wwilly
2nd February 2007, 18:03
Ma putea ajuta cineva cu schema statiei CB President Billy? E o statie modesta 40 canale dar stie doar AM , si "l-as invata" sa stie si FM. La partea de receptie nu cred ca este vreo problema , dar am nevoie de schema pentru a vedea cum as putea realiza modulatia in frecventa.
Acum o sa ziceti ca nu merita... De meritat stiu ca nu merita, dar este vorba de placerea de a realiza acest lucru personal.
Multumesc anticipat!
Gheorghe Dracu
4th February 2007, 12:35
wwilly
4th February 2007, 16:04
multumesc mult... am gasit ceea ce cautam!
mister_rf
4th February 2007, 21:05
QUOTE(wwilly @ Feb 4 2007, 16:04)

Si?... daca ai pus o intrebare si ai gasit singur raspunsul este de bun simt sa oferi acest raspuns pe forum poate o sa-l mai caute si altii...
Gheorghe Dracu
5th February 2007, 09:32
QUOTE(wwilly @ Feb 4 2007, 16:04)

Pai pune si tu schema daca ai gasit-o!
mister_rf
5th February 2007, 13:51
Gheorghe Dracu
8th February 2007, 09:30
wwilly
9th February 2007, 18:59
Salut. Cand am deschis topicul nu am observat un interes prea mare in ceea ce priveste subiectul si de aceea nu am considerat necesara postarea schemei. Ma bucura ca totusi sunt oameni interesati, si cu scuzele de rigoare pentru intarziere, postez link-ul... este manualul service.
http://www.servicedocs.com/zoek/download.asp?key=4791
Intretimp am reusit sa-i adaptez un demodulator FM conceput in jurul integratului TBA 120U. iar pentru modulare, am aplicat semnal audio pe varicapul din osc.( bineinteles dozat corespunzator), si alimentand finalii direct din U+ fara traf de modulare.
mister_rf
10th February 2007, 14:15
QUOTE(wwilly @ Feb 9 2007, 18:59)

Salut. Cand am deschis topicul nu am observat un interes prea mare in ceea ce priveste subiectul si de aceea nu am considerat necesara postarea schemei...
Off topic
O ''poveste'' trebuie sa aiba si un final. Este o normalitate spre care trebuie sa tindem.
Din momentul in care ne expunem problema pe un forum, aceasta devine un ''bun public'' ce poate sa fie folositoare si altora.
wwilly
10th February 2007, 15:21
Asta este schema demodulatorului Fm pe care l-am realizat si montat. Scuze pt desen dar nu stiu ce program este dedicat pt a realiza scheme. Am auzit de cadsoft, sau asa ceva, dar nu am.
andreic
10th February 2007, 22:56
President Billy e o statie prea prastie ca sa merite sa-i faci FM... ia una care are direct FM, macar uin president Harry ca sa fie in aceeasi categorie de pret.
wwilly
11th February 2007, 12:50
Se pot cumpara statii care au FM ??? la asta nu m-am gandit! Si daca ma gandesc cate ore am pierdut mesterind la aceasta modificare... Dar imi ramane satisfactia ca am stiut si am reusit sa fac aceasta modificare!
Cu mult respect, Willy.
Pe aceasta statie nu am dat nici un ban, am primit-o asa, intr-o stare destul de "obosita",si am readus-o la viata!
andreic
11th February 2007, 16:27
Da, se pot cumpara mai ales ca AM-ul este relativ perimat un Europa, FM-ul este agreeat ca mod cu purtatoare, si SSB-ul chiar in unele tari.
http://www.mondoplast.ro/index.php?pg=radio&id=24 e doar o pisibila locatie dar nu e de neglijat nici piata second hand.
wwilly
11th February 2007, 17:20
Stimate domnule andreic, dumneata nu vrei sau chiar nu sesizezi ironia cuvintelor mele...
Sunt intru-totul in clar cu ce se poate cumpara, cu ce este pe piata, si ce este legal a se folosi in CB (norma CEPT ). Problema mea ,nu este si nu a fost, cum sa reusesc sa comunic in CB folosind FM, ci a fost poate sa-i zicem o ambitie personala, sa modific um aparat cu performante modeste, sa-l readuc la viata si sa-l "invat si FM". Multi nu pot sa intelega dece petreci ore in sir cu pistolul de lipit in mana, cand poti sa cumperi ceva gata...
andreic
11th February 2007, 17:37
In Germania nu se foloseste AM decat 12 canale, fata de 80FM, si alea am cu putere redusa, de aia spuneam ca AM-ul in general este un mod perimat, e neeconomic, usor de interferat si creeaza interferente TVI la greu. Ai intrebat daca se pot cumpara statii cu FM in tara deci in mod implicit, ma gandeam ca poate esti din strainatate si nu stiai ca este deja piata formata pe FM, majoritatea statiilor fiind de fapt cu FM, ironia nu este un semn de virtute si ca atare este ultima posibilitate pe care o iau in calcul.
Totusi cred ca nu esti la curent cu faptul ca oficial este interzis sa modifici o statie CB (in schema)... iar daca o faci trebuie sa o re-omologhezi conform standardelor de modulatie existente. Dar stiu destui care si-au pus FM la statii pe vremuri cand erau scumpe si nu-si permiteau statii calumea, dar se aud destul de "praf", modulatie neechilibrata, iesita din spectru, cu o dinamica excesiva si de aceea este de preferat ceva facut de fabrica, intrucat nu trebuie sa te chinui ca pe vremurile Tehniumului cu pistolul de lipit, eventual o poti tweak-ui sa sune corect, ii mai modifici filtrele etc, de ex la Billy care este o varza ii poti schimba la FI filtrul ceramic cu unu pe cristale, in felul acesta o faci ceva mai performanta si mai selectiva, dar oricum daca ai un vecin la 500m nu mai ai receptie pentru semnale sub S8 cand acesta vorbeste...
Deci discutand constructiv, muncesti doar pentru placere, ca in rest e fara rost la statia aia. Am avut si eu placerea de a sta cu letconul pe ele prin 94-97 dar mi-a trecut cand am pus mana pe scule mai serioase. Culmea ironiei a fost o statie DNT numai cu FM (germana) la care i s-a pus... AM, ca pe vremurile alea AM-ul era la moda in 22
Cred ca iti imaginezi ce urat arata modificarea...
firasg
13th February 2007, 15:25
daca tot te-am prins aici andreic, vin cu o intrebare partial off-topic, pentru a nu mai deschide un thread nou.
Parca aveai o portabila Alan 42 Multi, cam cum se comporta cu antena stock? Ma bate gindul sa iau una pentru ca-i mai ieftina ca un detector de radar serios, mai eficienta si mai trece din plictiseala la drum lung unde nu-s repetoare in 2m. In acelasi timp nu pot sa dau gauri prin bordul masinii pentru a-mi fixa ICOM-ul 706, iar antena cu talpa magnetica n-o vad prea bine la 150-160km/h.
Deci, am sanse sa ma auda cineva cu portabila cu antena stock din masina sau nu prea?
Mersi de raspuns, il astept si pe rvic77
andreic
13th February 2007, 15:28
Nici o sansa din vehicule. Deci oricum nu scapi fara antena cu talpa. Portabila e ok dar tot trebuie sa folosesti o antena decenta auto daca vrei sa prinzi de la mai mult de 500m-1km mai ales daca e vorba tot de regim auto.
rvic77
13th February 2007, 15:55
QUOTE(firasg @ Feb 13 2007, 15:25)

daca tot te-am prins aici andreic, vin cu o intrebare partial off-topic, pentru a nu mai deschide un thread nou.
Parca aveai o portabila Alan 42 Multi, cam cum se comporta cu antena stock? Ma bate gindul sa iau una pentru ca-i mai ieftina ca un detector de radar serios, mai eficienta si mai trece din plictiseala la drum lung unde nu-s repetoare in 2m. In acelasi timp nu pot sa dau gauri prin bordul masinii pentru a-mi fixa ICOM-ul 706, iar antena cu talpa magnetica n-o vad prea bine la 150-160km/h.
Deci, am sanse sa ma auda cineva cu portabila cu antena stock din masina sau nu prea?
Mersi de raspuns, il astept si pe rvic77

Vad ca a raspuns Andrei si confirm, in 27 Mhz si din auto nu treci de 1 km, inainte sa dau portabila Alan95, i-am dat-o nevestii la drum sa vorbeasca cu camionagii
. Ii auzea dar nimeni n-o baga in seama, la un moment dat s-a suparat ca i-am dat statia stricata, i-am explicat cum sta treaba si s-a intors la jucaria Alinco S40. A devenit si ea fun ultrascurte ca vede ca o statie mica merge mai departe ca una mare
Oricum eu nu prea stiu zone unde sa nu fie acoperire in 2 m; e drept ca nu mai lucrez de mult cu antene gen carnat si poate d-aia...
firasg
13th February 2007, 16:13
mda, iar antena cu talpa zboara mai mult ca sigur de pe masina la peste 120km/h si ma aleg cu alte belele.
multumesc pt. raspuns, banii se vor duce astfel intr-o directie mai utila, pentru utilarea amplasamentului fix
firasg
13th February 2007, 16:18
acum am vazut si raspunsul tau rvic.
acoperire intr-adevar e destul de mare pe 2m, dar de obicei nu prea e activitate, si in principal m-ar fi interesat functia de detector de radar al unei statii in CB 
felicitari ca ti-ai "imbolnavit" nevasta, si ii urez succes la examen daca nu l-a si luat intre timp
andreic
13th February 2007, 16:20
firasg
13th February 2007, 16:21
imi cer scuze, am uitat ghilimelele
firasg
13th February 2007, 21:57
QUOTE(andreic @ Feb 13 2007, 16:20)

Nu are asa ceva o statie CB. Ea merge pe unde scurte, radarul pe super-ultra-scurte. Iar antenele nu zboara nici la 160kmh daca sunt antene, nu jucarii, desi nu cred ca o sa mergi asa ca-ti distrugi masina de la gropi si o sa consumi multa benzina

Edit: uite o antena care rezista la 160, probat

Doar ca se culca mult si nu prea mai are randament la asemenea viteze, creste reflectata.
multumesc, o sa incerc sa vad, am o antena sirio similara, iar talpa magnetica e acelasi model din cite imi dau seama din poza.
sper sa nu alerg dupa ea pe cimp 
nu merg cu 160 decit rar dar si la viteze mai mici, cind treci cu 120 pe linga un tir care merge si el cu 100 se cam aduna ceva vint
andreic
13th February 2007, 22:06
E un ml145 dinala standard 1.6m lambda/4 compensat (unii confunda cu 5/8 compensat dar de fapt e lambda.4 auto), talpa e speciala pt antene lungi, oarecum aerodinamica, abia o scoti, de aia tine fara probleme la viteza. Si oricum si daca prin absurd scapa ramane in cablu muhahahaha
Cand am luat-o i-am remediat un defect destul de nasol, masa cablului nu facea contact cu cu talpa si nu pricepeam de ce erau acele de la rfe peste zona rosie, a trebuit sa intervin in ea pana am adus-o la parametri. La second costa cam 60-80 ron, am vazut si noi 90ron. Ideea e sa fie lunga. Pe autostrada iei 20-30km intre masini cu antene bune similare si o statie decenta de 10W-20W FM si, vreo 10-15km max cu camionagii ca astia nu prea au antene calumea ca nu au cum sa si le monteze sa lucreze eficient. Daca ai SSB si experienta mergi 40km in conditii de semnal limita, excludem situatiile speciale de inaltimi etc...
rvic77
14th February 2007, 10:12
In ultimul timp se promoveaza canalul 8 PMR ca si 22 CB tot antiradar, cantar, curcani, etc. Am ramas impresionat cand am vorbit Comarnic -Sinaia cu o portabila din masina catre alta la fel; mi-a zis ca stau caralii la intersectia cu drumul de Targoviste
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.