johnny bravo
17th January 2004, 11:05
Am tot citit prin revistele auto, am auzit la TV, la radio vorbindu-se despre tot felul de tipuri de cutii de viteze: manuale, automate, semiautomate, secventiale, tiptronic etc. Cum functioneaza ele? Ce alte tipuri mai sunt?
Un alt lucru care l-am auzit si nu stiu ce inseamna este ca la unele cutii, treptele de viteza sunt sincronizate, la altele nu. Ce inseamna?
i0nutzb
18th January 2004, 18:21
cutiile manuale sunt cele ca la dacia
automate, poti sa selectezi doar sa mearga in fata si se schimba vitezele automat, in spate, "pe liber" si inca 2 pozitii "sa traga" masina mai tare
semiautomate: poti sa schimbi vitezele tu, sau sa se schimbe singure
secventiale... sigur ai jucat un joc cu masini. daca era pe cutie manuala, nu puteai sa sari la viteza 3 fara sa treci prin a 2-a
mai departe.. nu mai stiu
akeem
19th January 2004, 07:43
Pai e de scris 7 pagini. Mai adaug si eu un pic la ce a scris Ionutzb.
Semiautomate sunt alea cum era Trabi hidramat sau ca la Twingo Easy: vitezele le schimbi tu, dar n-ai ambreiaj (se actioneaza automat cand simte ca dai de schimbator). La ce spune Ionutzb semiautomat sunt asa zisele Tiptronic (nume comercial dealtfel). De fapt fiecare firma a inceput sa-si puna numele propriu pentru acest gen de cutie (cum au facut si ABS-ul).
Sincronizate sunt alea care au cate un mic inel conic in fata pinionului. Asta functioneaza ca un ambreiaj, astfel incat viteza periferica se egaleaza si coroanele dintate intra frumos una in alta fara sa caraie.
hErr
20th January 2004, 16:59
nesincronizate cred ca nici nu se mai fabrica.
la cutiile manuale numai ambreiajul nu e sincronizat.
mai exista un tip de cutie, am vazut pe un smart. schimbarea in sus se face automat iar in jos se face manual.
si mai exista unul pe care nu l-am vazut dar am auzit ca s-ar gasi pe Audi A2. cutia de fapt nu are viteze si roti dintate, ci 2 piese conice care sint legate intre ele cu o curea. cureaua se deplaseaza in continuu reglind astfel viteza optima pt turatia existenta. cica e o senzatie ciudata ca accelerezi, masina accelereza dar motorul nu se tureaza. aceste cutii sint foarte economicoase, mai economicoase decit cele manuale.
akeem
21st January 2004, 07:48
Aia e cutie cu variatie continua si nu e chiar o raritate. De exemplu Nissan Primera CVT se produce in serie (pot avea si rapoarte predefinite, ca o cutie cu 6 trepte de ex.). Cureaua e metalica, facuta dintr-o tesatura desteapta.
Oricum, mie mi se pare o treaba f. inteligenta.
Pana acum s-a montat doar pe masini mici pt. ca nu poate transmite atata cuplu ca rotile dintate (logic, nu?). Cred ca Nissanul ala e cea mai mare masina la ora actuala care are CVT.
adiracz
11th January 2006, 14:44
CVT=Continuously Variable Transmission
No More Gears: A Timeline of CVT Innovation
* 1490 - da Vinci sketches a stepless continuously variable transmission
* 1886 - first toroidal CVT patent filed
* 1935 - Adiel Dodge receives U.S. patent for toroidal CVT
* 1939 - fully automatic transmission based on planetary gear system introduced
* 1958 - Daf (of The Netherlands) produces a CVT in a car
* 1989 - Subaru Justy GL is the first U.S.-sold production automobile to offer a CVT
* 2002 - Saturn Vue with a CVT debuts; first Saturn to offer CVT technology
* 2004 - Ford begins offering a CVT
Mai multe detalii inclusiv grafice si animatie gasiti la : http://auto.howstuffworks.com/cvt.htm
Tot acolo, cu putina engleza aflati orice despre cutiile de viteza.
CVT=Continuously Variable Transmission
No More Gears: A Timeline of CVT Innovation
* 1490 - da Vinci sketches a stepless continuously variable transmission
* 1886 - first toroidal CVT patent filed
* 1935 - Adiel Dodge receives U.S. patent for toroidal CVT
* 1939 - fully automatic transmission based on planetary gear system introduced
* 1958 - Daf (of The Netherlands) produces a CVT in a car
* 1989 - Subaru Justy GL is the first U.S.-sold production automobile to offer a CVT
* 2002 - Saturn Vue with a CVT debuts; first Saturn to offer CVT technology
* 2004 - Ford begins offering a CVT
Mai multe detalii inclusiv grafice si animatie gasiti la : http://auto.howstuffworks.com/cvt.htm
Tot acolo, cu putina engleza aflati orice despre cutiile de viteza.
xot
24th January 2006, 11:29
La cutiile automate cum "funcționează" frâna de motor?
outoftown
21st May 2008, 13:12
QUOTE (xot @ Jan 24 2006, 11:29)

Buna intrebare, desi intuiesc ca nu mai exista frana de motor, daca ai aflat ceva, spune si la altii.
El-Vis
21st May 2008, 13:26
QUOTE (xot @ Jan 24 2006, 12:29)

Nu functioneaza nicicum.
Huck_
21st May 2008, 14:22
QUOTE (xot @ Jan 24 2006, 05:29)

La o cutie automata in modul D (Drive) nu e exista frana de motor.
In schimb la orice tip de cutie automata (hidramata, secventiala, DSG, CVT) in modul M (Manual) exista frana de motor, ca la o cutie manuala obisnuita.
Totusi e de preferat sa nu se foloseasca frana de motor pentru ca solicita inutil transmisia si motorul. Franele obisnuite sunt facute special pentru franat, efectul franei de picior poate fi modulat mult mai bine (de catre sofer sau sistemele electronice ale masinii) decat frana de motor. In plus, placutele de frana sunt considerate consumabile si pot fi inlocuite la un pret foarte mic, in comparatie cu motorul sau transmisia.
gemil_m
15th February 2009, 14:21
n primul rand cutiile de viteza au pinioane sincron { pinioane sincronizate} asta inseamna 2 abori conici unu mobil{pinioanele sunt mobile pe arboresi pe unu sunt pinioane fixe} pe axul mobil sunt: cateva semeringuri, furci de actionare,pinioane de atac de asemenea in cutie mai sunt 2 bulbi pinion inermediar si de marsalier si cutia prin constructie este prevazut cu orificiu de racire Acum intervine tehnologia moderna cu diferite sisteme de electrobobine numite valve pe forumuri cu diferite sisteme de cuplare {automate}in principiu in cutie nu este presiune de ulei nici in cele cuplate direct cu motoru definind cuti auomate tiptronic semiautomate si restu celelate difera doar de modul de prindere pe motor ambreiaj care este la fel automatic cu contragreutati si cuplare si decuplare automata in functie de turatia motorului care e in stransa legatura cu creierul cutiei de viteza in fapt cutia este la fel doar cu cateva imbnatatiri de vrei detali adresati intrebari a inca ceva de la schimbatul vitezei pana la partea electrica sunt si catea rellee care tre luate in seama sa nu uitam ca un audi a6 softu a fost modificat de 3 ori pana acum pt ca dadea conflict cu motoru
deci sa auzim de bine
supramax
15th February 2009, 15:19
pe o cutie manuala frana de motor este sfanta...
eu am facut un test: 60 kilometrii intre 2 localitati am apasat frana de sub 14 ori. Si de vreo 3 ori ca nu s au asigurat niste neni.
am scos consum de 9% pe bmw 330i care eu cred ca e respectabil.
cu cutine automata mi as blestema zilelele....le urasc...urasc faptul ca nu am control , ca am delay la acceleratie, urasc faptul ca nu pot sa plec de pe loc cu scart turat mult... stica practic tot funul unei masini
alea semiautomate sunt 100% oribile in oras iar in afara se simte lipsa placerii unei manuale...
PS: cutiile automate sau semi sunt mult mai complexe...ce e mai complex se strica mai repede
mihaiC1
16th February 2009, 19:59
Cutiile automate fac consumul sa creasca cu 10%!! de ce ? sunt calculate pt. a schimba viteza la rotatia motorului la cuplul optim! un diesel de ex are cuplul intre 1800 si 2800 rot/min dar cutia automata insista sa schimbe treapta la 3000rot/min cand poate sa o faca lejer la 2000! de ce : se ia in calcul numai forta maxima! la Otto e mai simplu: cuplu optim e mai strans dar daca nu te grabesti poti schimba viteza si la o turatie de 850rot/mln fara a avea nevoie de forta (si fara a strica turbina) dar si cea secventiala tot la 3000rot/min (cuplul optim!) schimba treptele (la turbo-diesel nu e indicat sa mergi cu motorul sub 1800rot/min ...se strica turbina!)
Oricum placerea de a simti motorul , masina.. dar nu-mi place deloc cand ma "ghideaza" masina!
_bcristian_
17th February 2009, 10:08
Asta era poate valabil la cutiile automate cu 3 trepte de acum vreo 20-30 de ani.
A mea consuma 9(+/- 0.5)% tot timpul. Adica si in Bucuresti si pe autostrada la viteza medie 140-160.
Asta in conditiile in care nu merg niciodata la consum, si e o masina de peste 4.5m, break (aerodinamica slaba fata de berline), motor de 1.8 benzina.
Pentru comparatie, un coleg cu Logan 1.6 16v are consum in jur de 12 in oras si peste 10 daca se tine dupa mine pe autostrada.
undercoverbrother
17th February 2009, 10:32
am zis-o de fiecare data. cea mai buna cutie e cvtul cu mod manual.
e simpla, ieftina, schimba fara socuri si poti tine tot timpul motorul pe o plaja optima de turatie datorita numarului mare de "rapoarte".
sunt altele mai performante cum ar fi cele cu dublu ambreiaj de la ford, vw etc dar CVTul e singura automatica pe care as
cumpara-o. si am fost destul de aproape sa imi iau honda jazz pt cutia cvt (de fapt au fost vreo 10 modele de masini cu sanse aprox egale, departajarea fiind la limita). poate, daca in ziua in care m-am dus cu actele pt leasing era aglomerat imi bagam picioarele si acum ma dadeam cu una de-asta mica.
mihaiC1
17th February 2009, 17:42
QUOTE (_bcristian_ @ Feb 17 2009, 11:08)

Asta era poate valabil la cutiile automate cu 3 trepte de acum vreo 20-30 de ani.
A mea consuma 9(+/- 0.5)% tot timpul. Adica si in Bucuresti si pe autostrada la viteza medie 140-160.
Asta in conditiile in care nu merg niciodata la consum, si e o masina de peste 4.5m, break (aerodinamica slaba fata de berline), motor de 1.8 benzina.
Pentru comparatie, un coleg cu Logan 1.6 16v are consum in jur de 12 in oras si peste 10 daca se tine dupa mine pe autostrada.
Diferente : motor 1,9 CDTI (120hp!) "cutie manuala 6 trepte"! consum la o medie de 110km/h ->5,5l%, greutate 1,5t ; lungime 4,6m (adica Caravan!)!! nu poti avea acelasi consum in oras!? pe autostrada!? sau pe European!? .. sa fim sinceri!!! Eu pun media pe ultimii 78 000km= 7,1%!!!!
_bcristian_
18th February 2009, 10:55
Pai in cazul asta masinile sunt destul de asemanatoare de fapt - in afara de motorizare, 1.8i (benzina) la mine vs 1.9cdti (diesel) la tine. Tot 120 cai, masini break, a ta e cu 10 cm mai lunga si 100 kg mai grea. Evident ca ai consum mult mai mic fiind diesel, iar cutia cu 6 trepte fata de 5 la mine te ajuta daca chiar vrei sa reduci consumul.
Sincer sa fiu, si eu m-am mirat la inceput ca am practic acelasi consum tot timpul. E adevarat insa ca desi fac cam 130-150 km pe zi, si in oras si in afara, nu am avut niciodata ocazia sa merg mult cu viteza constanta in jur de 100, pentru ca pe unde am eu treaba e plin DN-ul de camioane si masini lente, asa ca depasesc foarte des. Probabil ca daca as merge cu 90 constant ar consuma mai putin.
Gandidu-ma insa mai bine, e normal sa consume cam la fel, in special in oras. Spre deosebire de cutia manuala, automatei nu-i oboseste piciorul pe ambreiaj (si nu-l mai apesi complet) si nici nu se plictiseste de schimbat vitezele (nu mai bag a 2-a, ca oricum trebuie sa opresc iar in 10 m). Pe cand toti cu care am mers in masina dupa 30-60 min de mers in aglomeratie in mod clar nu mai aveau aceasi "sprinteneala" sau finete in manevrarea ambreiajului si a schimbatorului.
Consumul pe autostrada mi se pare normal la viteza respectiva, avand in vedere ca nu are nevoie sa tureze motorul prea mult (nu mai stiu sigur, dar cred ca sta pe la 3-3.5k rpm la 160, puterea maxima fiind la 6k).
Talkabout
18th February 2009, 11:03
am vazut la autobuzele MAZ din Brasov, ca majoritatea (90%) au cutii automate, cu pozitiile 1,2,D,N si R. vreau sa stiu 1 si 2 cand se folosesc?
_bcristian_
18th February 2009, 13:18
La urcat pante abrupte.
SPF
18th February 2009, 13:29
Si la frana de motor.
In principiu cand dai pe 1 nu urca mai sus de treapta 1 si cand iei piciorul de pe acceleratie face frana de motor. La fel si pe treapta 2, nu urca mai sus de treapta 2 si face frana de motor. Unele cutii mai au si pozitia 3-4 (evident cele cu 5-6 trepte) la care se aplica ce am zis mai sus.
Talkabout
18th February 2009, 13:38
QUOTE (SPF @ Feb 18 2009, 13:29)

Si la frana de motor.
In principiu cand dai pe 1 nu urca mai sus de treapta 1 si cand iei piciorul de pe acceleratie face frana de motor. La fel si pe treapta 2, nu urca mai sus de treapta 2 si face frana de motor. Unele cutii mai au si pozitia 3-4 (evident cele cu 5-6 trepte) la care se aplica ce am zis mai sus.
si daca se coboara o panta spre exemplu, cu 60-70, si din D soferul apasa pe 1 sau 2 se poate? sau trebuie avut o anumita viteza? la urcarea pantelor abrupte care e acelasi mecanism? nu schimba mai sus de viteza 1 sau 2?
SPF
18th February 2009, 13:47
La coborare poti sa cuplezi 1 sau 2 dar se va produce o frana serioasa de motor. Si da, daca esti pe 1, nu schimba mai sus de viteza 1.
Oricum rapoartele de viteza la cutiile automate nu sunt la fel ca la cutiile manuale. Plus ca daca esti pe overdrive poti sa atingi viteze respectabile. De exemplu o cutie de viteze automata in 3 trepte poate sa atinga 180km/h fara nicioproblema.
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.