Achizitionare laptop pt sw development
Pagini: 1, 2

ciuly

salutari,

am citit tutorialul smile.gif

problema mea suna cam asa: mi-am luat un desktop nou (cel curent are imediat 4 ani) dar am nevoie si de un laptop (din motive de deplasari). cum buzunarul meu nu sta suficient de bine incat sa la inghita pe ambele dintr-un fox, m-am decis sa iau un laptop mai intai si apoi, poate la anu, si un desk. long story short:

- buget: in jur de 2000 E
- utilizare:
-- 7 zile din 7, in medie cam 9-10 ore pe zi, in dockingstation (exceptand evident zilele cand sunt plecat cu el)
-- heavy software development: adica cel putin 1 masina virtuala (uneori doua), un mediu de dezvoltare, opera cu vreo 40 de taburi deschise, muzica, vreo 4 clienti de IM, 2 clienti rss based, si cine mai stie ce alte chestiuni "mici" (adica procu nu prea sta pe idle)

- caracteristici tehnice minime:
-- display: >15" (preferabil ceva tehnologie mai nou, intrucat sunt om cu ochii "batuti". daca e cat de cat ca si un TFT samsung, e ok)
-- CPU: deschis sugestiilor. avand in vedere ca desk-ul e un amd xp 2100+, orice cpu mediu e mai mult decat bun, DAR, lifetime-ul laptopului vreau sa fie cam 4-5 ani, deci recomandati-mi ceva mai spre varf smile.gif
-- 2 GB ram, cat mai rapida. preferabil ceva de varf (se intampla uneori sa fac development SI pe masina virtuala!!)
-- placa video: dedicated (nu am timp de jocuri, dar cand fac vreo pauza, mi-ar placea sa pot juca si altceva decat quake 3 wink.gif. deci poate imi sugerati ceva de la mediu in sus (negru, mai spre varf, ca sa fie ca din tutorial))
-- HDD: 20GB+, si cat mai rapid, ca deh.
-- baterie: 4 ore
-- greutate: cat o fi, ca in general o sa ma misc cu masina smile.gif
-- LAN: 100 Mbps
-- USB: 2 porturi

- SO: WinXP (SP1) sau nimic instalat ca sa imi pot pune eu xp-u. (si nu, nu vreau sa iau vista. poate peste vre-un an doi, dupa ce apare SP1 si deci pot sta mai linistit legat de stabilitate si utilizabilitate (from dev point of view)). in cel mai rau caz, accept si un vista preinstalat, ca se rezolva smile.gif

restu briz-briz-urilor nu ma intereseaza (wlan, firewire, cititor de carduir, webcam, si mai situ eu ce). pot sa fie, pot sa nu fie.

unde am probleme este la alegerea procului, bateriei si displayului (nu marimea, ci tipul). daca ma lamuriti cu alea si eventual alte aspecte care mi-au scapat sau nu stiu ca tre sa le acord atentie, cred ca mai departe ma descurc sa puric ofertele dupa modele smile.gif

cheers.gif
Jacques
Esti destul de pretentios smile.gif

Daca vrei >15", ai doua variante: 17" (3,5 - 4 Kg) sau 20.1" (~8Kg)

Autonomie de 4 ore pentru laptopuri cu diagonala de 17 sau 20.1 .. mai greu.

Hard disk de 200GB.. hmm, exista.. dar cu 4200 rpm, cel putin in banii dati de tine. Pt o peformanta mai buna recoamnd 7200 rpm, dar in cazul asta laptopul sa va incalzi mai tare. 5400 rpm e cam standardul in zilele noaste smile.gif Inca ceva, hdd-ul e una din putinele componente care se pot schimba la un laptop.

In ceea ce priveste procesorul, e clar ca ai nevoie de un Core 2 Duo minim T7200.

Mai lasa la ceva ca sa-ti gasim ceva bun! smile.gif

ciuly
corectii:
- diagonala include si 15" smile.gif
- HDD-u e de 20+, nu 200+ smile.gif (adica de cam 10-15 GB am nevoie sigur, restu e ... umplutura smile.gif )

tot mai trebuie sa las la ceva? huh.gif
ripper
Contează să abia suport DX10 sau nu este un aspect important acesta? În 2000 de âïżœŹ ai de unde alege, poți lua ceva extrem de fiabil si performant!

Uite 2 opțiuni: Dell Latitude D820
Dell Precision M90

Ambele modele au printre ultimele generații de display-uri, bateria ține foarte mult în ambele cazuri!
Ultimul model are o placă grafică foarte performantă + display de 17inch!
Fac parte din clasa business, sunt construite din materiale de calitate, rezistente!

Părerea mea este că daca dispui de 2000 de âïżœŹ să mergi pe ultimul model! Celălalt este mai ieftin, performanțele fiind totuși pe aproape!
Jacques
In afara de ce a recomandat ripper (in special e tare al doilea model), mai poti sa te uiti si peste:

1. HP nx9420 - procesor T7200 (2.0 GHz), display 17", 1 GB DDR2 667 MHz (+ inca 1GB pe care il cumperi separat), baterie 8 celule (3 ore), placa grafica ATI X1600, HDD 100GB 5400 rpm: 4250 lei + 250 lei = 4500 lei http://www.emag.ro/notebook/notebook-hp-nx...-home--pRH450EA

2. HP nw9440 - procesor T7400 (2.16 GHz), display 17", 1GB DDR2 667 MHz (+ inca 1GB pe care il cumperi separat), baterie 8 celule (3 ore), placa grafica nVidia 1500M, HDD 80GB 7200 rpm: 5900 lei + 250 lei = 6150 lei (sau cu HDD 100GB, 6550 lei) http://www.emag.ro/notebook/notebook-hp-nw...p-pro--pRN017AW

3. Dell Inspiron 6400 - procesor T7200 (2.0 GHz), display 15,4", 2GB DDR2 667 MHz, baterie 6 celule (3 ore), placa grafica ATI X1400, HDD 120GB 5400 rpm: 3700 lei (asta sta insa ceva mai slabut in ceea ce priveste jocurile mai nou aparute) http://www.emag.ro/notebook/notebook-dell-...pDell-6400LT-21

4. Dell Inspiron 9400 - procesor T7200 (2.0 GHz) display 17", 2GB DDR2 667 MHz, baterie 6 celule (3 ore?), placa grafica GeForce 7900, HDD 120GB 5400 rpm: 6200 lei http://www.emag.ro/notebook/notebook-dell-...NS9400-03-T7200

5. Acer Aspire AS5920G-302G16N - procesor T7300 (2.0 GHz) display 15,4", 2GB DDR2 533 MHz, baterie 8 celule (3.5 ore), placa grafica GeForce 8600GT, HDD 160GB 5400 rpm: 4500 lei (singurul cu placa video cu suport pt directx 10, este un produs foarte nou asa ca nu i se cunoaste fiabilitatea)
http://www.emag.ro/notebook/notebook-acer-...--pLX.AGS0X.061
mynameismada
si eu tot pe dell as merge...exact modelele aratate de ripper...d820 pt 15,4'' sau m90 pt 17''. chiar daca au baterie cu 9 celule, clar ca sa ajungi la 4 h autonomie, iti va trebui o baterie suplimentara...probabil undeva la 4-500 ron in plus. am citit niste review-uri despre m90, si am inteles ca in functie de ce faci cu el bateria tine undeva intre 2 si 3,5 h...vezi aici un review cu singura diferenta ca placa video e un nvidia quadro 1500 in loc de 2500 ca cel de pe emag.(2500 scoate cam cu 2000 de puncte mai mult in 3dmark05)
ciuly
@ripper: dx10 nu cred ca imi e un lucru necesar. sper smile.gif daca chiar o sa apara un joc care vai doamne necesita dx10, atunci asa cum tot astept de cand a aparut splinter cell 2 sa fac upgrade, o sa astept si atunci pina imi iau un desk mai rasarit wink.gif

observ ca toti imi recomandati intel. e vreun motiv? amd-ul nu are ceva relativ pe acelasi nivel cu intel core 2 duo?

cu bateria. observ ca ce imi recomandati este sub 4 ore. cum functioneaza operatiunea cu bateria suplimentara? (eu imi imaginez ceva de genu: bateria primara moare, intru in hibernate, schimb bateriile, revin din hibernate; dar poate ma insel)
tot aici: sa inteleg ca cu cat are mai multe celule, cu atat mai bine? 9 e maximul de pe piata?

am vazut pe la careva cititor de amprente. a vazut cineva jucaria asta operand? any good? (pura curiozitate biggrin.gif)

am vazut la video: hyper memory. asta ce mai e?

din moment ce vad ca se poate, sa zicem ca o sa prefer HDD la 7200 rpm biggrin.gif

am ramas cu 4 optiuni dupa triere: al doilea de la ripper, si 2, 4 si 5 de la jacques. evident, s-ar putea sa imi iau altceva, in functie de ce gasesc pe piata locala si cum inteleg explicatiile voastre biggrin.gif

ripper
Intel cam este în top, AMD a rămas în urmă din mai multe puncte de vedere!

Legat de bateria suplimentară se pot naște multe discuții, sunt 2 variante: ori o baterie identică cu cea pe care o are deja laptop-ul, ori o baterie care intră în slot-ul dedicat unității optice, evident aceasta fiind scoasă afară (lucru destul de simplu și rapid)! În ambele cazuri, cam greu găsești o baterie, cu atât mai greu una externă (pt slot-ul unității optice)!
Bateriile care sunt pe laptop-uri au în general maxim 9 cells (sunt și altele mai mari, dar nu gasim așa ceva pe la noi), părerea mea este că sunt de ajuns pentru o autonomie destul de bună, în condițiile în care nu poți lua altceva cu o autonomie mai mare!

Cititorul de amprente doar pe HP-uri îl găsești și pe ceva ThinkPad-uri! Este o jucărie, un fel de marketing să-i zic așa, utilitate prea mare nu are!

Hyper Memory este varianta de la ATI de memorie shared din cea a sistemului! Placa grafică are o memorie a ei dedicată + această hyper-memory care manâncă din memoria sistemului! La fel la Nvidia este Turbo-Cache-ul, exact același lucru!

Hard-urile cu 7200 rpm au început să fie implementate și pe laptop-uri, lucru mult așteptat, dar totuși controversat prin prisma scăderii autonomiei bateriei și a unei călduri și zgomot ceva mai mare! Totuși, personal cred că se merită, viteza fiind net superioară unuia cu 5400 rpm!

Triere plăcută îți doresc, să ne spui la ce te-ai hotărât până la urmă! smile.gif
ciuly
multam. acuma ma chiorasc prin ofertele magazinelor de prin cluj. daca ai ceva sugestii in directia asta ... nu te sfii wink.gif (eu de la inceput am lucrat doar cu intend, deci alte magazine nu stiu cum lucreaza)
ripper

QUOTE(ciuly @ Jul 1 2007, 00:04) [snapback]3039325[/snapback]
multam. acuma ma chiorasc prin ofertele magazinelor de prin cluj. daca ai ceva sugestii in directia asta ... nu te sfii wink.gif (eu de la inceput am lucrat doar cu intend, deci alte magazine nu stiu cum lucreaza)

Și eu am cumpărat de la Intend o grămadă și mi s-au părut serioși cât de cât! Am luat și de la Nelbo, au prețuri sensibil mai mici la anumite produse, gama este mai variată, dar nu prea se țin de comenzi și te duc cu zăhărelu!
Din ce am văzut pe la ei prin oferte, prețurile sunt mult mai mari decât la magazinele online și au o gamă mai restrânsă de produse! Un exemplu, primul HP sugerat de Jacques este 54 mil la Intend și la emag e cu vreo 10 mai puțin...
Eu zic că poți da o comandă liniștit la orice magazin online, nu vei întâmpina probleme! smile.gif
ciuly
hm... am asa o retinere. stiu ca devin un pic offtopic, dar cum se procedeaza in cazuri cum ar fi: vine produsul zgariat? sau unele chestii nu functioneaza? sau lipsesc? parca ma simt mai bine cand iau produsu in mana si il studiez un pic inainte sa dau banu smile.gif 9asta in conditiile in care nu stiu cum se procedeaza in cazul cumparaturilor online)
SisterRay
Pai si ce te retine sa nu te duci tu la magazin sa-l ridici? Eu asa am facut cand am luat laptopul. L-am comandat la un magazin online, dar am specificat ca doresc sa-l ridic eu, tocmai ca sa-l vad in ce stare e.
ciuly
nu stiam ca exista si varianta asta tongue.gif
merci
SisterRay
Daca e magazin serios ar trebui sa-ti permita sa ridici tu produsele. Daca nu te lasa, atunci eu zic ca e cazul sa intri la banuieli si sa apelezi la altul.
ripper
Asta înseamnă să faci un drum în București și să mergi la magazinul lor de prezentare să-l iei direct de acolo! smile.gif
Jacques
Pierde doar o zi plus 150 de lei sau jumatate din suma asta daca e student. Daca diferenta e de 1000 de lei se merita, mai ales ca, dupa cum se observa, ciuly e putin mai reticent la comertul electronic. Lucru explicabil, doar sa stie ca romanii sunt mari experti in tepe smile.gif
ciuly
in cazul emag, probabil smile.gif dar mai sunt si alte magazine (depozitul de calculatoare, domo w00t.gif, etc). am ce comparatii sa fac, nu gluma.
reticent la comertul electronic nu sunt. doar la comertul cu firme/persoane "necunoscute". mi-am luat de ex un hdd de 250 GB din state acu vreo 2-3 ani cand a aparut. no problems. la fel, mi-am luat din .ro un dispozitiv de copiat de pe flash carduri pe hdd (multimedia storage bank) care a fost cam 1-2 milioane (doar de acumulator sunt nemultumit, in rest e ok). dar aici vorbim deja de 2000 de euro care pt mine nu e tocmai o suma cu care sa ma risc wink.gif
daca e sa fac drumul, il fac cu masina (oricum o sa fiu in zona brasovului saptamana viitoare). dar mai intai ma hotarasc in mare asupra modelului/configuratiei si apoi caut magazinul biggrin.gif
SisterRay
Cel mai bine cand te hotarasti e sa dai un telefon la magazinul de la care ai vrea sa-l iei ca sa fii sigur ca il au pe stoc sau pot sa ti-l aduca in timp rezonabil, avand in vedere ca la magazinele romanesti "pe stoc" inseamna de regula "daca am chef sa-l aduc," "daca mai are furnizorul", "mi-a fost lene sa actualizez pe site" si altele. Eu cand m-am hotarat sa-mi iau laptopul am studiat sa vad cam la ce preturi apare la diverse magazine si, in cele din urma am sunat la un magazin. Au verificat, m-au sunat ei inapoi dupa vreo ora si in aceeasi seara m-am dus sa-l ridic.
edgrimex
QUOTE(ciuly @ Jul 1 2007, 12:39) [snapback]3040475[/snapback]
in cazul emag, probabil smile.gif dar mai sunt si alte magazine (depozitul de calculatoare, domo w00t.gif, etc). am ce comparatii sa fac, nu gluma.

Deoarece esti din Cluj iti recomand sa treci si pe la firma MADD (www.pcmadd.com) aduc laptopuri din Belgia si Olanda (atentie la tastatura, poate fi in germana). Personal ti-as recomanda IBM (Lenovo) si apoi Dell, HP. Memorie si HDD gasesti la Royal Computers in Bucuresti (sunt importatori de memorii).
hubbabub1601
Bateria suplimentara in cazul modelelor HP NX si NC Series:
Are forma si dimensiunile aproximative ale unui cooler pad, se fixeaza sub laptop si se conecteaza printr-o mufa propiretara ce se afla pe spatele notebook-ului, protejata de un capacel culisant. Ofera 110%-150% autonomie in plus fata de bateria primara.
ciuly
stil around smile.gif
am gasit un del xps 1210 http://www.emag.ro/compare?cat=91&m0=0...=0&p1=39879

diferentele esentiale dintre el si M90-u mai sus mentionat de ripper sunt:
functional:
- xps-ul are 1 GB in minus
- xps-ul are placa video mai slabuta (cat de buna e totusi pt jocurile de azi? )
- xp-ul de pe xps e fara SP-uri; ii pun SP1 si e just as I like it biggrin.gif (desi pt hibernare s-ar putea sa imi trebuiasca SP2, dar nu-s sigur)
conectica:
- xps-ul nu are conector pot dockinstation si nici iesire dvi 9care oricum nu ma interesa) si are 2 porturi usb in minus (rezolvabil cu un hub extern daca chiar e nevoie)
mobilitate:
- xps-ul e net mai mic si mai usor decat m90 (duuh)

deci practic, daca ma imprietenesc cu ideea sa tot conectez deconectez cabluri (tastatura, mouse, monitor), adaug 1 GB de ram si placa video nu face fite la jocurile de azi, as putea sa ma multumesc cu xpss-ul (si raman si cu 18 milioane in buzunar biggrin.gif )

am facut un excel in care am pus in paralele specificatiile pt modelele specificate mai sus si:
- HP Compaq nw9440 pica pt ca nu are microfon (am ramas ohmy.gif cand am vazut)
- Dell Inspiron 9400 pica pt ca bateria e cam slabuta (6 celule) si memoria maxima e 2 GB (daca din ceva cauza o sa imi trebuiasca mai mult...)
- Acer Aspire AS5920G-302G16N pica pt ca cache procului e de doar 2 MB, n-are bluetooth (desi as putea sa ii pun unul pe usb, adr atunci raman cu doar 3 porturi) si are win vista (desi se poate formata)

ce pareri aveti de xps-ul ala? mie imi suna imbietor, dar sa nu fie ceva laptop-specific pe care nu il stiu si care se va dovedi a fi o problema.

merci
zuppy
QUOTE(ripper @ Jun 30 2007, 21:00) [snapback]3038770[/snapback]
Uite 2 opțiuni: Dell Latitude D820

pe asta il am eu de 6 luni, pot sa-ti spun ca e perfect pentru software dev.
are tot ce vrei si ce nu vrei, singurul punct prost pe care i-l gasesc e ca are hdd-ul la 5400 (ma rog, poate exista si cu 7200).
ce imi place foarte mult e ca are o rezolutie foarte mare (1920x1200). la inceput mi-a fost putin cam greu sa ma obisnuiesc dar acum pe orice altceva mai mic mi se pare ca nu am loc.

QUOTE(ciuly @ Jun 30 2007, 23:34) [snapback]3039222[/snapback]
am vazut pe la careva cititor de amprente. a vazut cineva jucaria asta operand? any good? (pura curiozitate biggrin.gif)

am eu dar este o porcarie. acum 6 luni mergea perfect si nu mai era nevoie sa tot bag parola, acum trebuie sa incerc de vreo 5 ori pana sa mi-o recunoasca.

QUOTE(ciuly @ Jun 30 2007, 23:34) [snapback]3039222[/snapback]
am ramas cu 4 optiuni dupa triere: al doilea de la ripper, si 2, 4 si 5 de la jacques. evident, s-ar putea sa imi iau altceva, in functie de ce gasesc pe piata locala si cum inteleg explicatiile voastre biggrin.gif

pacat, d820 este un model destul de bun

QUOTE(ripper @ Jul 1 2007, 00:00) [snapback]3039309[/snapback]
Cititorul de amprente doar pe HP-uri îl găsești și pe ceva ThinkPad-uri! Este o jucărie, un fel de marketing să-i zic așa, utilitate prea mare nu are!

eu il am pe dell smile.gif

"- xps-ul are 1 GB in minus"
conteaza destul de mult, mai ales daca ai tangenta cu java sau masini virtuale.

"- xps-ul nu are conector pot dockinstation si nici iesire dvi 9care oricum nu ma interesa) si are 2 porturi usb in minus (rezolvabil cu un hub extern daca chiar e nevoie)"
eu nu as face economie la usb-uri, niciodata nu sunt indeajuns de multe. daca la tot ce lipseste gasesti solutii externe, atunci nu inteleg de ce vrei laptop... nu asta e idea cu el ? sa aibe tot fara sa te mai cari cu 1000 de dispozitive dupa tine.

"- xps-ul e net mai mic si mai usor decat m90 (duuh)"
nu stiu cata relevanta are, pentru ce (presupun ca) iti trebuie tie e mai importanta performanta decat portabilitatea. chiar si asa, nu mori daca mai cari jumate de kg in plus smile.gif
easycom_uk
Nu e laptop rau, dar e al naibii de scump!!! Nu pot sa cred ca nu sunt DELL-uri la preturi mai pamantesti la voi... Ceea ce am eu (vezi semnatura) costa 460 lire, deci undeva intre 2.100 si 2.200 ron si am avut Vista Business pe el, nou nout direct din fabrica sigilat.
In orice caz, iti recomand DELL si nimic altceva. Am lucrat pe doua HP-uri. Amandoua s-au dus dracului, Toshiba-ul mai un pic si se dezmembreaza, monitorul se balangane, cad suruburile din el (pe bune), se incalzeste de ma frige la picior. Deci DELL ca si producator.
Restul ce teintereseaza e: 2 giga rami (de la 533 fsb in sus), un HDD de 120 giga cred ca ti-e destul, monitorul sa fie de 15.4" chiar si cele mate dau calitate surprinzatoare. Proc... na aci vine teoria si practica. Unii zic ca Intel e lider si bla bla bla. Diferenta intre Intel Dual Core 2 si AMD Turion 64x2 e 5%. Cei de la Intel zic ca 5% pt ei cei de la AMD zic ca 5% pt ei. La naiba cu alea 5%... pretul decide. In plus am o cunostinta care are exact configuratia mea doar ca procul ei e Intel... la ea Vista caraie, la mine zboara. E important sa ai WIFI dar deja cam toate au, carcasa sa fie cat mai robusta, iar baterii oricum iti traba doua. Greutatea sa nu depaseasca 4 Kg, al meu are 3.2Kg. Astea sa le iei in considerare si nu dai gres la afacere.
ciuly
am pus d820-ul in sheet si intr-adevar, doar hdd-u si docking port-ul ar fi cu cantec (din ce spun specificatiile de pe emag, care btw, nu includ si ca ar avea finger print whatever. o fi alt model).

"nu asta e idea cu el ? sa aibe tot fara sa te mai cari cu 1000 de dispozitive dupa tine."
am fost saptamana trecuta la ai mei o sapt cu pc-u. 1 cutie unitatea, 1 cutie tft-u (noroc ca nu era crt-u), si o geanta cu cablarii. deci prefer un laptop cat de cat si vreo 3-4 dispozitive mici externe biggrin.gif

"nu stiu cata relevanta are, pentru ce (presupun ca) iti trebuie tie e mai importanta performanta decat portabilitatea. chiar si asa, nu mori daca mai cari jumate de kg in plus"
intr-adevar. performanta e pe locul 1. dar ca si performanta, compar pe sheet xps-ul si d820-ul si vad urmatoarele diferente:
- placa video la d820 e mai buna (la dev-ul meu nu se simte)
- xps-u are 1GB ram mai putin, dar am inteles ca se paote adauga smile.gif
- hdd-u e mai mic la xps, dar iarasi, nu e o problema, fiind cu muuult peste cat imi trebuie wink.gif
- hdd-ul e mai rapid la xps (7200 rpm) tongue.gif

deci din punct de vedere al performantei pt development, daca mai adaug 1 GB de ram la xps, ar trebui sa egalez d820-ul (poate chiar sa il intrec un pic, la viteza hdd-ului). imi scapa ceva? huh.gif

si daca la performanta sunt egali, atunci pe punctul doi urmeaza conectica (unde xps-u are un tv-out in plus), iar apoi mobilitatea, unde iarasi xps-ul castiga. pierde in schimb la ecran, care nu o sa fie deranjant decat in acele 2-3-4 zile pe luna cand o sa fiu plecat cu el. I can live with that biggrin.gif
FadeToBlack
Daca vrei durabilitate nu te duci la un Toshiba sau DELL (Inspiron). ThinkPad-urile sunt cele mai bune variante. Precision M90 e un monstru.
HP8430, ThinkPad T61, Precision M65/90, cam astea se merita pentru cineva cu bani.
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.