sergiudv
5th May 2007, 21:29
salut,
nu sunt electronist, dar caut de ceva vreme unul care sa poata sa ma ajute si nu gasesc desi problema este simpla dar cred ca nu explic eu cum trebuie.
Problema mea este urmatoarea:
Trebuie sa incalzesc un fir de nichelina pe care o folosesc ca sa indoi plexic. Nimic complicat intind cu un arc nichelina la 1mm sub nivelul mesei pun plexicul deasupra, se incalzeste exact pe portiunea aia si apoi se poate indoi.
Trebuie sa pot sa reglez curentul prin firul de nichelina adica sa pot sa reglez temperatura la care se incalzeste nichelina.
Solutia mea este simpla dar periculoasa. In serie cu nichelina am legat un radiator (suflanta) care are mai multe trepte de reglare si le-am bagat in priza. Suflanta avand mai multe trepte pot sa reglez curentul prin nichelina. Totul merge foarte bine cu exceptia ca poti sa te curentezi destul de usor.
Deci as dori o schema ca sa pot alimenta nichelina mea la o tensiune mai mica 24 sau 12V si sa pot regla cumva curentul prin nichelina.
Va multumesc
sergiudv
6th May 2007, 06:25
Multumesc pt ca mi-ati raspuns asa de prompt
rezistenta firului de nichelina nu cred ca o pot determina pt ca il schimb destul de des cam o data la 2 saptamani si sigur nu are aceasi lungime. Oricum suflanta are 3 trepte, eu o folosesc la treapta 2 sau 3 si pe ea scrie ca are 2200W deci banuiesc ca la ultima treapta trece un curent de 1A prin fir.
Dar am uitat sa precizez ceva. Nu stiu sa explic in termeni de electronica dar eu folosesc aceasta suflanta si pentru ca sa reglez nivelul de intindere a firului de nichelina. firul de nichelina este fix intr-un capat si in celalalt are un arc cu cat cresc treapta firul se incalzeste mai tare dar se si lungeste. Problema mea este sa pot sa controlez aceasta alungire cumva mai fin adica sa nu depind de treptele suflantei care sunt fixe. cred ca daca trece un curent maxim de 1A prin fir este suficient doar ca ar trebui sa pot sa reglez ceva mai fin.