ywar2
5th February 2007, 11:14
Salut, am cumparat anul trecut doua plicuri cu seminte de rosii mititele. Unul este cu ciliegino (cirese) si in celalat sint putin mai mari, dar nu-mi aduc aminte bine numele. Daca aveti ceva detalii despre cum se planteaza si se ingrijesc ar fi ok. Ati mai plantat asa ceva in gradina sau trebuie in ghiveci? Trebuie facut rasad si plantate ulterior sau se pune saminta in pamint in locul de destinatie? In ce perioada trebuiesc semanate si daca mai cunoasteti si alte secrete despre ele.
Multumiri anticipate !!!
baxyy77
5th February 2007, 12:08
QUOTE(ywar2 @ Feb 5 2007, 11:14)

Salut, am cumparat anul trecut doua plicuri cu seminte de rosii mititele. Unul este cu ciliegino (cirese) si in celalat sint putin mai mari, dar nu-mi aduc aminte bine numele. Daca aveti ceva detalii despre cum se planteaza si se ingrijesc ar fi ok. Ati mai plantat asa ceva in gradina sau trebuie in ghiveci? Trebuie facut rasad si plantate ulterior sau se pune saminta in pamint in locul de destinatie? In ce perioada trebuiesc semanate si daca mai cunoasteti si alte secrete despre ele.
Multumiri anticipate !!!

Am primit de la o prietena din Franta un set de seminte pentru tomate - cirese (rosii, galbene portocalii, galbene alungite).
Nu e nici un mare secret in a le creste: daca aveti multe seminte cel mai bun loc este gradina... daca aveti putine, niste ghivece mai mari. Ideea este sa faceti mai intai rasaduri pe care apoi sa le transplantati in gradin (locul definitiv). Regula de baza la tomate (ca sa cresca bine si frumos): "sa stea cu picioarele in apa si cu capul in soare" - adica ii place soarele si ii place apa...
In perioada de vegetatie este nevoie sa le sustineti, prin araci sau alt sistem de tutorare / palisare...
Le puteti iriga pe brazde...
Puteti incepe sa semanati pentru rasaduri din martie (pe la inceput); undeva in casa, intr-o camera mai luminoasa (o cutie din lemn cu pamant bine bine afanat (nu de gradina care este greu), la inceput acoperit cu o folie apoi fara (sau daca aveti putine, in cutii de rama). Cu grija, ca rasadurile de tomate sunt sensibile la o ciuperca Pytium, care odata ajunsa la plantute este devastatoare ( tratam cu produse cuprice).
Rasaduri pot fi transplantate de vreo 2-3 ori, iar la translantare scurtat un pic sistemul radicular (ca sa fie stimulat sa se ramifice, dezvolte mai bine)...
In timpul vegetatiei, trebuie inlaturati lastarii lacomi (care apar la subsoara unor frunze), trebuie rarite florile (nu stiu daca este cazul la dvs). La inceput ciupiti varful plantei ca sa o stimulati sa ramifice, dar trebuie oarecum sa o tineti sub control (tomatele sunt plante care isi regenereaza f usor si repede partile vegetative, in sensul ca un varf rupt, imediat dedesupt la frunele inferioare, apar lastari care sa inlocuiasca acel varf).
Boli are foarte multe, daunatori la fel (dar cele mai frecvente ar fi: mana, fainarea si altele care nu imi vina acum in minte. Mana se trateaza cu substante pe baza de cupru, fainare, pe baza de sulf etc).
Sper ca n-am uitat nimic. O zi buna,
trestie-de-balta
5th March 2007, 17:00
QUOTE(sweet.micky @ Mar 5 2007, 16:31)

[font="Verdana"][/font]buna ziua!
va rog am nevoie sa stiu daca ghiveciul unei flori trebuie neaparat sa aiba gauri la fund?
de curand mi-am luat un ghiveci de ceramica fara gauri si am si pus floricica de la birou in el....

ma intreb daca o va afecta .... pls nu vreau sa o pierd
va multumesc

neaparat trebuie, altfel le putrezesc radacinile
baxyy77
5th March 2007, 17:52
QUOTE(trestie-de-balta @ Mar 5 2007, 17:00)

neaparat trebuie, altfel le putrezesc radacinile
Ghivecele de ceramica sunt de cele mai multe ori folosite doar cu scop decorativ. Ceea ce inseamna ca daca ai planta deja intr-un ghiveci cu gauri in partea inferioara (dupa cum spune trestie-de-balta), obligatorii... tu il poti pune pe acesta in cel de ceramica...
In alta ordine de idei, nu numai gauri sunt necesare ci si un strat de pirtricele sau nisip pe fundul vasului, pentru asigurarea unui drenaj mai bun...
sweet.micky
6th March 2007, 11:00
va multumesc!
chiar azi am sa o iau acasa sa ii schimb locul si sa ii adaug staturile de pietricele... multumesc ptr rapiditatea raspunsului 
Revin cu rugamintea sa imi spuna cineva unde gasesc pietricele(din acelea colorate),vaze, ghivece si diverse aranjamente ptr flori.....
baxyy77
6th March 2007, 16:33
QUOTE(sweet.micky @ Mar 6 2007, 11:05)

Revin cu rugamintea sa imi spuna cineva unde gasesc pietricele(din acelea colorate),vaze, ghivece si diverse aranjamente ptr flori.....

Cora, Carefour, florarii... mai toate aduc si elemente decorative. Ati cautat?
sweet.micky
7th March 2007, 20:16
baxyy77
8th March 2007, 15:05
Chiquitita
8th March 2007, 18:07
Salut! Are cineva arbore de cauciuc? Si daca are imi poate spune de ce i se pleostesc mereu frunzele? Acum ii pun apa, isi revine dar a doua zi e pleostit tot
.
Chiquitita
14th March 2007, 17:56
Help! Am un pui de croton, pe care l-am schimbat din ghiveciul lui foarte mic, iar acum e pleostit tot. Nu stiu ce sa-i fac!
Click pentru a vizualiza atașamentul before
Click pentru a vizualiza atașamentul after
Valentina30
14th March 2007, 18:31
Probabil cand l-ai transplantat in noul ghiveci i-ai deranjat radacinile. De obicei la translocarea plantelor dintr-un pamant/ghiveci in altul, se pastreaza coletul de pamant din jurul radacinilor neatins. Se pune pamant de flori in noul ghiveci, care trebuie sa fie cu cativa (3-5) cm mai mare in diametru decat precedentul, se face o gaura in mijlocul pamantului din ghiveci astfel incat sa incapa coletul de radacini al plantei si apoi se preseaza pamantul usor cu mainile de jur-imprejurul radacinilor. Se uda bine si se pozitioneaza ghiveciul intr-o locatie luminoasa si aerisita dar fara curenti de aer si fara soare direct.
Ai grija, crotonul este o specie ce necesita udare abundenta, in schimb nu suporta sa stea cu radacinile in apa. Asa ca apa scursa prin gaurile ghiveciului in farfuria de la baza trebuie imediat indepartata. Acorda-i timp a se obisnuiasca cu noul substrat, uda-l bine dar nu-l inneca.
Chiquitita
14th March 2007, 18:49
QUOTE(Valentina30 @ Mar 14 2007, 18:31)

Probabil cand l-ai transplantat in noul ghiveci i-ai deranjat radacinile. De obicei la translocarea plantelor dintr-un pamant/ghiveci in altul, se pastreaza coletul de pamant din jurul radacinilor neatins. Se pune pamant de flori in noul ghiveci, care trebuie sa fie cu cativa (3-5) cm mai mare in diametru decat precedentul, se face o gaura in mijlocul pamantului din ghiveci astfel incat sa incapa coletul de radacini al plantei si apoi se preseaza pamantul usor cu mainile de jur-imprejurul radacinilor. Se uda bine si se pozitioneaza ghiveciul intr-o locatie luminoasa si aerisita dar fara curenti de aer si fara soare direct.
Ai grija, crotonul este o specie ce necesita udare abundenta, in schimb nu suporta sa stea cu radacinile in apa. Asa ca apa scursa prin gaurile ghiveciului in farfuria de la baza trebuie imediat indepartata. Acorda-i timp a se obisnuiasca cu noul substrat, uda-l bine dar nu-l inneca.
Merci, cred ca asta e! Avea un burete in jurul radacinilor iar eu l-am indepartat. Sper sa-si revina
! Dar in legatura cu arborele de cauciuc ma poti ajuta?
Valentina30
14th March 2007, 21:46
arborele de cauciuc a patit ceva? sau pur si simplu vrei cateva informatii despre ingrijire?
Chiquitita
14th March 2007, 22:05
QUOTE(Valentina30 @ Mar 14 2007, 21:46)

arborele de cauciuc a patit ceva? sau pur si simplu vrei cateva informatii despre ingrijire?
Se pleosteste! Eu il ud, isi revine, dar a doua zi iar se pleosteste. Cred ca la mine in casa nu e destula umiditate.
sorimarius
18th April 2007, 19:49
Am primit de curand aceasta planta-pomisor, care imi e f drag, dar care se pare ca are o problema....i se usuca frunzele la capat....lui ii merge destul de bine...deoarece da continuu alte frunzulite...dar...totusi...unele cresc, altele se usuca..
Eventual daca ma puteti ajuta...va rog sa nu ezitati...
Daca aveti vre-o idee cum ar trebui sa-l ingrijesc...spuneti-mi...
Multumesc!
trestie-de-balta
18th April 2007, 20:07
QUOTE(sorimarius @ Apr 18 2007, 20:49) [snapback]2717153[/snapback]
Am primit de curand aceasta planta-pomisor, care imi e f drag, dar care se pare ca are o problema....i se usuca frunzele la capat....lui ii merge destul de bine...deoarece da continuu alte frunzulite...dar...totusi...unele cresc, altele se usuca..
Eventual daca ma puteti ajuta...va rog sa nu ezitati...
Daca aveti vre-o idee cum ar trebui sa-l ingrijesc...spuneti-mi...
Multumesc!
ii zice croton.
Chiquitita
19th April 2007, 19:14
Vezi ca ii place umiditatea, dar sa nu ii lasi apa in farfurioara. Nu il tine in soare , ci in semiumbra. Am si eu 2 acasa. Si sunt foarte mandra de ei. O sa postez poze.
Chiquitita
24th April 2007, 15:59
Tocmai am achizitionat un copacel Pachira si as vrea sa stiu daca stie cineva sa il impleteasca.
HADE 61
25th April 2007, 06:39
mai prin februarie ,am pus cateva frunze de gloxinie la prins direct in pamant .unele frunze le-am taiat pe jumatate .dintr-o frunza mica a dat o plantuta la baza ei ,deasupra pamantului si alta chiar unde incepe forma frunzei ,sa zicem ca ar fi normal .dar la cealalta frunza ,care e de fapt o jumatate ,cea de langa codita ,i-a dat noua planta in capatul nervurii mari .cum sa fac ?sa ingrop toata frunza ?s-o mai las ,mi-e teama sa nu iasa vre-o planta si de la baza si as putea s-o stric umbland la frunza .astept un sfat .multumesc
Valentina30
25th April 2007, 12:24
QUOTE(HADE 61 @ Apr 25 2007, 07:39) [snapback]2748599[/snapback]
mai prin februarie ,am pus cateva frunze de gloxinie la prins direct in pamant .unele frunze le-am taiat pe jumatate .dintr-o frunza mica a dat o plantuta la baza ei ,deasupra pamantului si alta chiar unde incepe forma frunzei ,sa zicem ca ar fi normal .dar la cealalta frunza ,care e de fapt o jumatate ,cea de langa codita ,i-a dat noua planta in capatul nervurii mari .cum sa fac ?sa ingrop toata frunza ?s-o mai las ,mi-e teama sa nu iasa vre-o planta si de la baza si as putea s-o stric umbland la frunza .astept un sfat .multumesc
Chiar daca a crescut in capatul nervurii la partea taiata a frunzei, las-o asa. Nu o deranja acum, las-o sa mai creasca.
Am patzit si eu asa ceva, asa ca iti spun din experienta proprie. Se va dezvolta la fel de repede ca si cealalta plantuta iesita din pamant. Dupa ce creste si ajunge sa aiba cca 4-5 cm, poti sa o desprinzi/tai de pe frunza-mama si sa o pui in pamant sau intr-un pahar mic cu putina apa sa faca mustati/radacini... si apoi sa o pui in ghivecel.
Bafta! si tine-ne la curent cu gloxinica ta
HADE 61
25th April 2007, 19:00
Asa voi face - adica o las la crescut cat mai mult dar pe urma nu mai am curajul s-o desprind ,o voi ingropa cu totul restul de frunza .Sunt cam spre 3 luni de cand astept ,intre timp mi-am luat 3 bulbi ,care sunt bine cu frunze in crestere ,sunt mai mari decat la santpaulia si o splendida gloxinie batuta ,batuta ,cam roz .Am mai citit pe undeva ca s-ar dezvolta planta si din tija florii care se trece .Am pus acum 2 astfel de tije in pamant si vad ca se pastreaza proaspete ,sa vedem ce-o iesi .
pupu_depadure
27th April 2007, 11:03
QUOTE(HADE 61 @ Apr 25 2007, 20:00) [snapback]2751590[/snapback]
Asa voi face - adica o las la crescut cat mai mult dar pe urma nu mai am curajul s-o desprind ,o voi ingropa cu totul restul de frunza .Sunt cam spre 3 luni de cand astept ,intre timp mi-am luat 3 bulbi ,care sunt bine cu frunze in crestere ,sunt mai mari decat la santpaulia si o splendida gloxinie batuta ,batuta ,cam roz .Am mai citit pe undeva ca s-ar dezvolta planta si din tija florii care se trece .Am pus acum 2 astfel de tije in pamant si vad ca se pastreaza proaspete ,sa vedem ce-o iesi .
Eu mi-am inmultit gloxiniile punand frunze taiate in pahare mici cu apa, am asteptat cam 2-3 luni pana au facut un fel de bulb si apoi le-am plantat in pamant, rata de succes a fost destul de buna, cca 70%. am incercat si cu tijele florilor care au trecut dar nu mi-a iesit. Oarecum empiric mi-am dat seama ca pt acest proces de inmultire, ff importanta (parerea mea) este temperatura, cred ca trebuie sa fie cald in casa, le merge mult mai bine pe pervazul sudic decat pe cel vestic.
Succes in continuare si sa-ti infloreasca toate florile!!
HADE 61
27th April 2007, 18:41
multumesc
bullygil
30th April 2007, 10:14
Are bunica mea o floare....nu stiu cum ii spune...nici ea...poate stiti voi.Si ii apar nise pete ciudate pe frunze.Vad dau 2 poze, poate imi spuneti si cum se numeste si de ce ii apar petele.
Asta e floarea
Click pentru a vizualiza atașamentul
Astea sunt petele
Click pentru a vizualiza atașamentul
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.