oztan
12th February 2007, 15:56
QUOTE(ghidioneanu @ Feb 11 2007, 22:54)

Ma intereseaza taxele de autostrada din Turcia , taxa de pod in Istambul si cea de ferry .
Pentru Oztan , cu multumiri anticipate , ma intereseaza o lista cu cuvinte uzuale :
Buna ziua
Multumesc
Da
Nu
La revedere
Aici
Acolo
Departe
Aproape
Ieftin
Scump
Mult
putin
Sau un site de unde pot invata cateva cuvinte , din experienta va spun cat de mult conteaza sa spui multumesc in ceha, poloneza , greaca sau maghiara...
Cu mancarurile turcesti cred ca nu avem nici o problema , la urma urmei cred ca 60 % din bucataria romaneasca e de inspiratie turceasca ( de unde vin musacaua , sarmalele, pilaful , baclavalele, etc...)
Cu multumiri .
Buna ziua ... Iyi Gunler
Multumesc ...Tesekkurler
Da ... Evet
Nu .... Hayir
La revedere .. Gule gule ( Bye )
Aici .... Burada
Acolo ... Orada
Departe ..... uzak
Aproape ..... yakin
Ieftin..... ucuz
Scump........ pahali
Mult ....... cok
putin ..... az
Placa ... Git
Vino ...... gel
Ajunge .... yeter
Despre mancare stai linistit . mananca cat pot ....
Daca mai aveti ceva da aflat , sunt aica pt voi
oztan
12th February 2007, 15:59
QUOTE(vivapcr @ Feb 12 2007, 11:44)

taxele de autostrada sint mici, din antalya si pina la pamukkale sint 1000 km dus intors, taxa de pod in istanbul nu se plateste, pt ce iti trebe ferry ?
Da taxele este destul de mic , dar de unde ai scris nu plateste taxa de pot in istanbul , normal ca plateste in jur da 1.5 $ daca nu incurc.
despre FERRY o idea f buna de la istanbul putet sa ajungeti la BANDIRMA cu ferry , fara stres de trafic fara nimic.... despre mai multe detail .
http://www.ido.com.tr/index.cfm?ln=en
puteti gasi toate detail , orar , preturi vsvsv..
succes ....
oztan
12th February 2007, 16:02
QUOTE(Marco_tm @ Feb 12 2007, 15:18)

Am inca o intrebare: cum e plaja in Marmaris? Pe siteuri scrie: nisip si pietricele. Cam ce inseamna asta la fata locului?
Ma intereseaza mai mult pentru copii: daca sunt mai multe pietre decat nisip ar trebui sa stiu

Despre marmaris , nu am avut multe ocazii la plaja , dar depinde de hotel ..... dar nu cred ca deranjaza pietricele.
Cei mai buni plaja in kusadasi / davutlar , dupa cea antalya - marmaris , si cei mai mult pietricele in BODRUM ...
dar daca spui ce hotel gantest pot sa mai verific ...
Cu respect ... !
oztan
12th February 2007, 16:05
@ ALL
am inceput aceasta topic acum 46 zile si am ajuns 236 post , asta seamna 5.1 post / zi .... Hmm destul de putin .. Nu mai aveti alta intreabari ??
Ps : in cazul urgent pot sa vorbesc cu msn cu voi ..... PM please ...
ghidioneanu
12th February 2007, 16:08
Cu mici exceptii , limba romana e o limba fonetica . Cuvintele din limba turca pe care mi le-ai scris se pronunta fonetic ? au un accent deosebit ? De aceea era util un site cu pronuntii in turca , sau poate faci un clip audio sau cu mici lectii de limba turca ( cele 20-30 cuvinte uzuale ).
Apropo , ce inseamna : aferim , bey , haram , ?
oztan
12th February 2007, 17:07
QUOTE(ghidioneanu @ Feb 12 2007, 16:08)

Cu mici exceptii , limba romana e o limba fonetica . Cuvintele din limba turca pe care mi le-ai scris se pronunta fonetic ? au un accent deosebit ? De aceea era util un site cu pronuntii in turca , sau poate faci un clip audio sau cu mici lectii de limba turca ( cele 20-30 cuvinte uzuale ).
Apropo , ce inseamna : aferim , bey , haram , ?
Despre Limba turca clip audio , Sunt % 100 de acord Cei mai scurt timp o sa fac si trimit pe forum ....
aferim ...... bravo
bey ...... Dnul
Hanim ..... D na
haram .... pacat
iute..... aci
Dulce .... tatli
Apa ; su
Legat cu citire , cititi cum scrie , fara accent fara nimic ,
Noi nu avem masculin / feminin / nountru
La noi masa este masa , nu exsista MESE ...
....
sintcelmaidestept
12th February 2007, 20:42
gule-gule in turca inseamna un fel de la revedere, de ex, daca tu esti acasa si musafirul tau pleaca ii spui tu ca gazda gule-gule ( poate ati vazut scris pe pancarte la iesirea din localitati )...mai corect este hoscakal ...ce zici oztan ?; tesekkurler este mai mult un fel de "multzam"...de exemplu daca zici tesekkur ederim ti se raspunde rica ederim ...e corect oztan bey ?
marmaris...care sint hotelurile alea senzationale din marmaris-icmeler care nu apar in ofertele agentziilor din romania ? cel mai bun hotel din marmaris este iberostar grand azur, care este cu demipensiune si este exagerat de scump....am impresia ca nu apare club med....dar e un hotel veki si fffff scump....da-ti-mi exemple de hoteluri care nu apar ?
plaja din marmaris...pietris iar in apa alge la greu...nu e de balacit acolo...am fost peste tot in marmaris-icmeler deci vb in cunostiintza de cauza si nu din poze cum fac unii pe aici
kusadasi ...cea mai buna plaja din zona kusadasi este intr-adevar in davutlar, hotelurile din acea zona sint mersin si egeria, f aproape de davutlar ( cam 10 km ) este milipark, adica parcul national kusadasi....super loc...
cel mai frumos loc din toata turcia este oludeniz....ffffff scump si romani yok....dar nu pot descrie in cuvinte cume acolo, dati search in google "oludeniz"...este accesibil doar cu masina
istanbul...eu traversez istanbulul in fiecare an venind dinspre antalya...nu cred ca taxa aia pe care o platesc la iesirea din istanbul este o taxa de pod, cred ca este taxa de final a autostrazii...( nu garantez insa pt informatia asta )
din kusadasi poti ajunge la istanbul in 3 feluri :
1. cu masina pe sosea
2.cu masina pina la bandirma si d-acolo cu ferry ( nu e kiar ieftin si trebuie rezervare cu citeva zile inainte )
3. cu masina pina la izmir si d-acolo cu ferry pina la istanbul ( nu am fost dar nu e ieftin deloc )
amar20
12th February 2007, 20:53
QUOTE(ghidioneanu @ Feb 11 2007, 22:54)

Salutare si pace tuturor !
Vreau sa plec in septembrie in Antalya cu inca o familie , eventual as vizita si ceva locuri deosebite ( Pamukale , cetati vechi ) . Cu cazarea om mai vedea la targul de turism .
Ma intereseaza taxele de autostrada din Turcia , taxa de pod in Istambul si cea de ferry .
Pentru Oztan , cu multumiri anticipate , ma intereseaza o lista cu cuvinte uzuale :
Buna ziua
Multumesc
Da
Nu
La revedere
Aici
Acolo
Departe
Aproape
Ieftin
Scump
Mult
putin
Sau un site de unde pot invata cateva cuvinte , din experienta va spun cat de mult conteaza sa spui multumesc in ceha, poloneza , greaca sau maghiara...
Cu mancarurile turcesti cred ca nu avem nici o problema , la urma urmei cred ca 60 % din bucataria romaneasca e de inspiratie turceasca ( de unde vin musacaua , sarmalele, pilaful , baclavalele, etc...)
Cu multumiri .
1.nu exista taxa de pod la istanbul
2.taxa de autostrada e aproximativ 1 euro pt fiecare suta de km
3.daca mergi in antalia nu ai treaba cu ferry.
de la edirne pe autostrada pina la istanbul.
tot pe autostrada pe centura istanbulului si de acolo spre denizli si mai departe spre antalia.
practic autostrada o sa ai pina la istanbul si aproximativ inca 100 de km pina la kocaeli.
oztan
12th February 2007, 22:14
QUOTE(sintcelmaidestept @ Feb 12 2007, 20:42)

gule-gule in turca inseamna un fel de la revedere, de ex, daca tu esti acasa si musafirul tau pleaca ii spui tu ca gazda gule-gule ( poate ati vazut scris pe pancarte la iesirea din localitati )...mai corect este hoscakal ...ce zici oztan ?; tesekkurler este mai mult un fel de "multzam"...de exemplu daca zici tesekkur ederim ti se raspunde rica ederim ...e corect oztan bey ?
marmaris...care sint hotelurile alea senzationale din marmaris-icmeler care nu apar in ofertele agentziilor din romania ? cel mai bun hotel din marmaris este iberostar grand azur, care este cu demipensiune si este exagerat de scump....am impresia ca nu apare club med....dar e un hotel veki si fffff scump....da-ti-mi exemple de hoteluri care nu apar ?
plaja din marmaris...pietris iar in apa alge la greu...nu e de balacit acolo...am fost peste tot in marmaris-icmeler deci vb in cunostiintza de cauza si nu din poze cum fac unii pe aici
kusadasi ...cea mai buna plaja din zona kusadasi este intr-adevar in davutlar, hotelurile din acea zona sint mersin si egeria, f aproape de davutlar ( cam 10 km ) este milipark, adica parcul national kusadasi....super loc...
cel mai frumos loc din toata turcia este oludeniz....ffffff scump si romani yok....dar nu pot descrie in cuvinte cume acolo, dati search in google "oludeniz"...este accesibil doar cu masina
istanbul...eu traversez istanbulul in fiecare an venind dinspre antalya...nu cred ca taxa aia pe care o platesc la iesirea din istanbul este o taxa de pod, cred ca este taxa de final a autostrazii...( nu garantez insa pt informatia asta )
din kusadasi poti ajunge la istanbul in 3 feluri :
1. cu masina pe sosea
2.cu masina pina la bandirma si d-acolo cu ferry ( nu e kiar ieftin si trebuie rezervare cu citeva zile inainte )
3. cu masina pina la izmir si d-acolo cu ferry pina la istanbul ( nu am fost dar nu e ieftin deloc )
Vad ca esti destul de destept. poate im dai si lectie de limba turca ? Ce zici ?
Pot sa spui si gule gule , nimen nu lua la bataie ,
Da este correct daca spune cineva tesekkur ederim , pot sa respund , rica ederim ..
daca cineva spune TESEKKURLER , tot acelas respuns : rica ederim , sau " BIR SEY DEGIL " cred ca ai uitat asta , poate intreba cine este langa tine ajuta .....
Legat cu Taxa de pot , nu incurcati cu taxe de autostrada , Cand mergeti de la Europe spre asia atunc aveti de plata la pod ( cand ajungeti la asia , dar invers nu plateste , Adica de la Asia spre Europe nu aveti nici o taxa ! ! ! !
Legat cu transport
de la izmir pana la istanbul aveti ferry ; mai multe detail si orar verificati linkul :
http://www.aegeantourtravel.com/ferries/istanbul-izmir.html
sau de la bandirma pana la istanbul aveti alta ferrry rapid . linkul : http://www.ido.com.tr/index.cfm?ln=en
sau direkt pe sosea , dar aveti grija , la IZMIR tot aveti alta ferry , dele IZMIT panala ESKIHISAR , cu asta mergeti in jur da 200 km mai sucurt ...
Preturile
ESKİHİSAR - TOPÇULAR
1 Euro = 1.9 YTL
1 persoane 1.30 ytl
Motorsiklet, Triportör 5 ytl
masina pentru 1-2 persoane 30 ytl
O seara buna ...
sintcelmaidestept
13th February 2007, 08:48
oztan bey, linga mine nu e nimeni care sa ma ajute dar dupa 7 ani de turcia nu ti se pare normal sa mai prind si io cite un cuvint ?
si mai ia d-aci citeva :
buna dimineatza = gunaydin
salut = merhaba
buna seara = iyi aksamlar
noapte buna = iyi geceler
sare = tuz ( adica sare alimentara )
o bere te rog = bir bira lutfen
2 = iki
3 = uc
4 = dort
5 = bes
foarte bine ( frumos ) = cok guzel
cit costa = kac para
vin(bautura) = sarap
vacanta = tatil
soare = gunes
inghetzata = dondurma
si cam atitea stiu....plus ce am scris mai sus...
nu iti dau lectii de turca oztan bey dar...io am vazut turcia si altfel decit in poze
oztan
13th February 2007, 10:42
QUOTE(sintcelmaidestept @ Feb 13 2007, 08:48)

oztan bey, linga mine nu e nimeni care sa ma ajute dar dupa 7 ani de turcia nu ti se pare normal sa mai prind si io cite un cuvint ?
si mai ia d-aci citeva :
buna dimineatza = gunaydin
salut = merhaba
buna seara = iyi aksamlar
noapte buna = iyi geceler
sare = tuz ( adica sare alimentara )
o bere te rog = bir bira lutfen
2 = iki
3 = uc
4 = dort
5 = bes
foarte bine ( frumos ) = cok guzel
cit costa = kac para
vin(bautura) = sarap
vacanta = tatil
soare = gunes
inghetzata = dondurma
si cam atitea stiu....plus ce am scris mai sus...
nu iti dau lectii de turca oztan bey dar...io am vazut turcia si altfel decit in poze
Ce trebie sa inteleg ai stat 7 ani in turcia ? da ca este correct ca ai stat 7 ani Turcia , unde ai stat ? cu ce ocazii ai stat ? si de ce ai invatati asa de putin cuvinte , Eu sunt aica de 8 ani si cred ca stiu mai multe cuvinte care stii tu Turca , asa greau a fost ?
hai ca mai cateva cuvinte de la mine pt tine ;
cald ... sicak
Rece ... soguk
apa . su
calculator . . . bilgisayar
oglinda ..... ayna
pix .... kalem
tastatura ..... klavye
poze ..... resim
spital ...... hastane
farmacie .... Eczane
Market ..... market / bakkal
pentru acum atat ... o sa mai continiu ....
Marco_tm
13th February 2007, 13:49
QUOTE(sintcelmaidestept @ Feb 12 2007, 20:42)

...
....
Am sa ignor de data asta tonul posturilor tale.
Aici e lista top 20 a hotelurilor din Marmaris, conform tripadvisor.com:
http://www.tripadvisor.com/Hotels-g298033-...gla-Hotels.html
Nu am regasit aceste hoteluri in ofertele agentiilor de la noi.
Si daca tot zici ca te pricepi, unde te-ai duce (in Turcia) ca sa imbini un sejur linistit cu un peisaj frumos si locuri de vizitat in apropiere?
alinaclau
13th February 2007, 15:19
pt oztan............spune-mi te rog ce parere ai despre hotel ephesia??e foarte departe de centrul orasului?daca da ,ai idee cu ce se ajunge dintr-un loc in altul?ajuta-ma te rog,sant indecisa ,nu stiu ce sa aleg intre egeria si ephesia(ultimul are totusi avantajul de a fi mai aproape de centru)astept si multumesc
oztan
13th February 2007, 15:45
QUOTE(alinaclau @ Feb 13 2007, 15:19)

pt oztan............spune-mi te rog ce parere ai despre hotel ephesia??e foarte departe de centrul orasului?daca da ,ai idee cu ce se ajunge dintr-un loc in altul?ajuta-ma te rog,sant indecisa ,nu stiu ce sa aleg intre egeria si ephesia(ultimul are totusi avantajul de a fi mai aproape de centru)astept si multumesc
Despre EGERIA ; hai ca ai noroc, parinti meu locuieste f aproabe de zone , din cauza asta stiu locul. este un plaj enorm de lung si curat ( cred ca 4-5 km numai nisip ) si mare este destul de cald si tot nisip , pentru copil este f ideal plaja . pot sa gasest la mancaare zona , dar nu asa aktif viata de noapte , dar da ca ajuns la kusadasi cu DOLMUS ( MAXITAXI , costa 1 euro ) acolo gasest tot ce vrei. maxi taxi noapte gasest pana 24.00 nu stiu cu cine merg cu familia , copil dar un hotel destul de linistit si merita plaj.
Despre ephesia aproabe la fel ce spun , tot acelas zona dar aceasta hotel mult mai mare si mult mai organizat fata da cel alta ....
TRANSPORTATION IN KUSADASI
Within Kusadasi, the best way to travel is to take the "dolmus" (minibuses). From town center, you reach in minutes any direction you wish: hotels, beaches, neighboring villages... They are allowed to take up to 15 passengers and their prices are set by each municipality.
A more private way to tour in the village are taxis that are all yellow-painted cars, equipped with taximeters and recognizable to their sign "Taksi". Prices are also fixed by each municipality. Mind the day and night tariffs.
Cu respect ....
sintcelmaidestept
13th February 2007, 18:21
QUOTE(Marco_tm @ Feb 13 2007, 13:49)

Am sa ignor de data asta tonul posturilor tale.
Aici e lista top 20 a hotelurilor din Marmaris, conform tripadvisor.com:
http://www.tripadvisor.com/Hotels-g298033-...gla-Hotels.htmlNu am regasit aceste hoteluri in ofertele agentiilor de la noi.
Si daca tot zici ca te pricepi, unde te-ai duce (in Turcia) ca sa imbini un sejur linistit cu un peisaj frumos si locuri de vizitat in apropiere?
am intrat pe linkul dat de tine si vin si te intreb : tu ai vazut in ce bosketzi sint amplasate cel putin primele 5 hoteluri din clasametul acesta ? ce roman crezi tu ca ar sta la km de plaja ? daca vrei piesa de hotel si ai bani ia iberostar grand azur...
sintcelmaidestept
13th February 2007, 19:53
QUOTE(sintcelmaidestept @ Feb 13 2007, 18:21)

am intrat pe linkul dat de tine si vin si te intreb : tu ai vazut in ce bosketzi sint amplasate cel putin primele 5 hoteluri din clasametul acesta ? ce roman crezi tu ca ar sta la km de plaja ? daca vrei piesa de hotel si ai bani ia iberostar grand azur...
in turcia cel mai frumos este la oludeniz dar nu am vazut romani acolo niciodata...frumos mai este la marmaris, dar plaja e nashpa, piscinele hotelurilor nu sint kiar grozave...dar in skimb peisajul si viatza de noapte sint de belea...si in antalya kemer e fff frumos...daca esti jmeker mergi la oludeniz...dar e posibil asta numai cu masina ta...io voi sta in oludeniz in anul asta la oludeniz resort, 4 stele ultra all inclusive si ma costa in septembrie vreo 60 de dolari / pers / zi
alinaclau
13th February 2007, 20:01
multumesc mult!de copii nu e cazul inca sa discut ca nu exista,dar din ce zici tu cred ca alegerea e ca si facuta.mai ramane acum sa gasesc cea mai buna oferta.daca o sa am ceva de intrebat sa stii ca nu ezit!!!!
oztan
13th February 2007, 22:26
QUOTE(alinaclau @ Feb 13 2007, 20:01)

multumesc mult!de copii nu e cazul inca sa discut ca nu exista,dar din ce zici tu cred ca alegerea e ca si facuta.mai ramane acum sa gasesc cea mai buna oferta.daca o sa am ceva de intrebat sa stii ca nu ezit!!!!

Cu placere .... Vacanta placuta ... Enjoy the Turcia ....
Marco_tm
14th February 2007, 15:59
A fost cineva la Kustur Club? (Oztan, multumesc! ) Am revazut optiunile si ptr familie cu copii pare chiar un loc potrivit.
Am vazut ca sunt bungalow-uri si family rooms - vreo sugestie in sensul asta??
oztan
14th February 2007, 16:17
QUOTE(Marco_tm @ Feb 14 2007, 15:59)

A fost cineva la Kustur Club? (Oztan, multumesc! ) Am revazut optiunile si ptr familie cu copii pare chiar un loc potrivit.
Am vazut ca sunt bungalow-uri si family rooms - vreo sugestie in sensul asta??
Eu personel nu am stat ,
dar pot sa gasest comentari aica :
http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g2...b-Kusadasi.html
Enjoy the Turkey ...
vivapcr
14th February 2007, 16:39
mai oztan da' tu ti-ai vazut patria mai putin ca unii forumishti de pe aici...io am stat la kustur si e super.
ginag
14th February 2007, 16:42
Sal la toti!
Sun@fun Travel a ofertat pt Aquafantasy 36 E/pers in double, 32 E/pers in triple, 30 E/pers in quatro room, iar in family room (max. 5 pers) - 53 E / pers. (se pare ca mai putin decat Alsero, si mult mai putin decat Sisan).
Insa am primit un mail de la Patriot ca au reusit sa obtina 36 E/pers in double, si pt perioada 10-16 iunie. Hurrey!!!
Deci se poate obtine un pret bun si la o agentie bastinasa....
Nota 10 pt Patriot.....macar se straduieste, uneori mai si reuseste!
andrusk
14th February 2007, 17:06
QUOTE(ginag @ Feb 14 2007, 16:42)

Sal la toti!
Sun@fun Travel a ofertat pt Aquafantasy 36 E/pers in double, 32 E/pers in triple, 30 E/pers in quatro room, iar in family room (max. 5 pers) - 53 E / pers. (se pare ca mai putin decat Alsero, si mult mai putin decat Sisan).
Insa am primit un mail de la Patriot ca au reusit sa obtina 36 E/pers in double, si pt perioada 10-16 iunie. Hurrey!!!
Deci se poate obtine un pret bun si la o agentie bastinasa....
Nota 10 pt Patriot.....macar se straduieste, uneori mai si reuseste!
Nu inteleg cum "au reusit sa obtina" acest pret,adica 36 euro/persoana,fiindca asta este pretul afisat de ei pe site-ul agentiei de mult timp.Cred ca au vrut sa dea impresia ca au facut o reducere.Totusi agentia Patriot are cele mai mici preturi.
ginag
14th February 2007, 17:26
Nu inteleg cum "au reusit sa obtina" acest pret,adica 36 euro/persoana,fiindca asta este pretul afisat de ei pe site-ul agentiei de mult timp.Cred ca au vrut sa dea impresia ca au facut o reducere.Totusi agentia Patriot are cele mai mici preturi.
[/quote]
Oferta de 36 E era pana pe 10 iunie (de pe 10 - 16 iunie ......51 E). Pareau destul de convinsi dupa cum s-au exprimat in mail.....insa au revenit, asa cum am mai spus; ce-i drept am si mentionat, in treacat, oferta din Turcia (36 E pana pe 16 iunie) ....
Daca ai nervi, bate ceva. Preferabil un record de aici.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.