johnny bravo
Jan 17 2004, 11:05
Am tot citit prin revistele auto, am auzit la TV, la radio vorbindu-se despre tot felul de tipuri de cutii de viteze: manuale, automate, semiautomate, secventiale, tiptronic etc. Cum functioneaza ele? Ce alte tipuri mai sunt?
Un alt lucru care l-am auzit si nu stiu ce inseamna este ca la unele cutii, treptele de viteza sunt sincronizate, la altele nu. Ce inseamna?
i0nutzb
Jan 18 2004, 18:21
cutiile manuale sunt cele ca la dacia
automate, poti sa selectezi doar sa mearga in fata si se schimba vitezele automat, in spate, "pe liber" si inca 2 pozitii "sa traga" masina mai tare
semiautomate: poti sa schimbi vitezele tu, sau sa se schimbe singure
secventiale... sigur ai jucat un joc cu masini. daca era pe cutie manuala, nu puteai sa sari la viteza 3 fara sa treci prin a 2-a
mai departe.. nu mai stiu
Pai e de scris 7 pagini. Mai adaug si eu un pic la ce a scris Ionutzb.
Semiautomate sunt alea cum era Trabi hidramat sau ca la Twingo Easy: vitezele le schimbi tu, dar n-ai ambreiaj (se actioneaza automat cand simte ca dai de schimbator). La ce spune Ionutzb semiautomat sunt asa zisele Tiptronic (nume comercial dealtfel). De fapt fiecare firma a inceput sa-si puna numele propriu pentru acest gen de cutie (cum au facut si ABS-ul).
Sincronizate sunt alea care au cate un mic inel conic in fata pinionului. Asta functioneaza ca un ambreiaj, astfel incat viteza periferica se egaleaza si coroanele dintate intra frumos una in alta fara sa caraie.
nesincronizate cred ca nici nu se mai fabrica.
la cutiile manuale numai ambreiajul nu e sincronizat.
mai exista un tip de cutie, am vazut pe un smart. schimbarea in sus se face automat iar in jos se face manual.
si mai exista unul pe care nu l-am vazut dar am auzit ca s-ar gasi pe Audi A2. cutia de fapt nu are viteze si roti dintate, ci 2 piese conice care sint legate intre ele cu o curea. cureaua se deplaseaza in continuu reglind astfel viteza optima pt turatia existenta. cica e o senzatie ciudata ca accelerezi, masina accelereza dar motorul nu se tureaza. aceste cutii sint foarte economicoase, mai economicoase decit cele manuale.
Aia e cutie cu variatie continua si nu e chiar o raritate. De exemplu Nissan Primera CVT se produce in serie (pot avea si rapoarte predefinite, ca o cutie cu 6 trepte de ex.). Cureaua e metalica, facuta dintr-o tesatura desteapta.
Oricum, mie mi se pare o treaba f. inteligenta.
Pana acum s-a montat doar pe masini mici pt. ca nu poate transmite atata cuplu ca rotile dintate (logic, nu?). Cred ca Nissanul ala e cea mai mare masina la ora actuala care are CVT.
adiracz
Jan 11 2006, 14:44
CVT=Continuously Variable Transmission
No More Gears: A Timeline of CVT Innovation
* 1490 - da Vinci sketches a stepless continuously variable transmission
* 1886 - first toroidal CVT patent filed
* 1935 - Adiel Dodge receives U.S. patent for toroidal CVT
* 1939 - fully automatic transmission based on planetary gear system introduced
* 1958 - Daf (of The Netherlands) produces a CVT in a car
* 1989 - Subaru Justy GL is the first U.S.-sold production automobile to offer a CVT
* 2002 - Saturn Vue with a CVT debuts; first Saturn to offer CVT technology
* 2004 - Ford begins offering a CVT
Mai multe detalii inclusiv grafice si animatie gasiti la : http://auto.howstuffworks.com/cvt.htm
Tot acolo, cu putina engleza aflati orice despre cutiile de viteza.
CVT=Continuously Variable Transmission
No More Gears: A Timeline of CVT Innovation
* 1490 - da Vinci sketches a stepless continuously variable transmission
* 1886 - first toroidal CVT patent filed
* 1935 - Adiel Dodge receives U.S. patent for toroidal CVT
* 1939 - fully automatic transmission based on planetary gear system introduced
* 1958 - Daf (of The Netherlands) produces a CVT in a car
* 1989 - Subaru Justy GL is the first U.S.-sold production automobile to offer a CVT
* 2002 - Saturn Vue with a CVT debuts; first Saturn to offer CVT technology
* 2004 - Ford begins offering a CVT
Mai multe detalii inclusiv grafice si animatie gasiti la : http://auto.howstuffworks.com/cvt.htm
Tot acolo, cu putina engleza aflati orice despre cutiile de viteza.
La cutiile automate cum "funcționează" frâna de motor?
outoftown
May 21 2008, 13:12
QUOTE (xot @ Jan 24 2006, 11:29)

Buna intrebare, desi intuiesc ca nu mai exista frana de motor, daca ai aflat ceva, spune si la altii.
El-Vis
May 21 2008, 13:26
QUOTE (xot @ Jan 24 2006, 12:29)

Nu functioneaza nicicum.
QUOTE (xot @ Jan 24 2006, 05:29)

La o cutie automata in modul D (Drive) nu e exista frana de motor.
In schimb la orice tip de cutie automata (hidramata, secventiala, DSG, CVT) in modul M (Manual) exista frana de motor, ca la o cutie manuala obisnuita.
Totusi e de preferat sa nu se foloseasca frana de motor pentru ca solicita inutil transmisia si motorul. Franele obisnuite sunt facute special pentru franat, efectul franei de picior poate fi modulat mult mai bine (de catre sofer sau sistemele electronice ale masinii) decat frana de motor. In plus, placutele de frana sunt considerate consumabile si pot fi inlocuite la un pret foarte mic, in comparatie cu motorul sau transmisia.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.