Salut! Am cumparat un senzor de miscare de la un targ din Ploiesti. Nu imi pusesem in gand sa fac o astfel de achizitie, dar totusi l-am cumparat pentru ca l-am gasit la un pret de mimic (4 RON). Senzorul detecteaza miscarea foarte bine de la aprox. 3-4m (se aprinde un LED in carcasa), dar nu am idee cum sa il conectez la un consumator. Se alimenteaza la 12V si are inca 4 borne (N, C. T. T) pe langa cele de + si -. Pe bornele T, T este conectat un cntact intern antiefractie. Intre bornele N si C senzorul pune un contact cand nu detecteaza miscare, dar contactul nu este pus cu un releu ci probabil cu un tranzistor de mica putere (releul fiind de la o alarma), de aceea contactul nu tine nici bobina unui releu. Am incercat sa fac un montaj cu un amplificator operational pentru cuplare, dar montajul se extinde foarte mult (eu vreu sa intre totul in carcasa senzorului). Se mai poate cupla cu un tranzistor BC557, dar acesta este senzibil la socuri electrice si jonctiunea cedeaza usor.
mister_rf
7th May 2007, 22:36
Nu este nevoie de un AO, se poate folosi un simplu tranzistor. De exemplu un tranzistor darlington. In functie de cum se comporta senzorul intre bornele N si C, deci daca obtii tensiune sau nu, se poate adapta o schema cu polarizarea tranzistorului din exterior sau fara polarizare externa, in asa fel incat sa fie blocat in lipsa si deschis la detectarea prezentei in raza de actiune.
Nu am inteles cum ai conectat releul exterior. La ce tensiune a fost alimentat?
miron1947
7th May 2007, 23:43
QUOTE(EK90 @ May 7 2007, 23:18)

Salut! Am cumparat un senzor de miscare de la un targ din Ploiesti. Nu imi pusesem in gand sa fac o astfel de achizitie, dar totusi l-am cumparat pentru ca l-am gasit la un pret de mimic (4 RON). Senzorul detecteaza miscarea foarte bine de la aprox. 3-4m (se aprinde un LED in carcasa), dar nu am idee cum sa il conectez la un consumator. Se alimenteaza la 12V si are inca 4 borne (N, C. T. T) pe langa cele de + si -. Pe bornele T, T este conectat un cntact intern antiefractie. Intre bornele N si C senzorul pune un contact cand nu detecteaza miscare, dar contactul nu este pus cu un releu ci probabil cu un tranzistor de mica putere (releul fiind de la o alarma), de aceea contactul nu tine nici bobina unui releu. Am incercat sa fac un montaj cu un amplificator operational pentru cuplare, dar montajul se extinde foarte mult (eu vreu sa intre totul in carcasa senzorului). Se mai poate cupla cu un tranzistor BC557, dar acesta este senzibil la socuri electrice si jonctiunea cedeaza usor.Puneti o dioda de protectie(1n4007) pe releu(cu catodul spre + sursei) in paralel cu bobina releului pentru a nu mai fi strapuns tranzistorul.
EK90
10th May 2007, 20:12
Am incercat cu un tranzistor (e adevarat nu cu darlington) BC557, dar senzorul asta a fost folosit si cred ca cel care l-a avut inainte nu l-a folosit cu releu , ci a incercat sa puna un contact fara releu. Am cautat date despre senzor si am vazut ca in mod normal senzorul pune un contact de max. 100mA si 12V. Acum daca ii dau 12V sa imi puna un contacat gasesc intre cele 2 fire care ar trebui sa aiba continuitate o rezistenta de 10R si in capatul celalalt imi ajung cam 7V. M-am gandit sa pun un tiristor care sa-l comand cu aia 7V. Deocamdata nu a mers decat cu A.O. In el are o rezistenta SMD innegrita si de-acolo am tras concluzia ca a fost suprasolicitat. O sa incerc si cu un darlington.
Va multumesc! Daca mai aveti idei le astept cu placere.
feretech
10th May 2007, 21:37
QUOTE(EK90 @ May 10 2007, 20:12)

Am incercat cu un tranzistor (e adevarat nu cu darlington) BC557, dar senzorul asta a fost folosit si cred ca cel care l-a avut inainte nu l-a folosit cu releu , ci a incercat sa puna un contact fara releu. Am cautat date despre senzor si am vazut ca in mod normal senzorul pune un contact de max. 100mA si 12V. Acum daca ii dau 12V sa imi puna un contacat gasesc intre cele 2 fire care ar trebui sa aiba continuitate o rezistenta de 10R si in capatul celalalt imi ajung cam 7V. M-am gandit sa pun un tiristor care sa-l comand cu aia 7V. Deocamdata nu a mers decat cu A.O. In el are o rezistenta SMD innegrita si de-acolo am tras concluzia ca a fost suprasolicitat. O sa incerc si cu un darlington.
Va multumesc! Daca mai aveti idei le astept cu placere.
Cu un optocuplor nu ar fi mai simplu?Intrarea inseriezi cu ledul iar la iesire un triac.
Feretech
lucianf
11th May 2007, 09:32
De obicei iesirile de la astfel de senzori sunt pe releu (reed - monat pe cablaj). Nu cred ca are iesirea pe tz (open collector sau altceva)...pt ca nu se stie in ce tip de centrala efractie va fi montat, etc.
TT = Tamper (daca deschizi carcasa senzorului sa-l pacalesti, se deschide cu un microcontact si-ti genereaza alarma)
NC = Normal close. Cand ai miscare, se deschide contactul din releu.
Acel releu nu duce sarcina mare...deci daca vrei sa-ti actioneze ceva de putere, ai nevoie de un montaj extern, separat.
EK90
11th May 2007, 21:10
senzorul nu are releu incorporat, cred ca pune contactul printr-un tranzistor.
O sa incerc si cu un optocuplor ca ar fi singura sansa ca sa mearga sigur.
Va multumesc pt. raspunsuri!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.