QUOTE(Gentle_dragon @ Mar 3 2007, 22:39)

E laudabil efortul de a scrie un text de dimensiunile celui pe care ti l-ai propus. Din cate am vazut nu e terminat dar bag sama ca esti hotarat in privinta asta.
Pentru un proiect de reforma acest text ese incheiat. Ramane de vazut in ce mod se poate face concret aceasta reforma. In urmatoarele posturi am sa propun cateva masuri concrete. Fara o dezbatere aceste masuri pe care eu le vad nu le pot pune in acel text. El are o doza importanta de generalitate si certidudine. Reformele propuse de mine, nu. Ele trebuie aplicate si vazut cum rezista testului realitatii. Daca nu rezista inseamna ca nu sunt bune si trebuiesc altele. Daca le-as pune in text pe post de completare s-ar putea sa ii stirbeasca autoritatea lui teoretica prin ineficienta lor. Pe aceea prefer ca respectiva "completare" sa fie obiectul unei alte lucrari eventual.

Din pacate cateva titluri imi provoaca o oarecare ingrijorare in privinta scopurilor pe care le ai.
Is artist. Scopuile ascunse nu exista decat cele declrate. Nu am ambitii politicianist-institutionale ci doar gandesc un mod de a face lume mai buna.

Protectia naturii, a mediului si a culturilor diferite de cele occidentale - n-am inteles de ce si de cine trebuie protejate culturile diferite de cele occidentale? Cele occidentale nu trebuie protejate?
Spatiile si culturile necivilizate. Si cele occidentale trebuie ferite de influenta celor feudale: de exemplu obligaivitatea voalului musulman in scolile franceze de stat este o masura a statului feudal. Statul civilizat insa nu trebuie sa accepte asa ceva pentru ca educatia democratica trebuie sa fie una laica. Esti liber sa iti faci scoala particulara si sa porti voalul acolo, insa contribuabilul nu trebuie sa incurajeze stilul de viata feudal in inima civilizatiei contemporane. Un astfel de stil de viata, la fel de indreptatit spre existenta ca si cel capitalist trebuie sa existe in alte parti fara influentele nefaste ale civilizatiei occidentale. Terorismul islamic este o onsecinta directa a unei astfel de nefericite amestecaturi de civilizatii

O solutie diferita fata de cea oferita de Bush si altii ca ei fata de Orientul Mijlociu. Scrisoare catre cetateanul american - n-am inteles.
Solutia diferita este rejectarea politicilor imperialiste ale administratiei Bush si retragerea imediata din aceste zone. Chiar daca se vor produce probleme sociale mari, poae chiar razboaie civile, pana la urma civilizatia araba isi va gasi echilibrul. In felul in care se continua astazi numarul victimelor va atinge proportii colosale si vor depsi pe cel al unui eventual razboi civil.
In ceea ce priveste Israelul nu am nici o solutie. Pur si simplu este un drum fara iesire care nu arata decat cat de paguboasa este insula de civilizatie industriala in interiorul unei civilizatii taditionale (arabe). Nu stiu ce se poate face, dar pot sa pun in lumina pasii gresiti care au dus la o astfel de drama.

Cetateanul rus n-ar avea nevoie de o scrisoare din partea ta? Nu cauti si solutii diferite de cele oferite de Putin?
Nu stiu de ce textul tau imi aduce parca a ceva cunoscut. Parca se numea Ramunc.
Draga Gentle_dragon cred ca o SUA este cea mai mare putere. Fireste ca o astfel de scrisoare se potriveste si rusului si britanicului si oricarui cetatean dintr-un stat occidental civilizat. Insa cetateanul SUA are o responsabilitate mai mare decat oricare altul dintre cei enumerati.