i0nutzb
7th March 2004, 01:02
Alt text care nu-mi apartine... l-am gasit in calculator, nu stiu de unde...
Mica lamurire cu privire la tuningul auto
Pentru ca am primit mai multe mailuri pe tema : am masina X cum pot sa-i fac un tuning, sau cum sa o fac sa arate mai agresiv, ce tuning de motor pot sa-i fac, m-am decis sa scriu un mic articol despre ceea ce priveste tuningul auto.
Pentru cei mai putin familiarizati cu termenul de tuning auto, acesta nu inseamna neaparat schimbarea aspectului masinii in ceva foarte agresevisv, o masina umflata cu praguri, prize de aer, spoilere, eleroane exagerate. Nu vreau sa se inteleaga din asta ca sunt impotriva acestui aspect exterioar al masinilor, nu deloc chiar il agreez. Exista si un un tuning exterior mai " moderat" care deseori trece neobservat dar el totusi schimba aspectul masinii. Tuning nu inseamna neaparat doar paraguri, eleroane, spoilere, exista si tuning interior ce are rol de schimbare a habitaclului masinii oferendui o tenta mai sportiva sau mai extravaganta, depinde de gustul fiecaruia; tuningul la motor ce are drept scop principal cresterea puterii motorului prin diverse mijloace.
Tuning Exterior
Spoilerele, pragurile, eleroanele, sunt cele mai evidentiate elemente de optica. Foarte important de stiut este ca ele nu au doar rol optic, in general fiecarui tip de masina firme specializate ai creeaza un asa numit Kit exterior ce este proiectat calculat la cel mai mic detaliu, si testat in tunele aerodinamice. Acest kit are rolul de a ghida curentii de aer . Exemplu: eleronul are rolul de acreste aderenta, curentii de aer la viteze mari actioneaza asupra acestuia marind forta de apasare pe partea din spate a masinii, astfel crescand aderenta.
Acum la noi nu se pune asa mare accent pe drenarea curentilor de aer (s-ar putea ca nici macar tunel aerodinamic sa nu avem), mai mult pe aspectul exterior. Noroc ca uzinele Dacia au facut masini mai putin late ca altfel ajungeam sa vedem Super Nove cu eleron de Doge Charger.
Astfel ca se pot adapta diferite tipuri si modele de kituri exterioare pe masinile dorite, schimbandule complet acestora infatisarea. Oricum un lucru e clar : nu va incepeti sa va contruiti tot felul de praguri, spoilere, si eleroane in ograda proprie s-ar putea sa va transformati masina intr-un mare chitchi. Si a mai apartut mai nou un tip de tuning nu stiu cum sa-l numesc, poate va vine voua vreo idee dar el apare sub urmatorul aspect: poti achizitiona din targ sau din piata diferite praguri, spoilere, eleroane pentru Dacia cu urmatoarele inscrisuri: GTI, Turbo, Renault… asteptam cu nerabdare variantele cu inscrisuri V12; NOS; Toyota Supra… (asta pentru ca am vazut cateva exemplare pe la noi, praguri pe Dacii 1300 pe care era inscriptionat GTI ). Mai bine va lasati la acest domeniu pe mana unor experti, exista zeci de firme in tara care si-au profilat domeniul de activitate pe tuning auto si ei cu siguranta stiu meserie.
Tot in cadrul Tuningului Exterior se incadreaza si alegerea unor jante sport, precum si a unor amortizoare sport. Ele au rol in cresterea stabilitatii masinii, dar au un puternenic efect si asupra exteriorului ( jantele).
Tuning Interior
La partea de interior ca si la partea de exterior ramane la latitudinea si imaginatia fiecaruia cum il concepe. Poti sa-ti pui blanita pe scaune, cu zeci de braduleti parfumati agatati de oglinda, idicatoare si ceasuri de bord fara rost, iconite si poza nevestei , leduri colorate care indica nu stiu ce…., sau poti sa-ti transformi interiorul masinii intrun adevarat bolid de raliu cu scaune sport, volan sport, covor de aluminiu, pedalier sport, bord si elemente de bord in culoarea tapiteriei. Firme specializate va pun la dispozitie o gama foarte variata de produse pentru schimbarea interiorului masinii. Pentru cei mai putin initiati in acest domeniu va recomand siturile SPARCO www.sparco.it; MOMO www.momo.it; OMP www.ompracing.it; SIMONIRACING www.simoniracing.it; Tot la interior eu as include si partea de sonorizare, la care nu prea am multe explicatii de dat doar sa fiti atenti la pozitionarea boxelor (inaltele sa nu fie separate de bass, iar boxele mai performante vin pozitionate in fata). Iar in cazul in care nu dispuneti de o instalatie audio performanta nu incercati sa iesiti in evidenta prin volumul dat la maxim si toate geamurile deschis,. Variantele de produse pentru interior fabricate prin turcia si comercializate prin targuri sunt urmatoarele: volan Dacia cu sigala de Mercedes sau Bmw; ceasuri Citzen; neon UV; casetofoane Domotec (fata rabatabila), boxe Domotec de (2000W), si multe alte technologii de ultima la care cunoscatorii si cei ce le achizitioneaza, cu siguranta le vor gasii o utilitate.
Tuning Motor
Ehhh aici ai mai complicat. La noi tuningul la motor s-a practicat cred inainte de a exista termenul de tuning, pentru ca in general tot romanul nu conteaza ce functie are in timpul saptamanii: senator, postas,programator,inginer in weekend sunt in fata blocului si isi demonteaza jumatate din masina si o monteaza la loc, mai schimba un ulei, mai sudeaza o aripa, mai curata un carburator scoate o planetara , baga un telescop, si cred ca unii o mai fac si din plictiseala. Glumeam, nu e chiar asa … Dar cred la mecanica auto si la fotbal toti ne pricepem !
Ok! Treaba cu tuningul la motor are drept scop marirea puterii motorului, sau functionarea in conditii si parametrii optimi ai acestuia. Se face o mare greseala si asta am observat-o si eu in nenumarate cazuri cand se afirma ca filtru de aer sport si evacuarea ai ofera o putere mai mare mainii. Masina cand e testata pe bank, este lipsita de aceste elemente (filtru de aer, esapamen) astfel se calculeaza puterea bruta a motorului. Atasandui un filtru sport sau o evacuare fie ea si cu serpisori nu-i va creste puterea motorului ci va drena la evacuare curentii de aer astfel incat acestia sa aiba o curgere mai lina, respectiv filtru de aer va permite aceesul unei cantitati de aer mai mare in camera de ardere, el avand in acelas timp si rol de racire. Am auzit si variante in care evacuarea cu serpisori oferea 50 Cp!!!!
Cresterea puterii motorului se face doar prin sisteme Nos ,Turbo (Turbo Charger, Super Charger)care au principii de functionare diferite dar cu acelas scop: introducerea fortata a aerului in camera de ardere. Diferita dintre cele doua sisteme turbo, cat si principiul lor de functionare o gasiti la Infotuning. NOS este un gaz ce se descompune in carburator la temperatura de 572F in doua parti nitrat, si o parte oxigen, rolul acestui sistem este la fel cresterea puterii motorului prin marirea timpului de ardere. Este putin mai costisitor decat sistemele turbo, dar aceasta se explica prin eficienta lui. Chipul cunoscut si sub denumira de calculatror reprezinta o technologie relativ noua si mai la indemana tuturor (nu este atat de costisitor). Rolul chipului este ca in urma unor calcule (cantitatea de aer admisa, cant. gazelor la evacuare,cantitatea de benzina admisa, calitatea benzinei, conditii de drum, conditii meteo, modul de sofat, greutatea masinii ...) sa aduca functionarea motorului la parametrii normali de functionare si sa elimine influenta unor factori externi (conditiile de drum, de vreme).
Pozitionarea Boxelor
Am vazut multe, multe instalatii audio in care s-au investit o groaza de bani, dar rezultatetele au fost pe departe sub posibilitatile aparatelor cumparate. Ca sa obtii maximul din sistemul tau si chiar sa obtii ceea ce doresti fara sa fie nevoie sa cumperi atat echipament, trebuie multa, multa atentie la pozitionarea boxelor- cu multa atentie la cateva reguli de baza . In primul rand, experiaenta m-a invatat ca e cel mai bine sa iti cheltui banii pe boxe scumpe pentru " fata" masini, nu pentru spate. Ganditi-va si voi, vreti toata calitatea si dinamica in fata, nu? La cate concerte ati fost unde ati stat cu spatele la scena?! Si mai mult, pentru ca sunt mai aproape, veti avea ca bonus mai mult volum si mai putin consum.
Urechea umana este foarte capabila sa localizeze pozitia in spatiu a unei surse de sunet, cum ar fi o boxa . Aceasta se realizeaza printr-un simplu calcul al creierului: Diferenta de timp dintre receptia sunetului de catre o ureche si cealalta. Astfel pentru a obtine un sunet echilibrat si cu efecte "surround" esete nevoie ca boxele sa fie la distante egale de urechi, adica echidistante.
Acesta e motivul pentru care atatea masini modificate au boxele, reglate in unghi, instalate in colturile lacasurilor pentru picioare, cel mai bun loc pentru amplasarea lor in fata pentru a asigura echidistanta. Boxele instalate in aceste locuri din fabrica nu fac altceva decat sa indrepte sunetul spre picioare , astfel pentru a evita acest lucru este nevoie de amplasarea lor in fata dar inclinate in asa fel incat sa directioneze sunetul spre interiorul habitaclului.
Unde se poate este dorit in cazul componentelor separate ca mid range-urile (mediile) si inaltele sa fie plasate alaturat, montarea lor la distanta va pacalii creierul si localizarea sunetelor nu va fi precisa iar " surround-ul" afectat. Cel mai bine ar fi sa se monteze un Tweeter si un Woofer la 6 inci unul de altul, boxele montate coaxial si tweeterul in mijlocul wooferului este solutia ideala.
BAS! Toti iubim basul. Basul nu este directionat, adica poti monta un subwoofer cam oriunde si ai acelas rezultat. Defapt de aceea nu gasesti subwoofer montate special, pot fi amplasate oriunde: fixate de podea, in spatele scaunelor, in portbagaj, in spatele banchetei din spate, oriunde si tot se fac auzite, ceea ce conteaza e sa fie pozitionate cu capul in sus.
Amplasarea boxelor (sus si orientate spre fata in usile din fata) , o pereche de boxe Mb-Quart 5,25 inci (coaxial 2 cai) legate la un aplificator si un subwoofer de 12 inci legat la aplificator suna simplu dar va garantez ca nu va faceti de rusine.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Trabantu' ... B-99-LUX
IN ANUL 1991 AM VRUT SA PREPAR O MASINA . M-am gandit sa prepar un Volkswagen broscuta, pe urma un Vartburg din 1965 , ulterior m-am decis la ce-a mai slaba masina posibila, acea masina fiind desigur un Trabant 601 din 1983. Am cumparat un Trabant si m-am apucat de treaba.
Initial am modificat interiorul , o alta tapiterie ,scaunele modificate ergonomic, montarea a 4 tetiere ,trabantul neavind niciuna. Bordul modificat montand alte ceasuri ,creatie proprie .trabantul avand doar un singur ceas kilometrajul, actualmente avand 5ceasuri; kilometraj, turometru , indicator temperatura apa , incarcare baterie, indicator benzina. Am montat o linie audio cu CD , sase boxe in interior , ceas electronic in bord .
Etapa urmatoare fiind exterior ; desenarea spoilelor si a pragurilor , procurarea materialelor si executarea proiectului. Toate acestea luand sfarsit in 1995 . Important de stiut faprul ca in aceea vreme conceptul de tuning era aproape inexistent pe piata romaneasca si mai ales un kit pentru un Trabant. Asadar intreg designul a fost conceput de mine, la fel si procurarea materialelor necesare.
Etapa schimbari motorului original cu un motor Volkswagen 1300 cc benzina si cutie viteze in 4 trepte si planetare. Aceasta operatie a durat un an de zile .1996
In 1997 montand alarma cu telecomanda, geamuri electrice, inchidere centralizata, antena audio electrica, priza aer capota, proectoare fata, eleron portbagaj, pana in anul 2000.
In 2001 a intrat in ultima operatie estetica .Tranformarea iei in varianta cabrio .
Demontata in interior totala si intarita caroseria cu rollbaruri (ca la curse) masina luand forma finala dorita si proiectata de mine in 2001 , 15 august ora 17 . Cu chepeng din prelata neagra cu hublouri.
akeem
8th March 2004, 07:46
O singura intrebare (teoretic numai): daca faci tunning la motor umbland la cip, nu-i scazi fiabilitatea fortandu-l? Banuiesc ca n-ar fi greu sa se faca asta din fabrica (pentru ca nu e ceva de adaugat, ca sa zicem ca s-ar creste pretul masinii, cum ar fi nu stiu ce esapamente de inox sau alte alea?)
driverx
8th March 2004, 10:44
Poze?
:cya:
i0nutzb
9th March 2004, 19:21
pozele nu le face decat cel care-si face tunning-ul.. deci NU EU
si fiabilitatea... poate viata motorului o scazi putin dar nu sunt sigur
in aceeasi ordine de idei.. tu ai face overclock-ing la sistem?
akeem
10th March 2004, 07:45
Dupa cate am citit, orice tuning scade fiabilitatea. Treaba e ca daca schimbi setu' la 250.000 in loc de 300.000, n-ar fi mare lucru (oricum cine are bani de asa ceva nu tine masina atat). Dar daca bagi picioru' in ea si dupa un an se da pe ulei...
In ce priveste overclock-ing, eu n-as face asa ceva (n-as risca, pentru ca nu-mi permit. Iar daca mi-as permite mi-as lua un sistem mai rapid).
i0nutzb
11th March 2004, 16:57
eu prin fiabilitate inteleg ceva care se poate utiliza cat mai bine, preferabil cu costuri scazute... iar daca tu nu ai curaj sa faci overclock-ing...
arty
15th March 2004, 22:05
nu pricep de ce "tuning" inseamna in ro, impopotonarea... abtibilduri si alte chestii care nu erau acolo... spoilere, praguri, eleroane...
tuning innseamna a regla, a ajusta, tehnic, parametric...
cand spun "engine tuning" inteleg ca ma duc sa'mi refaca motorul daca nu mai merge bine de exemplu.... consuma prea mult sau alta comportare anormala.
i0nutzb
18th March 2004, 18:05
eleronul cel putin ar putea fi incadrat la tuning
akeem
18th March 2004, 18:36
Ma intreb totusi cati dintre cei ce-si monteaza eleron, praguri, spoilere (la noi in tara), ar observa o imbunatatire daca si-ar testa masina intr-un tunel aerodinamic. In strainatate tuning-ul nu se face dupa ureche, toate firmele gen Hamman, Racing Dynamics, Gemballa, etc si etc (ca sa nu mai zic de Brabus, AMG, Alpina ce au la dispozitie capacitatile firmelor producatoare), testeaza tot ce scot pe piata: accesorii aerodinamice, kit-uri pt. motor, frane, suspensii si altele d.p.d.v. al fiabilitatii, cresterii performantelor, impact asupra mediului, plus ca odata incheiate aceste teste au nevoie de validari ale omologului din acea tara a RAR (unde banuiesc ca nu se duc cu dreptu'). Nu mi se pare normal sa-ti cresti puterea motorului cu 50...100 CP si sa ramai in continuare cu frane pe tamburi la spate.
i0nutzb
18th March 2004, 20:35
ai dreptate.. totusi, RAR=registrul auto ROMĂN
akeem
20th March 2004, 10:07
Stii ce ma oftica pe mine cel mai tare? Cunosc destul de bine activitatea RAR, partea de certificare (cei ce omologheaza piesele de schimb, adica RAR-OCP, nu cei ce inscriu masini). Sunt acolo cativa oameni priceputi si integri d.p.d.v. profesional, dar asupra carora se fac presiuni enorme de sus pentru omologarea cutarui furnizor de stifturi pe piata pieselor de schimb, care a dat dreptu' la sefi si astfel isi pierd credibilitatea. Idem pentru Service-uri. Mai saptamana trecuta mi se plangea un mecanic de la revizii ca trebuie sa faca trecuta o Honda Diesel vai de mama ei pentru ca asa suna ordinul. Drept pentru care omora o Solenza noua ca sa scoata fisa din tester in parametri. Dar vorba lui, nu se potrivea nici la cilindree, nici la regimuri de lucru.
Oricum, saptamana asta e un cutremur de gradul 9 in Service-urile IATSA, sa vedem ce o sa se intample pe viitor. Eu sper ca lucrurile sa inceapa sa se miste in directia buna.
eugenghiulea
28th July 2004, 17:53
Referitor la tuning motor.
Masina mea este euro 3. Vreau sa-i pun un filtru de aer sport in ideea ca va trage aer mai usor si va avea un plus mic de putere, mai ales de la o anumita turatie in sus. Nu cumva masina va consuma mai mult din cauza asta (fara sa devin mai infipt la volan)?
i0nutzb
29th July 2004, 10:48
pai s-ar putea sa consume ceva mai mult
si nu cred ca o sa te poti abtine sa nu te infigi ceva mai tare
si daca nu vrei sa te infgi mai tare, de ce mai pui un asemenea filtru?
eugenghiulea
29th July 2004, 15:06
Conduc in general cat se poate de linistit, dar vreau sa stiu ca ma pot baza pe mai mult. Sunt situatii in care ai nevoie.
eugenghiulea
29th July 2004, 16:25
Masina fiind euro 3, are un senzor de oxigen la iesirea din galeriile de evacuare. Din analiza gazelor evacuate ECU poate determina ca amestecul aer/benzina a fost saracit si ar putea comanda suplimentar injectoarele pentru a readuce gazele la parametrii programati. De aici ar putea rezulta un consum mai mare de benzina, dar si un plus de putere. Este doar o deductie logica. Intrebarea este daca se intampla chiar asa. Stie cineva precis?
AcidMan
30th July 2004, 08:55
in camera de ardere din piston intra un amestec aer benzina. Daca cresti volumul de aer o sa trebuiasca sa cresti si volumul de benzina, atata cat poate sa faca compresia cpistonul. deci mai multa benzina la o ardere >> mai multa per ansamblu
active95
9th July 2005, 16:35
Poate venind de pe noul continent acasa sa nu fiu la curent dar pe noul continent tunning se refera strict la motor/transmisie/suspensie. Tunning implicind modificari la motor, etc..etc.
In privinta aspectului exterior acesta fiind body styling ( eleron, praguri, jenti,etc..etc)
In ceeace priveste modificarea "chipului" depinde cit de agresiv este. In general o modificare a soft-ului ptr a cistiga 20-30 cp nu va scurta considerabil viata motorului. In momentul in care se doreste o "cistigare" agresiva de cp cu piese originale,intradevar va scurta viata motorului.
Toate acestea se efectueaza in trepte.
Spre exemplu ( fiindca am observat ca BMW una dintre masinile care sint "tunate" la noi) cistigare de cp la un BMW se va face in trepte.
Trepata 1 va include un chip modificat ( soft ) si schimbarea filtrului de aer cu unul mai performant ( K & N , imi vine in minte ). In general se cistiga in jur de 20 cp
Treapta a doua va include modificarea sistemului de evacuare ( tobe, convertor catalitic....)
Treapta a treia va include un nou chip, ax cu came modificat, valve, pistoane..
Etc..etc...
Ideea fiind : in limita banilor disponibili
In ceeace priveste filtrul de aer cunoscut sub numele de CAI ( Cold Air Intake ) problema sta in felul urmator.
Orice isi poate monta unul dar prin insasi denumirea, instalarea filtrului trebuie facuta intr-un loc unde are acess constant la Aer rece, i.e in afara compartimentului motor. In cazul in care montati acest filtru in zona compartimentului motor , filtrul de aer va "trage" aer cald, chiar fierbinte, negind? ideea CAI.
Ideea in spatele principiului CAI fiind ( fara prea multe detalii tehnice sau fizice ) ca aerul rece produce o mai buna ardere , hence cp.
In orice caz , dupa instalarea unui sistem CAI nu va asteptati la cresteri spectaculoase de cp. In general se cistiga 5-15 cp.
HTH
i0nutzb
13th July 2005, 09:38
în principiu, orice mașină are un anumit nr de căluți.. (o mică herghelie, în unele cazuri
)
la o mașină, când te uiți în specificații și vezi 75cp(hp) aceasta însemnează că acești cai putere sunt măsurați în fabrică, fără accesorii montate (cred că se poate să numesc accesorii, măcar acum, filtrul de aer, alternatorul, evacuarea) altfel spus, mașina care o conduci are ceva mai puțini cai (sau mâni mai puțini cai) decât ar trebui.
în momentul când se montează un filtru de aer performant, ce se întamplă? păăăăii... aerul trece mai repede prin filtru și nu mai pierde timpul prin hârtie => un debit mai mare de aer, un consum mai mare de bezină => o putere puțin sporită.
același lucru se întâmplă și cu filtrele de aer CAI... aerul, fiind gaz, cu cât este mai rece, cu atât este mai dens. dacă este mai dens, și concentrația de oxigen (că ăsta e important, nu? ) => intră mai mult oxigen în motor => arderea mai bună => putere sporită. exact pe același principiu funcționează și nos: mai mult oxigen în camera de ardere... 
schimbarea/montarea unui chip tuning nu face decât sa optimizeze la sânge a ECU° . evident, pentru fiecare motor există un chip special, fiind logic că nu poate exista unul bun la toate (care chiar să fie bun la toate;) )
ce face concret acest chip?
* Controlui aprinderii
Pentru a folosii combustibilul intr-un mod cat mai corect este important ca momentul aprinderii sa fie calculat corespunzator in relatie cu turatia, incarcatura, temperatura si alte semnale de control.La motoarele diesel se optimizeaza presiunea de injectie.
* Controlul injectiei
In relatie cu cantitatea de aer, turatia, incarcatura, si alti factori de corectie, electronica calculeaza timpul de injectie si cantitatea de combustibil injectata. Aceasta asigura a reducere a consumului de combustibil, o reducere a emisiilor de noxe si o crestere a puterii motorului.
* Controlul presiunii in turbina
La motoarele turbo se calculeaza in plus presiunea in turbina pentru a creste beneficiile setarilor explicate mai sus.
°ce este ECU? ce rol are?
Scopul principal la masinile cu benzina este reglarea intre cantitatea necesara si cantitatea maxima de injectie. Amestecul aer-combustibil trebuie sa fie foarte exact pentru a lasa convertorul catalitic sa lucreze liber, cantitatea de combustibil injectat depinzand de cantitatea de aer care este admisa in motor. Aditional mai trebuie optimizat momentul de aprindere pentru a da scanteia cand amestecul de aer-combustibil este compresat la maxim in cilindru. Daca momentul aprinderii este prea tarziu consumul creste iar daca momentul e prea devreme masina da rateuri. Aditional ECU are mai multe scopuri care nu for fi schimbate.
ps: textele de mai sus a fost luat de pe chip tuning.ro dar l-am pus aici pentru a vă proteja ochii
addicted
14th July 2005, 00:57
e cazul sa se faca diferenta intre tuning si customizing.
in romania se face in general ce-a de-a 2a si se boteaza cu numele primei.
masini cu motoare si transmisii modificate, tuning adevarat adica, sunt foarte putine.
active95
14th July 2005, 01:46
Aha.
Multumesc ptr clarificare
Bubu_021
21st November 2005, 16:41
tuning interior la OLTCIT.
am schimbat volanul, taind axul original si sudand un suport pt noul volan, am imbracat bordul si scaunele in piele sintetica in culorile negru si albastru, ceasurile de bord le-am refacut pe calculator si le-am lipit peste fetele originale, fetele de usi si partea de jos a bordului le-am vopsit cu vopsea speciala pt plastic, respectiv vinilin si inainte am dat cu plastofix. gurile de ventilare desfacute si curatate si apoi vopsite in negru si albastru, consola dintre scaune vopsita in negru. tot ce insemna surub sau buton in bordul de oltcit - demontat si vopsit cu negru mat. satelitii din stg si dr volanului cu albastru. schimbatorul de viteze cu fustita si cap schimbate tot in negru-albastru. mai ramasese sa ii schimb pedalele si sa ii pun placile de aluminiu de la picioare si as fi terminat interiorul, mai ramanea exteriorul (pt care aveam edja niste jante superbe pe 15") si motorul, dar am facut un calcul din care a rezultat ca bagasem deja cam 11-12 milioane in acel interior. ulterior, la vreo 2 luni am vandut masina pt 15 milioane. inainte sa o vand am facut cateva poze cu interiorul de care eram asa de mandru, atasez cateva in continuare.
sfatul meu : cine vrea sa aibe tuning pe masina sa se asigure inainte ca chiar nu are ce face cu banii respectivi. pe langa bani tuningul mai presupune, alergatura, telefoane, drumuri si benzina consumata si nervi ca intotdeauna meseriasii sunt d'aia cu mintea odihnita. faceti bine calculele. iar asa, alegeti-va ca platforma de plecare o masina care sa isi pastreze valoarea in timp in urma modificarilor pe care le aduceti, nicidecum un cielo sau mai stiu eu ce masina de familie fara nici o pretentie la tuning.
referitor la ingropatul banilor intr-o masina, sunt baieti care au bagat cateva mii de $ in oltcituri pe care le-au vandut apoi cu jumatate din suma pe care o investisera in tuning.
catharsis3k
7th December 2005, 19:36
nu va suparati, de ce mi-a fost sters postul ?
din cauza ca am demonstrat ignoranta autorului postului ?
i0nutzb
7th December 2005, 21:44
post-ul originial era următorul:
autorul si-a pierdut orice credibilitate in momentul in care a zis ca se poate imbunatati puterea motorului cu naaaaaaaaaaaaws ( nos ).
Draga fan 2 fast & furious...NOS e doar o firma care face produse pe baza de Nitrous Oxide!
NOS = o firma, nu amestecul care il injectezi in motor.
probabil ca vroiai sa spui ca poti imbunatati puterea motorului adaugand Nitrous Oxide(N2O)..
l-am șters pentru că EVIDENT nu ai citit tot threadul, în special primul rând, care este scris SPECIAL îngroșat pentru a evita comentarii de genul ăsta... pentru a te scuti de un scroll, îțî mai scriu odată: Alt text care nu-mi apartine... l-am gasit in calculator, nu stiu de unde...
ce crezi că însemnează asta? eu zic că NU e scris de mine. autorul NU se cunoaște. prin urmare, postul este într-un fel inutil...
catharsis3k
7th December 2005, 23:19
am gresit la edit, scuze
ma refeream in mod evident la autorul articolului.
doar acel termen ridica semne de intrebare despre competenta autorului
active95
8th December 2005, 00:26
Adavarul fie spus NOS a devenit "unul si acelasi " cu sistemul de injectie NitroOxide.
La fel ca si Xerox, Adidas ...
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.