Bun gasit la toata lumea,
M-am intors de 2 zile din Antalya si asa cum am promis va spun si eu impresiile de vacanta.
Sa incep cu cele bune! Am fost in sud, la Mediterana. Am stat la Beach Club Doganay, cam la 10 km de Alanya. Hotelul cotat la 5* in regim UAI. Raportul pret-calitate a fost destul de bun. Ma refer la faptul ca pachetul de 7 zile complet cu avion cu tot a fost foarte ieftin. La banii pe care i-am platit nu puteam sa am pretentii foarte mari. Acum cativa ani am fost la Delphin De Luxe Resort, cel de langa Alanya (mai este unul in Lara) si am platit aproape dublu, dar a meritat banii si acela. Atentie la toata lumea: hoteluri cu aceeasi cotatie si acelasi regim (sa zicem 5*, UAI) pot diferi foarte mult. Ca sa aveti o idee cat mai apropiata de realitate orientati-va dupa pret. Este un criteriu destul de bun. Este o piata destul de bine asezata si sunt destul de corecti in privinta asta. Nu poti sa iei tzeapa daca esti atent. Primesti exact ceea ce platesti.
Am cumparat sejurul prin Tez Tour (o sa mai comentez mai tarziu despre asta, e important). Am zburat cu un charter turc Atlas Jet ..... hmmmm, cam ametiti ..... ce vreti companie low-cost. A fost prima data cand am apreciat Tarom-ul (nu credeam ca o sa spun asta vreodata si credeti-ma, am calatorit foarte mult. Excelenta organizarea pe aeroport ... te descurci si cu ochii inchisi. Este drept ca Tez Tour este unul dintre cei mai cunoscuti tour-operatori din Antalya. Transferul cu autocarul a durat cam doua ore si jumatate (avea pasageri pentru 4 hoteluri, e drept, destul de apropiate).
Temperatura destul de ridicata pentru iunie, cam 39-41 grade, oricum, mai usor de suportat decat la noi. Camera mi-a placut, mobila noua si foarte curat. Hotel renovat anul trecut. Aici e ceva ciudat, alti care au stat in acelasi hotel s-au plans de camera ca avea mobilier vechi si pereti murdari .... nu pot sa comentez ca nu am vazut (l-or fi renovat doar pe jumatate !!!). Aer conditionat individual (foarte important acest lucru). Evitati hotelurile cu aer conditionat centralizat. Eu sunt f rau de caldura si chiar am exagerat (in sensul ca am dormit cu AC-ul in functiune si acum imi curge nasul ...

).
Masa a fost buna, destul de variata. Cat timp am stat acolo, nu am reusit sa mananc din toate ...!!!) Slabutz la capitolul fructe, adica serveau numai pepene rosu, pepene galben si ... niste corcoduse gigantice ! de cateva ori au fost si piersici ... si cam atat. La dulciuri .... dezamagire mare. Foarte multe prajiturele pe baza de aluat, cataif, creme, dar o singura data au avut baclava (singura care imi placea mie). In rest multa verdeata, salate, dressing-uri pt salate, sosuri ...... fara numar! Bauturi locale. Bauturi din import cam slabutz ... aproape deloc (si era UAI !) Berea .... cred ca era pentru copii ! Vin rosu si alb local (fix 2 sortimente) cam prea sec. Hotelul are restaurantul principal + doua bufete-bar unde poti sa mananci ceva daca ratezi ora mesei. Aaaa .... m-a enervat ca perioada de pranz era foarte scurta, o ora, si prea apropiata de micul dejun. Orele pentru mesele pricipale 07:00-9:30, 12:30-13:30, 19:00-21:00. Dar, cum am spus, daca le ratai, putea sa mananci chestii intre mese (pizza, hot-dog,hamburgers). Inghetata se servea numai la masa de seara si era coada (evident, toti copii stateau numai acolo !!!). Baruri .... vreo 5 (dupa ei). De fapt erau vreo 3. Barmanii .... cam batuti in cap! Unul era chiar obraznic. M-am abtinut sa nu sar la el. Echipa de animatie buna. Si-au facut datoria ca niste profesionisti. In fiecare seara show la amfiteatrul hotelului, iar intr-o seara au organizat beach-party (curtea hotelului era ocupata cu o nunta). Nu am vazut acelasi show de 2 ori. Aaaa, cica mai puteai comanda cina a la carte in 3 variante ... otoman, sea-food si italienesc. Am vrut sa le incerc pe toate, dar dupa primul am renuntat. Am ales otoman si am constatat ca de fapt era vorba despre terasa de pe plaja unde stateai la masa si te servea un gigel (ma rog, un hassan) si asta era tot ..... Fara program specific, fara turcoaice, fara buric, fara muzica .... in schimb era o caldura cumplita, iar noi imbracati de seara ...! Sa ajungem si la obiectul muncii .... la plaja ! Hotelul are doua piscine si evident plaja la Mediterana. In zona aceea soseaua este chiar de-a lungul coastei, hotelul era pe cealata parte a soselei, iar accesul la plaja se face printr-un tunel. Asta nu m-a deranjat deloc, era chiar super. Oricum, faceai cam doua minute din hotel pana pe plaja si dupa ce te batea soarele in cap, era bine venit tunelul acela de vreo 50 metri (foarte frumos decorat). Complexul are foarte multa verdeata si foarte multe flori care sunt tot timpul ingrijite si udate). Pe caldura aceea nu am vazut nici o floare uscata. Plaja cu sezlonguri, cu umbrele sau cu copertina. Si nisip (nu chiar asa de fin ca la Mamaia), dar acceptabil si stanci. Intrarea in apa rezonabila, doar trebuie sa fi putin atent, mai sunt si bolovani.
Spuneam ca eram la vreo 10 km de Alanya, un oras turistic frumos. Se putea ajunge acolo cu dolmus-ul (circula cam la 10-15 min) si costa 1,25 euro/pers sau 2 LYT. Se mai putea ajunge si cu autobuzul hotelului gratuit, dar erau numai 3-4 curse pe zi la ore fixe. Cea mai buna varianta de vizitat orasul era sa pleci cu autobuzul hotelului si sa te intorci cu dolmus-ul cand vroiai. Orasul, repet, foarte frumos si ai ce sa faci. Multe chestii de vizitat, promenada superba in portul turistic, restaurante, discoteci, terase si .... bineinteles .... binecunoscutele bazaruri. Apropos, aurul nu mai e nici in Turcia ieftin, peste 18 euro lantisoare, si peste 24 euro cercei si inele. Pot ajunge pana pe la 45 euro in functie de lucratura sau daca mai au si pietre.
Ce sa va mai zic, ghizii tour-operatorului va omoara cu tot felul de oferte de excursii. Eu zic ca nu merita. Le gasesti in oras, aproape la jumatate de pret. Mai ales excursiile pe mare. Sunt zeci de ambarcatiuni in port, de unde nici nu mai stii ce sa alegi, toate ar fi atractive. In fata fiecareia sta capitanul si iti povesteste ruta, programul, detalii, etc. Sunt meseriasi in a vinde orice. Mai ales daca vorbesti bine o limba straina (engleza) esti un spirit mai independent si nu vrei sa stai cu grupul sa vezi aceleasi fetze, merita sa iei excursii din port. Dar, si aici ca de obicei, trebuie sa te mai uiti si la om. Daca ai putin fler nu risti sa iei tzeapa sau sa fi dezamagit. Din oferta tour-operatorului am ales hammam-ul complet. Asta chiar merita si e mai bine sa mergi in grup ..... !
Aaaa, era si in hotel discoteca in fiecare seara 00:00 – 03:00. Tot pe terasa de pe plaja. Am fost o data, am crapat de caldura si mi-a ajuns. Preferam sa fac baie in mare la ora aceea. Spre deosebire de alte hoteluri aici nu era interzis .... sau i-am pacalit noi !
Una peste alta a meritat, repet, in raport cu pretul platit. Sigur, se putea mult mai bine, dar la alti bani.
Cateva informatii importante de care intreaba toata lumea:
1 euro = 1, 75 LYT
1 $ = 1,30 LYT
1 litru diesel = 2,39 – 2,41 LYT, sau 2,26 (mai proasta)
1 litru benzina = 2,98 – 3,01 LYT
Acestea sunt cursuri si preturi din perioada 19-26 iunie 2007.
In zona Antalya merge mai bine dolarul. Sunt situatii in care diferenta intre dolar si euro este foarte mica (in detrimentul celor care au euro). La unele chestii merg pe 1=1. Am auzit ca pe coasta de vest (Kusadasi) merge mai bine euro.
Si acum partea nashpa! Tez Tour este un tour-operator rus. Sunt destul de buni. Si sunt foarte cunoscuti in Antalya, acolo opereaza mai mult. Dar ..... in hotelurile operate de ei 90% din turisti sunt rusi. Pe mine m-au capiat. La un moment dat nu mai stiam daca sunt in Turcia sau in Rusia ! Peste tot ti se adreseaza in limba rusa .... pana o dai pe engleza sau germana te-ai trezit cu „pajaluista”. Si dupa cateva zile iti vin dracii. Sa nu mai mentionez faptul ca cei care vin acolo nu fac parte chiar din elita. Tot felul de mitocani care s-au trezit cu bani si libertate peste noapte (in schimb poarta tricouri imprimate cu CCCP ...!). Deci, daca nu esti filo-rus, tine minte .... Tez Tour este operator rus. De bine de rau, noi am avut 2 ghizi de transfer din Rep Moldova, care erau si aia ametiti ... vai de ei! Insa, ghizii de hotel sunt rusi si sunt foarte neprietenosi cu romanii. Erau doua rusoaice, care nu cred ca scapa nebatute pana la sfarsitul sezonului!
Si inca ceva. Daca la dus cursa a fost asa si asa, la intoarcere a fost groaznica. Desi biletele de avion erau pe compania Atlas Jet, la intoarcere am venit cu un avion pe care nu scria ..... nimic ! iar din prezentarea de la bord am inteles ca era o companie Primerus ... cu un echipaj amestecat, parca era corabia nebunilor. Cred ca era un echipaj incropit la nimereala cum se angajeaza marinarii prin porturi. De rasul lumii!!! In loc sa plece la 11:35 (ora de pe bilet) am fost anuntati ca pleaca la 06:05. Am plecat de la hotel la ora 01:30, am stat ca prostii prin aeroport ...... avionul nici nu sosise ..... in sfarsit a sosit ..... pana l-a pregatit pentru o noua cursa a mai trecut o ora si ceva .... in sfarsit am decolat cu o ora si jumatate intarziere. Practic, o noapte pierduta aiurea si platita degeaba. Cand am ajuns in Bucuresti nu dormisem de vreo 26 de ore!
Eh .... cam atat. Daca aveti intrebari .... PM me! Mai intru din cand in cand pe aici!
Vacanta placuta la toata lumea! Vorba lui Oztan .... enjoy Turkey!