aleksutzu07
20th June 2007, 16:18
De cand sunt mic tot aud lumea cum lauda uleiul de masline ca e sanatos, gustos iar cel extravirgin este si mai bun. Acum o luna am cumparat o sticla de ulei de masline, si mi-a placut foarte mult. Acum am cumparat una de ulei extra virgin Amphora de 0.75 litri. Care sincer sa fiu cam are miros de ulei de motor, iar gustul este ingrozitor. Asa e normal pentru uleiul de masline extra virgin?Sau doar marca asta? Va sfatuiesc sa cumparati ulei de masline simplu, salata are un gust mai bin. A mai cumparat cineva ulei de masline normal si extravirgin?
shiva
20th June 2007, 16:24
Uleiul extravirgin e cel obtinut la prima presare la rece. Uleiurile simple sunt la a 2-a presare la rece.
Cel mai probabil ai nimerit un ulei obtinut din masline de calitate indoielnica ....
Piorel
20th June 2007, 16:27
Măi eu am avut ocazia de a primi de la un prieten grec o sticlă de 2 litri de ulei de măsline (extra virgin). Cel puțin așa cred. Din câte știu eu, uleiul estra virgin este cel la prima stoarcere (care trebuie făcută în maxim cca 24 de ore de la presare). Sincer... gustul ăla a fost criminal. foarte bun la gătit. Am uitat să precizez că părinții prietenului ăstuia cam cu asta se ocupau, cu producția de ulei de măsline (în limitele posibilităților lor, deci nu super-industrial). Uleiul de măsline simplu, deci făcut într-un timp mai lung după presare, inclusiv după prima presare... nu este la fel de pur/bun/gustos ca cel extra virgin. Deci cred că e de vină firma (dealtfel e invazie de astfel de firme pe piața noastră). Ce să zic... nu pot să îți recomand o firmă, pentru că nu sunt cumpărător de ulei de măsline.
aleksutzu07
20th June 2007, 16:33
Este cineva care poate sa imi recomande o firma anume? Ma gandeam sa incerc si Floriol Mediteran. Nu este 100% de masline, dar este recomandat pentru salate.
me_and_myself
20th June 2007, 17:12
Uleiul de masline extra-virgin provine din prima presare a maslinelor. Are o aciditate nu mai mare de 0.8% si este considerat a avea un gust superior. Cele mai multe uleiuri de masline sunt extravirgine doar pe eticheta.
Uleiul virgin este produs prin folosirea metodelor fizice si fara nici un fel de tratament chimic. Aciditatea este mai mica de 2% si are un gust bun.
Uleiul rafinat este considerat ca fiind de o calitatea mai slaba decat cel virgin.
Rafinat inseamna ca uleiul a fost tratat chimic pentru neutralizarea gustului puternic (caracterizat ca fiind un defect) si a continutul de acizi.
turtle
21st June 2007, 06:02
Eu folosesc ulei extravirgin de la Costa d'Oro, arată așa și îmi place. Se simte un gust specific care unora poate le displace, gust care, așa cum au mai spus și alții, dispare prin rafinare.
AlexIP
22nd June 2007, 07:50
Cam toata lumea pe care o stiu a luat teapa la un moment dat cu uleiul extravirgin de masline... si dupa aia au revenit toti la uleiuri mai putin extra.
aleksutzu07
22nd June 2007, 16:35
QUOTE(AlexIP @ Jun 22 2007, 08:50) [snapback]2999968[/snapback]
Cam toata lumea pe care o stiu a luat teapa la un moment dat cu uleiul extravirgin de masline... si dupa aia au revenit toti la uleiuri mai putin extra.

Asa o sa fac si eu. Primul ulei de masline care l-am cumparat a fost mai ieftin si mai bun.
Deci : mai scump nu inseamna mai bun (o lectie valabila inclusiv pentru uleiul de masline).
Lady N
22nd June 2007, 16:42
De la Carapelli e foarte bun, tot extravirgin.
glowr6
22nd June 2007, 17:34
Anul trecut cand am vizitat Italia am stat vreo cateva zile si in regiunea Toscana mai precis San Gimignano, Castelul Verazzano. La castel am avut oportunitatea sa mi se dea o lectie in ceea ce inseamna un ulei bun extravirgin. Primul lucru mi s-a zis uita-te cum e sticla ambalata. Uleiul de calitate vine cu dop de pluta sigilat cu ceara, gustul este mai usor in regiunile din nord si mai puternic in regiunile Siciliei. Culoarea trebuie sa fie intensa iar nuantele difera de la zona la zone ( galbui deschise in Nord, mai verzulii in Sud). Am dat pe o sticla "adevarata" de 0.5 l 12.50 euri. Personal imi place mai mult decat orice alte uleiuri. Si inca un lucru care mi l-au zis. Cica daca te uiti la fetele femeilor de dupa 60 de ani nu vei vedea riduri si asta se datoreste cantitatii de ulei de masline pe care l-au consumat in decursul vietii. M-am uitat si e intr-adevar uimitor sa vezi femei la 60-70 de ani cu pielea fetei ca la 40 de ani.
unudoi
25th June 2007, 15:38
Uleiul extravirgin e mai bun decît cel rafinat. Poate avea un gust amărui sau un pic iute dar e OK.
Dacă are gust de ulei de motor nu e OK, schimbă marca.
Eu cumpăr frecvent Costa d'Oro.
dorutz
25th June 2007, 15:57
QUOTE(aleksutzu07 @ Jun 20 2007, 17:33) [snapback]2992970[/snapback]
Este cineva care poate sa imi recomande o firma anume? Ma gandeam sa incerc si Floriol Mediteran. Nu este 100% de masline, dar este recomandat pentru salate.
Floriol Mediteran e o varza de ulei... 90% ulei de floarea Soarelui spune ceva?
Eu personal tot Costa d'Oro folosesc la salate alternativ cu ulei de Porumb (criminal cu salata de rosii cu branza), ulei de palmier Olina la prajeli.
Materium
25th June 2007, 18:21
Din experienta personala care vad ca e confitmata si de ce e scris mai sus:
-un astfel de ulei trebuie sa aiba pe eticheta o aciditate de sub 0,8%. Am vazut in comert ulei extra-virgin dar fara a da aciditatea. Asta imi pune un mare semn de intrebare asupra calitatii lui, mai bine va feriti de astfel de produse. Am vazut etichete in care aciditatea ajungea la 0,4%. Pretul pe masura.
- cand desfaci sticla macar prima data ar trebuii sa se simte un miros de masline;
- Cel putin in Romania mai bine cumparati ulei la care ambalajul e sticla si nu plastic. Daca mai are si dop de pluta acoperit cu cera sansele sa fie ceea ce scrie pe eticheta cresc. In tara nu prea am vazut astfel de dopuri. La o astfel de sticla ideea e ca dupa ce o desfaci pui o parte de ulei intr-un fel de "carafa", din care dupa aia te folosesti, deci nu umbli prea des la sticla.
- Culorile lui sunt puternice, galbem sau verde, dar aici cam trebuie sa fii expert sa te prinzi. Eu m-am pacalit considerand ulei extra-virgin ca fiind ulei de a doua presare ptr. ca avea o culoare mai deschisa, oarecum apropiata de cea a uleiului de porumb. Asa ca daca e sa cumpar, iau de cel de culoare verde. In plus asta are si un miros mai puternic. Sticla ar fi mai bine sa fie transparenta. Am vazut in comert sticle inchise la culoare, spre un ton verzui. Personal m-am ferit de ele.
- Gustul e un pic amarui, pus insa in cantitate coerspunzatoare, face ceea ce cel de floarea soarelui sau porumb nu sunt in stare. Eu consider ca "amplifica" aroma si gustul unei salate.
-Ideal ar fi cel obtinut prin presare la rece manuala. Sincer nu cred ca exista asa ceva in Romania. Asa ca daca e din prima presare cu mijloace macanice, tot e ceva.
aleksutzu07
26th June 2007, 23:11
QUOTE(dorutz @ Jun 25 2007, 16:57) [snapback]3013940[/snapback]
Floriol Mediteran e o varza de ulei... 90% ulei de floarea Soarelui spune ceva?
Eu personal tot Costa d'Oro folosesc la salate alternativ cu ulei de Porumb (criminal cu salata de rosii cu branza), ulei de palmier Olina la prajeli.
Deja esti al treilea om care imi recomanda ulei Costa d'Oro. M-am uitat prin oras de el, si sincer are un pret acceptabil. L-am gasit la 14 lei fata de uleiul de motor pe care am dat 17 lei. Uleiul de motor care l-am luat, scrie pe eticheta ca este obtinut prin presare mecanica si nimic de aciditate.
E foaret gustos uleiul de masline, dar dupa parerea voastra, se merita sa il folosesti la altceva decat salate?
Jah
27th June 2007, 00:10
Am fost cu un italian care cu asta se ocupa printr-un hypermarket unde erau cam toate marcile care se gasesc la noi. El zicea ca nici una nu e de fapt ulei extra-virgin..
IgGiFung
27th June 2007, 18:14
mda Costa d`Oro este unul dintr cele mai ieftine uleiuri de masline din italia ( il folosesc la uleiuri aromatice,prajeli etc ) pretul este acceptabil cat si "calitatea" am folosit " datorita faptului ca este cred cel mai popular ulei din italia si ma indoiesc ca capacitatea de productie a italie atinge vanzarile acestui ulei ...ptr salata folosesc ulei biologic de casa costa 8-12 euro litru diferenta de pret este data de tehnologia care o folosesc ptr a filtra uleiu daca cunoasteti pe cinva in italia il puteti ruga sa va trimita merita pretul ....
QUOTE(aleksutzu07 @ Jun 27 2007, 00:11) [snapback]3021521[/snapback]
E foaret gustos uleiul de masline, dar dupa parerea voastra, se merita sa il folosesti la altceva decat salate?
uleiul de masline este foarte sanatos ptr corpul uman cred ca este uleiul cu concentratia cea mai mica de grasi saturati il poti folosi la orice dar ma rog depinde de buget faptul ca are un punct de fum destul de ridicat se preteaza si la cartofi prajiti dar este o risipa de bani ideal este sa folosesati tigai moderne si ulei de masline in cantitati reduse
cineva mai sus zicea ca folosesti ulei de palmier ..acest ulei este cel mai toxic ptr ficat ...in multe tari este interzis
Incearca sa folosesti semnele de punctuatie, te rog. Multam.
andserb
12th July 2007, 10:37
Salutare,
Nu revin asupra definitiilor. Pentru ca uleiul sa fie considerat extravirgin, trebuie urmata o anumita procedura de recoltare si producere: se intinde sub maslin o folie, apoi se bat crengile cat se poate de delicat cu niste bete, in cazul in care nu se culeg (sic!) cu mana. In unele locuri din Creta sau Sicilia, nici macar nu se bat maslinii, ci se asteapta sa cada fructele in momentul in care sunt coapte. Culesul are loc incepand cu luna octombrie si se poate termina hat-tarziu, in martie. Maslinele se duc la presat in aceeasi zi in care sunt culese, cu exceptia Portugaliei, unde traditia cere ca maslinele sa stea cateva zile.
Avantajele procesarii rapide: ca orice fruct, maslinele fermenteaza (mai ales daca sunt lovite, de aici si grija cu care sunt culese), ceea ce produce aciditate, iar un ulei bun nu trebuie sa aiba peste 0,8% acid oleic liber. Uleiul portughez traditional are un gust foarte picant (aproape iute), tocmai din aceasta cauza, ceea ce ii confera particularitate si il face sa lege foarte bine sosurile lor cu vinho verde.
In anumite zone, unde maslinele sunt culese manual (cum am intalnit in Chianti), aciditatea uleiului nu depaseste 0,2-0,4%.
In sistemul traditional, maslinele erau tescuite, uleiul rezultat fiind decantat prin trecere prin 2-3 bazine cu apa. Acum, de cele mai multe ori, maslinele sunt transformate intr-o pasta, prin frecare, care apoi este centrifugata. Rezulta ceea ce se cheama uleiul de prima presa (mai degraba de prima centrifugare). Uleiul zis pur este extras din ceea ce ramane dupa prima presa cu ajutorul unor solventi, deci adio mijloace mecanice.
Culoare: nu e un indicator al calitatii uleiului, ci mai degraba al momenului recoltarii si al tipului de masline. Maslinele culese timpuriu dau, de regula, un ulei verde, cele foarte coapte, un ulei auriu inchis. Oricum, paleta, de culori pleaca de la galben pal pana la verde inchis.
Gust: difera iarasi foarte mult, in functie de tipul maslinului, sol, altitudinea la care creste maslinul, regiunea de productie etc. Exista calificative D.O.P., ca la vin, exista uleiuri facute din amestec de soiuri, sau uleiuri dintr-un singur tip de maslina (cum e Koroneiki in Grecia). Gustul pleaca de la cel delicat, dulce, de nuca si migdala, si merge pana la cel robust, puternic, picant. Ca la vinuri, are o aroma de inceput, pe limba, si o nota de incheiere, care se simte pe palat. Daca aveti posibilitatea de a face degustari, atunci sa mancati intre probe o felie de mar. Si sa nu scuipati, ca la vin
. Daca "arde" pe gat, nu e ulei de calitate.
Regula spune: vinul se bea invechit, uleiul se bea tanar. Cu cat e mai proaspat, cu atat mai bine. Sfatul meu este sa va uitat intotdeauna la termenul de garantie sau, daca exista aceasta informatie, la data imbutelierii. Un ulei isi pastreaza calitatile, daca este depozitat corect, cam 12 luni. Corect inseamna la temperatura constanta si in sticle inchise la culoare, cu dop de pluta (de preferinta). E adevarat, prin sticlele inchise la culoare nu poti vedea culoarea, dar nu-i bai.
Miros: in functie de ulei, poate mirosi a mar copt sau verde, migdala, fan proaspat cosit, flori de faneata. Nu e musai sa miroasa a maslina. Uleiurile franceze, care sunt foarte delicate, miros puternic a fan si flori, cele italiene, mai mult a fruct. Si oricum, un ulei de calitate trebuie sa miroasa puternic, sa te loveasca cand deschizi sticla.
Puneti-l in tot ceea ce gatiti, pentru ca va imbogateste mesele, nu numai la salate. La mancaruri cu carne rosie, cautati un ulei robust (sa zicem De Cecco sau De Santis, din ce se gaseste pe la noi), pentru mancaruri usoare (fructe de mare, peste) folositi unul delicat, grecesc (eu am gasit Gaea, de Sitia / Creta, si e bun, peste ce se gaseste de regula la noi). Cartofii prajiti in ulei de masline nu se compara cu cei prajiti in alt tip de ulei. Zacusa cu ulei de masline e un deliciu. Oricum, cine doreste un ulei cu adevarat de calitate, trebuie sa si-l cumpere din Grecia sau Italia, daca se poate, chiar direct de la producatorii locali. Am gustat uleiuri libaneze si sunt excelente, dar nu se gasesc in Romania. Oricum, uleiul e mai bun daca maslinii cresc in zone deluroase / muntoase - cazul Libanului sau al Provence, in Franta.
Daca mai sunt intrebari, voi reactiona imediat, pentru ca subiectul mi-este tare drag.
richelieu
12th July 2007, 15:21
QUOTE(aleksutzu07 @ Jun 20 2007, 17:33) [snapback]2992970[/snapback]
Recomand Minerva. Sau, la un buget mai restrans (in limitele in care poate fi vorba
) Costa D'Oro.
QUOTE(aleksutzu07 @ Jun 22 2007, 17:35) [snapback]3002334[/snapback]
Asa o sa fac si eu. Primul ulei de masline care l-am cumparat a fost mai ieftin si mai bun.
Deci : mai scump nu inseamna mai bun (o lectie valabila inclusiv pentru uleiul de masline).
Mai bun...poate la gust. Uleiul extravirgin are un gust deosebit care la prima utilizare poate sa displaca. In schimb, este mult mai sanatos decat uleiul rafinat. Si e mult mai plin de vitamine si altele.
maradona13
12th July 2007, 15:27
Nu mi-a placut uleiul extravirgin si am luat si din grecia pe cel mai scump pe care-l aveau.
Pur si simplu nu-mi place, nu pot sa mananc o salata cu un asa ulei.
AndreiRN
12th July 2007, 17:35
QUOTE(andserb @ Jul 12 2007, 11:37) [snapback]3090556[/snapback]
Pentru ca uleiul sa fie considerat extravirgin, trebuie urmata o anumita procedura de recoltare.
Este recoltat numai de tinere virgine si asta se reflecta in pret.
Johnnywal
12th July 2007, 18:29
QUOTE(maradona13 @ Jul 12 2007, 15:27) [snapback]3091927[/snapback]
Nu mi-a placut uleiul extravirgin si am luat si din grecia pe cel mai scump pe care-l aveau.
Pur si simplu nu-mi place, nu pot sa mananc o salata cu un asa ulei.
Nu e obligatoriu sa iti placa. Unora nu le place berea, de exemplu
Curcubitaceu
12th July 2007, 18:34
Eu zic ca "extravirgin" inseamna ca sticla nu a fost inca penetrata de ... stiti si voi!
(oricum este foarte bun, maicamea il foloseste la salate si la friptura
)
Nicanor
13th July 2007, 08:47
...Costa D'Oro este acceptabil la gust insa este departe de buchetul unui ulei de masline extravirgin. nu stiu ce ii fac dar gustul este tare diluat, sa zicem ca isi face banii.
din ce am vazut la noi, Minerva este mai bun.
aveti grija ca uneori producatorii zdrobesc si samburii in procesul de extragere a uleiului, scrie pe sticla. este toxic pentru ficat.
mihaelas3012
13th July 2007, 10:11
Nu prea ma pricep la uleiurile de masline, dar am cumparat ulei Pietro Coricelli si mi se pare foarte bun. Are cineva vreo idee daca e bun sau doar mi se pare mie?
andserb
13th July 2007, 11:18
Salut,
Ai dreptate, mihaelas3012: am uitat de pietro coricelli, care e intr-adevar bun. Au mai multe tipuri, printre care si unul facut numai din masline din tipul Frantoio, care merge foarte bine cu legume la gratar. Intr-o vreme, il gaseam prin MegaImage. Problema este ca Romania nu e o piata pentru uleiul de masline extravirgin si, prin urmare, nu gasesti ulei de calitate exceptionala. Adaug aici si brambureala de la raft, unde uleiul din srot (sansa / pomace) e intitulat, pompos, ulei de masline iar lumea sta cu cate o sticla in mana si se intreaba, confuza, de ce costa un litru de ulei de masline 12 lei si o jumatate de litru 15 lei? Mai e mult pana departe...
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.