rellyc
21st February 2007, 22:50
Eu si o prietena dorim sa ne decoram mansardele cu muscate curgatoare. Am cautat la florarii dar inca nu au aparut si preturile prezise nu prea ne-au incantat...asa incat ne-am gandit sa cumparam direct butasii. Cum trebuiesc crescute de la "0" aceste flori?
trestie-de-balta
22nd February 2007, 08:19
QUOTE(rellyc @ Feb 21 2007, 22:50)

Eu si o prietena dorim sa ne decoram mansardele cu muscate curgatoare. Am cautat la florarii dar inca nu au aparut si preturile prezise nu prea ne-au incantat...asa incat ne-am gandit sa cumparam direct butasii. Cum trebuiesc crescute de la "0" aceste flori?
nu-ti vinde nimeni butasii, n-au nici un interes, chiar daca ii rogi cu cerul si pamantul
cele mai multe florarii nu produc plantele, doar le vand.
poti sa-i faci tu anul viitor, daca opresti 2-3 plante peste iarna. sau poti cumpara samanta, dar nu de la noi.
baxyy77
22nd February 2007, 10:41
QUOTE(rellyc @ Feb 21 2007, 22:50)

Da, nu prea iti vinde nimeni butasi... Solutia ar fi sa cumperi...
Ca sa nu platesti exagerat de mult pe cele mari, gata formate, cumpara mai mici, mai multe si de varietati diferite. In timp, vei putea sa le inmultesti (lucru relativ usor). Ca sa reusesti sa ai tufe bogate, peridic va trebui sa le ciupesti varfurile si sa le tai...
La Baneasa, intr-una din serele mai "ascunse" era acum cativa ani o firma profilata doar pe asa ceva. In sensul ca aducea miniplante (butasi deja prinsi) din Franta sau Belgia si le forma pana la vanzare. Am fost impresionata de varietatile pe care le aveau. Plus ca puteai sa cumperi direct de la ei. Nu stiu insa, daca ei mai sunt acolo. De voi gasi nr. patronului, ti-l voi da pe PM.
Daca mai aflu surse, le voi adauga aici. Si un teaser...
Cu bine
rellyc
22nd February 2007, 14:03
multumesc baxyy, dar eu sunt din Iasi asa incat nu as putea cumpara de la Baneasa. Mi s-a pus pata de cand am fost prin Germania si am colindat niste sate, vreau sa imi decorez si eu mansarda si fatada casei in acest fel 
O sa incerc sa colind firmele de profil din jurul Iasiului (eventual intreb vanzatorii) poate gasesc miniplante asa cum spui tu. Cu ocazia asta poate gasesc si puieti de tisa (in Franta am vazut gardul unei case "facut" integral din tisa prinsa cu grija de o plasa de sarma si tunsa sub forma unui zid de castel, ideea mi s-a parut super).
baxyy77
22nd February 2007, 15:44
QUOTE(rellyc @ Feb 22 2007, 14:03)

multumesc baxyy, dar eu sunt din Iasi asa incat nu as putea cumpara de la Baneasa. Mi s-a pus pata de cand am fost prin Germania si am colindat niste sate, vreau sa imi decorez si eu mansarda si fatada casei in acest fel

O sa incerc sa colind firmele de profil din jurul Iasiului (eventual intreb vanzatorii) poate gasesc miniplante asa cum spui tu. Cu ocazia asta poate gasesc si puieti de tisa (in Franta am vazut gardul unei case "facut" integral din tisa prinsa cu grija de o plasa de sarma si tunsa sub forma unui zid de castel, ideea mi s-a parut super).
Hmmm... Tisa este o planta care creste si se dezvolta foarte lent. In plus, in afara de arilul rosu care inconjoara samanta, intreaga planta est foarte toxica. Deci, atenti la animalele de curte.
Pe de alta parte, tunsa in gard sau zid viu, arata excelent.
Pentru muscate, cercetez... cine stie de unde sare iepurele.
Bafta la cautat.
trestie-de-balta
25th February 2007, 09:08
doar ca la tisa rabdarea se numara in zeci de ani, in cel mai fericit caz.
tinand cont ca are o durata de viata de peste 2000 de ani, folosesti alta specie pentru gard viu.
baxyy77
25th February 2007, 13:44
QUOTE(trestie-de-balta @ Feb 25 2007, 09:08)

doar ca la tisa rabdarea se numara in zeci de ani, in cel mai fericit caz.
tinand cont ca are o durata de viata de peste 2000 de ani, folosesti alta specie pentru gard viu.
My point exactly
nicuspring
2nd March 2007, 11:44
Deci, pana la urma cum se inmultesc aceste muscate curgatoare? Eu am doar un ghiveci in care sunt 5-6 tulpini care, deja au o vegetatie destul de bogata. Multumesc anticipat ptr.raspuns.
HADE 61
3rd March 2007, 14:48
Tai varful fiecarei tulpini in asa fel sa aiba si inca 3-4 frunze si varful ,se pun la inradacinat direct in pamant amestecat cu ceva nisip .Daca vezi la tulpinile ramase ca sunt si lastari crescuti de la subbratul unei frunze mai poti taia si acea bucata .se prind foarte repede si in totalitate aproape .Iarna se tin in locuri mai reci dar ferite de inghet ,gen pivnita ,balcon inchis.
tryn
15th March 2007, 10:02
am urmatoarea problema:
am doua muscate care sunt tinute langa fereastra (deci in lumina), iar amandoua cresc lateral (paralel cu geamul).
stie cineva care este cauza si/sau cum pot face sa creasca normal?
HADE 61
15th March 2007, 10:45
Parerea mea este ca se duc dupa lumina ,cu muscatele nu mi s-a intamplat pentru ca le tund scurt toamna si le las mai la rece pe iarna ,dar cand s-a intamplat cu alte plante am intors ghiveciul si planta s-a indreptat .Totusi mai asteapta si alte pareri .Stii ca in partea unde tulpina este lemnoasa nu mai face flori ,pentru acest motiv toamna le tund si pun la prins in pamant cu nisip toti butasii ,se prind in proportie mare si repede si pastreaza caracteristicile plantei mama .
tryn
16th March 2007, 11:31
QUOTE(HADE 61 @ Mar 15 2007, 10:45) [snapback]2572273[/snapback]
Parerea mea este ca se duc dupa lumina ,cu muscatele nu mi s-a intamplat pentru ca le tund scurt toamna si le las mai la rece pe iarna ,dar cand s-a intamplat cu alte plante am intors ghiveciul si planta s-a indreptat .Totusi mai asteapta si alte pareri .Stii ca in partea unde tulpina este lemnoasa nu mai face flori ,pentru acest motiv toamna le tund si pun la prins in pamant cu nisip toti butasii ,se prind in proportie mare si repede si pastreaza caracteristicile plantei mama .
ele nu se deplaseaza catre lumina...ci paralel cu aceasta.
da...tulpina lemnoasa este destul de mare.
ar trebui sa tai varful sa sa il pun la prins ?
cum sa il pun la prins? in apa mai intai sau direct in ghiveci cu pamant cu nisip?
multumesc pentru raspuns!
HADE 61
16th March 2007, 20:54
Tai-o cat mai de jos dar sa aiba 2-3 frunze in partea care ramane ,de la subbratul fiecarei frunze vor creste lastari astfel ca va fii mai bogata de jos .Daca are doar un varf si acela ar trebui sa aiba 2-3 frunze ,eu l-am pus direct in pamant de la florarie amestecat cu nisip .Anul trecut in februarie au fost temperaturi foarte scazute si mi-au degerat toate muscatele ,dar aveam in casa cateva pahare cu butasi ,cresc repede si dupa ce se inalta ii tai varful si-l pui la prins ,nu le mai lasa sa creasca inalte .Eu cel putin asa am facut ,cred ca am vre-o 80 de ghivece din butasii scapati de ger .Am inteles ca nu planta e stramba ci frunzele cresc doar pe o parte .
tryn
4th April 2007, 10:47
QUOTE(HADE 61 @ Mar 16 2007, 21:54) [snapback]2579839[/snapback]
Tai-o cat mai de jos dar sa aiba 2-3 frunze in partea care ramane ,de la subbratul fiecarei frunze vor creste lastari astfel ca va fii mai bogata de jos .Daca are doar un varf si acela ar trebui sa aiba 2-3 frunze ,eu l-am pus direct in pamant de la florarie amestecat cu nisip .Anul trecut in februarie au fost temperaturi foarte scazute si mi-au degerat toate muscatele ,dar aveam in casa cateva pahare cu butasi ,cresc repede si dupa ce se inalta ii tai varful si-l pui la prins ,nu le mai lasa sa creasca inalte .Eu cel putin asa am facut ,cred ca am vre-o 80 de ghivece din butasii scapati de ger .Am inteles ca nu planta e stramba ci frunzele cresc doar pe o parte .
multumesc pentru raspuns.
o sa pun in aplicare solutia cat de curand. ai explicat foarte bine - am inteles ceea ce era mai important - modul in care trebuie sa te porti cu mashcata.
Bebeluska
15th May 2007, 09:58
Caut muscate curgatoare, preferabil rosii/siclam. Stie cineva unde pot gasi asa ceva?
Merci.
baxyy77
15th May 2007, 11:43
QUOTE(Bebeluska @ May 15 2007, 10:58) [snapback]2836133[/snapback]
Caut muscate curgatoare, preferabil rosii/siclam. Stie cineva unde pot gasi asa ceva?
Merci.
Am gasit si am cumparat cu 5 lei bucata in Piata Moghioros de la o tanti. Avea mai multe culori si avea si alte specii (petunii, verbina, etc).
Initial a cerut 7 lei si pt ca am luat mai multe mi le-a lasat mai ieftin. Banuiesc ca acum costa mai putin decat acum 2 saptamani cand le-am luat eu.
Bafta
alberta
15th May 2007, 12:26
Am vazut eu ieri la Metro si la Praktiker.
Bebeluska
15th May 2007, 12:46
Mersi fetelor. O sa incerc.
Alberta, esti sigura ca erau curgatoare si nu din alea cu tulpini erecte?
HADE 61
15th May 2007, 16:55
am luat din obor ,sunt tarabe in piata si pe marginea piatii - mici magazinase ,muscate curgatoare de mai multe culori cu 8 roni ,o splendoare ,au cate 5 ciucuri de flori .am luat si din practiker ,brico dar n-aveau culoarea celor din obor , nici desimea lor si floarea este batuta ca un trandafiras .
mateu
15th May 2007, 17:52
Incercati si la expozitiile astea:
http://www.bioproduct.ro/articole/expogradina-2007.htm
Din experienta altor ani, va spun ca merita...cel putin in Herastrau, vor fi oferte cu flori frumoase, la preturi ok.
cristinaptudor
16th October 2008, 11:48
Muscatelor mele li se gauresc frunzele ...parca sunt "capsate" . Inmuguresc , dar florile nu se mai deschid...pur si simplu se usuca . Nu are daunatori...m-am uitat . Stie cineva ce au patit ?
cristinaptudor
21st October 2008, 11:08
Pana la urma m-am lamurit singura . Am mutat-o . Era pusa me masina de spalat si aceasta era cauza
. Oricum , o intrebare , poate totusi imi raspunde cineva ....Am observat o omida verde pe una din frunze . Cred ca ea era cauza frunzelor "capsate" . Stie cineva ce daunator este omida mea si cum sa scap de ele in cazul in care descopar mai multe ?
Bebeluska
10th November 2008, 23:26
Ce se intampla cu muscatele iarna? Le-am bagat in casa dar au chelit. Aratau atat de bine inainte, erau ghivecele pline. Poate lipsa luminii suficiente, sau e normal sa fie asa?
sebulbus
10th November 2008, 23:28
De la excesul de testosteron, cica.
Valentina30
10th November 2008, 23:36
QUOTE (Bebeluska @ Nov 10 2008, 23:26)

Ce se intampla cu muscatele iarna? Le-am bagat in casa dar au chelit. Aratau atat de bine inainte, erau ghivecele pline. Poate lipsa luminii suficiente, sau e normal sa fie asa?
Schimbarea locatie si implicit a conditiilor de mediu, a contribuit la aceasta "chelire" a muscatelor tale.
In plus, trebuie retinute urmatoarele...
QUOTE (Valentina30 @ Nov 10 2008, 13:44)

Ca majoritatea plantelor de terasa si balcon, muscatele intra iarna in repaus. Acest lucru inseamna ca isi incetinesc aproape total dezvoltarea vegetativa. Totusi, daca pe aceasta perioada, dispun de conditii de ingrijire propice (suficienta lumina, caldura si udare moderata), acestea pot continua sa infloreasca frumos.
Ca un mic ajutor, poti sa le schimbi pamantul cu unul proaspat si dupa 2-3 saptamani de cand le-ai schimbat substratul le poti ajuta cu un ingrasamant lichid pentru muscate. Il gasesti la florarii sau in orice market, la raionul de gradina. Sa respecti dozajul de pe eticheta, caci o solutie prea concentrata are ca efect tocmai inhibarea infloririi sau chiar "arderea" radacinilor plantei.
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.