primavara in gradina:)
Pagini: 1, 2, 3

silent_hill

m am mutat de curand la curte si nu am nici un habar despre ce se face primavara in gradina
poate cineva sa mi dea niste sfaturi ... pls
multam smile.gif
baxyy77
QUOTE(silent_hill @ Jan 8 2007, 14:54) *
m am mutat de curand la curte si nu am nici un habar despre ce se face primavara in gradina
poate cineva sa mi dea niste sfaturi ... pls
multam smile.gif

Ce fel de gradina? Ornamentala? De zarzavat? Dati ceva detalii si incerc sa va ajut.

O zi buna peacefingers.gif

andrusk
Inainte de a te apuca sa faci ceva,gindeste-te bine ce plante ti-ar placea sa ai.Nu ai spus nimic daca in gradina mai exista ceva plantat anterior sau este teren gol.Primavara poti planta pomi fructiferi,arbusti,gard viu si flori.Majoritatea florilor se planteaza toamna,desigur poti sa pui si primavara,dar nu vor inflori anul acesta.Ideal este ca intr-o gradina sa fie flori care sa infloreasca pe rind,astfel o sa ai flori de primavara pina toamna tarziu.Dupa parerea mea cei mai frumosi sunt trandafirii
si nu sunt pretentiosi.Eu am in gradina lalale,margaritar,zambile,narcise,liliac,bujori,crini si trandafiri.Sunt si flori pe care le poti semana primavara,cumparind plicuri cu seminte.Ideal este sa le asezi de la inceput intr-o ordine bine stabilita si sa tii cont ca majoritatea florilor au nevoie de soare.Daca vrei sa ma intrebi ceva,iti voi raspunde cu mare drag.Daca nu,iti urez succes!
silent_hill
hmmm.....am de toate pomi fructiferi , vita de vie plante ,problema e ca nu prea a avut nim grija de ele, iar via e batrana ,si am un spatiu mic si pt zarza vaturi smile.gif
andrusk
Vita,chiar daca este batrana,poti sa o cureti prin martie.S-ar puteasaai noroc si sa faca multi struguri.In toamna poti sa pui in pamint joarde de vita din soiul pe care il doresti.Si eu am un mic petic de pamant pe care am incercat sa pun legume,dar daca nu te pricepi,faci munca in zadar.In cele din urma am reusit sa am din mica mea gradina patrunjel ,leustean,putina ceapa verde,care ar fi ramas la dimensiuni mici chiar daca o lasam in pamint pina vara,cateva rosii si castraveti,din care am pus si cateva borcane la murat.Anul asta m-am hotarat.Voi pune numai patrunjel si castraveti.rosiile sunt sensibile la boli si daunatori.In prima faza poti sa-ti procuri unelte de care vei avea mereu nevoie,adica o grebla,harlet,sapa,cred ca ti sunt suficiente ptr inceput.Iti va trebui musai si o pompa ptr stropit.Si chef de munca. Pa
baxyy77
QUOTE(silent_hill @ Jan 11 2007, 09:12) *
hmmm.....am de toate pomi fructiferi , vita de vie plante ,problema e ca nu prea a avut nim grija de ele, iar via e batrana ,si am un spatiu mic si pt zarza vaturi smile.gif

In acest caz lucrarile principale din gradina primavara ar fi: taierea in uscat la pomii fructiferi si la vita de vie, legat la vita de vie, sapat solul, greblat, eventual semanat iarba daca nu aveti deja. Daca doriti o gradina de zarzavat puteti incepe cu culturi simple si care nu au un timp mare pana la recoltare: ceapa si usturoi verde, spanac, salata verde, ridichi de luna etc, si dupa acestea (tinand cont de ce a fost cultivat in anii precedenti), puteti incerca tomate, vinete, ardei etc.

Cat despre flori, dupa cum a spus si predecesorul /predecesoarea, este bine sa va plantati atat perene cat si bianuale si anuale cu perioade de inflorire diferite (de primavara: bulboase (lalele, zambile, narcise etc), perene (unele soiuri de bujori etc), de vara : diverse anuale, de toamna: tufanele, crizanteme.

Apoi vin arbustii si subarbustii (Forsythia, Buddleja, Chaenomeles etc, (respectiv: Ploaie de aur, liliac de vara, gutui japonez etc), trandafiri.

Trebuie sa tineti cont de: 1. expozitia pe care o are terenul pentru a nu avea surprize ca unele specii care in conditii propice infloresc abundent, la dvs sa faca putine flori sau deloc).
2. sol (daca are nevoie de amendamente, de ingrasaminte etc)
3. surse de apa
4. speciile deja existente (plantele noi pot "imprumuta" boli de la cele deja prezente pe locatie).

peacefingers.gif
silent_hill
cum se curata via ?

baxyy77
QUOTE(silent_hill @ Jan 15 2007, 11:46) *
cum se curata via ?

Buna ziua,

Ati omis sa spuneti urmatoarele: vita este nobila: adica soi altoit sau hibrid producator direct (cel mai des intalnit, asa numita capsunica), acum este crescuta viguros, are coarde multe/ putine, groase sau subtiri, este inalta/ joasa, sub forma de bolta sau palisata, aer uscaturi multe/ putine... etc

Pentru o taiere corecta trebuie sa cunoasteti cel mai important lucru la VV si anume: ea rodeste pe coarde de un an situate pe coarde de 2 ani.

In prima instanta va trebui sa eliminati coardele uscate, bolnave, cu urme de raniri mecanice sau provocate de daunatori etc...
Cum stiti daca o coarda este uscata: daca nu aveti ochiul format, taiati coarda de la varf spre baza si uitati-va in sectiune: daca e verde, coarda este viabila... dupa, o sa cam faceti deosebirea intre ce e uscat si ceea ce este verde si fara sa taiati...

Apoi, la baza butucului este bine sa lasati 1-2 cepi de siguranta (adica 1-2 coarde taiate deasupra celui de-ai 2-3 mugure de la baza spre varf), acestia vor putea inlocui in anul urmator butucul daca Doamna Fereste va ingheata sau din orice alt motiv imbolnaveste planta...

Daca via dvs este acum condusa sub forma de bolta e bine sa o taiati la cep sau coarde mijlocii si cep... Adica 1 cep (coarda taiata la 2-3 muguri) + 1 coarda taiata la 5-6 muguri.

Daca este taiata mai lung: 1 cep si o coarda lunga (adica: o coarda taiata la cep si una lunga, cam 8-10 muguri).
Atentie, cepul se lasa mai jos de coarda mai lunga, in toate cazurile.
Taietura se face cu o foarfeca bine ascutita pt a se evita "franjurarea" sau ranirea coardei, la sectionare.

Daca via este altoita, se elimina in ras (aproape de tulpina) toate coardele de sub punctul de altoire, altfel riscati sa vi se dezvolte portaltoiul in locul soiului.
La HDP nu este cazul unei astfel de operatii (vita este pe radacinile proprii).
Trebuie sa evitati sa lasati foarte multe coarde: in loc sa aveti rod bogat si struguri mari (depinde si de soi, marimea lor) riscati sa aveti rod putin din cauza concurentei intre coarde.

Personal, las pe butuc maxim 3 coarde mari + cepii aferenti si am struguri frumosi...

Dupa taiere urmeaza legarea, foarte importanta si necesara.

Sper ca v-am fost de ajutor.

Ar mai fi si link-urile acestea (luate de pe SP):

http://viticulture.hort.iastate.edu/info/pdf/prunecanopy.pdf
http://hgic.clemson.edu/factsheets/HGIC1402.htm
http://www.ext.nodak.edu/extnews/hortiscop...eg/grpevine.htm
http://www.canr.msu.edu/vanburen/e-1935.htm
http://ohioline.osu.edu/hyg-fact/1000/1246.html

O zi buna
ywar2
Buna treaba cu taiatul viei, acum am mai inteles si eu cite ceva. Am un tip care vine si-mi taie via, el zice ca se pricepe, eu zic lafel, oare asa o fi?
In alta ordine de idei, anul trecut in primavara devreme am plantat trei meri pitici, doi ionatani si un golden. De prins s-au prins toti, dar nu am reusit sa modelez corect coroana decit la doi. Practic ei au trei crengute crescute la un unghi de 120grade. Celalalt, desii am rupt corect primele frunze, toate cele trei cracute au iesit pe o singura parte a tulpini. Ce este de facut? Dati-mi si mie un sfat ca sa-l indrept si sa nu creasca pe viitor pe o parte.
A doua intrebare ar fi, cum trebuie sa-i curat, cum trebuie sa le tai crengutele, ptr a le modela frumos coroana.
Merci anticipat!
baxyy77

QUOTE(ywar2 @ Jan 25 2007, 23:08) *
Buna treaba cu taiatul viei, acum am mai inteles si eu cite ceva. Am un tip care vine si-mi taie via, el zice ca se pricepe, eu zic lafel, oare asa o fi?
In alta ordine de idei, anul trecut in primavara devreme am plantat trei meri pitici, doi ionatani si un golden. De prins s-au prins toti, dar nu am reusit sa modelez corect coroana decit la doi. Practic ei au trei crengute crescute la un unghi de 120grade. Celalalt, desii am rupt corect primele frunze, toate cele trei cracute au iesit pe o singura parte a tulpini. Ce este de facut? Dati-mi si mie un sfat ca sa-l indrept si sa nu creasca pe viitor pe o parte.
A doua intrebare ar fi, cum trebuie sa-i curat, cum trebuie sa le tai crengutele, ptr a le modela frumos coroana.
Merci anticipat!

Nu prea am inteles cum e cu ruptul primelor frunze. Daca puteti sa faceti niste poze sa puneti aici... as putea diagnostica si sfatui mai bine.
Acum tre' sa ma documentez sa vad daca merii dvs se pot poleniza intre ei. Problema cu merii (ca de altfel si la alte specii si soiuri de pomi fructiferi) este ca la unele soiuri polenul propriu este steril pentru ovulele proprii, dar fertil pentru ovulele altei specii (sper ca m-am facut inteleasa). Dar din cate stiu eu Jonathan si Golden sunt buni polenizatori intre ei... dar mai bine va spun 100%.
Pe de alta parte, la taieri se va tine cont de habitusul pomului, respectiv de vigoarea acestuia. Se stie de exemplu ca la Golden este mai pregnanta alternanta de rodire (adica intr-un an face mere de se rup ramurile, iar in urmatorul face doua - trei...).
O sa caut Proiectul meu la mar si o sa va dau mai multe detalii... sau poate scanez paginile care va intereseaza si vi le transmit.

O zi buna,

rolleyes.gif
ywar2
Salut si merci ptr interesul acordat problemei mele. Dupa ce i-am plantat si au inceput sa inmugureasca am fost sfatuit sa nu las mai mult de trei frunzulite in pom deoarece acestea reprezinta lastarii viitoarelor ramuri. Asa ca am rupt celelalte frunze si am lasat doar trei aflate pe directii diferite, cca 120gr intre ele. Chestia este ca la doi meri mi-a reusit si la unul nu. Acesta are toate crengutele crescute intr-o parte, iar eu stiu ca ele trebuie sa creasca in asa fel ca in final coroana pomului sa fie ca o cupa.
Azi merg la tara si am sa fac niste poze, poate se va vedea ceva.
Deasemenea am fost sfatuit ca in primii trei ani sa nu las deloc muguri de flori si chiar flori in sine. Se zice ca atunci cind are fructe o mare cantitate de energie si substante hranitoare se pierde pe aceste fructe care oricum n-ajung la maturitate. Ideeal este ca in aceasta perioada toata hrana sa fie ptr dezvoltarea lui viguroasa si sanatoasa.
N-o luati de buna ceea ce zic eu, dar asa am fost sfatuit !!!
baxyy77
QUOTE(ywar2 @ Jan 26 2007, 11:22) *
Salut si merci ptr interesul acordat problemei mele. Dupa ce i-am plantat si au inceput sa inmugureasca am fost sfatuit sa nu las mai mult de trei frunzulite in pom deoarece acestea reprezinta lastarii viitoarelor ramuri. Asa ca am rupt celelalte frunze si am lasat doar trei aflate pe directii diferite, cca 120gr intre ele. Chestia este ca la doi meri mi-a reusit si la unul nu. Acesta are toate crengutele crescute intr-o parte, iar eu stiu ca ele trebuie sa creasca in asa fel ca in final coroana pomului sa fie ca o cupa.
Azi merg la tara si am sa fac niste poze, poate se va vedea ceva.
Deasemenea am fost sfatuit ca in primii trei ani sa nu las deloc muguri de flori si chiar flori in sine. Se zice ca atunci cind are fructe o mare cantitate de energie si substante hranitoare se pierde pe aceste fructe care oricum n-ajung la maturitate. Ideeal este ca in aceasta perioada toata hrana sa fie ptr dezvoltarea lui viguroasa si sanatoasa.
N-o luati de buna ceea ce zic eu, dar asa am fost sfatuit !!!

Nu sunt sfaturi rele. Intr-adevar, faptul ca trebuie sa hraneasca acele fructe (2 - 3) epuizeaza substantele de rezerva ale pomului ceea ce il va impiedica in anul urmator sa aiba ramuri viguroase si muguri de rod. Dar nu este cazul sa rupeti mugurii... ci fructele cand sunt intr-o faza foarte tanara... (cel putin asa va veti da si seama daca intr-adevar polenizarea este facuta corect.

Daca prin frunzele de mai sus intelegeti lastari, ramuri... notangel.gif atunci discutam altfel.
O sa ma documentez si o sa va dau cateva sfaturi de taiere corecte in functie de cele doua soiuri...
Momentan sunt la munca si nu prea am timp...

O zi buna,

cool.gif
ywar2
Merci fain, astept cu interes raspunsul dvs. Weekend fericit !!!
ywar2
Am facut poze. Sper sa se vada bine. Cum as putea sa-i indrept coroana si cum trebuie curatati merii?
baxyy77
Buna,

Mi-am facut timp sa va raspund...

Deci, cum e cu taierea la meri wink.gif.
In primul rand, mai pe intelesul tuturor pomii fructiferi se clasifica in samburosi (ciresi, visini, caisi, piersici, pruni, corcodusi etc), semintosi (mar, par, gutui, mosmon), nuciferi (nuc, alun, castan comestibil). mai sunt si alte categorii dar nu este cazul sa intram in detalii...
Asadar, pentru taierea la semintoase (cazul dvs), se va tine cont de faptul ca mugurii florali (de rod) se formeaza in varful ramurilor si uneori imediat sub varf (1-3, in functie de vigoarea ramurii, soiului, etc), ceea ce inseamna ca in dupa ce pomul intra pe rod si i-ati format coroana, scurtand ramurile, eliminati practicati rodul...
Veti face in timp diferenta (daca nu cumva stiti deja) intre mugurii vegetativi (din care se formeaza frunze si lastari) si care sunt mai ascutiti, si mugurii de rod (din care se formeaza fructe, respectiv fructe) si care sunt mai rotunjiti...
Regula de baza la taierea de formare a coroanei este ca ramificatiile principale sa fie scurtate cu 1/3 din lugimea lor (adica sa lasati cam 8-10 muguri).
In perioada de crestere va veti da seama ce va trebui sa faceti in anul urmator, in sensul ca: daca aveti lastari putini si firavi, inseamna ca pomul are vigoare mai redusa si ramurile trebuie scurtate mai mult; daca aveti lastari prea multi, trebuie sa taiati mai lung (pomul are o vigoare mai mare)...
La taierea sub forma de vas pentru care ati optat dvs, se lasa 3 ramuri principale (sarpante) pe care in anul urmator se lasa 2 ramuri secundare, pe care in anul urmator se mai lasa cate 2 ramuri...
Se mai taie (scurteaza) ramurile cu raniri datorate bolilor si daunatorilor, gerului.
Se elimina din coroana ramurile uscate (care ar face umbra rodului).

Despre pomul dvs (cel cu probleme), in primul rand vad ca ati pastrat vechiul varf, care nai e si uscat pe deasupra: ar fi bine sa il taiat; despre faptul ca s-au dezvoltat doar doua ramuri, se poate repara. In anul urmator cand vor incepe sa se deschida mugurii, este posibil ca pe partea cu pricina sa creasca lastari noi (exista niste muguri sub scoarta pomului, numiti dorminzi) care se dezvolta uneori, pentru a reface unele pierderi suferitede pom (practic ei reprezinta o rezerva)...
Deci, cand vor creste lastari pe partea aceea, pastrati unul cam pe acelasi nivel cu celelalte doua etaje si apoi efectuati aceleasi lucrari ca pentru cele doua. Dupa un timp totul va reveni la normal...

Numai bine,

Bax
ywar2
Minunata explicatia, am priceput tot. Multumesc mult !!!
In ce perioada ar trebuii curatati merii si daca in luna februarie ar trebui sa ii stropesc? Cineva mi-a recomandat o solutie lichida un pic uleioasa sa zic eu, dar din nefericire nu-i stiu denumirea.
Multumesc mult inca o data !!!
baxyy77
QUOTE(ywar2 @ Feb 5 2007, 10:05) *
Minunata explicatia, am priceput tot. Multumesc mult !!!
In ce perioada ar trebuii curatati merii si daca in luna februarie ar trebui sa ii stropesc? Cineva mi-a recomandat o solutie lichida un pic uleioasa sa zic eu, dar din nefericire nu-i stiu denumirea.
Multumesc mult inca o data !!!

Buna ziua,

Da. Cineva "acela" se cam pricepe, ca sa zic asa. smile.gif In mod normal stropirile se fac in perioada de vegetatie, dar exista si stropiri ce sa fac in perioada de repaus (pentru daunatorii si bolile care isi fac veacul (hibernarea) prin scoarta pomilor fructiferi.

Puteti incepe taierile la meri pe la jumatatea lui martie. marul infloreste mai tarziu decat alte specii... de fapt, in functie de cum este primavara (mai rece, mai calda) puteti incepe taierile mai devreme sau mai tarziu de data prezentata mai sus. As zice sa va ghidati dupa muguri... adica realizati taierile inainte de desfacerea lor. smile.gif Si aveti grija! cand incepeti sa taiati pentru rodire (deocamdata taiati pentru formare)... nu mai taiat varfurile (alfel dati si rodul jos).

Cu bine
papy
Neata!
are cineva idee de unde se pot cumpara : alun, castan comestibil ?

la baneasa nu au. am vazut mai demult o emisiune la tv si spuneau de o statiune undeva din valcea dar e greu de dat de ei ... pe net cel putin nu am gasit nimic ...

si daca stiti poate imi spuneti de unde as putea cumpara arbusti : coacaz, agris, afin, mur, corn ...

multumesc !
dave
salut!

sunt un incepator de-ale gradinaritului....

am observat de ceva timp din cauza vremii blande de iarna mugurii iesiti la trandafiri mult mai timpuriu decat normal in aceasta perioada(februarie)
trandafirii deja inmuguriti trebuie taiati cat mai repede si mai scurt pana la baza radacinii ?
este potrivita perioada (luna februarie) pt taierea in lungime la trandafiri?
sa mai astept un timp ?

cat despre iarba/gazon, am gasit la un supermatrket un sac de seminte pt gazon si vreau sa cumpar ....insa
am un mic petic de pamant (gradina ornamentala) iarba si se poate imprastia semintele deja peste iarba?
trestie-de-balta
QUOTE(dave @ Feb 14 2007, 19:57) *
salut!

sunt un incepator de-ale gradinaritului....

am observat de ceva timp din cauza vremii blande de iarna mugurii iesiti la trandafiri mult mai timpuriu decat normal in aceasta perioada(februarie)
trandafirii deja inmuguriti trebuie taiati cat mai repede si mai scurt pana la baza radacinii ?
este potrivita perioada (luna februarie) pt taierea in lungime la trandafiri?
sa mai astept un timp ?

cat despre iarba/gazon, am gasit la un supermatrket un sac de seminte pt gazon si vreau sa cumpar ....insa
am un mic petic de pamant (gradina ornamentala) iarba si se poate imprastia semintele deja peste iarba?

trandafirii ii tai in functie de vigoarea tufei:
daca tufa e batrana si viguroasa, ii lasi 4-6 sau chiar 8 tulpini, fiecare cu 4-8 muguri. te uiti sa-i lasi tulpinile laterale si sa retezi tulpinile din interiorul tufei la ras (adica nu-i lasi niciun mugur)
daca tufa e firava, lasi mai putine tulpini

daca sunt urcatori, ii tai in cepi, adica lasi mai multe tulpini taiate la 2 muguri.
da, ii poti taia si maine, chiar e recomandabil s-o faci cat mai repede, ca nu mai vine gerul.

se poate, dar e mai complicat. trebuie tunsa iarba existenta la 1 cm, se grebleaza bine, se sapa cu grebla (cam 3-5 cm) locurile chele, se seamana, se da cu grebla sa se incorporeze samanta, apoi se da un strat de nisip de 2-3 mm si se uda zilnic. asta o poti face cam la 1 martie.
succes la carca peacefingers.gif
kikina
Caut si eu un gutui , e singurul pom ce-mi lipseste din gradina . A vazut cineva pe undeva....?
condaru321
Ma poate ajuta si pe mine cineva cu documentatie sau sfaturi despre altoirea pomilor fructiferi.
Vreau sa altoiesc :mar , par, prun,gutui,cais,piersic si vita de vie..

Vreau sa merg la tara in week-end si vreau sa incerc sa fac o altoire.Am mai facut in generala cate ceva in legatura cu altoirea ..
baxyy77
QUOTE(condaru321 @ Mar 13 2007, 10:41) *
Ma poate ajuta si pe mine cineva cu documentatie sau sfaturi despre altoirea pomilor fructiferi.
Vreau sa altoiesc :mar , par, prun,gutui,cais,piersic si vita de vie..

Va pot ajuta eu mai tarziu cu documentatie. Insa, citind despre asta, putin probabil, fara practica sa reusiti.
Pe de alta parte, aveti nevoie si de briceag de altoit, rafie de legat (exista acum si tot felul de materiale biodegradabile), mastic.

Daca aveti si cantitati mai mari, sfatul meu este sa lasati pe cineva care se pricepe. Operatiunea trebuie sa se faca rapid, in caz contrar, ranile se oxideaza si putin probabil sa se mai prinda altoaiele.

QUOTE(condaru321 @ Mar 13 2007, 12:10) *
Vreau sa merg la tara in week-end si vreau sa incerc sa fac o altoire.Am mai facut in generala cate ceva in legatura cu altoirea ..

Ok, "mana verde" atunci (adica sa vi se prinda toate)!
condaru321
Multumesc baxyy77 rolleyes.gif dar daca ai ceva materiale ti-as fii recunoscator.Sunt peste 10 ani de cand am facut ultima altoire si deja a intervenit uitarea(batranetea)
emygiroem
Vreau și eu sa ma laud cu gradina mea biggrin.gif ...sper sa nu se supere nimeni.Pe marginea aleelor am numai flori,recent puse,si 3 pomi fructiferi(un prun,un cireș,și un nectarin)
Pagini: 1, 2, 3
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.