joohnny
13th April 2007, 10:23
Cele 10 Porunci in detaliu
1. Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Care te-a scos din pamântul Egiptului si din casa robiei. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine!
2. Sa nu-ti faci chip cioplit si nici un fel de asemanare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, si din câte sunt pe pamânt, jos, si din câte sunt în apele de sub pamânt! Sa nu te închini lor, nici sa le slujesti, ca Eu, Domnul Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina parintilor ce Ma urasc pe Mine, pâna la al treilea si al patrulea neam, si Ma milostivesc pâna la al miilea neam catre cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.
3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau în desert, ca nu va lasa Domnul nepedepsit pe cel ce ia în desert numele Lui.
4. Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa în acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau: sa nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramâne la tine, Ca în sase zile a facut Domnul cerul si pamântul, marea si toate cele ce sunt într-însele, iar în ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvântat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o.
5. Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi pe pamântul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l va da tie.
6. Sa nu ucizi!
7. Sa nu fii desfrânat!
8. Sa nu furi!
9. Sa nu marturisesti strâmb împotriva aproapelui tau!
10. Sa nu doresti casa aproapelui tau; sa nu doresti femeia aproapelui tau, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui si nici unul din dobitoacele lui si nimic din câte are aproapele tau!
Cele 10 Porunci pe scurt
1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.
3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert.
4. Adu-ti aminte de ziua Domnului (ziua a saptea, Sabatul) si o cinsteste.
5. Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant.
6. Sa nu ucizi.
7. Sa nu fii desfranat.
8. Sa nu furi.
9. Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau.
10. Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau.
Lasandu-le la o parte pe cele care tin de viata personala a fiecarui om (poruncile 5,6,7,8,9 si 10), crestinii calca cel putin una din primele 4 porunci (care au legatura cu inchinarea).
Ortodocsii si catolicii calca cu predilectie urmatoarele porunci:
1. Au alti dumnezei (sfintii sau fecioara Maria)
2. Se inchina la icoane (reprezentari, asemanari)
3. Iau in desert numele Domnului (pt ca au schimbat invataturile lui Iisus)
4. Calca ziua de odihna (Sabatul=Sambata, in orice limba de pe pamant). De retinut este faptul ca Sabatul a fost instituit inca de la Creatiune (nu a fost pentru evrei). Este memorialul Creatiunii. Inchinarea catre Creator.
Marea majoritate a protestantilor calca in special poruncile:
3. Iau in desert numele Domnului (prin micile schimbari aduse invataturii lui Iisus, mostenite de la catolici)
4. Calca ziua de odihna (se inchina, la fel majoritatea crestinilor in ziua 1 a saptamanii, ziua invierii)
Am cautat si am gasit 4 (biserici, confesiuni) care inca tin si porunca a 4-a. Evreii, baptistii de ziua a saptea, adventistii de ziua a saptea si reformistii.
Unii zic ca cele 10 Porunci nu mai sunt valabile. Ca au fost "pironite" la Cruce. Altii le interpreteaza cum vor ei.
Cateva texte din Biblie referitoare la cele 10 porunci.
Matei 5:17 Sa nu credeti ca am venit sa stric Legea sau Proorocii; am venit nu sa stric, ci sa împlinesc.
Luca 16:17 Este mai lesne sa treaca cerul si pamântul decât sa cada o singura frântura de slova din Lege.
1 Corinteni 7:19 Taierea împrejur nu este nimic, si netaierea împrejur nu este nimic, ci pazirea poruncilor lui Dumnezeu.
1 Ioan 2:3 Si prin aceasta stim ca Îl cunoastem, daca pazim poruncile Lui.
1 Ioan 2:4 Cine zice: "Îl cunosc", si nu pazeste poruncile Lui, este un mincinos, si adevarul nu este în el.
1 Ioan 3:22 Si orice vom cere, vom capata de la El, fiindca pazim poruncile Lui, si facem ce este placut înaintea Lui.
1 Ioan 3:24 Cine pazeste poruncile Lui, ramâne în El, si El în el. Si cunoastem ca El ramâne în noi prin Duhul, pe care ni L-a dat.
1 Ioan 5:3 Caci dragostea de Dumnezeu sta în pazirea poruncilor Lui. Si poruncile Lui nu sunt grele;
2 Ioan 1:6 Si dragostea sta în vietuirea dupa poruncile Lui. Aceasta este porunca în care trebuie sa umblati, dupa cum ati auzit de la început.
Apocalipsa 12:17 Si balaurul, mâniat pe femeie, s-a dus sa faca razboi cu ramasita semintei ei, care pazesc poruncile lui Dumnezeu, si tin marturia lui Isus Hristos.
Apocalipsa 14:12 Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus.
De remarcat, nu scrie nicaieri sa pazim doar 8, doar 9.. ci toate poruncile.
-------------------------
Cei care se bazeaza pe urmatorul text, spunand ca au fost desfiintate, pot fi usor convinsi:
Coloseni 2:14 A sters zapisul cu poruncile lui, care statea împotriva noastra si ne era potrivnic, si l-a nimicit, pironindu-l pe cruce.
Zapis = document = cartea legii (legea ceremoniala a evreilor, privitoare la jertfe)
Legea ceremoniala a fost scrisa pe ZAPIS...
Cele 10 porunci au fost scrise pe PIATRA!!!!
Asadar, Iisus a desfiintat legea ceremoniala (legea jertfelor) nu cele 10 Porunci.
Deuteronomul 31:26 "Luati cartea aceasta a legii, si puneti-o lânga chivotul legamântului Domnului, Dumnezeului vostru, ca sa fie acolo ca martora împotriva ta.
Exodul 32:16 Tablele erau lucrarea lui Dumnezeu, si scrisul era scrisul lui Dumnezeu, sapat pe table.
Deuteronomul 10:2 Eu voi scrie pe aceste doua table cuvintele care erau scrise pe tablele dintâi pe care le-ai sfarâmat, si sa le pui în chivot
Evrei 9:4 El avea un altar de aur pentru tamâie, si chivotul legamântului, ferecat peste tot cu aur. În chivot era un vas de aur cu mana, toiagul lui Aaron, care înfrunzise, si tablele legamântului.
P.S. Am studiat Biblia si doctrinele bisericilor. Si acesta e punctul meu propriu de vedere, fara a fi influentat de o biserica sau o confesiune anume !!! Astept parerile voastre, ale celor care se considera crestini, pareri crestinesti, fara jigniri si alte chestii de-astea.
dilla
14th April 2007, 23:40
Decalogul va fi intotdeauna actual. Decalogul se adresa nu numai evreilor si numai oamenilor din vechime. Sa nu furi, sa nu omori, sa nu traiesti in desfrau, erau si sunt "piatra fundamentala de neclintit a oricarei societati din toate timpurile".
Pentru ca nu-l respecta omenirea s-a vazut nevoita sa dea milioane de legi, pe care oricum nu le stie nimeni" cum spunea un mare teolog.
Omul de azi, increzut in sine, a incercat sa sfarame tablele din piatra cu poruncile lui Dumnezeu. Nu avem nevoie de legi antice! Cu cat slabeste influenta decalogului asupra omenirii, cu atat avem nevoie de mai multe legi si politie; dar acestea vor dovedi ca un catehism valoreaza mai mult decat un pluton de politisti.
In anul 1926 s-a calculat cate legi exista in SUA. 10 milioane. Nu exista om pe lume care sa fi putut sa le citeasca macar o singura data in viata. Si in tot acel timp nu exista loc unde sa se intample atatea crime si furturi.
Zece milioane de legi (porunci umane) si multe faradelegi sau zece porunci ale lui Dumnezeu - viata fericita, viata umana!"
dilla
14th April 2007, 23:56
Daca il ador pe Isus Cristos nu este normal sa-i respect si mama, pe Fecioara Maria? Catolicii si ortodocsii o iubesc, o venereaza, dar nu o adora! Numai pe Dumnezeu il adora! La fel si cu sfintii.
De exemplu, catolicii spun in rugaciuni: "Roaga-te pentru noi Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, ca sa ne facem vrednici de fagaduintele lui Cristos".
Oriunde il cauti pe Isus o gasesti langa el si pe Fecioara Maria! In timpul Craciunului, in timpul refugierii in Egipt, in casa din Nazaret, langa cruce etc.
Isus ne-a dat-o in Vinerea Mare pe mama sa ca Maica Santa: "Femeie, iata fiul tau! Fiule, iata mama ta"!
Crestinii sarbatoresc duminica zi de sarbatoare in cinstea invierii Domnului nostru Isus Hristos si a Pogorarii Duhului Sfant!
Sfantul Toma spune in Apocalipsa Domnul mi-a furat mintile intr-o zi de duminica.
SHTIRLITZ
15th April 2007, 08:58
1. Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Care te-a scos din pamântul Egiptului si din casa robiei. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine!
Sa ti spun ce reise din asta. Dumnezeu i-a scos din Egipt, deci trebuie sa creada in El drept multumire. In restul Dumnezeilor sa nu creada pentru ca nu s-a implicat in scoaterea evreilor din egipt?