Mica lamurire cu privire la tuningul auto
Pagini: 1, 2

i0nutzb

active95, să știi că ai dreptate! smile.gif
una e să spui că: mi-am pus dioxid de azot pe mașină și alta e să spui: mi-am pus NOS w00t.gif parcă e alt impact la NOS naughty.gif
catharsis3k
pot sa va asigur ca sunt doar cateva categorii de persoane care spun NOS in loc de nitrous oxide

1. fani fast & furious
2. ricers
3. orice pustan care habar nu are de masini

la fel cum voi faceti misto de lumea care pune GTI TURBO pe o dacie 1310, la fel se face misto in afara de lumea care isi pun eleroane imense in spate ( aderenta extra pe rotile din spate, la o masina cu tractiune pe fata... de ce ? ), si de cei care spun ca si-au pus NOS pe masina.

Acest termen denota incompetenta lor deoarece o instalatie adevarata de nitrous oxide presupune mult mai multe lucruri; de fapt ce mai, intai trebuie sa-ti refaci tot motorul ca sa poata sa accepte N2O fara sa se strice..lucru pe care doar cei cu bani si care se pricep o fac.

active95
Nu chiar. Este pur si simplu o "scurtare", caracteristica americana.
Ca de exemplu "Y2K" ( si exemple sint multe , ideea fiind ca, anumiti termeni care ar lua timp
in ai pronunta, sint "scurtati")
Daca ai avut ocazia sa discuti cu persoane vei auzi " Am GReddy NOS cu o sticla de 25 de pounds, injectoare de 5 pounds presiune " etc..etc..
Nu este un atac personal
peacefingers.gif
sebulbus
pentru romania zice bine ce zice omul...
i0nutzb
ia vedeți și pe la http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=23115 smile.gif
Furia-Rosie-Turbo
QUOTE(akeem @ Mar 18 2004, 19:36) *
Ma intreb totusi cati dintre cei ce-si monteaza eleron, praguri, spoilere (la noi in tara), ar observa o imbunatatire daca si-ar testa masina intr-un tunel aerodinamic. In strainatate tuning-ul nu se face dupa ureche, toate firmele gen Hamman, Racing Dynamics, Gemballa, etc si etc (ca sa nu mai zic de Brabus, AMG, Alpina ce au la dispozitie capacitatile firmelor producatoare), testeaza tot ce scot pe piata: accesorii aerodinamice, kit-uri pt. motor, frane, suspensii si altele d.p.d.v. al fiabilitatii, cresterii performantelor, impact asupra mediului, plus ca odata incheiate aceste teste au nevoie de validari ale omologului din acea tara a RAR (unde banuiesc ca nu se duc cu dreptu'). Nu mi se pare normal sa-ti cresti puterea motorului cu 50...100 CP si sa ramai in continuare cu frane pe tamburi la spate.

Tot ce mentionezi e ok insa daca ne raportam la faptul ca X aduce un plus de putere de numai 50 de CP, consider ca partea aerodinamica nu trebuie in totaliate schimbata!La sistemul de franare insa trb modificari serioase chiar si daca nu ti-ai marit puterea masinii!
sarmala
tuning = cresterea si echilibrarea performantelor masinii - ATAT!

ok..... insa ce vad in romania ma scarbeste pana la dezgust: Dacii SuperNova, Golfuri, Peugeot-uri etc... pline de aripi, neoane, eleroane, spoilere. Sa zicem ca au nevoie de "apasare aerodinamica", insa observ ca multe din ele de abia urca un deal mai accentuat iar vitezele maxime sunt de cascadorii rasului - asta la masini care se cred "sportive", "Fast and Furious".

Tuningul se face in aceasta ordine:
- scaderea in greutate a masinii (optional)
- suspensie si tren de rulare (obligatorie la cresteri semnificative de putere)
- motor
- elemente discrete de aerodinamica (optional), care se achizitioneaza luand in considerare comportamentul masinii - nu dupa aspect

Asta se numeste tuning, ceea ce vedeti pe la noi se numeste PKR (Pur kitsch romanesc).

Iar initiatorului acestu-i topic care spune ca:
Cresterea puterii motorului se face doar prin sisteme Nos ,Turbo (Turbo Charger, Super Charger)care au principii de functionare diferite dar cu acelas scop: introducerea fortata a aerului in camera de ardere. Diferita dintre cele doua sisteme turbo, cat si principiul lor de functionare o gasiti la Infotuning. NOS este un gaz ce se descompune in carburator la temperatura de 572F in doua parti nitrat, si o parte oxigen, rolul acestui sistem este la fel creste

1 la mana - cu siguranta nu doar prin Turbo, supralimentare sau NOS se poate creste puterea motorului; chip, filtru, evacuare si poate cel mai important: uleiul si benzina folosite.
2 la mana -
Turbo (Turbo Charger, Super Charger)
Supralimentatorul nu apartine de Turbo..... el functioneaza altcumva... nu are legatura cu turbina si cu evacuarea.
3 la mana - sa-mi explici si mie cine mai foloseste NOS la masini cu carburator..... ai copiat si tu dintr-un articol mai vechi si ai uitat sa schimbi temperatura in grade Celsius si carburatorul.

no offense.... dar cei care apeleaza la tine pentru sfaturi despre tuning.... si-au gasit perfect omul biggrin.gif biggrin.gif

PS - sfat ieftin:
am cumparat o Alfa Romeo 156 2.4 JTD din 2001 - 7200euro, cumparat set suspensie Bilstein - 950euro, pus chip 400euro, evacuare marita si mai libera - 300euro
toate astea la o masina diesel.... undeva la 180CP, 400Nm - destul cat sa croiesc 90-95% din masinile de pe drumurile noastre mai ales in curbe, asta cu mai putin de 9000euro - asa ca revin, cine a facut tuning.... eu sau cel cu neoane, spoilere si eleroane?

akeem
Frate, ai dreptate, dar a zis cineva altceva?
undercoverbrother
QUOTE(active95 @ Jul 9 2005, 17:35) *
In ceeace priveste filtrul de aer cunoscut sub numele de CAI ( Cold Air Intake ) problema sta in felul urmator.
Orice isi poate monta unul dar prin insasi denumirea, instalarea filtrului trebuie facuta intr-un loc unde are acess constant la Aer rece, i.e in afara compartimentului motor. In cazul in care montati acest filtru in zona compartimentului motor , filtrul de aer va "trage" aer cald, chiar fierbinte, negind? ideea CAI.
Ideea in spatele principiului CAI fiind ( fara prea multe detalii tehnice sau fizice ) ca aerul rece produce o mai buna ardere , hence cp.
In orice caz , dupa instalarea unui sistem CAI nu va asteptati la cresteri spectaculoase de cp. In general se cistiga 5-15 cp.
HTH

nu este vorba neaparat ca aerul rece produce o ardere mai buna. ideea este ca aceeasi masa de aer (si implicit de oxigent), la presiune atmosferica va avea un volum mai mic la temperatura mai mica decat la temperatura mai mare.
cum la fiecare ciclu motorul foloseste un anumit volum de aer, daca acesta e rece va fi "mai mult" deci va putea arde mai mult combustibil de unde rezulta o presiune mai mare a fiecarei explozii din cilindru---cuplu mai mare.

interesant este ca prin anii 70 majoritatea sustineau contrariul iar jaguar chiar incalzea aerul inainte de admisie. laugh.gif
mig21

Salut la toata lumea. Subiectele de aici mi-au atras un pic atentia, mai ales ca am ceva cunostinte (un pic de pasiune) despre motoare(nu in sensul de motocicleta). Daca cumva mai e de actualitate am ceva pareri:

1) legat de discutia cu cresterea puterii din aspiratie si evacuare (filtru sport, etc). cu cat golesti mai repede si mai complet (fara compresie pe coloana de evacuare) cu ata mai mult aer curat poti sa aspiri. Aer curat mult inseamna combustibil mai mult ars (la aceeasi cantitate de comb injectata, ardere mai calitativa si detenta eficienta). Testarea motoarelor pe banc totusi nu cred ca se face fara evacuare, si fara filtru de aer. Daca stranuta cineva, sau mai rau cum stapanest flacarile care ies din cilindru - si care nu sunt f mici chiar si la ardere completa? BTW - exista metode de supraalimentare (f rar intalnite) la care folosesc unda de soc din coloana de evacuare pentru cresterea presiunii de alimentare (cu aer). asa ca ceava importanta are, poate 1-3% la putere si ceva mai mult la cuplu (ca daca ii imbunatatest conditiile de ardere ii creste eficienta si daca e mai eficient momentul motor e mai mare, iar puterea creste mai repede cu numarul de cicluri in unitatea de timp, decat cu randamentul arderii - vezi motoarele in 2 timpi)

2) turbo supercharged, etc, fara nos alti combustibili si comburanti, care ciclul termodinamic al motorului se modifica fundamental si nu doar cu cateva urechiuse cum se intampla la supraalimentare. Principalul lucru e diferenta dintre cele doua sisteme de supraalimentare:
- turbo - compresorul e actionat de o turbina, care e actionata de gaze de evacuare (si iar ajungem la importanta profilarii galeriilor de evacuare smile.gif). O alta problema este golirea pistonului - Motoarele turbo sunt calculate sa functioneze "infundat" (ca si cum ar avea un cartof pe teava de esapament - adica sa scoata gazele fortat din cilindru) asta la prima vedere nu are mare importanta, dar la aceeasi cilindree un motor turbo la care se demonteaza turbina e mult mai slab decat unul aspirat clasic - prima pierdere de putere. Pe de alta parte gradul de umplere e mai bun (adica bagi mai mult aer in piston) dar calitatea amestecului are de suferit (raman mai multe gaze in camera de ardere) - a 2-a pierdere de putere. Un alt neajuns este inertia - de cand apesi acceleratia pana cand creste turatia turbina dureaza ceva (la unel masini se simte f pregnant lol - vezi logan diesel) - nu e pierdere de putere, dar poate crea probleme de acomodare. Una peste alta raportat la un motor cu putere similara dar cilindree mai mare, consumul e apropiat, daca nu identic (motorul mai mare are agregate mai grele de invartit (pistoane mai mari, arbore cotit cu inertie maimaricica), dar functionare mai rotunda, mai putin smucita, si raspuns mai prompt in reprize (crestere/scdere comandata de turatie).
- supraalimentarea mecanica isi ia puterea de la arborele cotit prin diverse antrenari (lant, curea, etc - asa cum spuneati si voi). E cam rudimentar ce e drept, darfoarte placut la condus. motoarele supraalimentate cu compresor sunt mai vivace putin (desi consuma intre 15 - 50 cp din putere pt compresor) datorita timpilor de raspuns. un alt avantaj este cresterea mai liniara a volumului de aer (creste turatia creste turatia compresorului, creste cantitatea de aer). Un carcotas ar spune ca la turatii joase nu ai supraalimentare si nici putere in comparatie cu turbo - nimic mai gresit pentru ca nici turbo nu are.

mai departe... celelate ca cum am treaba
Siconi
Ca sa ne lamurim care e treaba cu aspiratul aerului in motor...
Un filtru de aer sport este mult mai degajat decat unul stock, drept urmare poate lasa sa treaca un debit de aer mai mare in aceeasi unitate de timp. Acuma, aerul e bine sa fie cat mai rece, dar nu exagerari. Daca se monteaza filtrul in afara compartimentului motor se procedeaza foarte bine. De ce sa fie in afara? S-a precizat deja: ca sa traga aer rece si proaspat, nu gata incalzit de galeria de evacuare si blocul motor.
Dar cum ajuta aerul rece mai bine decat aerul cald sau caldut?!
Simplu. Ca aproape orice lucru si aerul are coeficientul lui de dilatatie, mai exact compusii lui. Pe noi ne intereseaza cum ajuta aerul rece motorul mai mult decat aeru caldut sau cald.

Aerul rece e mai dens decat cel cald, deci contine o cantitate mai mare de oxigen decat cel cald. Asta nu inseamna o presiune mai mare in cilindri, ci e ca si cum ai sufla in foc ca sa-l intetesti, adica va spori arderea prin oxigenul in exces. Se presupune teoretic ca momentul exploziei e cel ideal. Daca aerul ar fi caldut sau chiar fierbinte, cum e in preajma galeriilor de evacuare, consistenta in oxigen e mult diminuata de dilatarea aerului si deci, in acelasi volum intra mai putin oxigen. Asta rezulta intr-o ardere mai slaba a amestecului. E drept, la masinile pe injectie, sonda lambda controleaza amestecul in functie de cat oxigen nears simte pe evacuare. Mai mult oxigen va insemna o comanda catre injectoare ca sa dea un picmai multabenzina pentru un amestec optim setat in ECU. Cresterea consumului nu va fi deloc simtitoare, asa ca puteti rasufla linistiti: mai mult de 0.5L% nu va lua. Nu intru in detalii care echipament cu cine comunica si cum se face ajustarea amestecului. Ideea e ca aerul rece, prin faptul ca e MAI dens, aduce un spor la capitolul ardere completa a gazelor. Acest lucru genereaza o usoara crestere a calutilor, dar sa nu ne imbatam cu apa chioara:mai mult de 3 caluti trasi de par nu vom obtine. Cineva spunea ca intre 5 si 15 CP... Eu spun ca glumea. Pentru asa ceva, pe langa filtru sport, e nevoie de urmatoarele: compresie marita prin planarea chiulasei cu vreo 2mm, evacuare libera sau cu finala sport si fara detenta, admisie si evacuare slefuita bine pe interior, marirea supapelor atat de admisie cat si de evacuare, un chip mai agresiv si cam pe aici se opreste lista imbunatatirilor care iti pot aduce intr-adevar cei 15 CP dorit si chiar mai mult, as indrazni sa spun 20 CP. Normal, totul depinde de constructia motorului si de cilindreea initiala, de masa automobilului etc.
Daca se doreste mai mult, se poate opta pentru o turbina actionata de gazele de evacuare sau una electrica sau mecanica (mai sus s-a explicat deja treaba asta). Ambele fac cam acelasi lucru: introduc in cilindri aerul rece sub presiune (0.3-1.5 bari reglabil la unele, fix la altele). Din nou aer rece.

Imi cer scuze, dar cred ca s-a deviat de la subiect...

Oricum, ca idee, in Romania nu se stie face diferenta intre tuning (motor, transmisie, suspensie, franare, directie) si styling (body kit, neoane, prize aer, interioare, vopsele si viniluri, jante si gume precum si altele). Multi imi spun: "Ce bord tunat ai la Dacie... misto!"... dar nu e decat facut custom, tine de style, nu de tuning (care provine de la verbul din engleza "to tune"=a acorda, a ajusta, a imbunatati ca performante, nu vizual).

Pana la urma, toata treaba cu "tuningul" tine de o singura chestie: de cultura!
apple_user
O intrebare : Alta traducere nu s-a gasit pt. tuning decat a tuna? Ce masina tunata!!! Parca suna a ceva lovit cu tunu... tunete...fulgere smile.gif)
Apoi un raspuns celui care sustinea ca nu exista aplicatii NOS pt masinile natural aspirate. Am vazut personal la drag racing masini americane , adevarate muscle cars fara turbo sau supercharger care foloseau NOS (unele dadeau si purge inainte de plecare sa aiba linia plina).
Tot respectul de asemenea celui cu Oltcitul care si-a pus pasiunea la lucru, dar fara suparare ce a facut el nu a trecut nici pe departe pe langa tuning. Poate sa spuna ca a facut ceva personalizare a interiorului.
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.