Pomii fructiferi nu mai pot fi plantati la gard

turbo trabannt
Pomii fructiferi nu se plantează lângă gard

realitatea.net
Marți 10 Aprilie 2007, 13:33

Pomii fructiferi nu vor mai fi plantați oriune și oricum! Ministerul Agriculturii a introdus, începând cu această lună, reguli noi pentru cei care vor pomi fructiferi în propria curte ori grădină. Nu au scăpat de reglementări nici copacii răzleți!

Potrivit legii pomiculturii, valabilă din această lună, cei care vor să planteze pomi fructiferi în grădini și curți trebuie să respecte anumite distanțe față de proprietatea vecinilor: doi metri de la gard în cazul pomilor de talie mică și trei, în cazul celor mai înalți.

Noua lege a pomiculturii introduce reguli stricte și în privința tăierii pomilor fructiferi. Astfel, nucii și castanii pot fi tăiați doar pe bază de autorizație, obținută de la Direcția Agricolă Județeană. Cererea trebuie depusă cu cel puțin o lună mai devreme și numai dacă nucul este foarte bătrân sau uscat. Excepție sunt cazurile în care, primăria vrea să construiască ceva pe locul unde crește nucul!

Ministerul spune aceste reguli fac parte din sistemul european de bune practici, iar Ministerul Agriculturii vrea să sprijine cu bani asociațiile pomicole și pe cele care respectă aceste reguli.

mad.gif
trestie-de-balta
cand s-o respecta legea in romania, eu voi fi demult oale si ulcele happy.gif
turbo trabannt
QUOTE(trestie-de-balta @ Apr 11 2007, 04:43) [snapback]2680152[/snapback]
cand s-o respecta legea in romania, eu voi fi demult oale si ulcele happy.gif

de acord. problema este insa cand ai un vecin dus cu capul in stare sa te reclame, legea ii tine isonul cursing.gif
romaximusro
intr-un fel mi se pare normal. Poate eu ca vecin nu vreau ca copacul ala sa tina umbra si tot asa. Atata timp cat e proprietatea lui , cred ca poate avea pretentia sa nu aiba copaci de la vecini. Eu tin minte si acum cate certuri am avut cu un tampit care tot trecea la noi in curte sa culeaga poamele date de copacii pusi de el. laugh.gif
turbo trabannt
QUOTE(romaximusro @ Apr 11 2007, 19:41) [snapback]2682350[/snapback]
intr-un fel mi se pare normal. Poate eu ca vecin nu vreau ca copacul ala sa tina umbra si tot asa. Atata timp cat e proprietatea lui , cred ca poate avea pretentia sa nu aiba copaci de la vecini. Eu tin minte si acum cate certuri am avut cu un tampit care tot trecea la noi in curte sa culeaga poamele date de copacii pusi de el. laugh.gif

citeste mai atent stirea.nu vei putea planta pomi fructiferi la o distanta mai mica de 2-3 metri de gardul vecinului. daca ai o deschidere la teren de 10 m e perfect: doar pe mijloc poti pune pomi cursing.gif

in schimb poti pune stejar, baobabi, tuia , brazi, salcii cati cuprinde. de parca ghinde si conuri nu cad in curtea vecinului.

si apoi vecinul tau e magar: pana si in bucale regula bunului simt este ce cade din pom in curtea ta e al tau .
RoVal1972
QUOTE(romaximusro @ Apr 11 2007, 09:41) [snapback]2682350[/snapback]
Eu tin minte si acum cate certuri am avut cu un tampit care tot trecea la noi in curte sa culeaga poamele date de copacii pusi de el. laugh.gif

Trebuia sa-l iei la suturi !. Sa-si taie crengile care ii atarnau peste gardul tau...
romaximusro
pai de luat l-am luat, da era un mos tampit laugh.gif rad si acum cand imi aduc aminte ca odata s-a enervat asa de tare mutul incat a chemat-o pe nevasta sa ne arate fundul laugh.gif deh.. taranoi ce sa zic
adadoi
dar langa gard spre drum se mai pot planta pomi?
Eu vreau multi pomi in gradina, langa terenul meu pe doua laturi este drum de servitute, nu vor fi case, vecini eventual peste drum, la 7 metri. Se aplica regula asta?
aiptek
QUOTE(turbo trabannt @ Apr 11 2007, 10:19) [snapback]2682470[/snapback]
citeste mai atent stirea.nu vei putea planta pomi fructiferi la o distanta mai mica de 2-3 metri de gardul vecinului. daca ai o deschidere la teren de 10 m e perfect: doar pe mijloc poti pune pomi cursing.gif

in schimb poti pune stejar, baobabi, tuia , brazi, salcii cati cuprinde. de parca ghinde si conuri nu cad in curtea vecinului.

si apoi vecinul tau e magar: pana si in bucale regula bunului simt este ce cade din pom in curtea ta e al tau .

ioi doamne si cand ma gandesc ca anul trecut la tara la bunici am plantat 10 pomi chiar langa gardul vecinilor, nu au un metru distanta.Eee, de stiam lucrul asta anul trecut nu acuma.Vecinii nu au avut nimic impotriva, ziceau ca o sa mance si ei peste cativa ani pere din pomii aceia wink.gif
uledu
la casa parintilor vecinul ( spre sud) si-a plantat, acum vreo 15 ani, 2 nuci la aproximativ 1 metru de gard. nono.gif sa vedeti umbra de la nucii aia, nu creste nici iarba sub ei. sunt la 2 metri unul de altul. noroc ca ce pica la noi este al nostru.

marcelb
Si pomii astia trebuie pusi cu cap, nu oriunde ii pui iti aduc foloase.
Uite aici un articol interesant pe tema asta:
http://www.casesigradini.ro/revista/a/16/C...-locul-potrivit

This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.