Conectare filtru la difuzoare

dragosHC

Salut.
Va pun o intrebare foarte banala dar mie imi da batai de cap... Am o boxa home-made cu un dif de bass, unu de medii si 2 de inalte. Si tipu care mi-a facut filtru nu mi-a spus cum vin legate cele 2 fire care iasa din filtru, la mufa mama XLR. Care e plusu, minusu si masa? Si cum pot face sa se auda "stereo"? adica si leftu si rightu? daca o sa folosesc un cablu stereo...
Mersi mult!
mister_rf
QUOTE(dragosHC @ Jan 15 2007, 22:31) *
Salut.
Va pun o intrebare foarte banala dar mie imi da batai de cap... Am o boxa home-made cu un dif de bass, unu de medii si 2 de inalte. Si tipu care mi-a facut filtru nu mi-a spus cum vin legate cele 2 fire care iasa din filtru, la mufa mama XLR. Care e plusu, minusu si masa? Si cum pot face sa se auda "stereo"? adica si leftu si rightu? daca o sa folosesc un cablu stereo...
Mersi mult!

Sunt multe confuzii aici.
Eu am inteles ca folosesti o incinta acustica (o ''boxa'') care nu are amplificare, deci o vei conecta la un amplificator. In acesta situatie ai un singur canal, deci nu poti sa asculti stereo indiferent de conectare...
Este corect? Astept lamuriri.

Acum partea a doua.
Ai la incinta o mufa XLR la care sunt conectate cele doua fire de la filtru: plusul si minusul.
Daca este un filtru normal nu mai ai si fir de masa.
Deci nu se vor conecta trei fire ci numai doua si acestea corespund unui singur canal audio.

In ceeea ce priveste alegerea corecta a firelor de plus si de minus, empiric asa numita fazare a incintei, daca nu sunt notatii pe difuzorul de joase unde sunt specificate polaritatile corect acceptate si nu sunt identificate si firele corespondente ce trec prin filtru si ajung la mufa se poate determina experimental polaritatea.
Pentru acest lucru ai nevoie de o tensiune de curent continuu de mica tensiune 1.5-3V(una doua baterii inseriate) si cu firele de la acesta sursa de tensiune se alimenteaza incinta acustica. Se va face cate un contact scurt intre baterii si firele ce duca la incinta.
Se noteaza unul din fire cu un semn. Se face testul de conectare in cele doua situatii. Se observa pentru fiecare experiment care este situatia cand membrana difuzorului de joase iese in exterior. La polarizarea corecta plus la plus si minus la minus, membrana difuzorului de joase se va deplasa din pozitia de echilibru in exterior.

dragosHC
In primul rand mersi mult pentru raspunsul atat de rapid si de amplu.
Am incercat testul cu bateriile si intr-adevar cand nu e polaritatea corecta, membrana se deplaseaza spre interior si cand e corecta, spre exterior. Totusi eu am auzit de la multa lume cum ca un fir din cele 2 care iasa din filtru e masa iar celalalt, plusul. Firul de masa pentru ce e?
Si cand voi lega o amplificare, nici atunci nu voi putea face nimic sa se auda ambele canale (left si right) intr-o singura boxa?
Mersi mult inca o data!
mister_rf
QUOTE(dragosHC @ Jan 16 2007, 12:05) *
1. Totusi eu am auzit de la multa lume cum ca un fir din cele 2 care iasa din filtru e masa iar celalalt, plusul. Firul de masa pentru ce e?

2. Si cand voi lega o amplificare, nici atunci nu voi putea face nimic sa se auda ambele canale (left si right) intr-o singura boxa?

2. Nu se poate folosi o singura boxa care sa primeasca simultan doua semnale. Este gresit electric sa conectam simultan firele de la doua canale de amplificator la o singura incinta acustica.
Si chiar daca ai utiliza o singura incinta cu mai multe difuzoare, fiecare conectate separat cu filtrele proprii, deci separate electric, tot nu este recomandat sa folosim pentru o auditie stereo surse de semnal sonor care sa provina dintr-o singura directie.
Empiric stereofonia implica amplasarea celor doua incinte la o distanta simetrica de punctul de unde se face ascultarea pentru a crea senzatia de sunet natural care provine din mai multe directii.

1.La amplificatoare exista firul ''cald'' sau plusul, care este firul de la iesirea acestuia iar semnalul are o cale de intoarcere masa sau ''minusul''. Filtrele folosesc si firul de masa pentru a reproduce caracteristica de frecventa necesara difuzoarelor.
Da, plusul trece prin filtru si se distribuie la difuzoarele componente, trecand prin componentele respective:bobine sau capacitati, dar acestea folosesc in comun si firul de masa.
Uite o schita de fitru pasiv pe trei cai:
Un difuzor de joase, altul de medii si al treilea de inalte.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.