QUOTE(Justify @ Jun 16 2007, 09:52) [snapback]2974343[/snapback]
Dragi prieteni ,
Tocmai m-am intors dintr-o vacanta in Turcia inceputa pe 2 iunie , deci practic 2 saptamani.
Itinerariul a fost Bucuresti - Canakkale - Troia - Assos - Kusadasi - Badirma - Istanbul / Constantinopole - Varna - Balcik - Neptun - Bucuresti
Pentru inceput vreau sa va spun ca drumul prin Nova Zagora era inchis pentru reparatii asa ca a trebuit sa ne intoarcem si sa o luam prin Stara Zagora. Destul de aiurea , mai ales ca afli asta abia cand esti aproape de Nova Zagora si trebuie sa faci drumul inapoi cativa zeci de km.
Va mai sfatuiesc sa evitati drumul prin HARMANLI pentru ca si aici se lucreaza de zor. Am pierdut din aceasta cauza o ora.
Acum cateva cuvinte despre celebra Procura cu apostila . Evident ca un cetatean constiincios am facut toate documentele necesare - procura , cu apostila , cu legalizare , cu stampila de la ambasada Turciei intrucat masina este in leasing. In vama turca surpriza totala : absolut nimeni nu mi-a cerut-o , am tot incercat sa i-o arat dar omu` nu a reactionat in niciun fel asa ca am abandonat lupta . Singurul lucru pe care l-a vrut a fost cartea verde extinsa pentru Turcia pentru a sti perioada pe care o va trece pe pasaport. Este deci o lipsa totala de respect pentru cetatenii care vin sa pompeze bani intr-o tara in care , dupa parerea mea civilizatia si bunul simt mai au mult pana vor ajunge. Un vames obosit , tranpirat , intr-o uniforma jegoasa si cu unghii murdare , in niste gherete fara aer conditionat cand afara erau 33 de grade celsius , care nu stia nici macar cuvinte uzuale intr-o limba de circulatie internationala si care credea ca daca va tipa mai are in turca voi inctelege mai bine au intregit aceasta imagine.
Mergem mai departe ....
Ajungem la Canakkale .... totul este frumos ... se pare ca am ales si un hotel dragut cu vedere spre stramtoare ...
A 2-a zi vizitam Troia ..... nimic spectaculos ... daca nu stii ceva istorie care sa-ti trezeasca amintiri in legatura cu ce ai invatat ceva te plictisesti repede .... se pare ca turcii nu prea stiu sa puna in valoare ceea ce s-a nimerit sa fie pe teritoriul lor . Mare diferenta fata de Roma sau Atena de exemplu unde oamenii aia stiu sa faca turism.
Assos - este un loc pe care nu-l viziteaza multa lume dar pe care vi-l recomand cu tarie . Am intalnit cele mai spectaculoase peisaje din Turcia , arhitectura venetiana (coborati in port) si oamni foarte amabili , vorbitori de engleza.
Am ajuns seara in Kusadasi si ne-am cazat in vila pe care o rezervasem in sudul orasului - zona Paradise Beach - pe langa Club Mersin si Egeria . S-a dovedit o alegere foarte buna , fiind una din cele mai bune plaje din Kusadasi.
Am stat aici 8 zile - rezervare prin Perontur din Kusadasi . Am vazut ca a mai recomandat cineva agentia pe forum. V-o recomand si eu. Sunt si 2 fete din Romania , una dintre ele casatorita cu paronul turc. Foarte amabili , ne-au ajutat foarte mult si cu o problema pe care am avut-o cu masina cand o doamna in varsta mi-a sarit in fata si pentru a o evita am luat-o pe aratura. Au mers cu noi la service .... etc....
Asa cum am zis mai sus plaja .... marea ... ok.... restul dezamagitor. Ca sa nu mai vorbim de celebrul bazar. Practic acolo este o mare tiganie . Te simti hartuit de cum pui piciorul . Spunea cineva pe forum ca sunt insistenti dar nu rau intentionati. Pe dracu..... nu vor decat sa-ti scoata banii iar insistenta lor te face sa iti doresti sa scapi cat mai repede de acolo. Ca sa nu mai vorbim de fake-uri si evaziunea fiscala de acolo.... Termenul turcisme in sens peiorativ se desavarseste in acel bazar. Practic genul lor de comert arhaic nu are nicio legatura cu civilizatia. Decat poate pentru bisnitarii nostri care probabil se vor simti in largul lor.
Outleturile din Soke .... merita vizitate dar sa nu va asteptati la mari afaceri.Nu cumparati din magazine care au mai multe branduri pe firma . Majoritatea sunt fake-uri . In al 2-lea outlet exista magzinul Goldium. Vi-l recomand pentru haine din piele.Sunt vreo 4 outleturi ... asa ca nu va opriti la primul. Merita sa vizitati Selcuk. In centru veti gasi cateva magazine cu produse traditionale foarte dragute. Merita si 2 lire sa vizitati Manastirea Sf. Ioan
Dupa 8 zile , la 7 dimineata plecam spre Badirma de unde la 18:30 avem ferry spre Istanbul (Yenikapi) . Superb drumul si daca aveti timp sa vizitati si orasul merita .
Istanbul - haos total . Pentru soferii de aici nu exista absolut nicio regula . Nu exista semafor. Se trece pe rosu. Nu exista sens unic. Se merge pe contrasens la greu. Practic semnele de circulatie sunt de decor.
Sfanta Sofia si Blue Mosque - impresionante . Topkapi Saray din pacate era inchis .
Muzeul de arheologie ... plictisitor , prost organizat
Bazarul ..... din nou lipsa de civilizatie.... fake-uri de la t-shirts la jeansi si parfumuri .... hartuiala continua...
Nimic nu are pret afisat. Turci libidinosi si lingai care nu stiu cum sa-ti scoata banii din buzunar. Nu te poti apropia sa te uiti la nimic .... pentru ca sar pe tine .
Dupa 2 zile plecam spre casa. Chinuiala mare sa iesim din Istanbul dar reusim.
Traversam si Bulgaria prin Burgas - Varna - Balcik . Drumurile sunt in reparatii dar daca aveti rabdare e chiar pitoresc.
De la Balcik la Vama Veche problema mare .... nu veti gasi indicatoare spre Romania. In cele din urma am nimerit...
Ne-am oprit 2 zile la Neptun - senzatia a fost una la care nu ma asteptam. Parca revenisem in civilizatie . Nu mai sarea nimeni sa-mi vanda nimic. Statiunea foarte curata si se vede ca s-a muncit mult in ultimul an. Plaja superba.
Oamnii ... super amabili. Mancare variata .... si porc
Concluzie : a fost prima si ultima oara cand am fost in Turcia . A meritat ca experienta . Pentru prima oara m-am simtit mandru ca sunt roman. In 10 ani vom fi mult in fata prietenilor turci. Sa nu credeti ca sunt demagog .... vad si toate relele de la noi .... dar ca mentalitate , suntem departe. Am inteles in cele din urma si de ce noi am intrat in Uniunea Europeana si ei nu. Si nici nu cred ca se va intampla in curand.....
Cat a fost camera la Canakkale si...ferryboat-ul?