incarcare si descarcare acumulator

luciangpl

Salut,

am si eu nevoie de mai multe informatii despre transformarea in mai multe unitati de masura pt a face calcule de incarcare descarcare acumulatorilor

Mi-am cumparat de curand un panou solar de 10W su un regulator de 5A pt incarcat acumulatori. Am un acumulator de 40A (12 V). prima intrebare este in cat timp se va incarca respectivul acumulatori n situatia in care panoul functioneaza la maximul de putere.

A doua intrebare este in cat timp se descarca acest acumulator legat la un invertor pe care scrie 220V 650W folosit la putere maxima?

Gasesc pe undeva o aplicatie cu care sa pot face aceste calcule rapid?

Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri concrete nu trimiteri la google sau la alte forumuri pt ca asta am facut deja si nu sunt prea lamurit.

Va multumesc!
D.J. B.K.LY
Nu stiu daca am calculat bine, dar daca se pricepe cineva mai bine sa ma corecteze. In primul rand cred k invertorul nu va furniza 650W. Pentru asta i-ar trebui 54A si tu nu ii dai decat 40. In mod normal acumulatorul tau este de 40AH. Invertorul vrea 54A dar este limitat la 40A pentru ca atata poate acumulatorul. Deci la un consum constant de 40A acumulatorul se va duce intr-o ora. Eu nu am luat in calcul pierderi si alte aspecte,deci s-ar putea sa tina chiar mai putin.

luciangpl
QUOTE(D.J. B.K.LY @ May 12 2007, 10:48) [snapback]2823537[/snapback]
Nu stiu daca am calculat bine, dar daca se pricepe cineva mai bine sa ma corecteze. In primul rand cred k invertorul nu va furniza 650W. Pentru asta i-ar trebui 54A si tu nu ii dai decat 40. In mod normal acumulatorul tau este de 40AH. Invertorul vrea 54A dar este limitat la 40A pentru ca atata poate acumulatorul. Deci la un consum constant de 40A acumulatorul se va duce intr-o ora. Eu nu am luat in calcul pierderi si alte aspecte,deci s-ar putea sa tina chiar mai putin.

pai nu e nevoie. Eu vreau doar sa incarca acel acumulator in 1-2 zile si sa-l folosesc cat tine. Tot ce vreau e sa stiu cat dureaza sa incarc full acel acumulator folosind panoul solar si sistemul lui de incarcare si apoi in cat timp se va descarca ups-ul daca e folosit la maxim
mister_rf
Stiu ca tu vrei fara trimiteri pe alte site-uri...
Dar poate o sa citesti de exemplu aici ca sa te lamuresti
http://www.rhc.ro/vademecum/vademecum.php?...&n=3.2&

In alta ordine de idei. Formulele de trecerea intre W, V, A, Ah, Wh, sunt cele din fizica elementara.
Pentru estimari corecte lipsesc date esentiale. Calculele urmatoare sunt empirice... biggrin.gif

Panoul fotovoltaic nu este definit doar de ''10W''. Conteaza si tensiunea maxima la iesire, curentul maxim.
De exemplu un panou de 10W are
tensiunea maxima pe sarcina 16.9V
tensiunea in gol de 21V
curentul maxim 0.6A
curentul de scurtcircuit 0.7A

In aceste conditii curentul mediu disponibil este de aproximativ 0.5A.
Desi acumulatoarele pe baza de Pb se incarca la tensiune constanta, pentru a estima durata de incarcare la un asemenea curent vom considera ca trebuie sa-i furnizam cu 10-15% mai mult decat capacitatea maxima. Adica empiric 45-50Ah si rezulta timpul de incarcare de 92h. Cum lumina poate fi furnizata doar pe perioada de zi, vei obtine la 12h/zi aproximativ 7-8 zile pentru o incarcare la maxim in conditii ideale de iluminare.

Acumulatorul se defineste in Ah deci la tine este probabil 40Ah, dar si acesta capacitate este specificata pentru o anumita perioada de descarcare. De cele mai multe ori se noteaza C/10, C/20 sau C/100 si reprezinta durata de timp pentru care te poti baza pe acesta capacitate. In general capacitatea scade daca timpul de descarcare scade si creste pentru marirea timpului de descarcare.
Adica la un acumulator de 40Ah C/20 se poate conta pe acesta capacitate daca il folosim la un curent de 2A timp de 20h, dar la un consum de 10A durata de timp poate scade la 3h (fata de teoria celor 4h). In situatia ta, la un convertor de 650W/220V si estimand un randament de 90% puterea consumata in primar va fi de 715W. Deci din 12V vei consuma varfuri de 60A.
Un acumulator de 40Ah supus la un asemenea curent va rezista maximum 1/2h.
Problema este ca in timp se va distruge repede.
Fara datele de catalog estimarile sunt relative.
luciangpl
da, informatiile despre panou fotovoltaic sunt corecte!

ca si concluzie, se pare ca am nevoie de un panou ceva mai mare (sau mai multe) pt a incarca acumulatori cu capacitate mai mare care sa fie capabili sa reziste mai mult.

Multumesc mult!
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.