Islam versus Traditie
Pagini: 1, 2, 3, 4

turbo trabannt

La rugamintea unei musulmance, am deschis acest topic.

Care este diferenta intre Islam si practica realitatii de zi cu zi din tarile musulmane?
Are traditia un rol atat de important?Traditia de unde provine , daca nu din Islam?

Care ar fi societatea islamica care traieste conform perceptelor din coran?
UnixMarius
Bun Topic . Si io is curios ce au de zis ce-i de religie musulmana despre asta . coolspeak.gif

Nefersetty
QUOTE(turbo trabannt @ Feb 14 2007, 05:23) *
La rugamintea unei musulmance, am deschis acest topic.

Care este diferenta intre Islam si practica realitatii de zi cu zi din tarile musulmane?
Are traditia un rol atat de important?Traditia de unde provine , daca nu din Islam?

Care ar fi societatea islamica care traieste conform perceptelor din coran?

Practica unor realitati din tarile musulmane se datoreaza in parte multor traditii
apatenind de tara respectiva.Prin definitie traditiile sint opinii,doctrine,practici,ritualuri si obiceiuri,date din mosi-stramosi pe cale orala(din vorba-n vorba).Ele formeaza un mod de a gindi,actiona sau comporta,aparte si de aceea e important de spus ca cu multe generatii in urma,pe acele timpuri in arabia,cind a aparut Islamul,toate obiceiurile sociale sau culturale au fost acceptate,mai devreme sau mai tirziu,drept obligatii religioase.Big mistake,care a reusit sa ramina pina in ziua de azi.
Un exemplu foarte dur,pe care til pot da e mutilarea genitala a femeilor in Africa si unele tari ca Saudi Arabia.Lucrul asta se practica de cind lumea si pamintul,inainte de islam,dar unii oameni astazi insista ca asta e obligatie religioasa.Orice mutilare a corpului e interzisa,pina si tatuajul.Alt exemplu ar fi the shia,cind se biciuesc pe spate la aniversarea mortii lui Ali. Un obicei dezgustator care nu are baza in religia islamica.

O sa revin si cu alte exemple.
turbo trabannt
QUOTE(Nefersetty @ Feb 15 2007, 00:30) *
Un exemplu foarte dur,pe care til pot da e mutilarea genitala a femeilor in Africa si unele tari ca Saudi Arabia.Lucrul asta se practica de cind lumea si pamintul,inainte de islam,dar unii oameni astazi insista ca asta e obligatie religioasa.

intrebarea mea este in acest caz: daca aceasta traditie este non-islamica de ce mulahii o permit si o tolereaza , unii chiar incurajand-o?

refuz sa cred ca ei nu citesc coranul.
Nefersetty
QUOTE(turbo trabannt @ Feb 14 2007, 07:14) *
intrebarea mea este in acest caz: daca aceasta traditie este non-islamica de ce mulahii o permit si o tolereaza , unii chiar incurajand-o?
refuz sa cred ca ei nu citesc coranul.

Normal ca citesc coranul,dar dorinta de putere si control asupra maselor e mai mare decit frica de dumnezeu.
Sint si oameni care nu stiu sa citeasca.Pentru ei ceea ce le spune vreun mullah sau imam din asta, e lege.
Astia de obicei sint aia care ajung sa fie brainwashed.
De aceea ma infurii tot mai mult cind vad ca influenta liderilor religiosi creste in islam.Nu asa a fost menita sa fie religia asa.De aia nici nu avem preoti,tocmai pentru faptu ca fiecare om poate sa slujeasca el singur pe dumnezeu fara nici o interferinta.De fapt Imamul are un sigur rol si anume sa inceapa rugaciunea.Acum vad ca se afirma tot mai mult si au intrat si in domeniul politic.Mie sila.
By the way:mullah e denumirea data de shia muslims.
turbo trabannt
QUOTE(Nefersetty @ Feb 15 2007, 01:44) *
Normal ca citesc coranul,dar dorinta de putere si control asupra maselor e mai mare decit frica de dumnezeu.
Sint si oameni care nu stiu sa citeasca.Pentru ei ceea ce le spune vreun mullah sau imam din asta, e lege.
De aceea ma infurii tot mai mult cind vad ca influenta liderilor religiosi creste in islam.Nu asa a fost menita sa fie religia asa.De aia nici nu avem preoti,tocmai pentru faptu ca fiecare om poate sa slujeasca el singur pe dumnezeu fara nici o interferinta.De fapt Imamul are un sigur rol si anume sa inceapa rugaciunea.Acum vad ca se afirma tot mai mult si au intrat si in domeniul politic.Mie sila.

bingo! asta e si parerea mea.

clericii trag in jos. teocratia este principala cauza a caderii spre evul mediu a unei zone mari din islam. ei dau fatwa si sugruma totul .

cum pot ei sa incalce coranul atunci? si cum de nimeni nu se sesizeaza?
fracture
QUOTE(turbo trabannt @ Feb 14 2007, 12:05) *
si cum de nimeni nu se sesizeaza?

Cum ar fi sa se sesizeze ei insisi? Sa-si dea fatwa unul altuia sau lor insile?
Aceeasi problema o vad si in ortodoxia romana, popi care taie si spanzura in comunitatile lor. Popi care primesc ordine de la popii mai mari, aia mari de la altii si mai mari and so on...
Este greu pentru un arab analfabet sa fie un bun musulman de unul singur, asa ca vin imamii astia (mullahii la shia din cate am inteles) si le baga fel si fel de prostii in cap.
Cum ar fi o reforma a islamului asa cum a fost in EU reforma protestanta?

UnixMarius
QUOTE(fracture @ Feb 14 2007, 15:38) *

Scuze , dar asta nu o pricep. Ar fi imposibil? , sau nu ar fi ok , sau ... Sincer , nu pricep , poti sa explici te rog? . Thanks ! peacefingers.gif
fracture
QUOTE(UnixMarius @ Feb 14 2007, 12:45) *
Scuze , dar asta nu o pricep. Ar fi imposibil? , sau nu ar fi ok , sau ... Sincer , nu pricep , poti sa explici te rog? . Thanks ! peacefingers.gif

Sa apara un invatat musulman care sa zica "adevarul nu este in ce spune imamul, adevarul este in Coran iar un bun musulman nu este cel ce spune rugaciuni de 5 ori pe zi, merge la moschee si tine postul Ramandanului ci acela care descopra singur adevarul lui Allah".
Sa apara un fel de protestantism islamic (nu ma injurati dar alta exprimare nu am gasit).
turbo trabannt

QUOTE(fracture @ Feb 15 2007, 02:38) *
Cum ar fi sa se sesizeze ei insisi? Sa-si dea fatwa unul altuia sau lor insile?
Aceeasi problema o vad si in ortodoxia romana, popi care taie si spanzura in comunitatile lor. Popi care primesc ordine de la popii mai mari, aia mari de la altii si mai mari and so on...
Este greu pentru un arab analfabet sa fie un bun musulman de unul singur, asa ca vin imamii astia (mullahii la shia din cate am inteles) si le baga fel si fel de prostii in cap.

prima intrebare: multi clerici sunt literati. musulmanii nu sunt cu mult mai analfabeti decat rusii de exemplu. islamul a pus mare accent pe alfabetizare , vezi lunga traditie de scoli.

de aici rezulta ca cel putin elitele ar trebui sa conteste rolul clericilor in conducere. ori acest lucru nu se intampla mai nicaieri.

a doua intrebare: teroristii nu sunt oameni needucati. ca sa fabrici o bomba , sa faci supraveghere de obiective nu se face daca nu stii sa citesti.

reforma in islam , nu inteleg nici eu. si mai ales ca vad ca toata lumea e de acord cu toata lumea in islam asa ca nu sunt pareri diferite de unde sa apara reforma...
armonie
QUOTE(Nefersetty @ Feb 14 2007, 14:30) *
Practica unor realitati din tarile musulmane se datoreaza in parte multor traditii
apatenind de tara respectiva.Prin definitie traditiile sint opinii,doctrine,practici,ritualuri si obiceiuri,date din mosi-stramosi pe cale orala(din vorba-n vorba).Ele formeaza un mod de a gindi,actiona sau comporta,aparte si de aceea e important de spus ca cu multe generatii in urma,pe acele timpuri in arabia,cind a aparut Islamul,toate obiceiurile sociale sau culturale au fost acceptate,mai devreme sau mai tirziu,drept obligatii religioase.Big mistake,care a reusit sa ramina pina in ziua de azi.
Un exemplu foarte dur,pe care til pot da e mutilarea genitala a femeilor in Africa si unele tari ca Saudi Arabia.Lucrul asta se practica de cind lumea si pamintul,inainte de islam,dar unii oameni astazi insista ca asta e obligatie religioasa.Orice mutilare a corpului e interzisa,pina si tatuajul.Alt exemplu ar fi the shia,cind se biciuesc pe spate la aniversarea mortii lui Ali. Un obicei dezgustator care nu are baza in religia islamica.

Female circumcision; do not cut severely as that is better for a woman and more desirable for a husband…( Sunaan Abu Dawud 41.5251)

Book 41, Number 5251:
Narrated Umm Atiyyah al-Ansariyyah:
A woman used to perform circumcision in Medina. The Prophet (peace_be_upon_him) said to her: Do not cut severely as that is better for a woman and more desirable for a husband.

Sunnah aproba circumcizia femeii in islam.

http://www.memritv.org/Search.asp?ACT=S5&P1=77#

Aici este un video legat de aproblema circumciziei, dezbatere intre musulmani
armonie
QUOTE(Nefersetty @ Feb 14 2007, 15:44) *

Dupa cate stiu eu, copii (baietii) sun rimisi la scolile islamice de la varsta de 4-6 ani, chiar daca nu stiu sa citeasca, invata pe de rost smile.gif, teroristii se sinucid cu Coranul in mana sad.gif
Nefersetty
QUOTE(fracture @ Feb 14 2007, 08:56) *
Sa apara un invatat musulman care sa zica "adevarul nu este in ce spune imamul, adevarul este in Coran iar un bun musulman nu este cel ce spune rugaciuni de 5 ori pe zi, merge la moschee si tine postul Ramandanului ci acela care descopra singur adevarul lui Allah".
Sa apara un fel de protestantism islamic (nu ma injurati dar alta exprimare nu am gasit).

Stai mama ca confunzi.Rugaciunea de 5 ori si Ramadanul sint mandatorii si sint scrise si in Quran.Nimic rau in asta.Mersul la moschee nu-i musai,poti sa te rogi oriunde,si-n virfu' muntelui daca ti se pune pata, dar noi vorbim aici de niste bazaconii de obiceiuri care nu tin de islam ci de traditie.

Si in privinta descoperiri islamului de unu singur,asa ar trebui sa fie.Sa citeasca omul Quranul cu ochii lui.
UnixMarius
QUOTE(armonie @ Feb 14 2007, 16:33) *
Dupa cate stiu eu, copii (baietii) sun rimisi la scolile islamice de la varsta de 4-6 ani, chiar daca nu stiu sa citeasca, invata pe de rost smile.gif,
Invatatura este un lucru bun , no matter what ! Folosinta invataturii e mai bun lucru .
teroristii se sinucid cu Coranul in mana sad.gif
Asta e najpa dar asta nu are a face cu religia sau pana acuma , Nefersetty a punctat destul de bine cam ceea ce se intampla. Maine o sa vezi altii aicea cum isi justifica atacurile cu versete din Biblie . Alt lucru rau , din pacate !

QUOTE(Nefersetty @ Feb 14 2007, 23:44) *
Stai mama ca confunzi.Rugaciunea de 5 ori si Ramadanul sint mandatorii si sint scrise si in Quran.Nimic rau in asta.Mersul la moschee nu-i musai,poti sa te rogi oriunde,si-n virfu' muntelui daca ti se pune pata, dar noi vorbim aici de niste bazaconii de obiceiuri care nu tin de islam ci de traditie.

Si in privinta descoperiri islamului de unu singur,asa ar trebui sa fie.Sa citeasca omul Quranul cu ochii lui.

Rugaciunea e ok , Ramadanul (nu prea stiu cu ce se manaca) banuiesc ca e ok . Insa ma indoiesc de studiu Coranului . Vezi tu in Middle East viata nu este usoara si oamenii prefera sa mearga sa asculte de unu care le spune cam ce si cum e cu Coranul . Aicea cred ca ar trebuii sa se lucreze de catre ce-i care pricep , si dau Coranului sensul de PACE . Restul sunt vorbarie goala . O religie care nu se axeaza pe PACE si pe iubirea de oameni , nu prea mai este religie .
turbo trabannt
QUOTE(Nefersetty @ Feb 15 2007, 10:44) *

eu nu pot sa inteleg traditia de a inchina cu fata la mecca de 5 ori pe zi ( parca). scrie in coran? basca vineri zi obligatorie de mers la moschee. de unde un imam indruga vrute si nevrute si ies aia si se apuca si dau foc la steaguri si urla ca nebunii.

exista vreo fundatie muslima care se ingrijeste de alfabetizarea muslimilor? ca de fundatii semi-teroriste care sunt doar paravan pt transfer fonduri tot auzim in multe tari ...
fracture
QUOTE(Nefersetty @ Feb 14 2007, 20:44) *

Pai care traditie? Sa inteleg ca islamul este o religie a interpretarii treditionale? Adica religia (islamul) pentru musulmani nu reprezinta islamul propriu-zis ci traditia?
Selam
QUOTE(fracture @ Feb 15 2007, 10:58) *
Pai care traditie? Sa inteleg ca islamul este o religie a interpretarii treditionale? Adica religia (islamul) pentru musulmani nu reprezinta islamul propriu-zis ci traditia?

Nu. In timp ce unii oameni au acceptat Islamul, in acelasi timp nu au renuntat la vechile lor traditii, ca deh, "sunt din mosi-stramosi si nu trebuie sa se piarda"
fracture
QUOTE(Selam @ Feb 15 2007, 09:01) *
Nu. In timp ce unii oameni au acceptat Islamul, in acelasi timp nu au renuntat la vechile lor traditii, ca deh, "sunt din mosi-stramosi si nu trebuie sa se piarda"

De asta sunt eu curios, pentru ca la ortodocsi, cel putin din ce stiu eu e nasoala treaba cu religia si traditiile.
Oamenii de la taraa, femeile in special sunt foarte credincioase desi nu au citit in viata lor un rand din vreo carte sfanta. Merg la biserica, acolo are loc operatiunea de brainwashing, apoi vin acasa sii ii dau tare inainte cu traditiile, celebra expresia "asa s-a pomenit". Traditii insemand fel si fel de lucruri si obiceiuri stupide (pomeni din 3 in 3 luni, coliva si alte treburi pe care nu le cunosc prea bine).
Mult mai usor, mai simplu si mai folositor ar fi ca ei sa citeasca biblia si ce inteleg ei din ea aia sa fie religia lor.
Asa ma gandeam si musulmani, sa faca la fel, sa citeasca fiecare Coranul si ce carti sfinte, sa uite traditille si sa nu le mai practice, iar ceea ce inteleg ei din acele carti sa fie adevarul profetului.
valioglu
QUOTE(Nefersetty @ Feb 14 2007, 13:30) *

shura inseamna „al zecelea“ si are loc in a zecea zi a lunii de doliu Muharram. Este punctul culminant al doliului siitilor care isi aduc aminte in fiecare an de modul violent in care a fost ucis Hussein, nepotul lui Muhammad, dupa batalia de la Karbala cu califul Yazid din dinastia Omeyyazilor.
Deci nu Ali ci Hussein - fiul lui

QUOTE(fracture @ Feb 15 2007, 13:08) *
De asta sunt eu curios, pentru ca la ortodocsi, cel putin din ce stiu eu e nasoala treaba cu religia si traditiile.
Oamenii de la taraa, femeile in special sunt foarte credincioase desi nu au citit in viata lor un rand din vreo carte sfanta. Merg la biserica, acolo are loc operatiunea de brainwashing, apoi vin acasa sii ii dau tare inainte cu traditiile, celebra expresia "asa s-a pomenit". Traditii insemand fel si fel de lucruri si obiceiuri stupide (pomeni din 3 in 3 luni, coliva si alte treburi pe care nu le cunosc prea bine).
Mult mai usor, mai simplu si mai folositor ar fi ca ei sa citeasca biblia si ce inteleg ei din ea aia sa fie religia lor.
Asa ma gandeam si musulmani, sa faca la fel, sa citeasca fiecare Coranul si ce carti sfinte, sa uite traditille si sa nu le mai practice, iar ceea ce inteleg ei din acele carti sa fie adevarul profetului.

Cam la fel ca la ortodocsi e si la musulmani. De fapt, ca sa-ti faci o idee despre cat de avansate sunt societatile, in multe tari arabe inca sunt valabile triburile si clanurile. Saddam era din tribul Al Tikriti (Tikrit fiind si localitatea unde s-a nascut). In Siria sunt mai multe triburi cel mai imporant fiind Makluf, care detine mare parte din bogatiile tarii.
Siria, Irakul si cea mai mare parte a tarilor arabe erau crestine inainte de a fi islamizate si de a se forma marile califate.
valioglu
QUOTE(turbo trabannt @ Feb 15 2007, 10:28) *
eu nu pot sa inteleg traditia de a inchina cu fata la mecca de 5 ori pe zi ( parca). scrie in coran? basca vineri zi obligatorie de mers la moschee. de unde un imam indruga vrute si nevrute si ies aia si se apuca si dau foc la steaguri si urla ca nebunii.

exista vreo fundatie muslima care se ingrijeste de alfabetizarea muslimilor? ca de fundatii semi-teroriste care sunt doar paravan pt transfer fonduri tot auzim in multe tari ...

De ce? Crestinii nu au bisericile orientate dupa punctele cardinale si nu se roaga cu fata catre altar? Si mai baga cate o cruce cand trec pe langa biserica. Crestinii trebuie sa se roage la masa (dejun, pranz si cina), la sculare si la culcare. Cate rugaciuni sunt? Musulmanii trebuie sa se spele obligatoriu inainte, deci ...
Vineri e o zi de mers la moschee pt ca sambata noastra e la musulmani similara zilei de duminica la crestini.
Nu, oamenii aceia nu dau foc la steaguri pentru ca sunt musulmani, ci pentru ca urla o frustrare in ei al carei substrat este politica care se foloseste de religie pentru a urni masele de oameni.
Sunt multe fundatii care se ingrijesc de alfabetizarea musulmanilor ca si de a crestinilor (de ex din tarile Africii Negre).
Eros81
QUOTE(armonie @ Feb 14 2007, 16:30) *
Female circumcision; do not cut severely as that is better for a woman and more desirable for a husband…( Sunaan Abu Dawud 41.5251)

Book 41, Number 5251:
Narrated Umm Atiyyah al-Ansariyyah:
A woman used to perform circumcision in Medina. The Prophet (peace_be_upon_him) said to her: Do not cut severely as that is better for a woman and more desirable for a husband.
Sunnah aproba circumcizia femeii in islam.
http://www.memritv.org/Search.asp?ACT=S5&P1=77#

Aici este un video legat de aproblema circumciziei, dezbatere intre musulmani

era un topic asa frumos pana sa intre si armonie...
armonie oare tu nu intelegi ca daca traduci ceva din engleza singurul lucru pe care il demonstrezi este ca tu sti engleza si mai mult nu? spune-mi rogute cine a facut acel site? oare vreun muslman? eu nu cred.. intelege o data ca traducerile Koranului in limba engleza de pe siturile tale sunt eronate.
PS: Omului destept ii spui o singura data, celui mai putin istet repeta-i si a doua oara.
valioglu
QUOTE(UnixMarius @ Feb 15 2007, 00:15) *
Rugaciunea e ok , Ramadanul (nu prea stiu cu ce se manaca) banuiesc ca e ok . Insa ma indoiesc de studiu Coranului . Vezi tu in Middle East viata nu este usoara si oamenii prefera sa mearga sa asculte de unu care le spune cam ce si cum e cu Coranul . Aicea cred ca ar trebuii sa se lucreze de catre ce-i care pricep , si dau Coranului sensul de PACE . Restul sunt vorbarie goala . O religie care nu se axeaza pe PACE si pe iubirea de oameni , nu prea mai este religie .

Ramadanul e un post care se tine o luna pe an. Luna Ramadan a noua luna a calendarului Islamic, in care profetul Mahomed a primit revelatia de la Dumnezeu. Timp de 30 de zile musulmanii adulti trebuie sa posteasca din zori pana la apusul soarelui. Aceasta inseamna abstinenta de la mancare, bautura, fumat si relatii conjugale in timpul orelor de post. Calatorii, femeile gravide, femeile care alapteaza si bolnavii pot amana postitul, urmand sa-l faca ulterior. In afara de acest lucru musulmanii trebuie sa-si modifice comportamentul; sa nu minta, sa nu-i jigneasca pe ceilalti. Luna Ramadan este considerata o luna a iertarii si a milei. Religia islamica stabileste postul ca un mijloc de purificare, un exercitiu de auto control si o dovada de credinta.
Religia islamica interzice: omorul minciuna, carnea de porc, carnea animalelor care au murit natural, bauturile alcoolice, drogurile (in cazul in care nu sunt folosite ca medicament), vanatoarea ca sport, cultivarea drogurilor si a tutunului, adulterul, prostitutia, divortul fara motiv sau amenintarea cu divortul, maltratarea sotiei, neascultarea parintilor, dispretul, aroganta, minciuna, superstitiile, vrajitoria, inselaciunea, blestemele, invidia, specula, imprumutul cu dobanda, jocurile de noroc, sinuciderea, mita, risipa, barfa si indiferenta in relatiile umane. Cele 10 porunci au o importanta la fel de mare in islam ca in iudaism sau crestinism - desi nu au intotdeauna aceeasi forma.
turbo trabannt
QUOTE(valioglu @ Feb 16 2007, 06:32) *
Crestinii trebuie sa se roage la masa (dejun, pranz si cina), la sculare si la culcare. Cate rugaciuni sunt? Musulmanii trebuie sa se spele obligatoriu inainte, deci ...
Vineri e o zi de mers la moschee pt ca sambata noastra e la musulmani similara zilei de duminica la crestini.
nu am inteles absolut nimic din ce ai spus aici. vineri e pentru voi ca duminica la crestini sau ca sambata crestinilor?
Nu, oamenii aceia nu dau foc la steaguri pentru ca sunt musulmani, ci pentru ca urla o frustrare in ei al carei substrat este politica care se foloseste de religie pentru a urni masele de oameni.
nicaieri in lume nu vezi crestinii iesind ca nebunii din biserici si dand foc la steaguri si agitandu-se de parca sunt electrocutati. poate in evul mediu sa fii fost asa ceva dar nu acuma. ce pazesc imamii aia de nu ii potolesc? nono.gif
Sunt multe fundatii care se ingrijesc de alfabetizarea musulmanilor ca si de a crestinilor (de ex din tarile Africii Negre).
te rog enumera-le ca sunt curios. fundatii musulmane.

de unde ai scos ca crestinul trebuie sa se roage la masa , la sculare si la culcare obligatoriu?

chiar si asa cat dureaza un Tatal Nostru fata de o rugaciune musulmana? Inmulteste te rog de 5 ori diferenta de timp , pliz.
valioglu
QUOTE(turbo trabannt @ Feb 15 2007, 19:47) *
de unde ai scos ca crestinul trebuie sa se roage la masa , la sculare si la culcare obligatoriu?

chiar si asa cat dureaza un Tatal Nostru fata de o rugaciune musulmana? Inmulteste te rog de 5 ori diferenta de timp , pliz.

Nu obligatoriu, si nici la musulmani nu sunt obligatorii toate 5.
Cea mai scurta rugaciune la musulmani e mai scurta decat cea mentionata de tine (chiar si la siiti care mai adauga ceva referitor la Ali - nu intru in detalii).
turbo trabannt
QUOTE(valioglu @ Feb 16 2007, 06:50) *
Nu obligatoriu, si nici la musulmani nu sunt obligatorii toate 5.
Cea mai scurta rugaciune la musulmani e mai scurta decat cea mentionata de tine (chiar si la siiti care mai adauga ceva referitor la Ali - nu intru in detalii).

am vazut rugaciuni de muslimi in moschee sau in afara ei de nu se mai terminau : juma de ora fiecare. dovedeste te rog ca e scurta rugaciunea.

si te rog raspunde-mi si la celelalte intrebari . multumesc.
Pagini: 1, 2, 3, 4
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.