impamantare

serban73

Salut

Vreau sa fac la tara o baie unde vreau sa montez un boiler electric si o masina de spalat.Pentru astfel de electrocasnice trebuie si o impamantare buna.Stiu ca se face din teava galvanizata ingropata si unita cu platbanda zincata.Intrebarile mele sunt:
1.cate tevi galvanizate trebuiesc, care sa fie diametrul si lungimea lor, la ce adancime trebuiesc ingropate?
2.la ce distanta trebuie asezate tevile una fata de cealalta?
3 ce dimensiune trebuie sa aiba platbanda si cum trebuie prinsa pe tevi(prin sudura sau prin suruburi?)

vreau niste sfaturi practice de la cineva care a facut asa ceva, de teorie sunt satul.
In afara de cele de mai sus orice alt sfat mi-ar fi de ajutor.
Multumesc anticipat
mister_rf
QUOTE(serban73 @ Mar 20 2007, 02:39) [snapback]2592908[/snapback]
vreau niste sfaturi practice de la cineva care a facut asa ceva, de teorie sunt satul.

rolleyes.gif
Ca multa lume de pe acest forum confectioneaza prize de pamant...
TEORIE:
Priza de impamintare are rolul de a prelua in caz de accident tensiunea periculoasa si de a cobori nivelul acesteia sub pragul de electrocutare. Nivelul maxim pentru un curent electric admis pentru corpul uman la limita electrocutarii este de aproximativ 25-30 mA, ceea ce se poate produce in conditii normale daca tensiunea aplicata depaseste valoarea de 24 Vca. O priza de pamant trebuie sa aiba o rezistenta masurata de maxim 4 Ohmi pentru instalatii la care curentul maxim de scurtcircuit este de 6A. Daca limitarea se face prin sigurante la o alta valoare trebuie sa asiguram o rezistenta maxima in asa fel incat sa nu depasim in caz de scurtcircuit valoarea de 24Vca.

R=U/I =24/I unde I=curentul maxim prin instalatie.

O impamantare se poate face astfel: se bat in pamant 3 tevi galvanizate de min 25-30 mm diametru, in lungime fiecare de aproximativ 2 metri, la o distanta intre ele de 0,6 - 2 metri. Se sudeaza electric intre ele cu o platbanda tot galvanizata (cu sectiunea de minim 100 mm patrati), iar sudurile este bine a se proteja cu un strat de smoala. Un capat al platbandei va fi scos la suprafata, protejat intr-o doza de legatura (sau piesa de separatie, unde se vor face si viitoarele masuratori periodice de verificare) de unde va pleca, printr-o legatura cu contact ferm, conductorul de protectie spre tabloul de distributie.

TEORIE PE HARTIE:
http://www.sier.ro/Articolul_6_3_1.pdf
In practica conteaza tipul solului, nivelul de umiditate si calitatea executiei legaturilor...

SuperDuper
Impamantarea adevarata se face cu electrozi ce cupru sau otel cuprat si conductor de cupru. Durata in timp este incomparabila cu otelul zincat.
Cam cum arata normele de impamntare la altii:
http://www.ventura.org/vcrma/build_safe/pd...ts_info/e-7.pdf
donpetru
Pentru executia unei prize de pamant trebuie avut in vedere urmatoarele aspecte:
1. In cazul instalatiilor de joasa tensiune normativul I7 prevede o rezistenta ohmica a prizei de pamant de maxim 4 Ohmi
2. Pentru realizarea prizei de pamant iti trebuie electrozi de circa 2m lungime (circa 6 bucati din cupru sau otel dispuse intr-un plan dreptunghic cate trei si trei de o parte) si platbanda din cupru (de recomandat dimens. stardardadizate conform EN 50164-2:2002).

Cum se face.

Raspuns:
1. Se alege o zona de sol propice obtinerii unei rezistente de impamantare scazute care sa conduca la utilizarea unui numar minim de electrozi care se introduc in sol circa 70-80% din lungime.
2. Pentru obtinerea unei prize de circa 4Ohmi se introduc electrozi in pamant asa cum am mentionat mai sus si se unesc (recomandat prin sudura) cu o platbanda care va merge direct in tabloul principal de distributie al casei (la conductorul PE care poate fi unit de conductorul neutru).
3. Pentru calculul numarului de electrozi nu este o formula bine stabilita deoarece rezistenta ohmica (electrod-sol) pe care o asigura acesta depinde foarte mult de tipul solului si modul de executie (cat de bine a fost batatorit pamantul in jurul sau). Pentru inceput iti propun sa alegi o zona din curte "agricola" unde ai sa bati si ai sa batatoresti pamantul bine in jurul primului electrod iar apoi o sa-i masori rezistenta ohmica electrod-sol (care de obicei nu va depasi 30-40 Ohmi). Metoda de masura o gasesti in Manualul pentru autorizarea electricienilor instalatori la pagina 192, editia 1995.
Daca valoarea ohmica a prizei de pamant realizata initial cu primul electrod de care vorbeam este sa zicem circa 32 Ohmi, pentru a obtine o priza de pamant de 16 OHmi ne mai trebuie unul, daca o vrem de 4 OHmi ne mai trebuie inca 2 electrozi etc (deci in total 4 pana acum).
OBS.Deoarece exista posibilitatea ca sa nu obtinem aceasi valoare de 32 OHmi pentru fiecare electrod, din experienta, iti recomand sa mai pui 2 electrozi obtinand in acest fel un rezultat sigur de cel mult 4-5 Ohmi a prizei de pamant.

IN GENERAL, CAM ASTA E CU EXECUTIA PRIZELOR DE PAMANT.

Numai Bine
ghimpe--
Foarte interesant tot ce s-a scris pana acum.

Am si eu o intrebare. Cum se masoara rezistenta impamantarii??
Eu stau la bloc si vreau sa verific calitatea impamantarii.
mister_rf
Minimul recomandat pentru sectiune este de 100mm2, rezulta o platbanda standard de 3.5x30mm

normativul NP-I7-02
4.1.49. Reteaua conductoarelor de legare la pamânt trebuie sa fie formata din:
- conductoare de ramificatie, care asigura legatura dintre receptor si reteaua principala de legare la pamânt, cu sectiunile minime:
10 mm2, daca conductoarele sunt de Cu si au o protectie împotriva coroziunii;
50 mm2 pentru OL.
- conductoare principale de legare la pamânt, cu sectiunile minime:
16 mm2 din Cu masiv (grosimea minima 2 mm sau funie);
100 mm2 pentru OL (grosimea minima 3 mm);
- conductoare de legare a prozei de pamânt cu conductoarele principale, cu sectiunile minime:
100 mm2 pentru OL (grosimea minima 4 mm pentru otel Zn si 6 mm pentru otel nezincat) sau 16 mm2 Cu.
Prize de legare la pamânt
4.1.50. În curent alternativ se folosesc prizele de pamânt naturale (fundatiile si structurile metalice ale constructiilor, conducte de apa îngropate în pamânt, etc.).
În curent continuu este interzisa utilizarea prizelor naturale.
4.1.51. Prizele de pamânt artificiale trebuie prevazute numai în cazul în care nu se pot folosi prize naturale sau acestea nu asigura realizarea valorii prescrise pentru rezistenta de dispersie dorita a prizei de pamânt.
4.1.52. La constructiile noi, se recomanda prevederea unui conductor pe contur înglobat în fundatiile cladirii odata cu turnarea acestora (priza de fundatie).
Sectiunea minima a conductorului de otel-banda, trebuie sa fie de 100 mm2 (cu grosimea minima de 3 mm) si de 95 mm2 pentru otel funie
mister_rf

Pentru teorie si alte date necesare la realizarea prizelor de pamant:
http://www.ce.tuiasi.ro/~chereches/Lucrarea%2012.pdf

paulvanorton
la instalatiile de joasa tensiune,in speta la casa(sa priceapa baiatul care vrea sa-si faca impamantare)
fa cum ti-au spus baietii cu tevi(pot fi si neacoperite galvanic)pune carbune in groapa
sudeaza platbanda intre ele si alta pana in casa
fa asa si nu sunt probleme
dupa ce termini treaba asta iti montezi pe circuitul de priza o siguranta diferentiala 30mA.

donpetru

Apropo, paulvanorton inainte sa-ti dai cu parerea ai citit macar asta:
http://www.ce.tuiasi.ro/~chereches/Lucrarea%2012.pdf,

serban73

Am inteles cum se face impamantarea, am inteles si rolul sigurantei diferentiale, dar mai am o intrebare
Cum se masoara rezistenta prizei de pamant?
Se conecteaza ohmetrul intre blatbanda de impamantare si nulul retelei ?
La iesirea din pamant se taie platbanda si se conecteaza cu platbanda care duce in casa prin intermediul a doua suruburi M8?
em2006
Nu cu ohmetrul, exista un aparat dedicat.
Intre platbanda si instalatia din casa se intercaleaza o asa numita "piesa de separatie",
care permite separarea pe durata masuratorilor.
E bine, pentru testare, sa apelati la o persoana autorizata. Costa foarte putin.
ghimpe--
Si nu se poate folosii un simplu DMM pentru masurarea rezistentei??
Charon
salut, eu m-am mutat la casa acum un an jumatate, si nu aveam pamantare pentru centrala termica si tra la la ala..... asa ca mi-am facut eu, placbanda este lata cam cat doua degete (poate mai ingusta) si nu stiu cat de groasa dar oricum am indreptat-o cam greu. Am folosit 2 tzevi de 2.3m si una de 1.5m (galvanizate toate), le-am batut cam la ~2 metri una de alta, in partea nordica ca era mai umed si atunci m-am gandit ca e mai bine sa le pun acolo ca si eu ma curentez mai tare cand sunt ud pe mana...., am sudat placbanda, am ridicat-o pe langa fundatie pana pe la 1 metru si de acolo am mers cu un conductor de aluminiu de 6mm grosime (miezul), pana la tablou. Chestia ii ca nu stiu ce rezistenta are, dar functioneaza ca aveam o masina de spalat care curenta destul de tare (adica daca puneai mana te scutura de te pisai pe tine, oricum nu o mai am)iar dupa ce am facut impamantarea daca puneam mana pe masina si pe podeaua uda din baie nu simteam nimik.... deci.....?iar aparatul de masura daca il puneam sa masor cati amperi trec prin mine cu mana pe masina, imi zicea undeva la ~0.1 mA (oricum asa zice si daca imi pun bornele pe limba smile.gif)

P.S. pamantarea este ingropata in pamant la cam 2 randuri de harlet.
em2006
Si nu se poate folosii un simplu DMM pentru masurarea rezistentei??

exemplu: http://www.electronica-azi.ro/articol.php?id_ar=3734
instructiunil tehnice in vigoare: STAS 12604, PE 116,3RE-I 23.
traians
QUOTE (em2006 @ Mar 20 2007, 23:04) *
exemplu: http://www.electronica-azi.ro/articol.php?id_ar=3734
instructiunil tehnice in vigoare: STAS 12604, PE 116,3RE-I 23.

Pentru masurarea rezistentei de impamintare sint aparate de masura specializate si diverse. linkul de mai sus nu este singurul iti spun io.
em2006
QUOTE (traians @ Feb 28 2008, 21:30) *
... linkul de mai sus nu este singurul iti spun io.

Cine zice ca e singurul? Ba chiar se si precizeaza: "EXEMPLU".
Pot sa dai si alte exemple, ca replica sa aiba sens...
networkwin
Salut,

Mi-am facut actele pentru o firma cu domeniul principal de activitate "Lucrari de instalatii electrice" si ma intereseaza ce fel de autorizare imi trebuie pentru masurarea prizelor de pamant ca sa pot emite buletine de verificare. Am studii de specialitate (tehnician electrotehnist si o facultate de energetica).

Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.