Ignition
28th April 2008, 10:19
Pentru pestera de la Petralona am gasit mai multe localitati (vreo 7) cu denumirea respectiva pe GPS.... presupun ca este cea din "Chalkidikis".
Costuri bilet intrare, parcare ?
Nu am reusit sa localizez pe harta "Aghia Paraschievi" nu sunt trecute forme de relief ca sa pot identifica valea Tembi si nici nu am gasit nici un rau Pinios... sper sa o observ la fata locului.
Mai este o mica problema.... harta pe care o am are toate denumirile in greaca, aici si pe Internet am cules denumirile obiectivelor in romana, ma refer in principal la cele din Salonic, unde orasul este destul de mare.... la celelalte banuiesc ca o sa ma descurc.
Mersi pt. info
geocosma
30th April 2008, 10:36
Pentru Ignition:
Meteorele:
Cele sase manastiri care pot fi vizitate sunt: Marea Meteora, Varlaam, Rousanou (singura manastire de maicute din ansamblu ? celelalte sunt manastiri de calugari), Sf. Nicolae, Sfanta Treime si Sf. Stefan.
In general programul de vizitare, vara, este de la 9 la 18. Este posibil ca intre 13 si 15.30 sa fie iarasi inchise. In 2006 am gasit pe undeva (cred ca pe un site al ministerului culturii din Grecia ? nu mai stiu exact) un program de vizitare. Conform acestuia avem perioadele de vizitare:
Marea Meteora: 9-13 si 15.20-18. Marti inchis toata ziua.
Varlaam: 9-13 si 15.20-18. Vineri inchis toata ziua.
Sfantul Stefan: 9-13 si 15.20-18. Luni inchis toata ziua.
Sfantul Nicolae: 9-15.30. Vineri inchis toata ziua (programul de la Sf. Nicolae este cel afisat la intrare, identic si in 2006 si in 2007 ? am comparat poze si filmarile mele)
Sfanta Treime (St. Triada): 9-12.30 si 15.20-17. Joi inchis toata ziua. (in 2007, programul afisat la intrare era 9-17, indiferent de zi).
Rousanou: 9-17.45 (in fiecare zi) (in 2006, programul afisat la intrare era 9-18).
Dupa cele doua vizite (una in 2006, alta in 2007) consider, ca preferinte proprii, ca merita vizitate in special Marea Meteora, Varlaam (sunt vecine), Sf. Stefan. Este interesanta si Rousanou. Dupa ce vizitezi aceste patru manastiri, Sf. Treime si Sf. Nicolae ti se par foarte saracacioase.
Da, intrarea este 2 euro/pers, parcarea este gratis, langa intrarile manastirilor si pe drumul de acces la ele, tinuta este obligatorie (la barbati merge cu pantaloni gen bermude, la femei neaparat cu fusta mai lunga, sub genunchi, nu cu pantaloni).
La magazinele de icoane o sa va intrebe din ce tara sunteti, recunoasteti cu mandrie ca sunteti romani si veti fi intampinati de ghizi care vorbesc limba. Preturile pentru romani sunt mai mici cu cca. 30% fata de cele afisate. Sunt icoane si alte obiecte de cult si la tarabe in parcari dar mai ales in magazinele din manastiri. Chiar si din manastiri am luat icoane la pret mai mic decat cel afisat (la Sf. Nicolae).
Am trecut prin trei puncte de plata a taxei de autostrada, s-a platit la doua cate 2 euro (unul era gratis ? am fost sambata-duminica).
Consider ca Meterorele trebuiesc vizitate cu masina proprie, nu cu autocarul. Cunostinte de-ale mele care au vizitat Meteorele cu autocarul, fiind cazate la Paralia Katerini (mai aproape de manastiri decat Halkidiki) mi-au spus ca plecarea este pe la orele 3-4 dimineata iar intoarcerea spre seara, si vii foarte obosit. Pe langa asta se viziteaza doar vreo 2 manastiri. La aceste excursii ai avantajul ghidului, care-ti lipseste la excursia pe cont propriu. Anul trecut la Marea Meteora am prins un grup de romani cu autocarul, i-am "insotit" prin micul lor turneu, ascultand ce explica ghida. Pe fetele unor excursionisti se citea deja plictiseala si nici nu-i mai interesa obiectivul turistic.
Halkidiki:
Pentru Hakidiki agentiile romanesti cumpara de obicei pachetele turistice de la Melitour ? agentie greceasca, cu sedii in Salonic si Neos Marmaras. De romani se ocupa Lucian, care va veni cu oferta pentru excursie in golful Toroneos (golful dintre Kassandra si Sitonia). Am impresia ca pretul a fost de 30 euro/pers (in 2006). Noi am fost grup mai mare (cca. 30 pers) si am obtinut transportul gratis de la hotel la port (eram la cca. 9 km de Neos Marmaras ? Philoxenia este la vreo 30-40 km de Neos Marmaras). Plecarea se face din portul din Neos Marmaras, cu vasul Sf. Nicolae. Sunt mai multe vaporase care fac excursia asta, deci este posibil sa gasesti si la alte preturi. La plimbarea in Toroneos este inclusa si o masa la pranz ? un sandvis (hamburger) si un pahar cu suc. Croaziera consta in plecarea catre insula Kelifos (Testoasa), din apropierea orasului Neos Marmaras, unde se face o oprire de vreo 20 minute pentru balaceala. Apoi se merge catre Kassandra si se opreste intr-un mic portulet, cu plaja cu sezlonguri (gratis in 2006) si bar, de unde puteai lua bauturi racoritoare, bere etc. Pe plaja aveau si salupe care trageau ?banana? sau colaci. Aici este o pauza de cca. 1 ora, iar la intorcere primesti hamburgerul si sucul. Se merge apoi pe langa Kassandra si se face o alta oprire in Pefkohori. Aici unii s-au dus la cumparaturi, noi am ramas pe plaja. Plaja aici este din pietris, cu intrare lina in apa ? recomand oprire la taverne. Apoi plecare spre Sithonia, se mai face o oprire pentru o alta balaceala in apa foarte limpede si se merge spre Neos Marmaras (trecandu-se pe langa Porto Carras), unde se acosteaza pe la ora 5 pm.
Croaziera din jurul Muntelui Athos oferita de ghid costa, anul trecut, 35 euro/pers fara transport, respectiv 40 euro/pers cu transport. Plecarea se face din portul Ormos Panagias, cu vasul Menia Maria III (un vas negru, cu trei catarge, genul pirati). Am luat bilet de la o agentie din port pe acest vapor si m-a costat doar 20 euro/pers. Copilul de 12 ani a mers gratis. Biletele le-am luat cu o zi inainte de plecare. Plecarea este la ora 9 si daca te duci cu masina personala este bine sa ajungi cel tarziu la 8.30, ca sa nu alergi dupa loc de parcare. Intrebi cand au ghid si in limba romana si iti iei pentru ziua aceea.
La plimbarea spre Athos, pe vapor gasesti contra cost sandvisuri, bauturi racoritoare, bere, iar la pranz se acosteaza la Ouranopolis, unde poti sa mananci la tavernele din apropierea portului. Dupa plecarea de la Ouranopolis, pana la Ormos Panagias, in cca. 2 ore este un program pentru copii si apoi un program folcloric, similar serii grecesti. Dimineata, la plecarea spre Athos, apare un tip imbracat in costum de pirat care acosteaza pasagerii, cu care face poze. Pana la coborarea la Ouranopolis pozele sunt facute, si costa 4 euro bucata.
La Petralona iti poti rezerva o jumatate de zi din timp. O sa vezi indicatoare pe drumul dintre Salonic si Halkidiki. Eu am ramas cam dezamagit dupa vizitarea pesterii. Este intr-adevar o pestera cu stalactite si stalacmite iar pentru mine a fost o premiera sa vad asa ceva. Insa acolo nu ai voie sa filmezi sau sa faci fotografii. In pestera se intra doar cu ghid, in grupuri, restranse, astfel incat toti turistii sa fie sub supraveghere. Tariful este de 6 euro si mi s-a parut exagerat pentru ceea ce poti vedea acolo. Dupa parerea mea este mult mai valoroasa vizitarea celorlaltor trei manastiri de la Meteore decat Petralona (este doar o parere personala). Parcarea este gratis. Dupa aceea, in acelasi pret, poti vizita un muzeu din apropiere cu replici ale craniului omului de Petralona si alte oase si oscioare de animale gasite in pestera. Pestera este in continuare in studiu de catre arheologi, de aceea spatiul deschis vizitarii pare extrem de redus. Petralona este la nord de Kassandra, intre Salonic si cele 3 brate ale lui Halkidiki. Trebuie sa fie cea din ?Chalkidikis?.
Acestea sunt doar parerile mele personale; fiecare isi poate face vacanta dupa cum vrea. Mai poti vizita pasul Prionia, in Olimp, o plimbare prin Litohoro, la poalele muntelui sau chiar la Dion. Se pot face intr-o singura zi, dar sunt in drumul catre Meteore.
La Salonic am parcat langa gara, in parcare cu plata, care are tarif diferentiat, in functie de durata stationarii. Pentru 1 ora parca era 2 euro, iar peste 8 ore (8-24 ore), costa 8 sau 10 euro (in 2006). Dezavantaj: este cam departe de zonele importante ale Salonicului. Este posibil sa mai existe si prin alte parti parcari de genul asta. Sau, alta varianta: se parcheaza gratis la Carrefour si se merge cu autobuzul in Salonic (eu nu am aplicat metoda ca nu am dat de Carrefour; altii au aplicat-o cu succes).
Moldoveanul
30th April 2008, 17:11
Daca doresc sa inchiriez o masina trebuie lasat ceva garantie...la bani ma refer ?
miha005
5th May 2008, 11:34
Merg de pe 14 iunie la Gerakina Beach.
Stiu ca multi romani au plecat de Paste la acest club si am rugamintea pentru cei care au stat aici sa-mi spuna daca sunt conditiile OK.
Am mai citit pe forum, dar parerile sunt contradictorii, ceva de genul "va recomand sa mergeti la Gerakina Beach" sau "Ocoliti Gerakina Beach".
Va multumesc!
sisivana
5th May 2008, 18:21
Salutare, as vrea sa merg de pe 08.09 la Portes Palace (kasandra), cu masina proprie. oferta prin cristian tour.
ceva observatii "de bine", despre hotel sau agentie?
e prima oara cand merg in grecia.
ceva sugestii de vizitat prin zona, in afara de salonic. poate ceva idei de croaziere, etc.
merci mult.
balexe
6th May 2008, 10:09
Nu am mai putut sa editez postul, asa ca revin cu o concluzie.
Nu stiu cat de pozitiva a fost descrierea mea, dar, ca sa va faceti o idee, eu am mers a doua oara aici (tot in Metamorfosi, dar nu la Blue Dolphin) si cu siguranta voi mai merge. Este singurul loc unde ma relaxez, dau tot stressul afara si ma intorc cu bateriile incarcate. Nu pot sa iti spun ca este ceva foarte luxos, nemaipomenit, dar cu siguranta este ceva ce nu intalnesti in Romania. Eu zic sa mergi, dat fiind faptul ca oricum nu este o locatie scumpa, si apoi mai vorbim. Daca esti o fire mai activa, agitatã, care cauta viata de noapte, iti recomand statiunile de pe bratul Kassandra (Kalitea, Hanioti, Nea Moudania).