Cum plantez gardul viu?
Pagini: 1, 2

ovidius max

Buna ziua,

Locuiesc la parter si in fata apartamentului este un mic petic de pamant. Pana acum a fost un maidan dar mi-a promis cineva ca imi aduce niste gard viu (nu stiu specia) ca sa imprejmuiesc cumva locul respectiv. Asa ca as dori niste sfaturi - general valabile la gardul viu - despre cum trebuie sa il plantez si sa il ingrijesc.

Va multumesc mult pentru orice sfat.
SnowWhit3
Daca iti aduce Buxus, tre' sa il plantezi prin mai-iunie si sa il uzi bine pe tot parcursul verii, ca sa se prinda.

Iocan
Prima dată bate niște țevi în pămînt și unește-le cu sărmă, ca să protejezi plantele pînă se formează gardul viu.
E destul de important să afli cum se numesc plantele pe care o să le pui acolo.
trestie-de-balta
QUOTE(ovidius max @ Mar 15 2007, 13:51) *
Buna ziua,

Locuiesc la parter si in fata apartamentului este un mic petic de pamant. Pana acum a fost un maidan dar mi-a promis cineva ca imi aduce niste gard viu (nu stiu specia) ca sa imprejmuiesc cumva locul respectiv. Asa ca as dori niste sfaturi - general valabile la gardul viu - despre cum trebuie sa il plantez si sa il ingrijesc.

Va multumesc mult pentru orice sfat.

sapi un sant de 30 cm adincime si 25-30 latime.
ii plantezi la 20-25 cm intre ei. daca ii pui pe 2 randuri, ii pui la 30 cm intre plante pe rand, iar randul doi il pui la aceeasi distanta, dar cudecalat cu 15 cm.
cu exceptia buxusului, celelalte se reteaza la 10-12 cm, pentru a lastari si a avea un gard des.
ovidius max
Multumesc mult de raspunsuri. Nu stiu cum se cheama si maine ma duc sa-l iau. Oricum nu aflu cum se numeste dar am sa atasez o poza aici.
baxyy77
QUOTE(ovidius max @ Mar 15 2007, 15:10) [snapback]2573515[/snapback]
Multumesc mult de raspunsuri. Nu stiu cum se cheama si maine ma duc sa-l iau. Oricum nu aflu cum se numeste dar am sa atasez o poza aici.

Daca e specie cu frunze cazatoare si vine cu radacinile nude (fara pamant) ar fi indicat sa pregatiti dinainte si un amestec de pamant cu apa ca sa le mocirliti; pamantul va adera mai bine pe radacini.

Daca vin cu balot (desi ma indoiesc), nu e nevoie de mocirlire.

Si din radacini puteti scurta un pic, daca ati scurtat si partea aeriana, mentinand astfel un echilibru intre cele doua parti.

Dupa ce adaugati pamant in santul de care a mentionat trestie-de-balta, intrati si batatoriti bine cu picioarele in jurul plantelor, cu atentie, ca sa le mentineti drepte...

Spor la treaba si "mana verde"!
kmi25
As vrea sa stiu si eu cum se inmulteste tuia, pentru a-mi putea face un gard viu.
Am gasit tot felul de sfaturi despre ingrijirea acestuia, dar nici o informatie despre modul de inmultire. A reusit cineva sa obtina plante noi?

trestie-de-balta
QUOTE(kmi25 @ May 8 2007, 11:17) *
As vrea sa stiu si eu cum se inmulteste tuia, pentru a-mi putea face un gard viu.
Am gasit tot felul de sfaturi despre ingrijirea acestuia, dar nici o informatie despre modul de inmultire. A reusit cineva sa obtina plante noi?

butasu si seminte
butasii se fac cu calcai, iar semintele se seamana in martie.
kmi25
imi poti da mai multe amanunte despre butasire?
baxyy77

QUOTE(kmi25 @ May 9 2007, 14:41) [snapback]2810558[/snapback]
imi poti da mai multe amanunte despre butasire?

1. Poti face butasirea in pat de nisip sau de pamant de frunze cu nisip. (iti faci o ladita adanca de vreo 15-20 cm in care pui nisip curat, pe care il tasezi si in care veti planta viitorii butasi).
2. Butasii se obtin smulgand (nu taind) de pe ramurile principale si secundare de thuya, lastarii care sunt semilemnificati la baza (daca iti gasesc o foto o atasez aici). Eventual scurtezi un pic din frunzele lastarilor, ca sa nu ai pierderi mari de apa prin transpiratie (lastarii se vor deshidrata mai greu daca le micsorezi suprafata foliara).
3. Ar fi bine sa folosesti si un stimulent de inradacinare, eventual Radistin sau ceva asemanator.

4. O perioada buna de timp ar fi bine sa umbresti locul unde ai pus patul de inradacinare.

Udati zilnic seara sau dimineata. Thuya se "prinde" relativ usor smile.gif
Asa ca bafta si mana verde!
iuliana1207
Am plantat la sfarsitul lui februarie gard viu. Nu stiu sigur de care este, cred ca singer alb, asa am auzit pe unii ca i se spune, oricum e cu frunze cazatoare. Am facut o imprejmuire de 20 m. Cam 80 % din butasi au frunze si unii au deja niste boboci, se pregatesc sa infloreasca. Ceilalti 20 % nu au dat frunze, sunt inca vii, nu s-au uscat(daca rup din el este verde la mijloc.) Sa mai am rabdare, e posibil sa mai infrunzeasca, sau sa-i inlocuiesc?
baxyy77
QUOTE(iuliana1207 @ May 11 2007, 11:07) [snapback]2819254[/snapback]
Am plantat la sfarsitul lui februarie gard viu. Nu stiu sigur de care este, cred ca singer alb, asa am auzit pe unii ca i se spune, oricum e cu frunze cazatoare. Am facut o imprejmuire de 20 m. Cam 80 % din butasi au frunze si unii au deja niste boboci, se pregatesc sa infloreasca. Ceilalti 20 % nu au dat frunze, sunt inca vii, nu s-au uscat(daca rup din el este verde la mijloc.) Sa mai am rabdare, e posibil sa mai infrunzeasca, sau sa-i inlocuiesc?

Aveti rabdare, nu toate plantele se adapteaza la fel. Rabdare... fara tutun. smile.gif
La toamna veti putea inlocui eventualele goluri aparute.

Succes
kmi25
Multumesc pentru informatii.
Dar as mai vrea sa te intreb daca este o perioada propice pentru butasire. Crezi ca este tarziu sa incerc acum?
baxyy77
QUOTE(kmi25 @ May 15 2007, 07:45) [snapback]2835539[/snapback]
Multumesc pentru informatii.
Dar as mai vrea sa te intreb daca este o perioada propice pentru butasire. Crezi ca este tarziu sa incerc acum?

Daca ne-am lua dupa carti, ar fi cam devreme... pentru ca butasirea la tuia se face prin august cand incep sa se lemnifice la baza lastarii noi. Daca ne-am lua dupa practica, am facut butasire la tuia in sera si in primavara si in toamna. Zic sa incerci si acum dar trebuie sa ii adapostesti in zone mai racoroase si sa nu ii lasi sa se deshidrateze (dar nici sa le dai apa cu galeata).
kmi25
atunci o sa fac si eu o incercare...si o sa te tin la curent cu rezultatele...
multumesc
Briana
Am primit si eu pe la in ceputul lunii cativa buxusi si i-am plantat o parte la serviciu (birourile sunt la parterul unui bloc si avem in folosinta de la primarie spatiul verde din fata pe care incercam sa-l mai estetizam cu niste gazon si buxusi) si o parte acasa (stau la casa). Modalitatea folosita a fost: luat buxusul, facut o mica groapa, pus buxusul, tasat un pic si apoi udat la 1-2 zile din plin. Acasa am mai avut si niste pamant de rasad pe care l-am pus mai intai la radacina copacelului si apoi am folosit pamanatul din gradina (nu ma pot lauda cu un pamant prea bun in gradina...). Asta s-a intamplat acu vreo 3 saptamani. Si acu observ ca s-au vestejit un pic frunzele, pe alocuri s-au mai si uscat uscat; varfurile care erau mai noi au picat.... in general mi se pare ca nu o duc prea bine si nu stiu daca nu o sa se curete incet unu cate unu. Cineva poate sa-mi dea niste sfaturi ? ...
Observ ca sunt pe aici cativa gradinari cu experienta...rog sa nu rada de mine daca nu am procedat corect... sunt si eu un gradinar in devenire si imi place sa fac ceva frumos ochiului si la servici si acasa...

multumesc
Briana
completare: cel putin incerc sa fac ceva frumos si sper ca voi reusi asta cu ajutorul vostru
Iocan
QUOTE(Briana @ May 17 2007, 17:43) [snapback]2848699[/snapback]
pus buxusul, tasat un pic si apoi udat la 1-2 zile din plin.
Tasarea ar trebui să însemne călcat cu piciorul, cu toată greutatea. Scopul este ca pămîntul să facă contact cu rădăcinile. Nu ar fi tîrziu nici acum să calci apăsat în jurul tufelor.
Cît despre veștejire, aceasta poate fi normală, chiar și la o plantare corectă, pînă se dezvoltă rețeaua fină de rădăcini. Între timp, udă-i și așteaptă să vezi care s-au prins.
baxyy77
QUOTE(Briana @ May 17 2007, 17:43) [snapback]2848699[/snapback]
Am primit si eu pe la in ceputul lunii cativa buxusi si i-am plantat o parte la serviciu (birourile sunt la parterul unui bloc si avem in folosinta de la primarie spatiul verde din fata pe care incercam sa-l mai estetizam cu niste gazon si buxusi) si o parte acasa (stau la casa). Modalitatea folosita a fost: luat buxusul, facut o mica groapa, pus buxusul, tasat un pic si apoi udat la 1-2 zile din plin. Acasa am mai avut si niste pamant de rasad pe care l-am pus mai intai la radacina copacelului si apoi am folosit pamanatul din gradina (nu ma pot lauda cu un pamant prea bun in gradina...). Asta s-a intamplat acu vreo 3 saptamani. Si acu observ ca s-au vestejit un pic frunzele, pe alocuri s-au mai si uscat uscat; varfurile care erau mai noi au picat.... in general mi se pare ca nu o duc prea bine si nu stiu daca nu o sa se curete incet unu cate unu. Cineva poate sa-mi dea niste sfaturi ? ...
Observ ca sunt pe aici cativa gradinari cu experienta...rog sa nu rada de mine daca nu am procedat corect... sunt si eu un gradinar in devenire si imi place sa fac ceva frumos ochiului si la servici si acasa...

multumesc

Nu va nelinistiti, e absolut normal ca plantele sa sufere dupa plantare. Se intampla si din cauza cresterii bruste a temperaturilor si din cauza stresului post plantare. Incet, incet se vor adapta la noile conditii si totul va fi ok. Eventualele goluri aparute le puteti umple in toamna.
Briana
multumesc pentru raspunsuri
tmdtmd
Si inmultirea cu seminte cum se face? cand se culeg si cand se planteaza?
baxyy77
QUOTE(tmdtmd @ May 22 2007, 13:35) [snapback]2870735[/snapback]
Si inmultirea cu seminte cum se face? cand se culeg si cand se planteaza?

Le culegi in toamna, cand conurile s-au uscat bine si le semeni in primavara urmatoare. Personal nu am incercat la tuia ci la Juniperus virginiana, si a mers foarte bine... (tot in sera)
homa
QUOTE (iuliana1207 @ May 11 2007, 10:07) *

Buna,

vizitati site-ul www.gardviu.ro
campionul
A auzit careva de tipul acesta de gard "Ulmul din Turkestan (Ulmus pumila celer)"Merita cumparat ?Se spune ca ar crete pana la 5 m inaltime si ca nu e pretentios.Eventual recomandari daca se poate
campionul
nimeni?
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.