Experienta mea la Cornelia De Luxe Resort…intai sa imi adun un pic gandurile, nu prea stiu cum sa incep.
Hmm, o sa scriu cat se poate de detaliat si mai de la zero.
PLECAREADeci, am platit 807 Euro + 85 Euro taxe aeroport + asigurari + viza la vama vreo 10 USD. Asta de persoana. Am fost in familie, plus cel mic pentru care nu am platit insa nimic (nu avea nici macar un an).
Am plecat doua familii, fiecare cu un copil, al nostru de aproape 1 an, al lor de 4 ani abia impliniti.
Am plecat cu Tarom, nu cu Blue Air, ceea ce a fost bine, chiar daca am inteles ca asta a mai ridicat un pic pretul biletelor. Stiu ca se gaseau si mai ieftine, dar noi am facut rezervarile abia in luna mai. Daca rezervam mai din timp, prindeam reduceri substantiale.
La plecare, am fost anuntati (stiam oricum de la o colega ce s-a aflat in situatia asta cu vreo doua saptamani inainte) ca nu vom decola la ora 7:20, asa cum era programat, ci mai devreme, adica la ora 04:30. Ma bucuram intr-un fel, insa acest lucru a dat un pic peste cap copiii.
Eu am urmarit de cand am luat biletele sa plecam cu una din cursele ce decoleaza in jurul orei 7:30. S-a mai explicat pe aici care sunt avantajele (practic castigi o zi). Am ajuns sa plecam, mai devreme, atata doar ca a trebuit sa fim in aeroport pe la ora 02,30, ora la care copiii sunt in plin program de somn. Cu al meu nu erau mari probleme, el dormea in carucior, dar cel mai mare trebuia tinut in brate.
Stiind ca ajungem atat de dimineata si ca de obieci camerele se repartizeaza la ora 12:00, am dat mail la hotel si am pus anumite intrebari. Am solicitat patut, carucior si daca ni se pot da camerele mai devreme.
Mi-au raspuns ca imi pot da patut in camera, dar carucioare pentru bebe nu au in hotel, iar in privinta camerelor, acestea ne vor fi date daca sunt libere sau oricum, cat mai repede cu putinta. Nu stiau cu vreo trei zile inainte daca la momentul acela vor fi camere libere in clipa in care voi ajunge eu la hotel (pana in ora 8 dimineata).
HOTELULPana in clipa in care am ajuns la hotel nu cred ca am ce sa detaliez, daca aveti intrebari, va rog sa ma intrebati. Totul a decurs fara probleme din punctul meu de vedere.
La hotel am ajuns pana in ora 8, nu mai retin exact. Nu au putut sa ne dea camere imediat, inca nu se eliberasera. Am lasat bagajele in fata receptiei (e cineva acolo care le pazeste tot timpul).
Apoi am plecat la masa. Pana ne-am miscat noi cu copiii, am facut si o scurta plimbare pe la piscina si la barurile din jurul acesteia, s-a facut 10 si ceva, aproape 11 (inca se lua micul dejun ).
Ne-am intors la receptie si ne-au dat cartelele de la camere, precum si cate 3 cartele pentru prosoapele de plaja (exista o ghereta langa piscina unde dai cartele si ti se dau tot atatea prosoape). Ai obligatia ca la sfarsitul sejurului sa restitui cartele odata cu cele doua de la camera. Chestia cu cartele pentru prosoape cred ca e mai noua. Acum doi ani, la Zeugma nu exista politica asta, anul acesta am vazut ca au introdus-o si acolo.
1. CameraCamerele....noi am optat pentru camere cu vedere partiala la mare, care probabil ca sunt si cele mai slabe. Camerele sunt micute, mai mici ca la Zeugma. Am fost un pic dezamagit din punctul de vedere al prezentarii camerei, ma refer insa ca si constructie a hotelului, nu la servicii. Deci, camera nu e foarte mare si nu arata deloc a camera de 5 stele. Asta clar. Ca servicii insa, la baie ai la dispozitie sampon, sapun si spuma toate Dove, iar curatenia este lucie si se face curat in fiecare zi.
Am avut si o surpriza placuta in privinta asta. Cand am ajuns, aveam doua paturi in camera, la ceva distanta intre ele. Le-am unit si am lasat loc intre un perete si paturi atata cat sa intre patutul de bebe (fata de cel de acasa, acesta era din lemn si ceva mai putin inalt si ne era teama sa nu sara peste el). Ei bine, desi noi am facut patul cat sa fie totusi ordine in camera, a doua zi, cand am intrat la pranz in camera, am constatat ca tipa schimbase toate asternuturile, dar in asa fel incat acum nu mai apareau ca doua paturi separate, ci ca unul singur, de familist. M-a surprins placut.
In frigiderul din camera ai la dispozitie 3 sticle de coca-cola (din care una light), un sprite, o fanta, doua de apa plata si doua de apa minerala, precum si doua sticle de bere Tuborg. In prima zi ne-au adus si fructe (cadou de primire). Frigiderul se reumple in fiecare zi.
Ca o concluzie aici, eu nu am dat mare atentie camerei din pdv al dimensiunilor, stai prea putin acolo (cand dorm noaptea si maxim o ora ziua), deci e irelevant. Daca insa nu era curatenie in camera, nu se schimbau prosoapele si alte alea, atunci era jale.
Ca peisaj, cand iesi pe balcon, camera noastra avea vedere spre...Papillon Ayscha. Seara se vede foarte bine in camerele de la hotelul vecin. Pentru motivul asta, am stat si noi mai tot timpul cu draperiile trase. Oricum, daca nu ai camera cu vedere 100% spre mare, atunci nu cred ca mai conteaza.
Mai exista camere cu vedere direct spre mare (ai insa dezavantajul ca esti deasupra amfiteatrului si barurilor de langa piscina, ceea ce poate fi deranjant daca vrei sa te culci devreme si sa dormi cu fereastra deschisa). De asemenea, exita acele vilute care sunt foarte interesante. Sunt in spatele hotelului si au piscine micute unde poti face plaja si baie in liniste. Atata doar ca difera mult pretul.
2. TuristiiSurprinzator de multi romani. Nu-mi venea sa cred cat de multi romani intalnesc aici. Am estimat ca erau cam 25-35 % din turistii hotelului, ceea ce mi se pare mult. Si mai surprinzator insa, vorbind cu seful trupei de animatori si cu unul din animatori, amandoi mi-au confirmat ca doar cu vreo doua saptamani inainte, procentul de romani era de aproximativ 80 %!!! Nu stiu cat de mult fabulau, dar am impresia ca seful animatorilor era foarte bine informat de plecarile-sosirile din hotel(intr-una din seri a precizat chiar ca sunt multi noi veniti in hotel si a prezentat cantecul hotelului pas cu pas, pentru a fi inteles si de acestia).
In rest, multi rusi (cred ca atunci cand scade numarul de turisti romani, suntem inlocuiti de rusi ), apoi ucrainieni, turci, germanici (includ aici nemti, austrieci, belgieni, olandezi), plus cativa britanici.
Altfel, nimic nou. Rusii si ucrainienii se purtau ca pe tarlaua lor, nesimtiti din cale afara, galagiosi si tot ce vrei. Nici turcii nu erau departe, mai ales ca erau autohtoni. Cu romanii si cu germanicii nu aveai treaba.
De precizat ca romanii pe care i-am intalnit aici erau toti familii cu copii, nici macar un cuplu nu era fara copii. Concluzia o trageti voi. De altfel, hotelul era plin de copii.
3. Piscinele si plaja/mareaCe as putea spune, totul e super in privinta asta.
A. Piscina pentru copii. Exista o piscina in aer liber pentru copii, dar cu un acoperis impotriva soarelui, lucru minunat. De asemenea, mini-tobogan in acea piscina, leagane si tobogane obisnuite, o saltea cu margine foarte umflate, iar in mijlocul acestia o multime de bile (ca la McDonalds), nisip, mini-club pentru copii foarte bine organizat (cel mare a participat la un concurs de facut pizza), precum si o serie de aparate de calarit(din cele unde de obicei bagi fise), numai bune pentru cel mic. Practic, nu ai de ce sa-ti faci griji in privinta copiilor.
B. Piscina pentru cei mari este mare si este impartita in doua. O parte situata undeva mai sus, din care apa cade sub forma de cascada in cea de jos. Cea de sus este pentru cei care vor mai multa liniste, cea de jos pentru cei care vor mai multa distractie (aici se tin jocurile si se afla toboganele). Mai e o piscina, jumatate in exterior si jumatate in interior, dar nu era prea cautata, fiind utilizata in special iarna.
C. Plaja/marea Plaja este foarte bine intretinuta, nisipul este fin. Pentru cei care vor, exista si un ponton care intra in mare vreo 50 de metri si pot face plaja acolo, de asemenea pe sezlonguri sau pe niste perne imense, amenajate special.
Noi am stat in jurul piscinei unde se tin programele de animatie si in apropiere de tobogane. Sunt trei tobogane, foarte bine gandite si echilibrate (viteza/senzatii). In jurul piscinelor si pe plaja sunt amenajate umbrelute, sezlonguri, masute si cosuri pentru resturi. De asemenea, in jurul piscinei unde se tine animatia este si un loc special unde poti sta ferit de soare toata ziua. Aici am stat si noi, intrucat fetele au probleme daca sunt prea arse de soare, de copii nu mai vorbesc, iar eu si cu celalt barbat ne-am bronzat oricum suficient.
Se poate face plaja inclusiv pe iarba, pe sezlonguri, intre piscine si plaja, de asemenea foarte frumos amenajat.
Precizez ca langa fiecare sezlong exista umbreluta, deci nu exista pericolul ca daca te trezesti tarziu sa nu ai unde sa faci plaja si sa te feresti si de soare cand ai chef. Practic, sezlonguri si umbrelute sunt la discretie.
4. Restaurantele si barurile, mancarea si bautura.......serviciile MancareaExista un restaurant principal, impartit in doua (fumatori si nefumatori), fiecare cu terasa exterioara. Mai exista restaurante cu specific (sunt vreo 5) si nu mai stiu cate baruri (cred ca sunt vreo 8).
Mancarea servita la mesele principale este buna, acopera toate exigentele din ce am vazut. Mergeau in general pe un specific in fiecare seara, dar acopereau si celelalte gusturi. Adica, daca azi e seara de peste, pregatesc to felul de preparate bazate pe peste si alte asemenea, dar si preparate clasice, pentru cei care vor sa manance altceva. Oricum, nu ai ce sa reprosezi.
BarurileBarurile sunt suficiente si ai la dispozitie de toate. Exista chair si o discoteca, deschisa intre 23:30 si 02:30.
Precizez ca in afara de cola, fanta aveai la dispozitie sucuri naturale, nu la dozator. Exista si un bar (Citrus Bar) unde se servesc sucuri facute pe loc din fructe (intre orele 10:00 si 17:30).
Barul principal (Daphne Bar) este pozitionat langa piscina unde se tine si animatia(cea cu tobogane) si este deschis 24 h. Aici gasesti aproape tot ce doresti (noi nici nu mai mergeam la masa de pranz, mancam aici). Aici se serveste inghetata (excelenta) de la ora 10 pana la ora 00:00.
De asemenea, se serveste mancare facuta chiar acolo, altele care se aduc, supe, fructe, salate etc. E nemaipomenit. Noi mergeam la masa dimineata si seara, la pranz am fost doar de doua ori. Preferam ca la pranz, desi era cald afara, sa stam la barul acela sau la sezlonguri, unde eram feriti de soare.
Trebuie sa va spun ca singurele bauturi care se platesc sunt vinurile straine scumpe, altfel totul e fara plata si poti bea fara probleme. Am cerut un Chivas ca sa ma conving si nu a fost nicio problema. Oricum, e o inghesuiala de sticle acolo de nu stii ce sa comanzi.
De asemenea, intr-un loc special amenajat, de dimineata si pana pe la ora 18, undeva langa piscina, era o tipa care facea un fel de clatite umplute cu tot felul de chestii (branza amestecata cu cascaval, verdeata sau carne). Parca se numea Gozleme. Oricum, era foarte buna (in drum spre tobogan mai luam cate o clatita de pofta ). Langa ea, intre orele 16 si 18 venea un tip care prepara pe loc cartofi care erau si copti si fierti. Nu stiu exact cum, dar erau foarte buni. Ii umpleai cu tot ce vrei.
Mai e un bar chiar langa plaja, unde poti servi de asemenea tot felul de bauturi.
Mai e un bar in hotel (Harmonia Bar) unde poti servi intre orele 10 si 18 tot felul de prajituri si torturi. De asemenea, bauturi de toate felurile (de altfel, bautura e la discretie peste tot, mai putin la Citrus Bar, unde se preparau pe loc acele sucuri).
Un alt bar (Olea Bar), este pozitionat langa piscina de sus si se serveau toate tipurile de bauturi.
Ah, era sa uit....ai la dispozitie Room Service 24 h unde poti sa comanzi o multime de feluri de mancare, orice fel de sucuri si bauturile care sunt free. Noi am utilizat RS o singura data, cand ne-am intors din oras pe la ora 01 noaptea. Am comandat mancare pentru vreo 7-8 persoane si ne-a fost adusa in 15-20 de minute (exact cum scrie in pliantul din camera).
Distractie, ServiciiEh, daca ati rezistat sa cititi pana aici, atunci trebuie sa va spun ca asta e partea care am apreciat-o cel mai mult.
Distractia Doua mese de tenis de masa, trei mese de biliard, un sah cu piese de jumatate de metru, jocuri pe Playstation si masinarii pentru copii mici, toate astea puteau fi folosite gratis!! Se platea doar daca doreai sa joci bowling, parca era 3 Euro jocul.
Animatorii isi fac treaba cu succes, programele pe care le fac seara la amfiteatru fiind foarte haioase sau placute. Se organizeaza si jocuri etc. Sotia mea a castigat la un asemenea concurs un calendar si o sapca.
In acelasi timp cu programul de la amfiteatru, la barul principal vine in fiecare seara o formatie care canta live, inclusiv muzica romaneasca si vreau sa va spun ca se pricep foarte bine.
De asemenea, pe parcursul zilei sunt organizate tot felul de jocuri. In fiecare zi, unul dintre jocuri este numit „jocul zilei”, iar primii trei clasati primesc diplome (locul 1 primeste si o sampanie.
In camera ai internet gratis, totul e sa ai laptopul la tine.
ServiciileServiciile reprezinta dupa parerea mea crema. Nici nu stiu ce sa va spun sau cum sa o fac astfel incat sa aveti o imagine clara. Pur si simplu, daca dezamagirea initiala legata de camera un pic cam mica ma facea sa ma indoiesc ca a meritat sa dau atatia bani, am ajuns sa imi doresc sa vin si la anul tot aici, dar pentru o perioada mai lunga.
Ca sa detaliez....
Sunt foarte multi angajati, foarte bine organizati si extrem de atenti la detalii. Daca ai nevoie de ceva, poti intreba pe oricine si te ajuta sau cheama persoana care indeplineste respectivele atributii.
Tot timpul intretin hotelul, 24 h din 24. Pur si implu, nu imi venea sa cred. M-am dus sa vizitez celelalte hoteluri, iar la intoarcere il vad pe unul din angajati maturand nisipul printre sezlonguri si pe aleiutele create special, astfel incat sa fie frumos aranjat si sa nu existe eu stiu ce gunoaie. M-am uitat la ceasul de pe plaja si era ora ....15,20 si 42 grade C.
Altul, de dimineata de la ora 9,30 cand mergeam la piscina si am trecut pe langa el si pana la ora 11,30 cand m-am dus pana la Citrus Bar, pigulea intr-un la o gradina de 2/2,5 metri, printre flori. Si asta se intampla cu tot ce insemna iarba, flori, verdeata. Ii vezi toata ziua si noaptea cum intretin cu foarte mare atentie spatiul verde. Ce-i drept, e si foarte placut ochiului sa vezi atata verdeata si flori alese cu gust.
Altul am observat ca se plimba aproape toata ziua cu lifturile, pe care le stergea saracul intruna (toate au geamuri si inox si vedere exterioara).
Altul stergea balustradele ziua in amiaza-mare (fiind vorba de inox, raman urme) de ne uitam unii la altii si ne intrebam de ce naiba nu o face seara cand e cat de cat mai racoare. Dupa care l-am vazut si seara si dimineata facand acelasi lucru si am ramas fara cuvinte.
Ce sa va mai spun, hotelul e bec, este intretinut exceptional non-stop. Toti te servesc cu zambetul pe buze, chiar daca ei cred ca sunt franti de oboseala.
Si inca o mentiune, foarte importanta dupa parerea mea....toata curatenia asta si felul in care se poarta, nimic nu pare facut doar pentru ca asa trebuie (cum suntem noi obisnuiti pe plaiurile mioritice). I-am urmarit cu atentie, fac totul cu simt de raspundere si cu atentie. Nu stiu ce anume ii motiveaza, dar asa se intampla la acest hotel.
Comparatie cu hotelurile din zonaAm bantuit un pic si pe la hotelurile vecine, astfel incat sa imi fac o parere cat mai clara. Am vizitat hotelurile Sillyum (cam asa ii spune, dar nu sunt sigur), Papillon Ayscha, Gloria Verde, Papillon Zeugma. Mai erau vreo doua dar nu am avut timp si chef sa mai intru si la ele.
Precizez ca ceea ce am sa va spun este doar o comparatie cu Cornelia De Luxe, din punctul meu de vedere care poate fi subiectiv.
a)
Sillyum – fugiti de acest hotel daca il intalniti prin oferte. Mancare putina din ce am vazut, inghetata cu plata, sucuri la dozator, hotelul nu prea grozav intretinut. Spatiul verde destul de chel si neingrijit, ca sa nu zic murdar (deh, cand la mine in hotel totul era bec, ce as putea spune); un amfiteatru tare prost gandit, mic si neincapator, cu exceptia unei mese de tenis care era fara plata, absolut orice alt joc se plateste; tobogane destul de banale; piscina cam aiurea aranjata sau gandita si destul de mica, zona plajei neingrijita; fiecare avea prosopul lui. La barul de langa piscina tronau cu suplete vreo patru sticle mari si late, plus dozatorul de sucuri si cam atat. Foarte slab hotelul.
Papillon Ayscha – hotelul la care doream sa merg initial, dar nu mai aveau locuri. Mai ieftin cu vreo 100 de Euro de persoana. Ce sa spun, mi-a placut hotelul. Bine ingrijit, e un hotel de calitate si stiu ca animatia si distractia e ok. Imi place mult si genul de amfiteatru pe care il au, ca de altfel toate hotelurile Papillon. Nu stai pe scaun ca la teatru, ci la masa si poti comanda bauturi si alte alea. Piscina e draguta, desi e cam mica pentru cata lume e in hotel.
Parti bune – da senzatia de hotel luxos, arhitectura misto, mancare din belsug, bautura la fel, zona verde bine ingrijita, plaja e ok.
Parti rele – suc la dozator; inghetata numai intre anumite ore; bere Efes. (nu stiu de ce dar berea Efes pe care am baut-o in Bucuresti este mai buna decat cea de acolo, acelasi lucru l-au spus si altii). Hotelul este inghesuit, desi sunt cel putin la fel de multi turisti ca la Cornelia, spatiul este mult mai mic. Plaja e ok, dar nu la fel de bine ingrijita ca la Cornelia. Jocurile se platesc, internetul la fel.
c)
Papillon Zeugma – mancarea si bautura sunt la fel ca la Ayscha, arhitectura si principiile pe care functioneaza hotelul sunt la fel. Diferenta majora este aceea ca nu este la fel de inghesuit ca la Ayscha, cel putin nu ai aceeasi senzatie. De altfel, am impresia ca incap mai putini turisti la Zeugma. Plaja si serviciile sunt la fel, piscina e un pic mai mare. Camerele sunt foarte mari, stiu pentru ca acum doia ani am fost aici si mi-a placut foarte mult lucrul asta.
d)
Gloria Verde – nu am aruncat decat o privire pe aici, e hotelul invecinat cu Zeugma, dar mi s-a parut inferior lui Papillon Zeugma.
ConcluzieCornelia De Luxe Resort e un hotel foarte bun, isi merita banii, chiar daca are camerele mai mici decat la Zeugma. La niciunul din hotelurile cu care am facut comparatie nu ai Room Service disponibil 24 h. La Zeugma ma costa mai putin cu vreo 50 de Euro, dar nu ai atatea baruri si facilitati. Cornelia e un hotel mult mai aerisit, cred ca se intinde si pe o suprafata mai mare, are de departe mult mai multe facilitati si servicii. Trebuie sa va spun ca desi hotelurile Papillon si chiar si Gloria Verde sunt hoteluri bine intretinute, nu am vazut acea atentie la detalii care exista la Cornelia.
Pentru 100 de Euro in plus fata de Ayscha si 50 fata de Zeugma, prefer de departe Cornelia. Spun asta in conditiile in care acum doi ani am fost la Papillon Zeugma si mi-a placut extrem de mult.
Exista hoteluri in zona care sunt de asemenea foarte bine cotate, dar sunt si mai scumpe. Oricum, se pare ca la turci diferentele astea de preturi au o anume logica.
Daca are cineva de pus vreo intrebare.....e posibil sa imi fi scapat unele lucruri.
Imi cer scuze si pentru faptul ca poate am scris prea mult, pentru unii poate fi deranjant.