Aragaz Electric
Pagini: 1, 2

tonee

OK, o sa incerc sa vad ce iese!

Va multumesc
Numai bine
cosmin800331
Va salut! Am aceeasi dilema/problema in privinta conectarii unui aragaz electric. Am cumparat acest aragaz(AEG Competence 41005 VD-mn): http://www.aeg-electrolux.de/node146.asp?ProdID=20872 si dupa ce l-am dezambalat am vazut ca schema de conectare difera in sensul ca una este in manualul aragazului ai alta este pe eticheta lipita pe el. Atasez pozele ca sa va lamuriti. Inainte de a lua aragazul am chemat un electrician acasa ca sa-mi traga cablu direct din tablou. Am tras 6 fire din alea groase(cred ca au 6mmp) si le-am conectat la doua prize de tencuiala. Le-am montat asa pentru ca in Germania am vazut ca asa era cuplat aragazul, adica plita la o priza si cuptorul la alta priza. La tablou am pus special pentru aceste fire 2 sigurante bi-polare(banuiesc ca e totuna cu sigurantele diferentiale) de 20A, Legrand(Merlin-Gerin mi-a zis sa iau dar nu am gasit) parca ca sunt. Iar mai departe conexiunea s-a facut la firul(electricianul mi-a zis ca este de 10mmp) principal care intra in casa. Instalatia electrica este noua, refacuta in tot blocul si din cate am vazut firele sunt destul de groase si sunt din cupru. Contorul este pe hol si acolo este si siguranta principala care este de 32A. Sper ca am dat toate informatiile necesare, asa ca va rog sa-mi spuneti ce schema de conectare sa aleg din cele doua poze atasate.

mister_rf
Sa intelegem ca tu ai acum posibilitatea de a folosi doua circuite monopolare, fiecare cu priza dedicata.
In aceasta situatie trebuie impartite circuitele dar atentie situatia impune ca sa se repecte de fiecare data pozitia stecherului schuko in priza.

Am inteles ca sunt trei rezistente, sau grupuri de rezistente care au ca legatura la faza circuitele notate 1, 2, 3
Nu este foarte clar cum sunt alocate cele doua nuluri la rezistentele aragazului. Este posibila orice combinatie.
Intr-o interventie anteriora am incercat sa aloc cele trei rezistente la cele doua borne de nul.

Sunt posibile doua tipuri de conectare si de aceea este bine sa se masoare cum este realizata practic corespondenta firelor la rezistentele interne.

Click pentru a vizualiza atașamentul

Later edit:

Am desenat doua variante de conectare pentru ca in lipsa masuratorilor exista mai multe posibilitati. Eu cred ca prima varianta este aplicata in practica, deci lucrarea trebuie facuta numai dupa testarea pe teren.
cosmin800331
mister_rf, te referi cumva la problema mea? Pentru ca din cate vad eu, fragmentele de poza din schema ta sunt diferite de cele din pozele mele. Cu sfatul de a tine minte pe care "picior" al stecherului este faza, am inteles-o dar totusi, ca pentru prosti, explica-mi cu cuvinte comune ce ar trebui sa aleg din cele doua scheme(din manual si de pe aragaz). Uite am reusit sa fac rost de PDF-ul cu schema electrica a aragazului.
mister_rf
In manual si pe aragaz sunt prezentate diferite metode de conectare in functie de posibilitatile locale.
Tu ai acum solutia apropiata de cea cu doua faze si un singur nul. Totusi diferenta este ca de fapt cele doua fire aduc o singura faza iar circuitele tale separate folosesc fire diferite pentru nulul comun.

In general schema corecta este cea pusa de producator pe echipament, manualul poate avea erori.

Si de fapt nu sunt greseli, producatorul are in plus varianta trifazica, iar in manual este o varianta monofazica, cea la care producatorul nu o promoveaza deoarece creste prea mult incarcarea pe o singura faza.
La ei se respecta incarcarea retelei, la noi las' ca merge si asa...
Tu de fapt realizezi tot varianta monofazica doar ca aduci tensiune prin doua circuite separate, de aici si atentie la mentinerea corecta a ''fazarilor''... biggrin.gif
cosmin800331
Din cate am inteles eu uitandu-ma la schema, rezulta ca "4" e cu "2" si "3", iar "5" e cu "1", nu? Oricum, in ambele poze post-ate de mine se vede ca indiferent de combinatie, "4" e cuplat cu "5" mereu, mai putin combinatia din mijlocul schemei in germana.
mister_rf
Eu cred ca nu. Asta rezulta din schita de conectare trifazica, de aceea am si mentionat ca prima varianta este cea plauzibila.
In practica pentru eliminarea oricaror erori este bine sa masuram in prealabil.

cosmin800331
Pai schema din .pdf este una singura deci se refera la toate metodele de conectare. OK, ca sa trag o concluzie finala, ce metoda de conectare trebuie sa aleg?
em2006
QUOTE (cosmin800331 @ Feb 14 2009, 14:33) *
... Le-am montat asa pentru ca in Germania am vazut ca asa era cuplat aragazul, adica plita la o priza si cuptorul la alta priza....
Cred ca ce ai vazut tu in Germania e cu totul altceva decat agregatul care se discuta aci.
Probabil era vorba de 2 unitati independente, fara interconexiuni interioare.
Nu este permisa alimentarea unui aparat prin 2 fise debrosabile separate, daca acestea au conexiuni comune interioare, fie chiar si numai nulul de lucru. Asta pentru ca nu exclusa posibilitatea ca pe unul din pinii steckerului scos din priza sa sa apara potential periculos, fie in functionarea normala, fie in caz de defect.

QUOTE (cosmin800331 @ Feb 14 2009, 18:17) *
...Cu sfatul de a tine minte pe care "picior" al stecherului este faza...
Chiar daca tii tu minte pe care "picior" al stecherului este faza, astfel de "realizari" artizanale sunt nepermise pentru ca sunt periculoase. Electricianul ti-a tras 6 fire (nu 5, cate borne are aragazul), si stie el de ce. Practic a tras corect 2 circuite monofazate, fiecare cu priza lui, si s-a asigurat, chiar daca intr-un caz de doamne fereste vreun client mai documentat cu statutul acestora, reclama cu numarul de autorizatie de la ANRE al prestatorului (numarul e unic si ANRE tine evidenta tuturor electricienilor autorizati), el e absolvit, nu poate fi facut raspunzator ca clientul baga in prizele lui, trase corect, instalatii neconforme. In fond el executat 2 circuite de prize.

Oricat de ingenioase si functionale ar fi ingineriile modificarii unui aparat electric omologat, sa lucreze in alte configuratii,
eu nu le agreez, dar fiecare face ce vrea in casa lui si isi asuma riscuri cum crede de cuviinta.

Daca totusi ramai la aceasta configuratie, parerea mea este ca cel care face modificarea trebuie sa cunoasca perfect schema interna a aparatului si sa se asigure ca cele 2 sectiuni sunt complet independente si nu au conexiuni comune, asta nu numai la rezistentele de incalzire ci si la componentele anexe (fan motor, programator, semnalizari, etc.).
De retinut si aspectul pierderii garantiei la modificari si conectari neconforme cu cele indicate de furnizor.

Am vazut ca ai postat eticheta originala a produsului, in limba germana.
Cele 3 posibilitati recomandate de producator, trebuie interpretate astfel:
-1- Alimentare din retea trifazata cu nul,3X400V, stea cu nulul accesibil (dreiphasig Y 3ph + neutral), sigurante 3X16A, cablu alimentare cu 5 fire - 5X2.5mmp (3faze, nul de lucru, nul de protectie),
-2- Alimentare din retea trifazata fara nul de lucru, 3X230V, sigurante 3X20A, cablu alimentare cu 4 fire - 4X4mmp (3faze, nul de protectie),
-3- Alimentare bifazata din retea cu nulul accesibil (zweigphasig Y 2ph + neutral), sigurante 2X32A, cablu alimentare cu 4 fire - 4X4mmp (2faze, nul de lucru, nul de protectie).

In cel de-al doilea tabel, in limba romana, se pastreaza 2 din variantele originale, iar in locul variantei triunghi cu 3X230V e indicata varianta monofazata, cu siguranta de 35A si cablu de 3X6mmp.
Deci nici un split si nici o alimentare cu 2 steckere.
cosmin800331

"In cel de-al doilea tabel, in limba romana, se pastreaza 2 din variantele originale, iar in locul variantei triunghi cu 3X230V e indicata varianta monofazata, cu siguranta de 35A si cablu de 3X6mmp.
Deci nici un split si nici o alimentare cu 2 steckere."

OK, deci desfiintez o priza si pe priza ramasa mut cele trei fire ramase libere de la priza defiintata ca sa fie mai rezistenta instalatia, nu? De schema din .pdf ce zici? Circuitele sunt la gramada, nu? Adica plita si cuptorul au interconexiuni, nu?
mister_rf
Normal ca au interconectari, se vede si din schema.
Apropo schema nu este prea clara daca nu se considera echivalarea blocurilor interne cu blocuri functionale.
Ca idee ne putem orienta dupa cataloagele pieselor de schimb.

Click pentru a vizualiza atașamentul

Ca sa lamurim problema, daca improvizatiile cu doua stechere nu sunt o solutie, atunci sa stii ca si legarea la un singur circuit, utilizand un stecher care rezista la maxim 16A nu este o solutie.
Cel mai sigur se monteaza o cupla de 32A, la care se conecteaza separat doua nuluri si doua faze, plus impamantarea de rigoare.
In acest fel conectarea este unica nu se produc accidente si rezista si instalatia...

SuperDuper
Pentru a o conecta trebuie avizul furnizorului de energie electrica. Pentru ca trebuie facute niste calcule daca cuplarea sarcinii suplimentare nu va afecta alti consumatori de pe coloana (prin caderea suplimentara de tensiune), dezechilibrarea transformatorului si altele. Abonamentul/contractul care il ai acuma probabil ca specifica puterea mazima admisibila pe care o poti trage din retea si care nu are nimic de-a face cu faptul ca ai o siguranta generala de 32A pe casa scarii.
Pe cand lucram la Conel, pentru puteri de magnitudinea asta, se schimba bransamentul la trifazat.

PS: Tensiunea trifazata 3x230V nu exista in Romania, de aia nu s-a "tradus". Schemele posibile in Romania sunt cele din traducerea respectiva.
Pinul 1 alimenteaza ventilatorul, electronica si rezistentele cuptorului.
Pinul 5 este neutrul general - in Romania. Intotdeauna, pentru ca nu aveti retele cu neutru izolat (neutrul este intotdeauna legat la pamant).
Pinii 2, 3 si 4 sunt ochiurile. Cu 4 obligatoriu sa fie neutrul in retelele din Romania (cu neutrul legat la pamant).
cosmin800331
mister_rf si SuperDuper, va multumesc pentru informatii! mister_rf, varianta cu cupla mi se pare ca este cea mai potrivita, am sa vad ce spune electricianul. SuperDuper, puterea maxima a aragazului este de 9025W dar eu niciodata nu o voi folosi pentru ca suntem doar eu si sotia, copii nu avem si mai mult de 2 "ochiuri" sigur nu o sa folosim, iar cuptorul ocazional. Asa ca mai mult de ~3100W nu o sa urce consumul. Dupa-amiaza ma intalnesc cu un electrician autorizat sa-mi spuna clar care-i treaba cu legaturile.
orlandobarbulescu
.
cosmin800331
Gata, am rezolvat cu aragazul! A venit un electrician si mi-a facut legaturile conform schemei(monofazat) din manual. Mi-a pus cablu de 4x6mmp cu priza din aia recomandata de mister_rf dar cu 4 pini in loc de 5.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.