sageata.albastra
11th February 2007, 22:14
O ultim lucru de care trebuie sa tineti cont:
3) Inverter
Este o tehnologie de ultima generatie. Aceasta tehnologie adapteaza consumul AC in functie de temperatura camerii. Se face economie de energie de pana la 30%. Cateva milioane platite in plus pentru a beneficia de aceasta tehnologie, vor economisi mult mai multe alte milioane in perioada de exploatare a AC-ului.
Axell
11th February 2007, 22:43
Dupa tabelul de mai sus rezulta ca aparatul pe care vreau sa-l iau iese din grila ..
....va trebui refacut tabelul.....din specificatia tehnica fujitsu are 8900 BTU si consuma 655 W/h, deci rezulta un EER = 13.58....over the top class ! Apare o singura problema ....oare datele din specificatia tehnica sunt reale ?......sau producatorul a lansat doar o "strategie de marketing".......ceva de genul asta se intampla la masini.....producatorul da un consum urban de 7 l/100 km si dupa ce cumperi masina constati ca ai un consum de 9-10 l/100km, iar producatorul vine cu explicatii stupide ca chipurile acel consum urban e obtinut in "conditii ideale" bla bla bla.......si nu intr-un oras ca bucurestiul ....... nu cumva se intampla la fel si cu industria de aer conditionat ? Doar ca aici e mai greu de verificat consumul pentru cetateanul de rand.
sageata.albastra
11th February 2007, 23:10
QUOTE(Axell @ Feb 11 2007, 22:43)

Dupa tabelul de mai sus rezulta ca aparatul pe care vreau sa-l iau iese din grila ..

....va trebui refacut tabelul.....din specificatia tehnica fujitsu are 8900 BTU si consuma 655 W/h, deci rezulta un EER = 13.58....over the top class ! A
In primul rand capacitatea de racire se masoare in BTU/h si consumul in W.
Faptul ca da rezultate mai bune decat un sistem catalogat in prezent ca fiind de clasa A nu inseamna practic nimic neprevazut. Ii poti spune ca este un sistem de clasa A+. Deci, tabelul nu trebuie refacut. Tabelul este foarte bun.
Tabelul este transcris in mp. Link-ul in care unitatea de masura pentru suprafata este "square feet" este acesta:
http://www.bestbuy.com/site/olspage.jsp;js...amp;id=cat12077
Conform unui standard aparut pe 26 ianuarie 2006, AC-urile trebuie sa aiba EER minim 13. Inseamna ca AC-ul de care vorbesti se conformeaza acestui standard.
sageata.albastra
12th February 2007, 09:15
4) Zgomotul
Nivelul de zgomot produs de unitatea interna a AC trebuie sa fie sub 20dBa. Daca zgomotul produs de unitatea interna a AC este mai mare de 32 dBa, ar trebui sa deschideti un televizor pentru a nu auzi AC-ul.
Un link catre un ghid pentru cumpararea a unui AC:
http://www.airconwarehouse.com/air_conditi...g_brochures.htm
Axell
12th February 2007, 14:39
Domnu' inginer .....cu tot respectu' ....sunt cateva lucruri de comentat cu privire la ce ati postat mai sus....
Legat de capacitatea de racire si de consum.... majoritatea producatorilor se exprima prin BTU si atat, desi corect ar fi raportat la timp ...... In schimb consumul de energie electrica va spun sigur ca este in W/h sau in kW/h. Orice aparat electric are consumul raportat la unitatea de timp. Altfel nu ai cum sa-ti formezi o parere despre cat de mult sau de putin consuma. Una e sa consume 1kW in 30 de minute si alta sa consume 1 kW intr-o ora. Si la masini e la fel .... se da consumul la suta de kilometri. Deci se raporteaza la ceva, ca sa poti analiza eficienta aparatului sau masinii respective. Deci, dupa umila mea parere corect ar fi ca atat consumul cat si capacitatea de racire sa se raporteze la timp.
In ceea ce priveste nivelul de zgomot..... e greu de gasit un aparat care sa aiba un zgomot de 20 db asa cum ati spus mai sus. Daikin-urile scot 21-25-30 db si din cate am inteles ei sunt cei mai tari in domeniu, dar au si niste preturi ..... un aparat de 9000 BTU, simplu si fara prea multe pretentii la ei, costa aproape 4000 RON. Deci marea majoritate a aparatelor de pe piata au nivelul de zgomot intre 35 si 50 db. Cele obisnuite fara tehnologie inverter au un zgomot de peste 40 db.
In rest, numai de bine !
sageata.albastra
12th February 2007, 14:56
QUOTE(Axell @ Feb 12 2007, 14:39)

Legat de capacitatea de racire si de consum.... majoritatea producatorilor se exprima prin BTU si atat ..... nu raporteaza capacitatea de racire la o unitate de timp. In schimb consumul de energie electrica va spun sigur ca este in W/h sau in kW/h. Orice aparat electric are consumul raportat la unitatea de timp. Altfel nu ai cum sa-ti formezi o parere despre cat de mult sau de putin consuma. Una e sa consume 1kW in 30 de minute si alta sa consume 1 kW intr-o ora.
Domnu' Axell,
Puterea consumanta se exprima in W sau in kW un multiplu al Watt-ului. Asa scrie in manualul de fizica de clasa a 7-a.
Energia se masoara in Watt * h, in calorii sau in jouli, sau in multiplii acestora, respectiv: kW*h, Kcal, KJ.
Capacitatea de racire se exprima in BTU/h. Citat din WIKIPEDIA: "The BTU per hour (BTU/h) is the unit of power most commonly associated with the BTU."
Poftim si link-ul: http://en.wikipedia.org/wiki/BTU
Oricum polemica legata de unitatile de masura e total neinteresanta.
Un lucru mult mai interesant:
5) Agent frigorific: R407C sau R410A?
Amandoua tipuri de agenti frigorifici sunt ecologici. R410A este mai recent si este mai eficient. Este bine, daca va permite bugetul sa alegeti AC-ulrile care au acest tip de agent de racire.
sageata.albastra
12th February 2007, 15:30
QUOTE(Axell @ Feb 12 2007, 14:39)

Legat de capacitatea de racire si de consum.... majoritatea producatorilor se exprima prin BTU si atat ..... nu raporteaza capacitatea de racire la o unitate de timp. In schimb consumul de energie electrica va spun sigur ca este in W/h sau in kW/h. Orice aparat electric are consumul raportat la unitatea de timp. Altfel nu ai cum sa-ti formezi o parere despre cat de mult sau de putin consuma. Una e sa consume 1kW in 30 de minute si alta sa consume 1 kW intr-o ora. Si la masini e la fel .... se da consumul la suta de kilometri. Deci se raporteaza la ceva, ca sa poti analiza eficienta aparatului sau masinii respective. Deci, dupa umila mea parere corect ar fi ca atat consumul cat si capacitatea de racire sa se raporteze la timp.
Domnu' Axell,
Problema ridicata de tine este destul de interesanta. Am sa incerc sa explic in continuare:
Puterea consumanta se exprima in W sau in kW un multiplu al Watt-ului. Asa scrie in manualul de fizica de clasa a 7-a.
Energia se masoara in Watt * h, in calorii sau in jouli, sau in multiplii acestora, respectiv: kW*h, Kcal, KJ.
Acasa, atunci cand iti vine factura de curent tu platesti energia, adica kW * h. NU PLATESTI kW/h.
cateva reguli de conversie:
1 W =3.14 BTU/h
1 BTU/h = 0.293 W
1 CP(cal putere)=2540 BTU/h
1 BTU=251.9 cal
1 BTU=1055 J
Capacitatea de racire se exprima in BTU/h.
Citat din WIKIPEDIA: "The BTU per hour (BTU/h) is the unit of power most commonly associated with the BTU."
Poftim si link-ul: http://en.wikipedia.org/wiki/BTU
E drept ca diferiti comercianti pot exprima in mod diferit anumiti indicatori, dupa cum am precizat si eu mai devreme. EER-ul se poate exprima atat in (BTU/h)/W adica BTU/(h*W) sau in W/W.
BTU masoara energia.
BTU/h masoara puterea.
Cand calculezi EER imparti doua puteri: (BTU/h) impartit la W sau W impartit la W.
Oricum polemica legata de unitatile de masura e total neinteresanta.
Un lucru mult mai interesant:
5) Agent frigorific: R407C sau R410A?
Amandoua tipuri de agenti frigorifici sunt ecologici. R410A este mai recent si este mai eficient. Este bine, daca va permite bugetul sa alegeti AC-urile care au acest tip de agent de racire. Mai exista un agent de racire mai vechi, care se numeste R22. Acesta este interzis in echipamentele noi in Europa conform reglementarilor CFC/HCFC. Este posibil ca folosirea acestuia sa fie interzisa in totalitate in urmatorii ani, dar vom mai vedea.
Axell
12th February 2007, 19:18
Eu m-am referit la consum ..... nu la putere si nici la energie
...... consumul ...indiferent despre ce consum e vorba, se raporteaza la ceva.....altfel nu are relevanta.
Daca spui ca o masina a consumat 10 litri de combustibil....nu spui nimic relevant, dar daca spui ca a consumat 10 litri la 100 km...poate inseamna ceva. Similar si cu consumul aparatelor de aer conditionat.
diesel
13th February 2007, 10:45
in primul rand o sa gasesti oamenii foarte greu. Sculele nu-i bai. Cu 1000-1500 de euro le iei pe toate.
altec
13th February 2007, 13:03
Salutare,
Am si eu o intrebare? Am un aparat de A/C si nu stiu care este directia in care circula agentul frigorific pe modul racire. Am atasat o poza cum cred eu ca e si v-as ruga sa ma corectati daca se poate.
Multumesc anticipat.
tomane
14th February 2007, 12:42
QUOTE(Axell @ Feb 12 2007, 19:18)

Eu m-am referit la consum ..... nu la putere si nici la energie ...... consumul ...indiferent despre ce consum e vorba, se raporteaza la ceva.....altfel nu are relevanta.
Daca spui ca o masina a consumat 10 litri de combustibil....nu spui nimic relevant, dar daca spui ca a consumat 10 litri la 100 km...poate inseamna ceva. Similar si cu consumul aparatelor de aer conditionat.
Are dreptate sageata.albastra din punct de vedere tehnic.
De exemplu acei 9000 BTU/h inseamna 9000 x 0,293=2637 W capacitate de racire si nicidecum consum energetic.
Si Axel are dreptate cand intreaba : Cat consuma un produs ? De obicei intrebarea se refera la BANI deci la kWh.
In general aparatele clasice de aer conditionat tip split, in conditii normale ar cam trebui sa consume(in kWh) 1/3 din puterea lor, adica in 24 ore sa stea 16 ore si sa merga 8. Parerea mea !Deci daca pe aparat scrie ca pe rece are puterea 0,8 kW in 24 ore va consuma 1/3 x 0,8 kW x 24h=6,4kWh. La 0,35 lei/kWh = 0,35 x 6,4 =2,24 lei/24 ore.
Deci, maxim, pe luna calduroasa = 2,24x30= 67 lei.
Un inverter de aceeasi capacitate cam de 55 lei si confort excelent.
Oricum aceste sunt consumuri maxime.
Ei acuma, care-s conditiile normale ? La capitolul asta, firmele serioase aveau trecute in pliantele lor temperaturile mediului ambiant pentru o functionare normala. De ex. VARA +35 grade si IARNA +12 grade(in casa 18-30) Au aparut insa firme de 2 lei, care, pentru a-si vinde produsele au scris in pliante VARA +45 grade, IARNA –15 grade ( in casa 15-30). Cred ca sunt vreo doua firme in lume care se pot lauda cu asemenea performante si nu pentru aparatele de serie.
diesel
14th February 2007, 17:49
ca sa intelegeti cum se alege puterea unui AC
altec
14th February 2007, 18:09
Nu vrea sa-mi dea si mie nimeni un raspuns? Vreau sa stiu care valva de acces trebuie s-o inchid ca sa-mi mut unitatea.
diesel
14th February 2007, 18:15
ambii robineti trebuie inchisi. Dar mai intai trebuie recuperat freonul. Inchizi mai intai robinetul de la teava groasa, dai drumu la aparat pe rece cca 1min dupa care inchizi si celalalt robinet de pe teava subtire. Daca ai un manometru legat o sa vezi cum intra freonul in butelia compresorului.
diesel
15th February 2007, 09:11
QUOTE(diesel @ Feb 14 2007, 18:15)

ambii robineti trebuie inchisi. Dar mai intai trebuie recuperat freonul. Inchizi mai intai robinetul de la teava groasa, dai drumu la aparat pe rece cca 1min dupa care inchizi si celalalt robinet de pe teava subtire. Daca ai un manometru legat o sa vezi cum intra freonul in butelia compresorului.
este invers procedeul
. Deci trebuie inchis robinetul de la teava subtire si dupa aia robinetul de la teva groasa.
altec
15th February 2007, 10:26
Asta ma gandeam si eu. Trebuie inchis robinetul pe unde intra lichidul in vaporizator, de asta am si intrebat care este directia fluxului agentului frigorific pe modul racire.
Ar mai fi o intrebare. E normal ca teava subtire sa fie mai rece decat cea groasa? Stiam ca agentul frigorific intra in vaporizator in stare lichida deci ar trebui sa fie mai calduta teava subtire decat ceva groasa pe unde se intoarce lichidul in stare vaporoasa. Ma gandesc sa nu am prea putin agent frigorific in instalatie si vaporizarea sa se produca inaintea vaporizatorului.
samiregusa
15th February 2007, 16:48
As vrea sa imi cumpar o instalatie de aer contionat si nu stiu cum sa incep. Am un apartament de 4 camere, 92 mp, dormitoarele sunt pe o parte a blocului iar bucataria si living room sunt pe cealalta parte a blocului care are soarele - vara- incepand cu ora 4 pana apune. As aprecia un training step by step, as vrea sa inteleg mai intai de cate aparate am nevoie, care sunt caracteristicile unui aparat, ce reprezinta ele, si ce firme au dovedit ca sunt competitive. Multumesc anticipat
bit 61
15th February 2007, 18:53
La configuratia apartamentului tau cred ca este necesar sa instalezi 2 unitati exterioare si 4
unitati interioare.
Unitatile exterioare sa fie de cel putin 12000 BTU (British Termal Units).
La fiecare unitate exterioara se vor cupla 2 unitati interioare,in cazul tau la o unitate exterioara se vor cupla
dormitoarele si la cealalta unitate exterioara se cupleaza bucataria si living-ul.
Cele mai bune si economice sant cele cu inverter pentru motorul unitatii exterioare,sant mai scumpe dar
se amortizeaza in timp prin consumul mai mic de energie electrica (minim 1 Kw/h la cele clasice).
Ce firme sant mai bune pot sa-ti spun numai pe PM.
Oricum nu sant cele care vand cu 800 RON in Metro,etc.
diesel
15th February 2007, 20:00
e normal. Ea ingheata prima. Doar daca nu ai suficient freon.
samiregusa
15th February 2007, 20:17
QUOTE(samiregusa @ Feb 15 2007, 15:48)

As vrea sa imi cumpar o instalatie de aer contionat si nu stiu cum sa incep. Am un apartament de 4 camere, 92 mp, dormitoarele sunt pe o parte a blocului iar bucataria si living room sunt pe cealalta parte a blocului care are soarele - vara- incepand cu ora 4 pana apune. As aprecia un training step by step, as vrea sa inteleg mai intai de cate aparate am nevoie, care sunt caracteristicile unui aparat, ce reprezinta ele, si ce firme au dovedit ca sunt competitive. Multumesc anticipat
Multumesc, este un inceput...o sa ma interesez pe site-ul producatorilor
bester
18th February 2007, 23:30
Am primit o oferta pentru niste aparate de aer conditionat Tadiran (oferta de la un distribuitor). Problema ar fi ca apare scris ca garantia e de 24 de luni de la data montajului. Cum am citit pe aici ca aparatele "no name" au cel putin 3 ani, as vrea sa stiu si eu cam care e garantia medie pentru aparatele "de firma" - Tadiran, WW, Haier, Daikin.
Asta e garantia obisnuita la Tadiran sau ar trebui sa mai caut si la alti distribuitori?
diesel
19th February 2007, 11:59
LA aparatele serioase garantia e de 24 luni reala. La chinezarii este de 36 luni dar este pentru marketing(adica daca merge merge, daca nu....).
duracadi
19th February 2007, 16:32
Din 22.02.2007 in oferta la metro este aerul conditionat hyundai de 12000 btu la pretul e 1.150 ron. 3 ani garantie
- instalare gratuita in limita a 4 metri de traseu frigorific
- refrigerant ecologic r 407
- racire : 12.000 btu
- incalzire : 13.000 btu
- debit aer 450mc/h
- conditii extreme de functionare : 16/43 grade c ; -7/-24 grade c
- zgomot unitate intrioara 40db
- zgomot unitate exterioara 50db
Va rog sa-mi spuneti parerea dvs. sau alte oferte mai bune in banii astea.
diesel
19th February 2007, 17:20
Adi mai asteapta...
duracadi
19th February 2007, 21:28
multam diesel....mai stau.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.