Modificare selectabilitate la un radio FM

rvic77

Salutare. De ceva timp ma pasioneaza ascultatul statilor mai indepartate. Problema e ca din cauza plajei statilor locale, nu prea raman multe frecvente pe unde se poate strecura ceva din afara orasului.
Ma intereseaza daca este posibil schimbarea filtrelor standard de pe un aparat de radio cu alte filtre mai inguste pentru cresterea selectabilitatii posturilor, de exemplu sa auzi o statie pe 96.1 si alta pe 96.3 tinand cont ca cel putin teoretic ecartul unui post ar trebui sa fie de 75 khz deci sa se intanda de la frecventa de baza +- 0.075 Mhz.
Pe scurt, daca stie cineva :
1. Unde gasesc asemenea filtre ; am inteles ca sunt de 150, 130, 110, 80 si chiar 50 khz (aici e deja numai pt. DX deoarece calitatea audio are de suferit)
2. De cate tipuri sunt, adica banuiesc ca sunt diferite in functie de marca, model, etc. M-ar interesa in special pentru un Sony 7600 sau Sangean DT220
3. Cat de complicata si de riscanta e aceasta operatiune ? Poate afecta in rau sensibilitatea sau calitatea audio ?!
mister_rf

Un articol pe acesta tema gasesti aici
http://www.amfmdx.net/fmdx/filters.html

catalog de filtre
http://www.murata.com/catalog/p61e7.pdf

rvic77
QUOTE(mister_rf @ May 15 2007, 21:23) [snapback]2839136[/snapback]
Un articol pe acesta tema gasesti aici
http://www.amfmdx.net/fmdx/filters.html

catalog de filtre
http://www.murata.com/catalog/p61e7.pdf

Multumesc de info. Sunt curios daca cineva de aici si-a modificat radioul si poate sa ne impartaseasca din observatiile sale !
Zvartoshu
eu dupa cum vezi biggrin.gif

impartaseala pt fiecare aparat constituie lucru avansat si modifiacre aferente
rvic77
QUOTE(Zvartoshu @ May 16 2007, 14:51) [snapback]2842203[/snapback]
eu dupa cum vezi biggrin.gif

impartaseala pt fiecare aparat constituie lucru avansat si modifiacre aferente

Am tot cautat pe net despre modificari pentru Sony 7600 dar n-am gasit mare lucru. Stiu ca DX-erii prefera Sangean ATS 909 si lui i-au pus filtre de 110 Khz, dar am vazut ca nici Sony nu e deloc rau la sensibilitate si daca i-as imbunatii cat de cat selectia ar intra in categoria radiourilor de top si pe FM.
Pe de alta parte mi-ar place sa facem teste la tara intr-o zona linistita radio, adica sa testam numai sensibilitatea !
Pe propagarea de zilele astea i-a dat clar clasa lui Watson, cu chiu cu vai am scos 99.15 bine si 107.7 Cahul biggrin.gif in timp ce Watsonul doar fasaia acolo simtind ca intra ceva. Dar si Watsonul a fost al draq si a luat 88.25 Still in timp ce Sony era cu ochii in soare pe BBC laugh.gif, toate astea in fata blocului, pozitie mai buna decat in casa la parter
SuperDuper
QUOTE(rvic77 @ May 17 2007, 05:47) [snapback]2847109[/snapback]
Am tot cautat pe net despre modificari pentru Sony 7600 dar n-am gasit mare lucru. Stiu ca DX-erii prefera Sangean ATS 909 si lui i-au pus filtre de 110 Khz, dar am vazut ca nici Sony nu e deloc rau la sensibilitate si daca i-as imbunatii cat de cat selectia ar intra in categoria radiourilor de top si pe FM.
Pe de alta parte mi-ar place sa facem teste la tara intr-o zona linistita radio, adica sa testam numai sensibilitatea !
Pe propagarea de zilele astea i-a dat clar clasa lui Watson, cu chiu cu vai am scos 99.15 bine si 107.7 Cahul biggrin.gif in timp ce Watsonul doar fasaia acolo simtind ca intra ceva. Dar si Watsonul a fost al draq si a luat 88.25 Still in timp ce Sony era cu ochii in soare pe BBC laugh.gif, toate astea in fata blocului, pozitie mai buna decat in casa la parter

Imi pare rau ca nu mai sunt in tara, aveam un radio facut de electronica (parca) cu 2 schimbari de frecventa pe AM si tunner FM cu fet-uri destul de decent (ii schimbasem BF-urile 245 originale)...
Dubla schimbare de frecventa permite modificarea cu un comutator a "benzii de trecere" prim modificarea frecventei celui de-al doilea oscilator local.
Zvartoshu
QUOTE(SuperDuper @ May 18 2007, 01:47) [snapback]2851072[/snapback]
Imi pare rau ca nu mai sunt in tara, aveam un radio facut de electronica (parca) cu 2 schimbari de frecventa pe AM si tunner FM cu fet-uri destul de decent (ii schimbasem BF-urile 245 originale)...
Dubla schimbare de frecventa permite modificarea cu un comutator a "benzii de trecere" prim modificarea frecventei celui de-al doilea oscilator local.

apropo de fet-uri in aparatura .. erau niste ogmane cu radio pe timpu lu' 98-2001 sub numele de CRAIG care avea pe FET facuta partea trnzistorata ci bagat in cutiutza metalica sa nu faca urat , ce m-ai mi-a placut ca semnalul al oricarui aparat cu fet-uri TUNER chir daca este deghizat in ogman simteai ca asculti radio nu petardele care sunt acu in comertz de la 60lei spre 500ron .. am vazut chir scumpe prost facute !!! Ce mai mi-a ramas de pe timpu' lu' 98 atat tuneru din casu auto first austrai model 298 care au fost unice si cateva la vanzare pe timpu ala , care si astea au fet-uri si 2 filtre pe FI-AGC de 180khz .. ma nene aparatura pe timpuri nu jucarie!
ce mai zici un tuner 1986 Sanyo m9704ncu 4 benzi care are in el in fm 2 integrate separate pt destinatia banda est - banda vest , si integrat separat pt AM si separat pt SW . In FM ce mi-a placut ca pe Filtrele discriptoare scria ca sunt part15 si destined to 180khz si pe drepta sus era cu albastru punctat .. hehe nici un filtru cumparat dala scump de 150KHZ SFE10.7J nu scrie pe el si nici pe MURATA sau pe TOKO ce e drept "originale si ff scumpe" ... !! CONCLUZIE ce e vechi este "de neuitat"

Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.