la pinul 5 la masa prin cresterea acesteia.
Tensiunea de comparatie la pinul 5 este de aproximativ 1.25V.
Re-ajustarea divizorului se va face pentru a obtine aceasta tensiune la pinul 5, in conditiile in care dorim la iesire obtinerea tensiunii de 5.2V.
http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/5257.pdf
PS: si cu una sau doua diode serie ai incercat?
raducoc
8th July 2007, 10:57
QUOTE(mister_rf @ Jul 8 2007, 08:40) [snapback]3072378[/snapback]
PS: si cu una sau doua diode serie ai incercat?

As incerca, da unde anume sa le pun? La iesire?
miron1947
8th July 2007, 11:22
QUOTE(raducoc @ Jul 8 2007, 11:57) [snapback]3072721[/snapback]
As incerca, da unde anume sa le pun? La iesire?
Da ,dupa incarcator,intre el si aparat.
raducoc
8th July 2007, 11:54
Atasez si doua imagini cu incarcatorul de masina demontat.
miron1947
8th July 2007, 12:15
Asa.
nelu97
8th July 2007, 14:58
Bateria PDA-ului are 3.7V, maxim 4.2V cand e complet incarcata. Pentru incarcare se foloseste un alimentator care sa aiba o tensiune macar cu un volt mai mare, deci 5.2 V.
Dupa parerea mea, nu se va intampla nimic daca vei alimenta cu 5.7V, oricum incarcatoarele pentru mobil si PDA au in sarcina o tensiune mai mica decat in gol. Chiar alimentatoarele proaste de telefon care ar trebui sa aiba cam 5V au in gol 7-8V si nu se strica nimic.
Nu te mai complica cu modificari, s-ar putea sa fie mai periculos decat daca il folosesti asa cum e. Altfel, daca vrei neaparat sa ii reduci tensiunea, ia o dioda dintr-o sursa defecta de calculator si inseriaz-o pe iesirea alimentatorului de incarcare. Aceasta dioda are caderea de tensiune cam 0.45V deci 5.7-0.45=5.25V
Incalzirea nu provine de la tensiunea mai mare, ci de la subdimensionarea unor componente.
Ai incercat sa masori tensiunea de iesire in timpul incarcarii?
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.