A murit Octavian Paler...
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

ciureanuc

a murit octavian paler...
mai multe cuvinte... va las pe voi sa le spuneti. :|
ILoveMyBunny
Odihneasca-se in pace. Tot respectul pentru acest mare om.

duculeana
Mare om, mare caracter! A rezistat atat pe baricadele comunismului cat si in salbaticia capitalismului. Analizele sale politice au fost de fiecare data taioase.
http://realitatea.net/60093_Ultima-ora--Oc...din-viata-.html
Odihneste-te in pace, maestre!
fanariotul
Cel care a lansat sintagma "Mitocan Autentic".

Un om care avea o pensie de 8 milioane rol, catalogat de potocalii drept senil. death.gif

Probabil ca era oligarh sau mogul...
tihomir
De batranete, de ce altceva?

Dumnezeu sa-l ierte, desi nu l-am idolatrizat niciodata.
Dan Gogoncea
Dumnezeu sa-l ierte!
tomaso
QUOTE(fanariotul @ May 7 2007, 19:24) *
Cel care a lansat sintagma "Mitocan Autentic".

Un om care avea o pensie de 8 milioane rol, catalogat de potocalii drept senil. death.gif

Probabil ca era oligarh sau mogul...

Probabil ca tu nu esti capabil sa fii decent, nici macar cand moare un om.
Si aici faci politica disgust.gif

landscape10
RIP
dracon
Requiescat In Pace
Mikexe

Sa-i fie tarana usoara!
Unul dintre putinii ziaristi obiectivi care mai ramasesera.
Un mare Roman.
Ivanitch
Dumnezeu sa-l ierte.

Mi-a placut in anii 90, cand lucra la Romania Libera.
fanariotul
QUOTE(tomaso @ May 7 2007, 20:30) *
Probabil ca tu nu esti capabil sa fii decent, nici macar cand moare un om.
Si aici faci politica disgust.gif

Ma asteptam sa te dai rotund atunci cand useri portocalii, cu vechime, pe care-i stii foarte bine altminteri, il faceau senil.

Acum te dai ipocrit pe aici...lasa-ma ca scarba e prea mare pentru astia ca voi, care-l injurati in timpul vietii, iar acum va dati piosi.
gabibyte
Avea probleme cu inima din cate am inteles.
Mare pacat. Totdeauna imi facea placere sa il ascult la Sinteza Zilei
trestie-de-balta
sa-i fie tarana usoara si sa aiba discipoli pe masura.
data
Dumnezeu sa il odihneasca
tomaso
QUOTE(fanariotul @ May 7 2007, 19:44) *
Ma asteptam sa te dai rotund atunci cand useri portocalii, cu vechime, pe care-i stii foarte bine altminteri, il faceau senil.

Acum te dai ipocrit pe aici...lasa-ma ca scarba e prea mare pentru astia ca voi, care-l injurati in timpul vietii, iar acum va dati piosi.

Eu nu l-am injurat niciodata si nu mi-as fi permis sa il fac senil. Din principiu.
askey
"Ne scapa mereu cate ceva in viata, de aceea trebuie sa ne nastem mereu"- Marin Sorescu
dragospas
OCTAVIAN PALER
A ÎNCETAT DIN VIAȚĂ

Scriitorul Octavian Paler a încetat din viață în această seară, în urma unui atac de cord. Avea aproape 81 de ani și până în ultima clipă a lucrat, a scris și s-a bucurat de viață. Maestrul Octavian Paler era invitat special al lui Mihai Gâdea la emisiunea „Sinteza Zilei”. Un om cu o minte tânără și cu un spirit mereu viu, așa și-l aduc aminte pe maestrul Paler toți cei care l-au cunoscut. Reputat jurnalist și editorialist, comentator al fenomenelor politice și culturale românești, Octavian Paler a plecat dintre noi lăsând un mare gol în urmă. Înainte de toate însă, odată cu Paler ne-a părăsit un mare gânditor, poate unul dintre puținii adevărați maeștri ai gândurilor.

Filosoful și scriitorul Octavian Paler s-a născut la 2 iulie 1926, în satul Lisa din județul Brașov. După ce a terminat școala primară, în 1937 a fost primit cu bursă în Colegiul Spiru Haret din București. A urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie și, în același timp, Dreptul. În perioada studenției a lucrat nopțile ca hamal în Gara de Nord, iar din banii astfel obținuți își cumpăra cărți.

Între anii 1965 și 1970, Octavian Paler a fost numit vicepreședinte al Comitetului de Radiodifuziune și Televiziune, iar din 1970 a fost redactor-șef la cotidianul România Liberă. A fost dat afară pentru atitudinea sa anticeaușistă.

A fost persecutat de Securitate din cauza viziunilor sale pro-occidentale și de critică la adresa PCR și a lui Nicolae Ceaușescu. I s-a stabilit domiciul forțat și i s-au interzis mai multe activități în lumea artistică.

După 1989, Octavian Paler a pus bazele „Grupului pentru Dialog Social”, împreună cu Ana Blandiana și Gabriel Liiceanu. Editorialist al ziarelor „România Liberă”, „Cotidianul” și „Ziua”, Octavian Paler a criticat în mod constant întreaga clasă politică din România, despre care spunea: „Sunt consternat că s-au găsit atâtea canalii care s-au repezit să facă averi nemărginite și să facă demagogie pe tema democrației la noi, sunt consternat că poporul român a îndurat și a consfințit asta. Detest politica și politicienii. Nu aș fi putut face niciodata politică”.

Antena3.ro
sexterminator
odihneste-te in pace maestre...
si in linistea dupa care tanjeai in timpul vietii...

nu eram cel mai aprig discipol al lui, insa nu pot sa nu retin, si sa amintesc, in memoria lui, cateva sclipiri ale unui suflet cautator de iubire si insetat de sens

"Nu e nebun cel care si-a pierdut ratiunea,ci acela care si-a pierdut tot in afara de ratiune"
- Scrisori Imaginare

"Sa nu uiti ca orice asteptare e provizorie chiar daca dureaza toata viata."
- Viata pe un peron

"Tot ce există în mine ca seriozitate provine din lumea copilăriei."
- Autoportret într-o oglindă spartă

si mai ales
''Nu dispretui lucrurile mici; o lumanare poate face oricand ceea ce nu poate face soarele niciodata:
sa lumineze in intuneric''
- Scrisori imaginare

Acum poate ca are tot timpul din lume, si mai ales de peste lumi, sa admire Frumusetea, sa iubeasca, sa inteleaga, sa se topeasca, sa-si rezerve bucuria de a fi in tot - si peste toate...

Flipper
"Să iubești nebunește este forma supremă a iubirii" - Octavian Paler, într-unul din ultimele sale interviuri.

La revedere, maestre.
Rákóczi II
QUOTE(Flipper @ May 7 2007, 21:17) *
"Să iubești nebunește este forma supremă a iubirii" - Octavian Paler, într-unul din ultimele sale interviuri.

La revedere, maestre.

Maestrul avea dreptate.
Si eu, nesuferitul Rákó, am lacrimat putin cand am aflat ca Octavian Paler nu mai este, - pentru ca fara el si spiritul sau VIU SI ACID, dar DREPT SI CRITIC CU TOTI POLITICIENII, - scena Romaneasca e mai saraca...

Il deplang sincer pe Maestru si in semn de respect pentru El, - ma retrag de pe forum pana maine.

Consider ca ar fi o impietate la memoria Maestrului daca as participa la diverse "certuri", astazi.

Si-a dorit mereu o lume mai buna, AICI...
Insa nu o va gasi decat DINCOLO.

Dumnezeu sa-l ierte pe Domnul Paller.

Requiescat in Pace.
Flipper
Cotidianul publică mâine ultimul editorial al lui Octavian Paler. Iată primele două paragrafe:

Un pericol ignorat
de Octavian Paler
Exprim aici nu o certitudine, ci o teama. Ne asteapta surprize urite?

Julien Green se referea la Germania nazista cind a remarcat in „Jurnalul“ sau: „Nimic nu-i mai plicticos decit o dictatura. Toata lumea in uniforma si in cadenta!“ Dar nici dictatura comunista n-a fost mai „distractiva“. Aceleasi ipocrizii, aceleasi lasitati, aceleasi potemkiniade si, mai ales, aceeasi frica, baza psihilogica a oricarei dictaturi. Cei mai in virsta pot confirma, insa, ca a existat si ceva care se impotrivea „plictiselii“: convingerea ca, sub ea, exista o presimtire a unei solidaritati negative, datorita careia nu eram, de fapt, singuri nici cind eram singuri.

„Democratia“ dubioasa de azi (cu autoritatea tuturor institutiilor compromisa!) nu e deloc plicticoasa. Produce scandaluri zilnic si, uneori, chiar de mai multe ori pe zi, cu ajutorul televiziunilor, interesate doar de rating. In schimb, despre ce solidaritate mai putem vorbi? Despre ce ideal comun? Despre ce asteptare a tuturor? Am vazut batrini ofiliti de mizerie, inghesuindu-se sa-l „atinga“ pe Basescu. Ce-i facea sa fie atit de sensibili la demagogie? Sa fie la noi lehamitea atit de aproape de nevoia de mesianism? Am vazut tineri pentru care a fi cineva „cool“ tine loc de ideal national. Si cum sa-mi explic usurinta cu care flecarim pe teme grave? Oare nu ne putem ridica nici in momentele de cumpana deasupra defectului de a nu lua aproape nimic in serios? Chiar nu ne dam seama ce poate iesi din „razboiul civil psihologic“care sfisie azi Romania?

[...]

mai mult: http://host2.cotidianul.ro/index.php?id=10...Hash=97cf432a3o

Lucid până la sfârșit.
adrian1956
La revedere maestre. PACAT.
data
QUOTE(Flipper @ May 7 2007, 21:29) *
Cotidianul publică mâine ultimul editorial al lui Octavian Paler. Iată primele două paragrafe:

Un pericol ignorat
de Octavian Paler
Exprim aici nu o certitudine, ci o teama. Ne asteapta surprize urite?

Julien Green se referea la Germania nazista cind a remarcat in „Jurnalul“ sau: „Nimic nu-i mai plicticos decit o dictatura. Toata lumea in uniforma si in cadenta!“ Dar nici dictatura comunista n-a fost mai „distractiva“. Aceleasi ipocrizii, aceleasi lasitati, aceleasi potemkiniade si, mai ales, aceeasi frica, baza psihilogica a oricarei dictaturi. Cei mai in virsta pot confirma, insa, ca a existat si ceva care se impotrivea „plictiselii“: convingerea ca, sub ea, exista o presimtire a unei solidaritati negative, datorita careia nu eram, de fapt, singuri nici cind eram singuri.

„Democratia“ dubioasa de azi (cu autoritatea tuturor institutiilor compromisa!) nu e deloc plicticoasa. Produce scandaluri zilnic si, uneori, chiar de mai multe ori pe zi, cu ajutorul televiziunilor, interesate doar de rating. In schimb, despre ce solidaritate mai putem vorbi? Despre ce ideal comun? Despre ce asteptare a tuturor? Am vazut batrini ofiliti de mizerie, inghesuindu-se sa-l „atinga“ pe Basescu. Ce-i facea sa fie atit de sensibili la demagogie? Sa fie la noi lehamitea atit de aproape de nevoia de mesianism? Am vazut tineri pentru care a fi cineva „cool“ tine loc de ideal national. Si cum sa-mi explic usurinta cu care flecarim pe teme grave? Oare nu ne putem ridica nici in momentele de cumpana deasupra defectului de a nu lua aproape nimic in serios? Chiar nu ne dam seama ce poate iesi din „razboiul civil psihologic“care sfisie azi Romania?

[...]

mai mult: http://host2.cotidianul.ro/index.php?id=10...Hash=97cf432a3o

Lucid până la sfârșit.

nici pe un asemnea topic nu te poti abtine? nono.gif
vasilas_1
R.I.P.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.