Nu-mi dau seama cat de dreapta o fi fost placa la tine in apartament, insa pot sa-ti spun cu certitudine ca la mine au intrat 15 saci de sapa autonivelanta: 6 si 4 pe dormitoare si 5 pe living. La inceput am estimat 10 si a trebuit sa mai cumpar 5. Sa stii ca o incarcare de 375 de kile doar ca sa nivelezi 3 camere, nu-i putin... Tot ce-i posibil ca placa de beton armat sa fie dreapta pentru ca au lucrat cu cofraje metalice, doar ca peste ea vine o sapa de 3-5 cm trasa de mana cu dreptarul (de necalificati). Nu poti decat sa speri ca-i dreapta, desi pare...
Si, fara rautate, laba aia ca zapada si cu piticii ei sunt cam pociti. Sa nu mai zic in ce culori de bazar sunt pictati. Si chiar daca le-or fi placand copiilor, nu-i necesar... Asa luam si-un lion king si tragem si un cotet cu iepurasi, vreo doi ponei, motociclete de politie pe baterii si gata-i balciu. Eu, personal, prefer sa nu ma mut la disneyland.
Cateva sugestii in vederea iminentei receptii:
1. DE VAZUT:
- Fisuri pe peretii facuti din gipscarton. Apar la rosturile orizontale si verticale dintre placi (desteptii, la dubla placare au pus placile rost pe rost si nu au acoperit rosturile de la primul strat cu placa de la al doilea).
- Preferabil de facut receptia mai pe seara. La lumina artificiala se pot repera mai bine defectele peretilor. Credeti-ma sunt destule.
- Zgarieturi pe geamuri, tamplarie.
- Atentie la tevile de gaz. Au fost spoite superficial cu zugraveala (partile dinspre tavane si pereti nici macar) si deja se vad pete de rugina pe ele. Daca nu le vedeti nu inseamna ca nu-s acolo ci ca s-a mai dat un strat, proaspat. Vor aparea in timp. Preferabil sa cereti vopsirea cu vopseluri mai rezistente.
- Planeitatea suprafetelor cu gresie si faianta. Nu e de dorit sa fie placi cu muchii iesite in afara, mai ales la pardoseli. Te poti zdreli la degete sau chiar impiedica de ele.
- Atentie la pragul exterior al usii de la balcon. La unele apartamente l-am vazut neplacat.
2. DE VERIFICAT:
- Golurile de aer sub placile de gresie. Ciocaniti in ele, cu o coada de matura, de exemplu. Daca suna diferit, nu-i de bine, mai ales pe marginile placilor. In acest caz, nu va lasati nevasta sa umple pe gresie incaltata cu pantofi cu tocuri.
- Rezistenta peretilor placati cu faianta. Impingeti-i cu umarul. Preferabil sa crape faianta inainte de a lua apartamentul in primire, nu dupa. Unii pereti se mai misca pentru ca nu au fost fixati ca lumea, am patit-o chiar eu...
- Pantele gresiei la bai se verifica turnand un pahar de apa pe jos. Daca se scurge spre sifon e bine, daca nu, nu. Aacelasi lucru e valabil si pentru blatul de lucru la bucatarie. Ar fi bine ca apa sa n-o ia spre perete, ca de-acolo n-o mai scoateti daca-i suc de rosii.
- Daca sunteti fumatori se poate verifica foarte simplu ventilatia la bai. Fumati in ele. Daca nu sunteti, o tigara nu strica asa mult...
- Topaiti pe parchet

. Sincer, doar asa va veti da seama daca misca sau are gauri sub el.
- Intrerupatoarele. Cele incluse in pachetul de baza sunt cam slabe calitativ, dar isi fac treaba pana va cumparati altele. Apasatile in mod repetat ca sa vedeti daca functioneaza corect. Preferabil de verificat si prizele, ca sa n-aveti surprize dup-aia.
- Inaltimea hotei. Ideal ar fi sa se poata vedea si intr-o oala mai inalta, fara oglinda de la pudriera. In aceeasi ordine de idei, verificati rezistenta fundurilor sertarelor de la mobila de bucatarie, alinierea manerelor, rezistenta balamalelor, etc.
- Pervazele de la ferestre trebuie sa aiba inclinatie spre camera. Daca nu, se strange apa pe ele. Si picurator, ca sa nu se prelinga pe perete, ca-l pateaza.
3. SFATURI:
- Cereti sa vi se livreze odata cu apartamentul si cateva placi de gresie si faianta, de rezerva. Cine stie...
- Cereti certificatele de garantie pentru toata aparatura. Sa nu se piarda pe undeva.
- Nu va sfiiti sa intoarceti marfa pe toate fetele. Ca la magazin.
- Poate e bine, daca stiti sa-l folositi, sa aveti un boloboc la voi. Si o ruleta, ca sa masurati si sa calculati suprafetele finale.
Daca cineva mai are sugestii ce mie mi-au scapat, il invit sa le impartaseasca.